De laatste strohalm: waarom Lokeren en Beerschot rekenen op de rechtbank voor 1A

Foto: De laatste strohalm: waarom Lokeren en Beerschot rekenen op de rechtbank voor 1A

"Het kan mij werkelijk niet schelen naar welke reeks KV Mechelen zakt: naar 1B of de hoogste amateurklasse. Als de club maar zakt." Aan het woord is Thomas Gillis, die de belangen van K Beerschot VA voor de rechtbank verdedigt. De advocaat verwoordt zo eigenlijk meteen de enige echte ambitie van de ploegen die zich burgerlijke partij hebben gesteld. Veel meer dan over rechtvaardigheid gaat het namelijk over dat verhoopte plekje in de hoogste afdeling.

Op 10 oktober 2018 barst de grootste bom in de Belgische voetbalwereld sinds de zaak-Ye – de Gokchinees van Lierse, weet u nog wel. In het kader van 'Operatie Propere Handen' valt het gerecht binnen bij een aantal voetbalclubs en wordt een hele resem mogelijke betrokkenen opgepakt. Enkele maanden later loopt de rechtszaak op vol toerental en neemt een leger aan advocaten het in Brussel dagelijks tegen elkaar op in een wirwar van procedureslagen.

Aan de ene kant staan de in verdenking gestelde clubs KV Mechelen en Waasland-Beveren, aan de andere de KBVB, Lokeren, Beerschot en Tubeke. De voetbalbond is bij monde van bondsprocureur Kris Wagner vooral op zoek naar een gepaste sanctie en het zetten van een precedent, maar voor de overige drie partijen geldt er toch eerder een persoonlijk winstbelang: promotie of het vermijden van degradatie. Hoe komt het echter dat deze ploegen hun doelstellingen niet op sportief vlak wisten te bewerkstelligen?

Van Europa League tot middenmoot

Voor het gemak focussen we ons even op Lokeren en Beerschot, de twee clubs die aanspraak maken om de posities van Waasland-Beveren en KV Mechelen in 1A in te nemen. In het geval van Lokeren zou dit betekenen dat de buren uit het Waasland in hun plaats degraderen en er na 23 onafgebroken seizoenen dan toch nog geen einde komt aan het verblijf in de hoogste klasse. Nochtans was de ploeg van voorzitter Roger Lambrecht vorig jaar met voorsprong het zwakste team in de Jupiler Pro League.

Lokeren eindigde laatste met zeven punten minder dan de volgende in de stand – het grootste gat sinds 2013 – waarmee een jarenlange duik zijn dieptepunt bereikte. Amper vijf jaar eerder sluiten trainer Peter Maes en co de competitie immers nog af als vijfde en mag Lokeren Europa in, waar het met tien punten in de groepsfase een knappe prestatie levert. Na twee deelnames op rij missen de Waaslanders door de extra inspanningen wel nipt Play-Off I, na het seizoen trekt Maes naar Genk en smaakmaker Hans Vanaken naar Club Brugge.Met Alexander Scholz, Hamdi Harbaoui en Junior Dutra hadden een aantal andere sterkhouders Daknam al eerder achter zich gelaten. Lokeren incasseert riante transfersommen en boekt in 2016 een recordwinst van 5,6 miljoen. Ondanks de teleurstellende elfde plaats in het klassement wordt dat geld echter niet meteen geïnvesteerd in de spelerskern, en ook na een nieuw seizoen in de lage middenmoot blijft de knip op de transferkraan. In de tussentijd passeren met Bob Peeters, Georges Leekens en Runar Kristinsson drie trainers de revue.

Paniek op het zinkend schip

Lambrecht voelt dat het de foute kant opgaat en deelt in een paniekreactie hoge lonen uit aan onder meer Tom De Sutter en de terugkeer van Maes als coach – waarvan bij die laatste een groot deel in het zwart, zo leerden we al uit 'Operatie Propere Handen'. Desondanks loopt het in 2018 bijna mis. Lokeren loopt tegen de ondergrens aan en moet vechten voor het behoud, om de gevreesde degradatie te ontlopen wordt een karrenvracht aan dure spelers binnengehaald. Het seizoen wordt afgesloten op de dertiende plaats.

