Waarom Michel Vlap Anderlecht aan de titel kan helpen

Waarom Michel Vlap Anderlecht aan de titel kan helpen

Alles wijst erop dat de transfer van Michel Vlap van sc Heerenveen naar RSC Anderlecht binnen afzienbare tijd beklonken zal worden. De Brusselaars betalen meer dan vijf miljoen euro voor hun aanwinst en dat is een bedrag exclusief bonussen. Een flinke inspanning, waarvoor zij normaal gezien wel beloond zullen worden. 

Waar Anderlecht in het verleden een absoluut bolwerk was in de Jupiler Pro League, hebben de fans in het Constant Vanden Stock Stadion nu al een tijdje maar weinig te genieten. De komst van speler-trainer Vincent Kompany (Manchester City) moet daar verandering in brengen en de verwachtingen zijn hooggespannen. Het bestuur zal de selectie echter een flinke make-over moeten geven, want in het voorbije seizoen eindigde de ploeg slechts zesde en waren het aantal goede matchen op één hand te tellen. Heel wat moet veranderen en Vlap kan daarbij helpen. 

"Aan strijd zal het bij mij nooit liggen"

Allereerst zit er zogezegd 'een goede kop' op de middenvelder. Zijn status groeide en groeid bij Heerenveen, vooral in het laatste seizoen, maar desondanks bleef hij de bescheidenheid zelve. Geconfronteerd met zijn populariteit en status bij de Eredivisie-subtopper vertelde hij eerder: "Over een paar weken kan het weer anders zijn. Je moet het ook maar een beetje met een korreltje zout nemen hè. Het gaat goed, maar een leider of boegbeeld? Nee joh, ik ben gewoon onderdeel van het team. Maar natuurlijk, voetbal kan snel gaan." Betaalt Anderlecht zo'n hoge som voor hem, dan zal hij wel te maken krijgen met druk. Iets wat fout kan aflopen, kijk naar pakweg Bubaccar Sanneh. Dat deert de Nederlander echter totáál niet. "Druk, dat heb je in het voetbal eigenlijk altijd. Ik ben iemand die mensen wat wil geven. Aan strijd zal het bij mij nooit liggen." 



Strijd leveren is dus geen probleem voor de middenvelder, maar hij is geen voetballer die alleen maar loopt en sleurt; een werkpaard. We hebben het juist over een manusje van alles: hij kan box-to-box spelen op het middenveld te vergelijken met Adrien Trebel in zijn beste dagen, hij kan uit de voeten op de nummer tien-positie als Hans Vanaken bij Club Brugge. Krijgt Anderlecht te maken met een blessuregolf op zijn flanken? Geen enkel probleem, Vlap kan bij nood op links én op rechts geposteerd worden... en in de jeugd van Heerenveen speelde hij zo nu en dan zelfs in de spits. Waar hij ook staat, op de een of andere manier raakt hij altijd betrokken bij doelpunten, als afmaker of als aangever. 

Vlap gaat Anderlecht aan doelpunten helpen 

In het voorbije Eredivisie-seizoen scoorde Vlap liefst zestien keer, een schitterend doelpuntentotaal voor een middenvelder. Hij gaf daarnaast zes assists en was dus betrokken bij 22 Friese goals, meer dan een derde (34,4 procent om precies te zijn) van het totaal van de uiteindelijke nummer elf van de competitie (64). En Anderlecht kan wel wat extra goals gebruiken: in het reguliere seizoen scoorde Paars-Wit er 49, veertien minder dan Genk en vijftien minder dan Club. In de Play-Offs wist Anderlecht het net al helemaal niet meer te vinden: er werden maar acht doelpunten gemaakt in tien wedstrijden. De injectie van wat extra scorend vermogen zal Kompany alleen maar toejuichen. 

Bij Vlap is hij wat dat betreft aan het juiste adres: in de wedstrijd tussen Heerenveen en AZ van vorig jaar scoorde de middenvelder zelfs een doelpunt dat na afloop van de wedstrijd ‘Messiaans’ genoemd werd. Keeper Marco Bizot (ex-Genk) verschalkte hij met een mooie lob, waarover hij later zei: "Er komt wel een beetje geluk kijken bij zo'n stift. Als het mislukt, zegt het publiek: wat denk je wel niet? Maar het is ook een kwestie van techniek en gevoel. Ik doe heel veel op intuïtie. Dit keer was dat ook het geval. Puur op intuïtie." Het was niet de enige mooie treffer van Vlap gedurende het seizoen... "Maar ik denk dat ik ze ook lelijk kan maken. Die komen nog wel. En geloof me: als ik een lelijke goal maak en we winnen de wedstrijd, dan sta ik na afloop ook met een big smile hoor."

Vlap gaat Virgil van Dijk achterna 

Heeft het dan misschien nog iets te betekenen dat Vlap de tussenstap bij de traditionele top drie van de Eredivisie overslaat? Nee, want dat gebeurt steeds vaker. Virgil van Dijk gaf in 2013 het ‘goede’ voorbeeld door FC Groningen te verruilen voor het Schotse Celtic, en inmiddels hebben we het natuurlijk over de aanvoerder van het Nederlands elftal, Champions League-winnaar bij zijn club Liverpool en Speler van het Jaar in de Premier League. Recentelijk werd hij gevolgd door Sepp van den Berg (17), die PEC Zwolle verliet voor de Reds terwijl PSV óók geïnteresseerd was. 

De vergelijking met zijn landgenoot Ruud Vormer hoeft Vlap gaat slechts gedeeltelijk op. De speler van Club Brugge wist het immers totaal niet te bolwerken in de Eredivisie bij achtereenvolgens AZ, Roda JC en Feyenoord, waarna hij in het Jan Breydelstadion de Gouden Schoen won. Vlap is juist wél uitgegroeid tot een van de prominente gezichten van de Nederlandse competitie en staat wat dat betreft al met 1-0 voor.


  
Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een vruchtbare samenwerking tussen Anderlecht en de international van Jong Oranje. En als Vlap over enkele maanden zijn eerste successen boekt in de Jupiler Pro League, hoeft men in Brussel in ieder geval geen sterallures te verwachten... "Omdat ik weet waar ik vandaan kom en ook moeilijke tijden heb gekend. En mocht ik ooit toch de neiging krijgen om te gaan zweven, dan zorgen mijn ouders, vrienden en familie er wel voor dat dat niet gebeurt." Een uitstekende basis voor een aantal zeer succesvolle seizoenen in Brussel.

POLL: Is Vlap een uitstekende aanwinst voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

21
21
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

32
32
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

31
31
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

112
112
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

36
36
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

128
128
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

406
406
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

467
467
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

448
448
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

104
104
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

213
213
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

97
97
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

383
383
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

131
131
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0