Riemer op de vingers getikt door explosieve Schmeichel-blitz

Riemer op de vingers getikt door explosieve Schmeichel-blitz

Hoewel Kasper Schmeichel tot nu toe niet veel werk heeft gehad in zijn gespeelde wedstrijden tegen KAS Eupen en Club Brugge, heeft Anderlecht nu ook officieel voor hem gekozen als de eerste doelman van de ploeg.

Voorlopig heeft Schmeichel wel nog niet aangetoond waarom hij een betere doelman zou zijn dan Maxime Dupé, die met uitzondering in de wedstrijd tegen KV Kortrijk onberispelijk stond te keepen dit seizoen.

Schmeichel kreeg geen garanties

Kasper Schmeichel is niet zomaar naar Anderlecht gekomen om een rol in de schaduw op te nemen. Jesper Fredberg verklaarde op Mauve + Gold dat Schmeichel Anderlecht boven vele andere clubs heeft gekozen omdat hij bij Anderlecht iets wil bereiken.

De Deense doelman leverde zelfs serieus in om naar het Lotto Park te komen, volgens Het Nieuwsblad bedraagt zijn bruto jaarsalaris 250.000 euro, wat zo’n tien keer minder is dan wat hij bij OGC Nice verdiende.

Bovendien heeft Schmeichel de eerste stap gezet door zelf contact op te nemen met Jesper Fredberg nadat hij Nice had verlaten. Dit benadrukt dat Schmeichels keuze voor Anderlecht niet gebaseerd is op financiële overwegingen, maar vooral op sportieve motivatie en ambitie.

Schmeichel wil via Anderlecht namelijk met de Deense nationale ploeg naar het Europees Kampioenschap 2024. “De opportuniteit van Schmeichel kwam heel laat in de zomer”, zei Fredberg op Mauve + Gold.

“Wanneer iemand als Schmeichel een grote bereidwilligheid toont om naar ons te komen, dan mag je niet twijfelen.” Fredberg en Brian Riemer hebben naar de buitenwereld toe echter altijd ontkend dat Schmeichel garanties kreeg voor een basisplaats.

“Dan kan ik beter stoppen als coach”, zei Riemer.

Riemer kiest onmiddellijk voor Schmeichel

“Geen enkele speler krijgt hier garanties of beloftes om te spelen. Niet van Jesper en niet van mij. Duidelijker kan ik niet zijn”, benadrukte Brian Riemer. Het is wel een feit dat Kasper Schmeichel meteen een basisplaats bij Anderlecht kreeg zodra hij fit werd bevonden na een blessure aan de ribben.

Dit gebeurde zelfs meteen in de Klassieker tegen Club Brugge, waardoor Maxime Dupé onmiddellijk zijn plaats onder de lat moest afstaan. Dit kan worden gezien als een groot teken van vertrouwen van de technische staf in Schmeichel.

“We wilden eerst wat van hem zien”, verklaarde Riemer de switch van Dupé naar Schmeichel onder de lat. “Dit is geen bindende beslissing voor de toekomst. Ik kijk voor elke wedstrijd naar tactische elementen en de prestaties van mijn spelers. Vandaag staat Schmeichel in de goal”, aldus de coach voor de match tegen Club Brugge.

Voor velen leek de keuze om Schmeichel tegen Club Brugge op te stellen veel te snel te komen, maar Ludo Vandewalle, chef Voetbal bij Het Nieuwsblad, was het daar niet mee eens.

“Verbazend hoe daar door sommigen nog verrast op werd gereageerd. Schmeichel is toch niet naar een club die door Denen wordt gerund gekomen om op de bank te zitten. Dupé is tweede doelman zolang Schmeichel fit is.”

Riemer zet Schmeichel niet meer uit de ploeg

Onder het toeziend oog van zijn vader maakte Kasper Schmeichel een vlekkeloos debuut voor Anderlecht. De doelman stond meteen onder immense druk in zijn eerste Klassieker en hij werd door iedereen onder vergrootglas gelegd, maar de ervaren Deen liet zich hierdoor allerminst van de wijs brengen.

Schmeichel werd amper op de proef gesteld in de wedstrijd tegen Club Brugge en viel geen enkele schuld te verwijten bij de 1-1 van Andreas Skov Olsen. “Het doelpunt van Skov Olsen is gewoon diens kwaliteit, daar kon je als keeper weinig aan doen”, stelde Marc Degryse vast.

Schmeichel behield ook zijn positie in het doel van Anderlecht tijdens de volgende wedstrijd tegen KAS Eupen. “Hij kreeg tegen Brugge niet echt de kans zich te bewijzen”, zei Brian Riemer voor de match Am Kehrweg.

Tegen de Panda's had Schmeichel echter aanzienlijk meer werk te verrichten. Hij toonde zijn kwaliteiten met uitstekende reddingen op de doelpogingen van Isaac Nuhu en vooral van Yentl Van Genechten. “Behoudens een blessure zet Riemer hem dit seizoen niet meer uit de ploeg”, voorspelde De Zondag.

