Onsterfelijk worden in Madrid: Hoe Hazard de criticasters de mond snoert

Foto: Onsterfelijk worden in Madrid: Hoe Hazard de criticasters de mond snoert

Zes jaar lang konden de Chelsea-supporters genieten van het genie Eden Hazard. De Rode Duivel vond het tijd om op 28-jarige leeftijd andere horizonten te verkennen. Zijn grote liefde Real Madrid klopte de voorbije jaren meermaals aan in Londen maar de Koninklijke stuitte telkens op een 'njet'. Maar deze zomer was het eindelijk zo ver. Met een transferprijs van 100 miljoen euro werd Hazard de nieuwste Galactico in Santiago Bernabéu. Waar zijn komst eerst uitermate positief onthaald werd, rijzen er momenteel steeds meer vraagtekens op in Madrid. Maar lang zullen die niet meer duren.

MEER FIGO DAN RONALDO

Om de leemte van de hyperbelangrijke Cristiano Ronaldo op te vangen, én om de negatieve prestaties te doorbreken, moést er deze zomer een grote klepper komen naar Real Madrid. Meteen werden al onterechte vergelijkingen gemaakt tussen beide klassevoetballers, vooral dan op het vlak van efficiëntie. Waar Ronaldo vaak meer dan dertig doelpunten per seizoen maakte, vindt Hazard moeilijker zijn weg naar het doel.

Die efficiëntie zal omhoog moeten, dat beseft Hazardinho uiteraard ook. Maar bij Los Blancos draaide het spel helemaal rond de veeleisende Portugees, terwijl Hazard meer van een ondersteunende rol houdt, gebaseerd op een goede verstandhouding met zijn aanvallende partners. Daarnaast komen de topjaren van Hazard er weldra aan, terwijl Ronaldo - ondanks zijn indrukwekkende fysiek en dito prestaties - stilletjes aan op de terugweg is. De Real-fans zijn het dan ook unaniem eens: liever een 28-jarige Hazard dan een 34-jarige Ronaldo.In Madrid zijn ze blij dat er nog eens een 'traditionele' flankaanvaller met internationale allure gehaald werd sinds de toptransfer van Luis Figo. Geen type-Ronaldo die gefixeerd is door zelf doelpunten te maken, maar wel een winger die gemakkelijk zijn mannetje passeert, gevaarlijke situaties creëert en toch geregeld zijn doelpuntje meepikt. Hazard moet de motor worden van het nieuwe Real Madrid, hij moet op zijn eigen unieke manier de ploeg zien draaiende houden.

'DIKKE' HAZARD

In de voorbereiding waren al vlagen te constateren van en goede samenwerking tussen de Rode Duivel en centrale aanvaller Karim Benzema. En tegen RB Salzburg, de voorlaatste oefenwedstrijd van de - teleurstellende - voorbereiding, kwam de Belg zelfs aan het scoren, zijn eerste doelpunt in het shirt van Real overigens. Het moet Real Madrid en Hazard hoop geven voor een sterke start op 17 augustus, wanneer de competitieopener tegen Celta de Vigo geprogrammeerd staat. Want voorlopig overtuigden Real en Hazard niet tijdens de seizoensvoorbereiding. Al bij al moet die voorbereiding wel gerelativeerd worden, maar het is uiteraard aangenamer om de competitie met een goed gevoel te starten.

Tijdens die voorbereiding oogde Hazard niet al te scherp. Naar verluidt zat hij zo'n 7 kilogram boven zijn competitiegewicht, wat geen leuke binnenkomer is bij zijn nieuwe werkgever die 100 miljoen euro over had voor hem. In normale omstandigheden - een rimpelloze voorbereiding van Real bijvoorbeeld - zou dit een fait divers geweest zijn. Dat Hazard zo onder de loep genomen wordt heeft alles te maken met het grote kapitaal dat Real in hem stak én de hectische voorbereiding van de Koninklijke.Momenteel ziet de Rode Duivel er overigens al veel fitter uit, maar hij heeft nog wat schade in te halen tegenover Benzema bijvoorbeeld, die zich wél messcherp meldde op de trainingen. Maar de Real-fans moeten zich ook niet té veel zorgen maken. Want ook bij Chelsea had hij elke voorbereiding wel te kampen met wat overtollige kilo's, maar die ballast raakte hij telkens spoedig kwijt. Voor Hazard primeren de officiële wedstrijden boven trainingen of oefenwedstrijden: Hazard wil spelen voor de knikkers. Storm in een glas water dus, maar hij verschijnt beter topfit aan de aftrap tegen Celta de Vigo.

