VN Transferrapport: De grote winnaars en verschrikkelijke verliezers in de JPL

VN Transferrapport: De grote winnaars en verschrikkelijke verliezers in de JPL

Op de laatste dag van de transfermarkt vielen er nog een heleboel grote namen, verrassingen, intriges en enkele fikse haarspeldbochten uit de bus, maar nu is de deadline onherroepelijk gepasseerd en de mercato gesloten. Tijd voor een evaluatie van hoe de clubs uit de Jupiler Pro League het er deze zomer vanaf gebracht hebben en wie er versterkt of verzwakt uit het tussenseizoen is gekomen. De geslaagden en gebuisden volgens het VN Transferrapport:


GROTE ONDERSCHEIDING
CLUB BRUGGE
De vicekampioen begon het zomeroffensief met de kaap van coach Philippe Clement bij naaste concurrent Genk en stoffeerde vervolgens het transferbudget met de verkoop van Wesley Moraes, Stefano Denswil, Marvelous Nakamba en Arnaut Danjuma. Alleen die eerste twee waren onbetwist titularis en werden met David Okereke en Mbaye Diagne in de spits en Simon Deli als nieuwe verdediger dan ook meteen uitstekend vervangen. Ook de rest van de – minieme – lacunes geraakten stuk voor stuk naar behoren opgevuld, het gapende gat in doel zelfs door niemand minder dan Rode Duivel Simon Mignolet. Club Brugge ontpopte zich zo tot de uitgesproken favoriet voor de landstitel.


KRC GENK
De regerende titelhouder verloor Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi, Joseph Aidoo en eerder ook al Alejandro Pozuelo, maar mocht daarvoor wel de nodige miljoenen opstrijken. Van de opvolgers die met dat geld in huis werden gehaald lijkt voorlopig wel alleen Patrik Hrosovsky aanspraak te kunnen maken op een basisplaats, of toch tot topaankoop Théo Bongonda eindelijk wedstrijdfit wordt bevonden. De jonge talenten ogen echter veelbelovend en nieuwe coach Felice Mazzu viel zeker nog niet door de mand. De voornaamste reden dat we Genk zo hoog inschatten is evenwel toch vooral dat Ally Samatta en Sander Berge, de absolute sterkhouders van vorig jaar, aan boord werden gehouden.

ANTWERP
Het kan niet snel genoeg gaan voor Antwerp, dat het tweede jaar terug op het hoogste niveau al op een vierde plaats afsloot en daarvoor ei zo na beloond werd met deelname aan de groepsfase van de Europa League. Dat de ambities dit seizoen nog verder reiken bleek al snel toen Dieumerci Mbokani werd verleid tot een verlengd verblijf op de Bosuil, helemaal op het einde van de mercato rolden Luciano D'Onofrio en co de spierballen nog forser met de komst van (ex-)Rode Duivels Kevin Mirallas en Steven Defour. Met ook nog Manuel Benson, Alexis De Sart, Wesley Hoedt en vele andere waardevolle versterkingen profileert Antwerp zich zo stilaan als meer dan een gevaarlijke outsider.



AA GENT
Ondanks de zwakke prestaties in PO I en een verloren bekerfinale behield het Gentse bestuur het vertrouwen in Jess Thorup, die nu een beter uitgebalanceerde kern ter beschikking krijgt. Met Michael Ngadeu werd de buidel zelfs nog eens flink open getrokken voor de benodigde defensieve kracht, Elisha Owusu is een meevaller op het middenveld terwijl oude bekenden Sven Kums en Laurent Depoitre het huishouden dan weer maar al te goed kennen. Goudhaantje Jonathan David bleef bovendien gewoon op post, net zoals sterkhouders Dylan Bronn en kersvers aanvoerder Vadis Odjidja. Een geslaagde zomer in de Ghelamco Arena dus, zelfs zonder de verhoopte komst van Faris Haroun.

ONDERSCHEIDING
STANDARD
De huidige competitieleider gaf Michel Preud'homme vrij spel om komaf te maken met de nalatenschap van Ricardo Sa Pinto en een selectie naar zijn eigen hand samen te stellen. Daarin was uiteindelijk dus wel nog plaats voor Mehdi Carcela en Paul-José Mpoku, die dan toch mee lijken te willen stappen in het verhaal van MPH. Van de vele nieuwkomers op Sclessin maakten tot dusver vooral Selim Amallah en Nicolas Gavory al een goede indruk, voor de rest is het vooral wachten op fitte spitsen en de terugkeer van Zinho Vanheusden. Standard lijkt echter hoe dan ook alvast op fysiek vlak prima ingekocht te hebben en weldra over een ongeziene offensieve weelde te beschikken, twee grote troeven in de jacht op de titel.