Nu is het ook officieel: Schmeichel numero uno

Hoewel Kasper Schmeichel tot nu toe niet veel werk heeft gehad in zijn gespeelde wedstrijden tegen KAS Eupen en Club Brugge, heeft Anderlecht duidelijk voor hem gekozen als de eerste doelman van de ploeg.

Het enige wat nog ontbrak, was de officiële bevestiging van Brian Riemer, die er vrijdag uiteindelijk kwam op de persconferentie voor de match tegen KV Mechelen.

“Hij speelde de jongste twee matchen en zal ook tegen Mechelen in doel staan. Ik heb daarover niet expliciet met Maxime Dupé gepraat, maar voetballers zijn niet dom”, zei de coach. “Maxime begreep de situatie al wel. Ik heb wel voor de hele groep gezegd dat die keuze niet definitief is.”

Zal Schmeichel wel beter doen dan Dupé?

Hoewel Kasper Schmeichel veel ervaring en internationale klasse bezit, heeft hij (voorlopig) nog niet aangetoond waarom hij een betere doelman zou zijn dan Maxime Dupé. Riemer prijst Schmeichel om zijn uitstekende lange bal, en zijn lange passes (71%) blijken inderdaad effectiever te zijn dan die van Dupé (60%).

Vooral in de wedstrijd tegen KAS Eupen was dit een belangrijk wapen, omdat er toen met de Argentijn een dankbaar profiel op het veld stond die de bal aan de overkant kon opvangen. Aan de andere kant presteert Dupé veel beter in kortere passing, zowel in de opbouw als in de precisie van zijn passes.

Het is dan ook geen toeval dat de zwakke punten van Schmeichel vooral liggen in zijn voetballende capaciteiten (en daarnaast het uitkomen bij hoge ballen.)

Schmeichel moest tot nu toe in twee wedstrijden telkens drie reddingen maken en hij werd in elke match ook één keer gepasseerd.

Hierdoor is zijn reddingspercentage voorlopig relatief laag (66%), terwijl Dupé tot de top tien doelmannen in België behoort wat betreft dat aspect (74%), terwijl de Fransman over het algemeen ook meer punten pakt(e).

Aan de andere kant is de balans voor Schmeichel voorlopig zeker positief, gezien hij meer expected goals against telt dan daadwerkelijke tegendoelpunten. Zijn sterke punten liggen vooral bij zijn scherpe reflexen, zoals hij al heeft laten zien tegen Eupen, en hij staat ook bekend als een specialist op het gebied van penalty's.

POLL: Wie kiest u in doel bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Cercle Brugge gaat voor jackpot: dubbele toptransfer
Cercle Brugge gaat voor jackpot: dubbele toptransfer

Cercle Brugge blijft zijn rol als scherprechter binnen het titeldebat uitstekend vertolken. Met vier ...

48
48
Sonck twijfelt niet: "Hij wordt 'Profvoetballer vh Jaar'"
Sonck twijfelt niet: "Hij wordt 'Profvoetballer vh Jaar'"

Het einde van het seizoen nadert en dus worden weldra opnieuw enkele inviduele prijzen uitgedeeld. ...

120
120
'Nieuwe transfer Lukaku: twee ploegen melden zich'
'Nieuwe transfer Lukaku: twee ploegen melden zich'

AS Roma wil zich in het komende tweeluik tegen Bayer Leverkusen verzekeren van een plek in de finale ...

92
92
Anderlecht onder zware druk: "Dan is de titeldroom voorbij"
Anderlecht onder zware druk: "Dan is de titeldroom voorbij"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zit erop. Maar de titelstrijd is nog lang ...

211
211
<strong>Club Brugge agressief op de zomermercato: 6 toptargets</strong>
Club Brugge agressief op de zomermercato: 6 toptargets

Club Brugge maakt zich op voor een hete zomermercato, waarbij ze agressief de markt betreden met het ...

400
400
Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?
Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?

Antwerp FC is bezig aan een pijnlijke campagne in de Champions' Play-Offs. Maar binnen anderhalve ...

156
156
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival

FC Barcelona heeft maandagavond een deugddoende zege geboekt tegen Valencia CF: 4-2. Robert ...

43
43
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

360
360
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op &eacute;&eacute;n van zijn belangrijkste wedstrijden dit ...

478
478
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Momenteel strijden drie ploegen ...

683
683
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel, maar in de komende dagen wordt de focus even ...

503
503
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'

FC Barcelona wil zich maandagavond voor eigen volk tegen Valencia CF herpakken na de pijnlijke ...

180
180
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"

De Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League draaien inmiddels op volle toeren en het belooft ...

346
346
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht

RSC Anderlecht liet afgelopen weekend wederom dure punten liggen in een Play-Off-wedstrijd op ...

839
839
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'

Kevin De Bruyne was afgelopen weekend opnieuw van goudwaarde bij Manchester City. Met twee assists ...

459
459