KRC Genk stelt grote plannen voor: "Uniek in België"

KRC Genk stelt grote plannen voor:

KRC Genk heeft vandaag zijn plannen voorgesteld voor het prachtige nieuwe oefencomplex. De Limburgers starten in 2024 met een uniek project. De komende jaren gaat Genk de club nog verder uitbouwen. VoetbalNieuws was aanwezig bij deze mijlpaal in de clubgeschiedenis van Racing Genk.

Racing Genk is al sinds 2017 bezig met dit project. "Dit is een zeer heuglijk en belangrijk moment voor KRC Genk. We hebben een masterplan uitgewerkt met bouwplannen in verschillende fases. Vandaag stellen we de eerste fase officieel voor. Dat is zeer belangrijk, want het voetballandschap is nationaal en internationaal heel erg veranderd. In 2017 zijn we gestart met dit traject", verklaarde algemeen directeur Erik Gerits. 


Foto: KRC Genk

Stadiondirecteur Kobe Schepers gaf tekst en uitleg. "We zijn de provincie gaan verkennen en hebben 35 locaties bezocht. Finaal hebben we voor deze locatie gekozen. Er zijn veel redenen en troeven. We hebben hier de kans om heel de club bij elkaar te houden. Dat is heel uniek: het stadion, de jeugdacademie en het oefencomplex vormen één as. Het is ook een keuze van het hart, want we zitten in de schaduw van de mijnterrils. Daarnaast zitten we hier volop in de natuur, wat uiteraard een enorme meerwaarde is. Wij hebben in maart 2023 onze vergunning gekregen. In het voorjaar van 2024 stellen we een aannemer aan en in het najaar van 2024 wordt de eerste steen gelegd. De verhuis van de A-kern staat gepland voor het kalenderjaar 2026."

Inspiratie gehaald bij Liverpool & co

"Niemand heeft een glazen bol, maar we willen met dit complex ook de komende tien of twintig jaar de leidende factor zijn in het Belgische voetbal. Het is heel moeilijk om naar de toekomst te kijken, omdat voetbal heel snel evolueert. De voetbalwereld van 25 jaar geleden is in niets te vergelijken met die van vandaag. Je moet natuurlijk wel die oefening maken. Het is een historisch moment voor de club en we kunnen deze enorme investering ook aan. Dan moeten we die kans grijpen en kijken naar de echt grote clubs, die nog verder staan dan ons."

"We bezochten inderdaad de nodige locaties in landen zoals Nederland en Engeland. We bezochten onder meer het oefencomplex van Liverpool en enkele andere grote Engelse clubs”, ging Schepers verder tegenover onze redactie. "We hebben ons niet specifiek gebaseerd op een andere club zijn complex, maar er wel inspiratie uit gehaald. Het H. Essers Training Center is echt gemaakt op maat van KRC Genk en deze voetbalas is uniek in België. We hebben ons eigen verhaal geschreven."

Genk gaat echter nog meer uitbreiden. "We hebben dus drie fases in ons masterplan. Dit trainingscomplex is de eerste fase. In fase 2 zoeken we een oplossing voor Jong Genk (en het vrouwenteam), die vandaag hun matchen in Geel spelen. Wij willen die graag terug naar Genk halen. Daarvoor kijken we naar de academie om een bepaalde infrastructuur te gaan voorzien. Dat is niet evident, want de voorwaarden inzake accommodatie zijn vandaag zeer streng voor de beloften in de Challenger Pro League. We werken daar achter de schermen echter zeer hard aan. Fase 3 is dan het renoveren van de Cegeka Arena." 

Partnership met H. Essers

KRC Genk bouwt een gesloten complex, waar op termijn ook de persconferenties zullen worden gehouden. Het wordt het kloppend hart van de club, waar de spelers dagelijks zullen trainen. Daarnaast zal ook de groendienst er zich huisvesten.

"Dit nieuwe training center zal in volledige harmonie liggen met de omliggende natuur. In die mate zelfs dat de harde grens tussen gebouw en natuur helemaal zal vervagen. De eerste van twee verdiepingen zal voor een derde worden overwoekerd door de omliggende natuur. Doordat we hebben gekozen om het gebouw 50 meter van de Opglabbekerzavel in te planten creëren we een ‘voortuin’ van zo’n 7.000 vierkante meter. Dit gebouw wordt een voorbeeld van moderne architectuur waarbij we bewijzen dat natuur en architectuur geen tegengestelden zijn, maar een mooie synergie kunnen vormen", aldus Peter Cornoedus van PCp Architects.