Om de financiële put te dichten pompt Lambrecht nog eens bijna 2 miljoen in de club, maar Lokeren heeft nu geen enkele slagkracht meer op de transfermarkt. Bovendien had de oude bandenmagnaat al eerder aangegeven de ploeg liever te willen verkopen en dus niet langer als mecenas te willen fungeren. Wanneer de spelerskern in het nieuwe seizoen opnieuw tot de zwakkere broertjes behoort wordt dan ook vrijwel onmiddellijk duidelijk dat het doek eigenlijk al zo goed als gevallen is.In een poging het zinkend schip drijvende te houden nemen behalve Maes met Arnar Vidarsson, Trond Sollied en Glen De Boeck vier verschillende trainers het roer in handen, maar geen van allen weet het tij te keren. Lokeren loopt een heel seizoen achter de feiten aan en is na de sterke terugronde van Moeskroen al snel alleen mathematisch nog niet gezakt. Gezien de financiële problemen zou een effectieve degradatie wel eens het einde van de Waaslanders kunnen betekenen. Alle hoop op 'Propere Handen' dus.

Reanimatie op ‘t Kiel

Eenzelfde sfeer heerst op ’t Kiel, waar Beerschot rekent op het vonnis van de rechtbank om na zes jaar afwezigheid opnieuw zijn opwachting te maken in de hoogste voetbalklasse. De Antwerpenaren met de turbulente clubgeschiedenis trokken in de testmatchen tussen de periodekampioenen van 1B vorig seizoen aan het kortste eind tegen KV Mechelen. Indien Malinwa wordt veroordeeld voor matchfixing en dus zijn plaats in 1A moet afstaan is het dan ook Beerschot dat de vacante opening mag innemen.

Op die manier zou het masterplan dat na de combinatie van sportieve en financiële problemen in 2013 ontstaat op eerder onconventionele wijze tot vervulling komen. Nadat het toenmalige Beerschot AC in Play-Off III – herinnert u zich dát nog? – ten onder gaat tegen Cercle Brugge en dus veroordeeld wordt tot de tweede klasse eisen ook de torenhoge schulden die zich doorheen de jaren hebben opgestapeld eindelijk hun tol. Beerschot AC wordt failliet verklaard en houdt per direct op met bestaan.De Ratten hadden met hun vele fusies echter al vaker bewezen zich niet zo snel gewonnen te geven, en ook nu wordt de club kunstmatig in leven gehouden. KFCO Wilrijk neemt de identiteit, de paars-witte clubkleuren én het stadion over en besluit voortaan door het leven te gaan als KFCO Beerschot Wilrijk. Binnenkort wordt ook het oude stamnummer 13 officieel in ere hersteld. De traditieclub ondergaat zo nog maar eens een gedaanteverwisseling en neemt een verse start in eerste provinciale.

Het jaar van de Rat

Daar wordt al snel duidelijk dat het Beerschot menens is om terug te keren naar het hoogste niveau. De supporters blijven vol achter hun ploeg staan en zetten hun schouders mee onder het project, op speeldag 28 sleept de nieuwe fusieclub voor meer dan 11.500 toeschouwers het kampioenschap in de wacht. Ook de volgende drie jaar wint Beerschot Wilrijk telkens zijn reeks, waarmee het als eerste Belgische club ooit vier keer op rij promoveert en in het seizoen 2017/2018 al opnieuw in Eerste Klasse B mag aantreden.