ANDERLECHT
We houden het kort, want over de zomer van Anderlecht kunnen hele boeken volgeschreven worden. Het begon bij de terugkeer van Vincent Kompany, gevolgd door enkele ouwe getrouwen als Philippe Sandler en Samir Nasri. Hendrik Van Crombrugge moest voor meer voetballend vermogen in doel zorgen, Michel Vlap voor meer scorend vermogen vóór doel. Nacer Chadli was een aangenaam wit konijn, spits Kemar Roofe nog niet beschikbaar en nieuwe verdediger Derrick Luckassen voorlopig een vraagteken. Niet slecht, maar de echte pijnpunten werden wel slechts in beperkte mate aangekaart. Afwachten of Kompany na de moeizame start nog het juiste recept vindt voor zijn vreemde mix van ingrediënten.

ZULTE WAREGEM
Geef Francky Dury ietwat degelijk materiaal en hij maakt er wel wat van, zo wordt er aan de Gaverbeek al eens lovend gezegd over de trainer die er stilaan deel uitmaakt van het meubilair. Gelukkig besefte Essevee na het vertrek van topschutter Hamdi Harbaoui en smaakmaker Bongonda tijdig dat het lot best niet al te veel getart kan worden en werd er met Dimitri Oberlin, Cyle Larin en Saido Berahino een stevige offensieve drietand in huis gehaald. Op defensief vlak brachten Olivier Deschacht en Ibrahima Seck de nodige ervaring met zich mee, Omar Govea, Cameron Humphreys en Gideon Mensah gelden dan weer als beloftevolle talenten. Zulte Waregem lijkt zo opnieuw een outsider voor PO I te zullen worden.



KV OOSTENDE
Het is dat KV Oostende vorig jaar in het seizoensbegin onder Gert Verheyen eerder toevallig heel wat punten mee graaide, of ze waren aan de kust zeker in de problemen gekomen. Om nieuwe coach Kare Ingevartsen een betere nachtrust te gunnen werd dan ook ingezet op een hele reeks ervaren versterkingen die al vertrouwd zijn met onze competitie, van Renato Neto over Ari Skulason en Idrissa Sylla tot Ronald Vargas. Ook de jonge controleur Ante Palaversa, gehuurd van Manchester City, bewees tot zijn blessure het niveau meer dan aan te kunnen, en dat alles voor de totale som van nul euro – alleen Andrew Hjulsager kostte een half miljoen. Perfect in de stijl van de nieuwe wind die aan zee waait.

VOLDOENDE
MOESKROEN
De duiventil in Moeskroen, waar een kluwen van makelaars nog steeds een stevige grip heeft op de transferpolitiek, valt altijd moeilijk in te schatten, maar tot dusver kunnen we niet anders dan positief zijn. De Henegouwers zagen in het tussenseizoen een heel pak van de sterkhouders die uitblonken in de knappe terugronde van vorig jaar de deur achter zich dichttrekken, waaronder de grote architect van het succes Bernd Storck. Diens naamgenoot en opvolger Bernd Hollerbach liet er echter geen gras over groeien en smeedde uit het bonte allegaartje aan nieuwkomers meteen weer een compact en bijwijlen zelfs flitsend geheel. Een nieuwe zorgeloze campagne, toch het hoofddoel, wenkt dan ook op Le Canonnier.



KV MECHELEN
Promovendi trekken vaak iets te naarstig de transfermarkt op, maar KV Mechelen weerstond die neiging en behield het vertrouwen in de spelers die Malinwa de historische bekerzege bezorgden. De schade van het omkoopschandaal bleef dan ook beperkt tot de plotse vlucht van doelman Michael Verrips, al keerde verdediger German Mera wel terug naar zijn thuisland. Met Yannick Thoelen stond er evenwel meteen een waardige vervanger klaar onder de lat, de opvolger van de Colombiaan werd afgelopen winter al gevonden in Thibault Peyre. Hoger op het veld moeten Dante Vanzeir en Geoffrey Hairemans coach Wouter Vrancken dan weer meer opties bieden in een kern die intussen bewees 1A zeker waardig te zijn.

KV KORTRIJK
De grootste versterking komt soms gewoon van binnenuit. Vraag het maar aan KV Kortrijk, dat deze zomer met de daarvoor uitgeleende Ilombe Mboyo, Hervé Kagé en Abdul Ajagun drie uitgespuwde spelers weer in de armen sloot. Yves Vanderhaeghe gunde het trio een nieuwe kans en heeft zich dat tot nu toe vast nog niet beklaagd, want alle drie bedankten ze hun coach al met de ene sterke prestatie na de andere. Nu ook Faïz Selemani, vorig jaar een van de smaakmakers bij Union in 1B, zich weldra bij het offensieve compartiment voegt lijkt Kortrijk zo voldoende gewapend om het gemis van de verdwenen Felipe Avenatti en Teddy Chevalier op te vangen. En dat zonder een euro te veel uit te geven.