Specificaties van het H. Essers Training Center 

  • Totale oppervlakte trainingssite: 43.305 m² 
  • Totale oppervlakte training center: 6006 m² + kelder van 810 m² 
  • 7.217 m² ‘voortuin’
  • Drie trainingsvelden: twee hybride en verwarmde grasvelden, één natuurlijk grasveld 

Met H. Essers heeft KRC Genk een grote partner gevonden. Zij verbinden hun naam aan het trainingscomplex. "In onze eigen H.Essers Academy leiden we een nieuwe generatie logistieke talenten op en krijgt iedereen de gelegenheid om de beste professionele versie van zichzelf te worden. Op dezelfde manier willen we met het H.Essers Training Center de spelers van KRC Genk alle kansen bieden om te schitteren op het veld", vertelde Gert Bervoets, CEO van H.Essers.

Genk sloeg met dit bedrijf, dat een omzet draait van 1 miljard euro per jaar, een grote vis aan de haak. Een Limburgs/internationale samenwerking. Burgemeester Wim Dries was ook van de partij. “Vroeger was iedereen zwart in de mijnen. Er was geen onderscheid. De mijnen hebben Genk op de kaart gezet. Vandaag is iedereen blauw-wit. KRC Genk heeft de stad en Limburg op de kaart gezet. Samen willen we de toekomst van de club vrijwaren en we zijn blij als stad ons steentje daarin bij te dragen."


Foto: KRC Genk

Spelers overtuigen om naar Genk te komen

Het slotwoord was voor voorzitter Peter Croonen. Enkele maanden geleden sprak hij bij onze redactie al over de toekomst van KRC Genk. Vandaag werd de eerste stap gezet. “Het wordt het mooiste trainingscomplex van België. Het is sportief heel belangrijk. De spelers zitten nu in de buik van het stadion en vertoeven dagelijks in dezelfde (mooie) kleedkamer (Genk traint achteraan het stadion, nvdr.). Dat is niet meer van deze tijd. Dit training center is zeer belangrijk voor de uitbouw van de club." 

"Onze B- en C-velden liggen niet op de juiste plaats. Daar komt nu een plaats vrij, wanneer de drie velden klaar zijn op het nieuwe complex. Dan kunnen we op die velden achter het stadion de doorsteek maken naar het Thor Park. Dan kunnen wij daar een businessas creëren wat het kloppend hart van Genk en Limburg kan worden. Dan kunnen we alle supporters rondom het stadion laten bewegen en parkeren. We krijgen er ook vier grote mobiliteitspaden bij. Inzake mobiliteit en exploitatie is dat een enorme opportuniteit voor ons."

"We krijgen daardoor zaken die uniek zijn in het Belgische voetbal en ook ver daarbuiten. Een voetbalas waar alles in het verlengde ligt van elkaar. Dat heeft niemand in België en dat werkt voor iedereen inspirerend. Met dit oefencomplex kunnen we ook spelers een extra ‘tool’ aanbieden om voor KRC Genk te kiezen. We hopen met deze plannen de toekomst van Genk voor de komende 50 jaar te vrijwaren."

HLN weet dat het totale masterplan 70 miljoen euro kost. De eerste fase heeft een kostenplaatje van 20 miljoen euro.

De digitale beelden van het nieuwe complex kan je hier bekijken.

POLL: Straffe plannen van KRC Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika
Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika

Aanstaande woensdag zal Club Brugge vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

247
247
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa

Club Brugge heeft zijn heenwedstrijd in de halve finales van de Conference League verloren. Een ...

216
216
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League

Romelu Lukaku lijkt zijn tweede Europese finale op rij te mogen vergeten. In de heenmatchen van de ...

48
48
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd

Club Brugge zal aanstaande woensdag vol aan de bak moeten op eigen veld indien het alsnog de finale ...

219
219
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"

Club Brugge zakte deze week met een pak vertrouwen af naar Firenze voor de heenmatch in de halve ...

129
129
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg

In de halve finales van de Europa League was het donderdagavond onder meer uitkijken naar het AS ...

43
43
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"

Club Brugge zal nog zwaar aan de bak moeten indien het zich alsnog wil plaatsen voor de finale van ...

511
511
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge

In de halve finales van de Conference League begon Club Brugge donderdagavond rampzalig aan de ...

108
108
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

95
95
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?

RSC Anderlecht staat nog steeds aan de leiding in de Champions' Play-Offs, maar kan zich geen fouten ...

267
267
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club

Antwerp FC speelt binnen een weekje de bekerfinale tegen Union SG. Als generale repetitie op die ...

277
277
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

92
92
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door

Donderdagavond worden de heenmatchen in de halve finales van de Conference League afgewerkt. Daarbij ...

351
351
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'

De reguliere competitie van de Challenger Pro League leverde al twee promovendi op, om het laatste ...

546
546
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

221
221