Een derby tegen de net naar 1A gestegen stadsrivaal zit er nog niet in, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. De trein dondert onder leiding van Marc Brys meteen door tot in de testwedstrijden tegen Cercle Brugge, maar op luttele minuten van het einde strandt de droom op een vijfde opeenvolgende promotie met een discutabele strafschop. Een jaar later is de Antwerpenaren hetzelfde dramatische lot beschoren wanneer Clément Tainmont pas in de absolute slotfase KV Mechelen de titel en bijhorende promotie bezorgt.Nu hoopt Beerschot via de rechtbank alsnog volgend seizoen – uitgerekend in het Chinese jaar van de rat – zijn rentree in de Jupiler Pro League te vieren. De combinatie van gevestigde waarden met jonge, al dan niet gehuurde talenten bewees nu echter al twee jaar op rij de juiste formule in pacht te hebben. Brute pech stelde de promotie nog even uit, misschien brengt de rechtszaal meer geluk dan het voetbalveld. Het zou na alle titels die ’t Kiel de voorbije jaren mocht vieren echter toch een beetje een anticlimax zijn.

POLL: Wie verdient volgend jaar in 1A te spelen?

<

'Club Brugge aast op ervaren Amerikaan als vervanger Diatta'

'Anderlecht stap dichter bij nog een ingaande transfer'

MERCATO LIVE: Diatta weg bij Club, Anderlecht gaat voor volgende aanwinst

Vandaag 21 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Megatransfer Lukaku lijkt serieus aanstaande

Met een transfersom van 74 miljoen euro is Romelu Lukaku de duurste aankoop in de clubgeschiedenis ...

2825
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Diatta weg bij Club, Anderlecht gaat voor volgende aanwinst

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

597
{insert image alt}

Club mikt op sierlijke parel uit Eredivisie

Oranje boven. Met Stefano Denswil, Bas Dost, Ruud Vormer en Noa Lang heeft Club Brugge vandaag al ...

1516
{insert image alt}

Peter Zulj haalt uit naar Vincent Kompany

Peter Zulj is bijzonder goed begonnen aan zijn avontuur bij Göztepe. De Oostenrijker scoorde drie ...

77
{insert image alt}

'Deli vindt akkoord met nieuwe club'

In het voetbal kan het snel gaan. Vorig jaar werd Simon Deli nog aanzien als een topaankoop, dit ...

158
{insert image alt}

Mignolet: "We zijn nog niet op onze top"

Club Brugge won met 2-1 van KV Oostende en had weer een sterke Simon Mignolet nodig. Blauw-Zwart zag ...

68
{insert image alt}

'Drie toppers mogelijk aan laatste maanden bezig bij KRC Genk'

KRC Genk staat voor twee zware matchen. De Limburgers bekampen AA Gent en Club Brugge en John van ...

79
{insert image alt}

Vercauteren: "Kan alleen maar tevreden zijn over Lamkel Zé"

Didier Lamkel Zé mocht tegen Cercle Brugge in de basis starten bij Royal Antwerp FC. Hij scoorde de ...

162
{insert image alt}

Lefevere: "Ik heb te doen met Kompany"

RSC Anderlecht staat momenteel vierde en dat is de plaats waar RSCA hoopt te staan na 34 speeldagen. ...

201
{insert image alt}

'Club Brugge aast op ervaren Amerikaan als vervanger Diatta'

Club Brugge staat op het punt om Krépin Diatta aan AS Monaco te verliezen. Daardoor moet ...

354
{insert image alt}

'Twee clubs willen Sanneh uit zijn lijden verlossen'

Bij RSC Anderlecht willen ze nog een aantal overbodige spelers zoals Ognjen Vranjes, Zakaria Bakkali ...

173
{insert image alt}

Clement: "Heel blij dat Mannaert en Verhaeghe hem konden overtuigen"

Club Brugge won met 2-1 van KV Oostende en kreeg daarmee iets meer dan het verdiende. Een ...

396
{insert image alt}

'Anderlecht stap dichter bij nog een ingaande transfer'

RSC Anderlecht is bijzonder actief op de transfermarkt. De Brusselaars gaan zich deze maand nog ...

377
{insert image alt}

Marca: Ajax aast op stunt, maar maakt weinig kans

Volgens het Spaanse dagblad Marca is Ajax daadwerkelijk in de race om Martin Ödegaard op huurbasis ...

