Rits zet de boel al meteen op zijn kop bij Anderlecht

Rits zet de boel al meteen op zijn kop bij Anderlecht

Mats Rits brengt veel kwaliteiten mee naar Anderlecht en hij wordt verwacht om een onmiddellijke impact te maken in het Lotto Park. Op het gebied van dreiging en kansencreatie zal hij zonder grote verrassingen de grootste meerwaarde leveren.

Vorig seizoen tekende Rits voor gemiddeld 0,21 expected goals per wedstrijd, een cijfer dat geen enkele speler kon overtreffen op het toenmalige Anderlecht-middenveld. Rits behaalde vorig seizoen ook hetzelfde gemiddelde expected assists als Yari Verschaeren, die eveneens 0,11 verwachte assists per wedstrijd creëerde.

Meer loon voor Rits, Anderlecht betaalt beperkte som

Woensdag plaatste Mats Rits eindelijk zijn handtekening onder een langverwacht contract van drie jaar, met een optie op een vierde, bij RSC Anderlecht. De club heeft hem naar verluidt een stevig voorstel gedaan, waardoor de 30-jarige middenvelder zelfs meer zal verdienen dan bij Club Brugge.
 
Club Brugge vroeg niet de hoofdprijs bij de verkoop van Rits. De transfersom die Anderlecht heeft betaald, ligt tussen de 1,5 en 2 miljoen euro. Dit bedrag lijkt zeer redelijk gezien de omstandigheden. De middenvelder heeft vorig jaar een half seizoen gemist door een gescheurde kruisband en verkeerde toen zeker niet in zijn beste vorm.



Jesper Fredberg omschrijft de 30-jarige als een waardevolle speler die de competitie door en door kent, veel ervaring op de teller heeft en een dosis leiderschap aan de kern toevoegt. “Hij is een dynamische centrale middenvelder, maar heeft ook een sterke persoonlijkheid en is een goede communicator.”

Cruciale rol voor Rits bij Anderlecht

Met een solide reputatie en bewezen prestaties op het Belgische topniveau, wordt er verwacht dat Rits direct een impact zal hebben op het middenveld van Anderlecht. Aan het begin van dit seizoen leed het middenveld van de club duidelijk aan een gebrek aan kwaliteit, wat de hoge ambities van Sporting in het gedrang bracht.
 
Rits' profiel sluit naadloos aan bij de tactiek die Brian Riemer wil implementeren bij Anderlecht, met een intense pressing, veel diepgang, verticaliteit en infiltraties. Riemer wilde nog een dynamische box-to-box middenvelder die zowel afstanden kan overbruggen als de durf heeft om in de zestienmeter te verschijnen.



In die context past Rits uitstekend binnen het gewenste profiel dat Jesper Freberg voor ogen had. Hoewel de 30-jarige speler niet per se een traditionele nummer zes is, wordt van hem verwacht dat hij in die rol zal spelen, vooral als Amadou Diawara deze zomer zou vertrekken, volgens La Dernière Heure
 
René Vandereycken oppert in Het Nieuwsblad dat de komst van Rits weleens gevolgen zou kunnen hebben voor publiekslieveling Théo Leoni. “Als Mats Rits straks tekent, zou hij zomaar al uit de ploeg kunnen verdwijnen”, aldus Vandereycken, die de Rits alleszins een goede transfer vindt voor Anderlecht.

“Kuisvrouw” met hoge spelintelligentie

Alfred Schreuder herkende zichzelf in Rits, en bij Club Brugge zette de coach zijn naam altijd als eerste op het wedstrijdblad. Rits brengt diepgang, bereidheid en een scherp spelinzicht. Bovendien deinst Rits er niet voor terug om het vuile werk op te knappen, kilometers af te leggen en stevige duels aan te gaan. In die optiek vergeleek Paul Van Himst de rol van Rits bij Club Brugge met die van een “kuisvrouw.”
 
“Hij ziet wat een elftal nodig heeft. Terwijl iedereen gefocust is op de bal, bespeelt hij de ruimtes”, zei Schreuder over Rits in een interview aan Het Laatste Nieuws. “En hij kan een tactische bijsturing zo omzetten op het veld. Mats is een verbindingsspeler, maar eentje die enorm intelligent is”, aldus Schreuder. Het scala aan kwaliteiten van Rits maakt hem meer dan alleen een nuttige speler.



Hij heeft namelijk ook het vermogen om zelf het verschil te maken voor de ploeg. “Mats scoort ook vaak”, zei Dennis van Wijk in Het Laatste Nieuws. “En, zéér belangrijk: hij speelt altijd in naar de juiste kleur. Hij is de lijm van de ploeg.”

Rits brengt grote dreiging bij Anderlecht

Volgens Het Nieuwsblad is het zeer waarschijnlijk dat Rits aanstaande zondag al zijn debuut zal maken voor Anderlecht tegen Westerlo. Zijn unieke profiel biedt de mogelijkheid om directe impact te maken op de ploeg en meerwaarde te leveren binnen de tactiek van Brian Riemer.
 
Bovendien kan Rits de ploeg zelf bij de hand nemen met zijn ervaring en drive. Rits brengt Anderlecht ook een extra dosis scorend vermogen en dreiging op het centrale middenveld, twee cruciale zaken die dit seizoen duidelijk mankeren na het vertrek van Lior Refaelov naar Maccabi Haifa, en de zware blessure van spelmaker Yari Verschaeren.



Zelfs tijdens een minder seizoen vorig jaar, toen Rits terugkeerde na blessureleed, wist hij nog steeds meer dreiging te creëren bij Club Brugge dan welke andere middenvelder dan ook bij Anderlecht. De expected goals per wedstrijd van Rits bedroeg vorig seizoen 0,21 per wedstrijd, wat een opvallend hoog gemiddelde is voor een centrale middenvelder.
 
Dit wordt nog duidelijker als je deze waarden vergelijkt met die van de centrale middenvelders van Anderlecht vorig seizoen: Verschaeren (0,15), Refaelov (0,14), Kristian Arnstad (0,06), Majeed Ashimeru (0,05) en Amadou Diawara (0,03).

Dramatische kansencreatie bij Anderlecht

Ook op het gebied van kansencreatie kan Rits onmiddellijk een impact maken en een grote meerwaarde bieden bij Anderlecht. Vorig seizoen tekende hij voor gemiddeld 0,11 expected assists per wedstrijd, een cijfer dat alleen werd overtroffen door Refaelov (0,22) op het toenmalige Anderlecht-middenveld.
 
Opmerkelijk is dat Mats Rits vorig seizoen zelfs hetzelfde gemiddelde expected assists behaalde als Yari Verschaeren, die eveneens 0,11 verwachte assists per wedstrijd creëerde.



Dit seizoen is Théo Leoni de enige centrale middenvelder bij Anderlecht die kansen heeft gecreëerd (0,04 expected assist). De andere middenvelders, Mario Stroeykens, Kristian Arnstad, Majeed Ashimeru en Amadou Diawara, hebben tot nog toe zelfs geen enkele kans gecreëerd. Justin Lonwijk en Marco Kana zijn voorlopig nog maar weinig in actie gekomen.

POLL: Rits zal knallen bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

20
20
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

301
301
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

21
21
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

22
22
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

46
46
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

39
39
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

96
96
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

180
180
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

276
276
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

25
25
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

112
112
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

208
208
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

73
73
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

59
59
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

184
184