CHARLEROI
Als eerste wapenfeit van de zomer lichtte Charleroi de optie op Ryota Morioka, maar toch verweten de fans voorzitter Mehdi Bayat zijn beloftes niet nagekomen te zijn. Het geld van Victor Osimhen, die voor 12 miljoen naar Lille verkaste, werd dan ook niet ten volle opnieuw geïnvesteerd in een poging weer mee te doen voor een plek in PO I. Uiteindelijk werd wel nog Kaveh Rezaei, vorig jaar nog voor vijf miljoen verkocht aan Club Brugge, op huurbasis terug naar Mambourg gehaald, en ook nieuwkomer Shamar Nicholson nam een veelbelovende start. Zo haalden de Karolo's met de hakken over de sloot alsnog een voldoende, al maakt het Zwarte Land zich best al op voor een nieuw seizoen in de grijze middenmoot.

GEBUISD
CERCLE BRUGGE
Op het eerst zicht ziet het nieuwste huurlingenleger van Cercle Brugge er indrukwekkend uit, met zelfs een aantal spelers die een fikse marktwaarde hebben, maar echt bekoren doet de volgende delegatie uit voornamelijk Monaco toch ook weer niet. Met het vertrek van spelers als Benjamin Lambot en Xavier Mercier verdween bovendien nu ook zowat het laatste greintje authenticiteit uit de Vereniging, dat met onder andere revelatie Stef Peeters en goalgetter Idriss Saadi wel over voldoende kwaliteit moet beschikken om zich te handhaven. Iets meer stabiliteit, bijvoorbeeld door eens een échte transfer te realiseren, zou evenwel toch geen overbodige luxe zijn. Al was het maar om de trouwe fans te plezieren.



STVV
Vorig jaar miste STVV nipt PO I, maar wie dacht dat de Kanaries de aansluiting met de top zouden maken is flink in de aap gelogeerd. Het geld dat de Truienaars vingen voor Takehiro Tomiyasu ging vooral naar een nieuwe lading Aziaten, waarvan het merendeel vooralsnog een kat in een zak bleek te zijn. Topaanwinst Yuma Suzuki kampt zelfs al met heimwee en Cong 'de Vietnamese Messi' Phuong baarde voorlopig een muis, alleen doelman Daniel Schmidt – die zelf zijn Japanse naam Yabuki verkiest – is een voltreffer. Gelukkig lijkt spits Yohan Boli niet meer te zullen gaan vliegen op Stayen, anders had Marc Brys echt een probleem. Al kreeg de trainer ook nu al niet bepaald een luxepaard cadeau van zijn bestuur.

EUPEN
Eerst het goede nieuws aan de Kehrweg: met Ortwin De Wolf werd er goed geanticipeerd op het vertrek van Van Crombrugge, Leonardo Rocha bewees vorig jaar in 1B een goal te kunnen maken en met Jonathan Bolingi werd op de valreep nog een extra spits binnen gehaald. Voor het overige kon de overvloed aan nieuwkomers echter nog niet overtuigen, waarbij verdedigers Menno Koch en Andreas Beck zelfs eerder risicopatiënten dan een meerwaarde zijn. Vooral draaischuif Luis Garcia, die terugkeerde naar Spanje, wordt ten node gemist, terwijl zijn landgenoot Beñat San José het niet onder de markt heeft als opvolger van Claude Makélélé op de bank. Allemaal voortekens van wat een moeilijk seizoen dreigt te worden.



WAASLAND-BEVEREN
De rode lantaarn vatte de transferactiviteiten door de matchfixingszaak aan met enige vertraging, maar dat mag geen excuus zijn (zie KV Mechelen). Waasland-Beveren holt bovendien al veel langer achter de feiten aan en maakte zichzelf helemaal belachelijk door coach Adnan Custovic na amper vijf speeldagen al de laan uit te sturen. Het zoveelste trainersontslag opde Freethiel, waar de degradatie jaar na jaar maar ternauwernood wordt vermeden. Late inspanningen als doelman Nordin Jackers en spits Olivier Dhauholou ten spijt lijkt de kern ook nu weer met voorsprong de zwakste in eerste klasse. Zonder Nana Ampomah om de hete kastanjes uit het vuur te halen zou dat de Waaslanders deze keer wel eens zuur kunnen opbreken.

POLL: Wie was volgens u de beste van de klas?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

17
17
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

28
28
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

102
102
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

33
33
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

121
121
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

390
390
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

443
443
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

429
429
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

100
100
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

207
207
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

96
96
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

375
375
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

127
127
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0