59
{insert image alt}

'Sterkhouder en twee overbodige spelers bijna weg bij STVV'

Bij STVV haalden ze Christian Brüls, Ilombé Mboyo en Dimitri Lavalée in huis. Dat betekent dat ...

86
{insert image alt}

'Duidelijkheid over winters vertrek van Lokonga bij Anderlecht'

Het gonst al weken van de geruchten over een mogelijk vertrek van Sambi Lokonga bij RSC Anderlecht. ...

283
{insert image alt}

'Diatta verlaat Club Brugge en trekt naar de Ligue I'

Slecht nieuws voor de fans van Club Brugge. Krépin Diatta heeft tegen KV Oostende zijn laatste ...

1938

Gisteren 20 Januari 2021

{insert image alt}

Goaltjesdief Dost ziet af bij Club: "Ik zit stipkapot"

Club Brugge heeft woensdagavond zijn derde opeenvolgende zege geboekt in 2021. Blauw-Zwart had het ...

765
{insert image alt}

Real lijdt pijnlijke afgang: bekeruitschakeling door derdeklasser

Na de uitschakeling van vorige week in de Supercopa, heeft Real Madrid ook zijn tweede kans op een ...

281
{insert image alt}

Boeckx: "Club had tweede strafschop kunnen tegen krijgen"

Club Brugge blijft voorlopig foutloos in het nieuwe kalenderjaar en won woensdagavond zijn derde ...

395
{insert image alt}

Ronaldo bezorgt Juve Supercoppa, United opnieuw leider

Juventus zit de laatste tijd een beetje in een vormdip, maar heeft op woensdagavond wel de strijd om ...

86
{insert image alt}

Lamkel Zé kroont zich bij comeback meteen tot held van Antwerp

Na een wedstrijd die lange tijd op 0-0 leek af te stevenen heeft Lamkel Zé zich meteen tot ...

566
{insert image alt}

Club heeft flink wat moeite met veerkrachtig KV Oostende

Na een aangename wedstrijd heeft Club Brugge slechts met het kleinste verschil gewonnen van een ...

210
{insert image alt}

Matchwinnaar Lamkel Zé meteen de mist in: "Hersens van een mossel"

Antwerp FC moest vlak voor de jaarwissel afscheid nemen van Ivan Leko, die inging op een lucratieve ...

991
{insert image alt}

Debuut in mineur voor Still: "Het moet snel beter"

Beerschot VA slaagt er maar niet in om een einde te maken aan zijn reeks zonder overwinningen. ...

90
{insert image alt}

Genk trekt klacht in, maar waarschuwt: "Desnoods spelen we niet"

KRC Genk verloor zaterdagavond verrassend met 2-0 op het veld van degradatiekandidaat Moeskroen, ...

286
{insert image alt}

Guardiola reageert na blessure De Bruyne

Manchester City heeft zich woensdagavond naar de voorlopige leidersplaats in de Premier League ...

236
{insert image alt}

Dost alwéér de held bij Club: "Wat een fenomeen!"

Club Brugge wou woensdagavond zijn sterke start van 2021 ook op eigen veld doortrekken. Maar een ...

665
{insert image alt}

Vrancken vlijmscherp na pandoering KV Mechelen

KV Mechelen was bezig aan een flinke opmars in het klassement en wist zijn vier voorbije wedstrijden ...

367
{insert image alt}

Standard verbaast vriend en vijand: "Leye is Guardiola!"

Vlak voor het ingaan van de winterstop was Standard doodziek en leek deelname aan Play-Off I een ...

410
{insert image alt}

Blessure De Bruyne overschaduwt zege Man City

In België wordt er een midweekspeeldag afgewerkt, en dat is ook over Het Kanaal het geval. In de ...

194
{insert image alt}

'Lukaku heeft al beslist over zomerse megatransfer'

Romelu Lukaku won op zondag met Inter de topper tegen Juventus met 2-0. Voor één keer stond Big ...

433