ONSTERFELIJK WORDEN IN SPANJE

Bij Chelsea won Hazard twee keer de Premier League en even vaak de Europa League. Ook de FA Cup en League Cup schreef hij bij op zijn palmares. Maar bij Real wil hij zijn prijzenkast verder aanvullen: het liefst met de Champions League maar ook van de Gouden Bal droomt Hazard. Chelsea is niet meer de Europese grootheid dat het vijf jaar geleden was. Wil Hazard beide trofeeën winnen, dan moest hij wel naar Real Madrid vertrekken. Spelen in het maagdelijk wit shirt was altijd een jongensdroom, maar Hazard weet dat hij zich in Madrid voor eeuwig in de voetbalgeschiedenis kan spelen.

Een club met meer grandeur en uitstraling dan Real Madrid is moeilijk te vinden. Op 28-jarige leeftijd is Hazard volwassener dan ooit en beseft hij dat de gouden jaren er stilaan aankomen. Veel insiders en analisten vonden het dan ook jammer dat Hazard al die jaren bleef 'aanmodderen' bij Chelsea - dat geen Europese grootheid meer was - in plaats van zijn kans te wagen bij een ware Europese topclub. Ook de fans bij de Koninklijke hadden de Rode Duivel liever één of meerdere jaren vroeger zien komen, zo had hij meer tijd om te wennen aan de ploeg, het land en de hoge druk. Met 28 lentes kon hij dan nog enkele jaren pieken als grote leider bij Real, nadat zijn aanpassingsperiode al lang gepasseerd was.

THE ROAD TO SUCCES

Dit seizoen zal Eden Hazard onder de loep gehouden worden. Meer dan bij andere zomeraanwinsten zoals Jovic of Rodrygo zullen de schijnwerpers op Hazard gericht staan. Bijna microscopisch zullen tal van analisten, fans, media en tegenstrevers de nieuwe Galactico volgen. Dat is nu eenmaal de tol van een topaankoop bij Real Madrid. Valt het eerste seizoen van Hazard tegen, dan zal hij maar ook trainer Zinédine Zidane onvermijdelijk worden afgemaakt door de Spaanse pers. Dat is niet fair tegenover Hazard, die pas zijn eerste seizoen ingaat, maar het maakt allemaal deel uit van de immense druk bij een Europese grootheid als Real Madrid.Hazard komt van de Premier League, een competitie die weinig te vergelijken valt met La Liga. Ook gerenommeerde voorgangers van Hazard kenden een aanpassingsperiode om zich te integreren bij Real Madrid. Zo deed Benzema er twee jaar over om de onbetwiste aanvalsleider te worden, maar ook tot de dag van vandaag wordt er gediscussieerd over zijn positie bij de club. Ook als speler stond Zinédine Zidane er niet meteen, de toenmalige duurste speler ter wereld had één jaar nodig om zich volledig in te werken.

Vroeger werd Hazard omschreven als speelvogel, voetballen zag hij nog steeds als een passie en niet als zijn beroep. Maar ondertussen is hij volwassen geworden als persoon en als voetballer. Hazard kan een ploeg op sleeptouw nemen tijdens de belangrijke momenten, dat bewees hij de recente jaren bij Chelsea én bij de Rode Duivels. Met zijn 28 lentes is hij dan ook volgroeid en volrijp geworden als topvoetballer. Het is daarom dat Real Madrid hem ook nu wilde, en niet enkele jaren geleden. Deze Hazard is stilaan aan de top van zijn kunnen.

De laatste 'rijpe' Galactico was Zinédine Zidane, op een leeftijd van 29 jaar. Na één aanpassingsjaar reeg de Fransman de prijzen en trofeeën aan elkaar in het shirt van de Koninklijke. Zidane won naast La Liga ook de Champions League én de trofee van Wereldvoetballer van het Jaar. Niet toevallig twee trofeeën die hoog prijken op het verlanglijstje van Eden Hazard. En wie kan hem daarin beter sturen en adviseren dan Zidane zelf?

POLL: Zal Hazard de Gouden Bal winnen bij Real Madrid?

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

EK-slipper Oranje levert meer dan 6x je winst op!

De derde dag van het Europees kampioenschap is inmiddels aangebroken. Met Engeland vs. Kroatië ...

32
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

725
{insert image alt}

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

Dag drie van het EK wordt zondagnamiddag afgetrapt met een kraker van formaat. Zo neemt Engeland het ...

2
{insert image alt}

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Christian Eriksen zorgde zaterdagavond voor een schokgolf in de voetbalwereld doordat hij midden in ...

56
{insert image alt}

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

De Rode Duivels hebben tijdens het eerste wedstrijd op het EK meteen indruk gemaakt door met 3-0 te ...

170
{insert image alt}

Verrassende Duivel maakt statement tegen Russen

Voor de Rode Duivels is het Europees kampioenschap uitstekend van start gegaan. De Belgen haalden ...

108
{insert image alt}

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

De Rode Duivels wonnen zaterdagavond hun EK-opener op overtuigende wijze van Rusland, maar het duel ...

