Club Brugge flikkert ervaren kracht naar de uitgang

Club Brugge flikkert ervaren kracht naar de uitgang

Samen met Simon Mignolet is Denis Odoi de oudste speler in de huidige selectie van Club Brugge. De 35-jarige verdediger heeft dit seizoen nog maar weinig speelkansen gekregen van Ronny Deila, en wanneer hij wel in actie komt, slaagt hij er zelden in om indruk te maken.

Het contract van Odoi bij Club Brugge loopt aan het einde van dit seizoen af, en de kans op verlenging lijkt dan ook uiterst klein.

Van basisspeler in de Champions League naar back-up van Buchanan

Wie stond er in de historische Champions League-campagne vorig jaar op de rechtsback van Club Brugge? Inderdaad, Denis Odoi. “We hebben met hem in de ploeg vijf keer de nul gehouden. Hij is hier nog steeds, hé”, zei Simon Mignolet eind juli aan Het Laatste Nieuws.

Odoi werd vorig seizoen onder Carl Hoefkens als rechtsback gebruikt en later onder Scott Parker als stoplap ingezet, waarbij hij een groot deel van zijn speeltijd als rechtsback en centrale verdediger doorbracht. Daarnaast vulde hij ook de posities van linksachter en centrale middenvelder in wanneer dat nodig was.

Ronny Deila ziet Odoi dit seizoen voornamelijk als een rechtsback, hoewel de omgevormde flankaanvaller Tajon Buchanan dit seizoen de eerste keuze is voor die positie.

Club Brugge is dit seizoen actief op meerdere fronten, met wedstrijden die elkaar in snel tempo opvolgen. Als ervaren speler van 35 jaar moest Odoi in staat zijn om Buchanan te ontlasten als eerste back-up op de rechtsbackpositie, en de Canadees een adempauze te gunnen, terwijl hij ook op andere posities kon bijspringen wanneer dat nodig was.

Zelfs Sabbe voorbij Odoi in de hiërarchie

Hoewel Denis Odoi aanvankelijk leek in te stemmen met het plan van Ronny Deila, is de praktijk anders uitgedraaid. In de achterste linies is Odoi niet langer de veelzijdige kracht die hij eerder was bij Club Brugge.

Op de rechtsbackpositie krijgt naast Tajon Buchanen nu ook Kyriani Sabbe de voorkeur boven hem, de 18-jarige heeft dit seizoen al 630 minuten gespeeld, in vergelijking met de 454 minuten van Odoi.

Dit heeft ervoor gezorgd dat Odoi ontgoocheld is geweest, aangezien hij meer speeltijd wilde. “Maar ik kan niks aanmerken op zijn attitude. Hij is een voorbeeld”, ontweek Ronny Deila dat onderwerp eind augustus.

Wanneer Odoi wel in actie kwam, slaagde hij er echter zelden in om te overtuigen. Bijvoorbeeld tegen KA Akureyri, waar hij de IJslanders met een ziekenhuisbal op weg naar de eerredder zette.

“Odoi haalde in zijn laatste wedstrijden niet het gewenste niveau om basisspeler te zijn”, oordeelde Het Laatste Nieuws over teleurstellende de seizoensstart van Odoi.

Het lijkt erop dat hij nu meer wordt beschouwd als een speler voor de breedte of als een invaller wanneer dat nodig is, in plaats van een vaste basisspeler of zelfs nog maar een rotatiespeler.

Odoi mocht Club Brugge vorige zomer al verlaten

Maar hoe neem je iemand zoals Denis Odoi mee in je verhaal, die als te licht wordt beschouwd voor een basisplaats en zelfs als derde keus is achter Tajon Buchanan en Kyriani Sabbe?

Tijdens de slotfase van de zomertransferperiode werd Odoi alvast in verband gebracht met een transfer naar Oud-Heverlee Leuven, en volgens Het Laatste Nieuws mocht hij Club Brugge na anderhalf jaar weer verlaten, mits een goed bod.

