"Er is zeker contact geweest met Thomas Vermaelen"

STVV is weer ‘hot’. De Kanaries sloten 2023 af met een knappe 8ste plaats en 27 punten. VoetbalNieuws had in twee delen een gesprek met voorzitter David Meekers om te praten over verleden, heden en toekomst. Hij ging daarbij geen onderwerp uit de weg.

Wie STVV in de voorbereiding wat volgde, zag een zeer leuk en frivool elftal. Dat ze echter dé revelatie van de Jupiler Pro League zouden worden, dat had wellicht niemand verwacht. De mayonaise pakt en Stayen geniet met volle teugen.

Meneer Meekers, ik kan mij voorstellen dat je tevreden bent over het seizoen tot dusver?

"Voorlopig zijn we uiteraard bijzonder tevreden. Er was na het afgelopen seizoen wat onzekerheid, aangezien het duidelijk was dat er heel wat spelers gingen vertrekken. Daarnaast was ook onze trainer Bernd Hollerbach einde contract. Onze CEO Takayuki Tateishi is aan de slag gegaan met het zoeken naar een coach die ook met jongeren kon werken. Dat was vanaf het begin het idee, want er stonden wel een aantal jonge talenten klaar die het goed deden op huurbasis bij MVV (Steuckers en Van Helden) en Lierse (Delorge). Er werden ook een aantal Japanse talenten gehaald."

Jullie verrasten ook met het aantrekken van Thorsten Fink als coach.

"Met Fink vonden we een trainer die met jonge mensen kan en durft werken. Hij gaf hen alle kansen in de voorbereiding en die jonge gasten hebben het snel en goed opgepikt. Zeker in het begin van de competitie, maar nadien deden ze het ook nog goed. We speelden een aantal heel goede matchen, maar ook enkele mindere. Maar dat is de logica zelve. We staan nu 8ste, wat goed is. We willen het seizoen uiteraard goed eindigen."

Fink levert voortreffelijk werk bij STVV.

Fink past ook als mens helemaal bij STVV hebben we de indruk.

"Absoluut. Hij is heel toegankelijk. Thorsten slaat met iedereen een praatje. Het is iemand met heel veel ervaring en levenswijsheid. Hij werkt inspirerend en begeesterend. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Het is heel fijn om met zo iemand samen te kunnen werken. Fink heeft de wereld gezien, werkte onder meer bij Bayern München en dat heeft hem verrijkt als mens. Die ervaring bracht hij mee, wat uiteraard meegenomen is."

Klopt het dat jullie ook met Vermaelen spraken?

"Er is zeker contact geweest met Vermaelen. Fink en Vermaelen kennen elkaar goed vanuit Japan. Ze wonnen er bij Vissel Kobe samen de Japanse beker. We spraken met Thomas, maar dat is om een aantal redenen niet doorgegaan. We waren echter zeker geïnteresseerd om samen te werken met Vermaelen. Hij is ook iemand die op het allerhoogste niveau heeft gespeeld. Het is iemand die alvast het potentieel heeft om een grote trainerscarrière uit te bouwen."

Ik kan me voorstellen dat je als voorzitter heel tevreden bent dat jonge Belgen als Van Helden, Steuckers, Smets en Delorge helemaal doorbreken.

"Dit is zeker zeer mooi voor de club STVV. Het is een werk van vele jaren. Het is vooral de verdienste van de trainers, medewerkers en vrijwilligers van de jeugdwerking. Maar natuurlijk ook van de sportieve beleidsmensen en de technische staf, die onze talenten kansen geven op het hoogste niveau. Het klopt wel dat ik vele jaren geleden, samen met anderen, aan de wieg heb gestaan om meer financiële middelen te genereren voor de jeugdopleiding. Het is zeer mooi dat we daar nu wel de vruchten van plukken."

Talenten zoals Delorge (rechts) breken helemaal door dit seizoen.

Het is nochtans niet makkelijk om jonge talenten lang in Sint-Truiden te houden. De grote clubs liggen op de loer...

"Dat klopt, grote ploegen komen regelmatig jeugdspelers bij STVV wegplukken. Zij proberen op heel jonge leeftijd de beste talenten naar hen te halen. Maar die kunnen niet allemaal spelen. Sommigen zie je dan een aantal jaren later terugkeren, als ze daar worden weggestuurd. Bij STVV vinden ze menselijke warmte en krijgen ze kansen in het eerste elftal: daarom is onze club zo aantrekkelijk voor jonge spelers."

"Daarom mogen we ons niet laten ontmoedigen als een jong talent ervoor kiest om ons te verlaten. Wie weet zien we ze nadien nog terug. Jarne Steuckers is bijvoorbeeld even elders actief geweest, maar keerde terug en brak hier door.”