466
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

De zomermercato opent officieel pas begin juli zijn deuren, maar heel wat clubs uit binnen- en ...

178
{insert image alt}

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

De Rode Duivels prijken na speeldag 1 fier op kop in hun EK-groep. Rusland was duidelijk een maatje ...

134
{insert image alt}

Deense voetbalbond komt met Eriksen-update

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van gisteren in het Parken-stadion in Kopenhagen moest ...

0
{insert image alt}

Meunier reageert na meer dan geslaagde invalbeurt

De Rode Duivels konden niet beter beginnen aan het Europees kampioenschap. Rusland werd op eigen ...

187
{insert image alt}

EK-regisseur bijt van zich af na beelden Eriksen: "Deden niets voyeuristisch"

Het duel tussen Denemarken en Finland werd gisteren stilgelegd vanwege een medisch noodgeval met ...

0
{insert image alt}

Kippenvel: Denen én Finnen scanderen samen naam Eriksen (🎥)

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland werd omsierd door een dramatisch incident met Christian ...

0
{insert image alt}

Coach Russen steekt hand in eigen boezem na nederlaag tegen Duivels

De Rode Duivels zijn gisteren uitstekend begonnen aan het EK. Rusland werd eenvoudig opzijgezet met ...

360
{insert image alt}

'Sevilla denkt aan Belg om voorlinie te versterken'

Terwijl de Rode Duivels hun beste beentje voorzetten op het EK, beweegt er heel wat in het Europese ...

246
{insert image alt}

Fellaini spreekt over niet-selectie EK en contractverlenging

Marouane Fellaini werd niet opgeroepen door Roberto Martinez. De ervaren middenvelder was er al niet ...

305
{insert image alt}

Defour: "Vertonghen heeft gevoelige enkels"

Timothy Castagne viel uit met een stevige hoofdblessure. Zijn EK is mogelijk voorbij. Jan Vertonghen ...

75

Gisteren 12 Juni 2021

{insert image alt}

'Club Brugge kan verrassen met volgende aanwinst'

Echte nieuwkomers voor volgend seizoen zijn er nog niet neergestreken bij Club Brugge, al deed de ...

1108
{insert image alt}

Lukaku: "Als we ver willen raken, zal het beter moeten"

De Rode Duivels hebben hun start op EURO 2020 zeker niet gemist. De kansloze Russen werden met 3-0 ...

249
{insert image alt}

Martinez komt met goed en slecht nieuws over Castagne en Vertonghen

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK vertrouwen getankt, want tegen Rusland werd ...

627
{insert image alt}

Buitenlandse media lyrisch over Rode Duivels en Lukaku

De Rode Duivels zijn aan het EK begonnen met een serieus statement. De Russen werden volledig ...

1256
{insert image alt}

Herbeleef hoe Rode Duivels Rusland inblikten

Het lange wachten is eindelijk voorbij, zaterdagavond openen de Rode Duivels hun campagne op de ...

408
{insert image alt}

Meesterlijke Lukaku helpt Rode Duivels voorbij zwakke Russen

Dankzij een oppermachtige eerste en een controlerende tweede helft zijn de Belgen prima gestart aan ...

165
{insert image alt}

Vertonghen zorgt voor nog meer blessurezorgen bij Duivels

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

99
{insert image alt}

Deense bondscoach na Eriksen-incident: "Zo kan je geen wedstrijd spelen"

Denemarken is aan zijn EK begonnen met een tegenvaller, want het ging in zijn openingsmatch meteen ...

432
{insert image alt}

EK lijkt voorbij voor Castagne na oogkasbreuk

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

239
{insert image alt}

'Standard wil smaakmaker Waasland-Beveren binnenhalen'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver nog rustig gehouden op de transfermarkt. De Rouches zijn ...

318
{insert image alt}

Doelpuntenmaker Meunier zorgt voor primeur op EK

De Rode Duivels kunnen tevreden zijn over hun eerste helft tegen de Russen, die ze ook wisten te ...

298
{insert image alt}

Goal Lukaku zorgt voor twijfel: "Waarom ziet niemand dat?"

De Rode Duivels lijken halfweg al op rozen te zitten in hun openingsmatch tegen Rusland, want ze ...

892
{insert image alt}

Aangeslagen Denen delven finaal het onderspit tegen Finland

Voetbal kan op een avond als vanavond heel relatief zijn, Finland pakte zijn eerste zege ooit op een ...

192
{insert image alt}

Lukaku komt met mooie boodschap voor Eriksen bij goal

Het EK kon voor de Rode Duivels amper beter beginnen. Na nog geen tien minuten kwamen ze tegen ...

0
{insert image alt}

Geweldige beelden: Finland verwelkomt Denen terug met erehaag (🎥)

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd aanvankelijk stopgezet na een dramatisch incident ...

433