Ronny Deila probeerde Odoi op de juiste momenten in zijn ploeg te gebruiken, zoals bij de blessures van Buchanan en Sabbe, in de hoop dat de ervaren verdediger het team van een kwaliteitsimpuls kon voorzien.

Dit leverde echter wisselende resultaten op. Odoi toonde onlangs zijn waarde tijdens een gretige invalbeurt tegen KRC Genk, waar hij zijn tegenstander Alieu Fadera constant liet verdedigen, en ondanks zijn gebrek aan wedstrijdritme een sterke partij speelde.

“Zag je Odoi invallen? Die deed het, in ondankbare omstandigheden, héél goed”, zei Ronny Deila toen. Anderzijds stond Odoi ook in niemandsland bij het tegendoelpunt van de Limburgers.

Bij gebrek aan alternatieven werd Odoi - nog steeds door een blessure van Buchanan en Sabbe - in het basiselftal opgesteld voor de volgende wedstrijden tegen Sint-Truiden, waar hij Aboubakary Koita te makkelijk liet scoren, en Standard, waar zijn prestaties ondermaats waren.

Odoi haalt de wedstrijdselectie zelfs niet meer

Het Nieuwsblad concludeerde dan ook dat Denis Odoi simpelweg niet voldoende kwaliteit brengt bij Club Brugge. Nu iedereen bij de club weer fit is, heeft Ronny Deila in zijn wedstrijdselectie geen zelfs plaats meer voor Odoi, Dedryck Boyata en Michal Skoras.

Vorig weekend was het tegen KV Kortrijk zelfs de derde keer dit seizoen dat Odoi niet in Deila's selectie voorkwam. Het Nieuwsblad merkt op dat deze spelers nu het slachtoffer lijken te zijn van de weelde bij de club, zonder dat het duidelijk is dat er eventuele blessures mee gemoeid zijn.

Het ziet er in ieder geval niet rooskleurig uit voor de toekomst van Odoi bij Club Brugge. Op de rechtsbackpositie is hij nu pas de derde keuze, achter Tajon Buchanan en Kyriani Sabbe, en de kans dat zijn aflopende contract wordt verlengd, lijkt zeer klein.

Odoi heeft de hoge verwachtingen niet ingelost

Denis Odoi zal ongetwijfeld andere verwachtingen hebben gehad van zijn nu al bijna twee jaar durende avontuur bij Club Brugge. In januari van vorig jaar keerde hij na een periode van 5,5 jaar in Engeland terug naar België, met 177 officiële wedstrijden voor Fulham FC op zijn naam.

Odoi speelde altijd een cruciale rol bij The Cottagers en was een van de sleutelfiguren bij de twee promoties (in 2018 en 2020) van Fulham naar de Premier League. Met andere woorden, Odoi was verre van een meeloper over Het Kanaal.

Hij werd oorspronkelijk als een belangrijke aanwinst beschouwd voor Club Brugge, maar toch heersten er ook twijfels omdat hij op dat moment, op 33-jarige leeftijd, een langdurig contract tekende bij Club dat loopt tot en met 2024.

Bovendien werd Odoi's komst niet meteen met open armen ontvangen door de blauw-zwarte fans, gezien zijn historiek bij aartsrivaal Anderlecht.

Aan de andere kant was het verrassend dat Odoi zijn gevestigde status bij Fulham FC opgaf voor een avontuur bij Club Brugge. Dit was grotendeels te wijten aan de contractuele situatie bij The Cottagers, waar Odoi's verbintenis afliep.

Op die manier verzekerde hij zijn toekomst met een contract van 2,5 jaar bij Club Brugge, waar hij achteraf bekeken ongetwijfeld hoopte om een grotere impact te kunnen maken. Een contractverlenging in Brugge lijkt echter onwaarschijnlijk voor de 35-jarige verdediger.

POLL: Moet Odoi bij Club brugge blijven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

49
49
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

47
47
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

39
39
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

22
22
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

29
29
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

320
320
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

82
82
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

70
70
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

128
128
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

275
275
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

148
148
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

473
473
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

862
862
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

273
273
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

756
756