Jullie gaan volgend jaar ook instromen met een beloftenploeg in de nationale reeksen?

"We hebben een aantal jaren geleden gekozen om dit nog niet te doen. We waren er toen nog niet helemaal klaar voor en het was ook nog een experiment. Ondertussen is gebleken dat die U23 het best goed doen en we kozen er de afgelopen jaren voor om hen uit te lenen aan andere clubs zoals MVV en Lierse. Daar leerden ze ook bijzonder veel bij in het volwassen voetbal."

"Het is opvallend dat wij nu met meer eigen jeugd in ons team spelen dan andere clubs die wel met hun U23 instapten in dat project. We gaan nu echter wel met een U23-ploeg instromen in een van de lagere nationale reeksen. Waarom? Omdat het moment er nu is om dit te doen. Er komen een aantal plaatsen vrij in de nationale reeksen. Er zijn zes of zeven kandidaturen binnen gekomen bij de Pro League. Dus de beloftencompetitie die volgend jaar nog georganiseerd gaat worden, gaat een competitie zijn waar het niveauverschil tussen de A-ploeg en de beloften véél te groot gaat zijn."

"We hebben nog heel veel talentvolle jonge talenten die op de deur kloppen. Zij moeten spelen op een goed niveau en dat kan dan in die ploeg bij de U23 tegen volwassen spelers. Zij moeten die weerstand krijgen. De talenten die het nu goed doen bij de eerste ploeg kregen die weerstand en dat heeft hun ontwikkeling goed gedaan."

De resultaten zijn goed, de eigen jeugd breekt door… Dat zijn allemaal mooie verhalen, maar STVV leeft ook weer naast het veld.

"Dat was heel belangrijk. Dat we 100 jaar worden in 2024 zal er zeker iets mee te maken hebben. Ik denk dat we daar ook heel goede stappen voorwaarts hebben gezet. Bert Stas, onze Brand Manager, levert daarin goed werk. En ook alle andere medewerkers geven alles om van dit jubileum een onvergetelijk seizoen te maken.We zijn met heel veel dingen bezig geweest en nog bezig in het kader van ons honderdjarig bestaan. We gaan voor die viering nog heel wat activiteiten organiseren. Iedere thuiswedstrijd staat dit seizoen voor een bepaald thema. In februari spelen we een dag na onze viering thuis tegen Westerlo. Dat wordt een speciale wedstrijd en we gaan dan uiteraard heel wat zaken organiseren. We willen daar wel voor een spektakel zorgen."

"Vorig jaar steeg het aantal abonnees met 15%, dit jaar met 20%. Je voelt dat er meer beleving is. We proberen de oude tijden van Stayen, toen er minimaal 5.000 fans en soms 10.000 fans aanwezig waren, te laten herleven. Dat is niet makkelijk, want je ziet ook dat andere ploegen het moeilijker hebben om het supportersaantal van 10-15 jaar geleden terug te krijgen. Daar zijn veel redenen voor."

"De nieuwe generatie fans kijkt ook anders naar voetbal. Ze volgen soms zes matchen tegelijkertijd. Ze willen anders geprikkeld worden dan pakweg twintig jaar geleden. Dat is een leuke uitdaging. Maar we hebben een zeer goed en jong team die daar goed mee bezig is. Maar het is fijn dat STVV weer leeft. De mensen praten weer over de club."

Morgen lees je in het tweede deel meer over de komende mercato. Wat zijn de plannen van STVV? Gaan er sterkhouders vertrekken? Daarnaast praten we ook over de meer dan geslaagde overname sinds het Japanse DMM de plak zwaait op Stayen.

POLL: Zal Fink de nodige interesse gaan lokken na dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

73
73
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

117
117
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

303
303
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

530
530
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

67
67
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby

Terwijl Liverpool FC definitief lijkt af te haken, laat Arsenal FC voorlopig geen steken vallen in ...

64
64
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"

Door de zege van Club Brugge in Genk, moest RSC Anderlecht zondagnamiddag zelfs iets rapen tegen ...

273
273
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk

KRC Genk heeft zondagmiddag voor de tweede keer op enkele dagen tijd verloren van Club Brugge. ...

738
738
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws

Komende week worden de heenwedstrijden in de halve finales van de Champions League afgewerkt. ...

47
47
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht

Na de overtuigende zege in de heenmatch van afgelopen woensdag, heeft Club Brugge ook zijn return ...

760
760
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in

In afwachting van het resultaat in Cercle Brugge-Anderlecht, is het Club Brugge dat de koppositie ...

326
326
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend

RSC Anderlecht rondde de heenronde van de Champions' Play-Offs af als leider, maar is nog lang niet ...

205
205
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

130
130
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

183
183
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"

Club Brugge maakte afgelopen woensdag op eigen veld brandhout van KRC Genk en haalde het ...

359
359