‘Club Brugge-topspeler boos op Ronny Deila’

‘Club Brugge-topspeler boos op Ronny Deila’

De komst van Ronny Deila als nieuwe coach moest het keerpunt inluiden van Dedryck Boyata bij Club Brugge. Beide heren kennen elkaar nog van hun gezamenlijke periode bij Celtic Glasgow, waar het duo eerder succesvol samenwerkte.

In het tussenseizoen heeft Deila veel tijd en energie geïnvesteerd in de verdediger en heeft hem nooit losgelaten. Eens fit, dan zou Boyata “een topspeler” zijn, volgens de coach.

Boyata is sinds de start van het nieuwe seizoen volledig fit en hij traint nu al een tijdlang elke dag mee. Hij pusht hij zijn ploegmaats voortdurend, maar tegelijkertijd is hij ook boos omdat hij niet speelt.

De bizarre transfer van Club Brugge

Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe hebben aanzienlijk geïnvesteerd om Dedryck Boyata naar het Jan Breydelstadion te halen tijdens de zomermercato van 2022. De verdediger behoort tot de topverdieners van de club met een jaarsalaris van anderhalf miljoen euro, maar zijn sportieve bijdrage was vorig seizoen duidelijk zoek.

Er werden vanaf het begin al veel vraagtekens gezet of de komst van Boyata zo’n grote investering wel waard zou zijn. Bij Hertha BSC was namelijk helemaal overbodig geworden, en Fredi Bobic, directeur bij Hertha, concludeerde zelfs dat Boyata niets meer toevoegde aan de ploeg.

“Dat is niet echt een grote kwaliteitsinjectie”, zei Marc Degryse vorig jaar al aan Het Laatste Nieuws. De analist beschouwde Boyata toen al als een twijfelgeval in plaats van een meerwaarde op internationaal niveau.

“Als je ambieert om te overwinteren in de Champions League, is Boyata een bizarre transfer. Hij bezorgt je niet de garantie op veel beterschap. Kijk, tussen Mechele en Boyata is er niet veel verschil. Boyata zal niet ineens de verdediging van Club op een lijn krijgen.”

Aan het einde van het vorige seizoen leek Boyata zelfs aanvankelijk te mogen vertrekken uit West-Vlaanderen, maar, deels ingegeven door financiële motieven, werd er uiteindelijk beslist om hem nog een ultieme herkansing te geven.

Deila rekent op de kwaliteit van Boyata

Dedryck Boyata slaagde er niet in om indruk te maken in het shirt van Club Brugge, vooral vanwege aanhoudende blessures en terugvallen die hem bijna het hele kalenderjaar 2023 aan de zijlijn hielden. Dat verhinderde hem om zijn topniveau te bereiken.

“Je keert terug, maar kent een terugval. En dit telkens opnieuw. Twee keer de ligamenten, tendinitis, enzovoort. Meerdere keren kreeg ik injecties. Echt, we hebben alles geprobeerd”, zei de verdediger zelf aan Het Laatste Nieuws.

De komst van Ronny Deila, die Boyata nog kent van hun gezamenlijke periode bij Celtic Glasgow, als de nieuwe coach van Club Brugge moest het keerpunt inluiden voor de ervaren verdediger. Tijdens het voorbije tussenseizoen verklaarde de Noorse coach nadrukkelijk dat hij nog steeds rekende op Boyata.

“Nu is hij fit én gelukkig. Dedryck is iemand die zich goed moet voelen”, klonk het hoopvol. “Ik ken Boyata nog van bij Celtic, waar ik hem een seizoen onder mijn hoede had. Een halfjaar geleden vocht hij nog voor een selectie voor het WK. Dus kwaliteit heeft hij zeker. Dedryck zit nu in een positieve vibe.”

Deila benadrukte toen dat er behoefte was aan leiderschap bij Club Brugge, maar dat Boyata iemand was die die rol kon vervullen.

Deila laat niet los: “Eens fit, is Boyata een topspeler”

Dedryck Boyata kreeg zijn eerste basisplaats van het seizoen in de Europese returnwedstrijd tegen Akureyri, en de verdediger toonde aan dat coach Ronny Deila effectief op hem kon rekenen. De 31-voudige Rode Duivel was scherp in de duels en voetballend ook meer dan behoorlijk.

“In de duels hadden de lokale spitsen geen schijn van een kans, zelfs niet in de sprints, terwijl wij Boyata nochtans niet als de snelste van het pak zien”, analyseerde Het Laatste Nieuws. Boyata scoorde zelfs het openingsdoelpunt in IJsland.

In het tussenseizoen heeft Deila veel tijd en energie geïnvesteerd in de verdediger en heeft hem nooit losgelaten. “De Boyata die ik gekend heb bij Celtic, hebben we hier nog niet gezien. Nu gaat het over goed trainen, spelen en consistent worden. Eens fit is Dedryck Boyata een topspeler”, zei Deila.

Boyata voelt zich ook goed onder de Noorse coach. “Hij kent me goed”, zei Boyata zelf. “En weet vooral welk niveau ik kan halen. Vanaf het moment dat hij hier kwam, is hij heel positief tegenover mij.”

Op die manier leek Boyata op weg om de nieuwe verdediger te worden waar Club Brugge naar op zoek was in de voorbije zomer, maar er waren nog steeds twijfels rondom zijn prestaties. “Eén zwaluw maakt de lente immers niet. De komende twee weken moeten we zien hoe de Brusselaar zich doorzet”, waarschuwde HLN.

Een zwemmende Boyata

Na zijn veelbelovende optreden tegen Akureyri ging de vorm van Dedryck Boyata snel bergafwaarts. Samen met Jorne Spileers maakte hij een fout bij het tweede doelpunt in de wedstrijd tegen Osasuna. “Het centrale paar Spileers & Boyata verdedigde op Conference League-niveau. Onvergeeflijk”, schreef Het Laatste Nieuws.

Ook in de wedstrijd tegen AA Gent, waarin hij opnieuw in de basis stond, toonde hij zich niet als de speler die hij ooit was bij Celtic en in de Bundesliga.

“Het is lovenswaardig van trainer Ronny Deila dat hij de verloren gewaande Dedryck Boyata opnieuw opvist. De gewezen Rode Duivel is evenwel niet de leider van de defensie die Club nodig heeft”, oordeelde Het Nieuwsblad.

In een invalbeurt van veertien minuten tegen Anderlecht viel Boyata op door een ziekenhuisbal in de voeten van Anders Dreyer te spelen, gelukkig zonder gevolgen. “Boyata is geen zekerheid, gelet op zijn vormpeil en fysieke paraatheid de voorbije twaalf maanden”, stelde Het Laatste Nieuws vast.

Na vervolgens een handvol invalbeurten mocht Boyata starten in de wedstrijd tegen Sint-Truiden, maar ook daar liet hij teleurstellende prestaties zien. Zelfs bij een laag tempo was hij slordig in het uitvoetballen en kon hij zijn gebrek aan wedstrijdritme niet verbergen. “Een zwemmende Boyata”, dixit Marc Degryse, werd toen tijdens de rust vervangen.

Zware Boyata-hypotheek voor Club Brugge

In de laatste wedstrijd voor de interlandbreak maakte Dedryck Boyata zelfs geen deel uit van de wedstrijdselectie voor de wedstrijd tegen Standard. Vorig seizoen gebeurde dat wel vaker, maar dat was voornamelijk te wijten aan blessures en het terugvallen in zijn revalidatieproces.

Dit seizoen is Boyata fysiek helemaal fit, maar opvallend genoeg krijgt hij toch weinig speeltijd bij Club Brugge. Volgens Het Laatste Nieuws traint Boyata nu al een tijdlang elke dag en pusht hij zijn ploegmaats voortdurend, maar tegelijkertijd is hij ook boos omdat hij niet speelt.

“We hebben ook nog Boyata op de bank, hij traint elke dag goed en klopt op de deur”, zei Ronny Deila eerder. “Natuurlijk is hij niet blij met zijn huidige status als invaller.” De coach heeft eerder benadrukt dat Boyata een topspeler is zodra hij weer fit is, maar vooralsnog lukt het hem dus duidelijk niet om een basisplaats te veroveren.

Dit kan te maken hebben met zijn gebrek aan wedstrijdritme, wat Boyata in een vicieuze cirkel lijkt te houden. Aan de andere kant vormt zijn aanzienlijke jaarsalaris van anderhalf miljoen euro netto een hypotheek voor Club Brugge, zonder enige sportieve return.

POLL: Moet Boyata vertrekken bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

17
17
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

251
251
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

17
17
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

21
21
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

44
44
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

34
34
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

93
93
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

174
174
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

265
265
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

24
24
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

107
107
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

203
203
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

73
73
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

59
59
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

178
178