Dejaegere kan ultieme revanche nemen bij Anderlecht

Dejaegere kan ultieme revanche nemen bij Anderlecht

Hoewel Brecht Dejaegere een heldenstatus geniet bij Toulouse FC, heeft de club besloten om hem te laten vertrekken. De 32-jarige middenvelder was een cruciale speler op het veld en hij werd op handen gedragen door de supporters. Maar door het strikte datagedreven transferbeleid van Les Violets kon er geen overeenstemming worden bereikt voor een verdere samenwerking. Hij moet nu dus op zoek naar een nieuwe club en misschien ligt zijn toekomst wel in België: Dejaegere wordt alvast gelinkt aan RSC Anderlecht. Deze transfer zou voor Dejaegere een ultieme revanche kunnen zijn op AA Gent, de club waar hij drie jaar geleden met slaande deuren vertrok.

Gehaald door data, vertrokken door data

Brecht Dejaegere was een atypische transfer voor Toulouse FC, gezien het datagerichte transferbeleid van Les Violets waarbij zelden spelers ouder dan 26 jaar worden aangetrokken. Maar net Dejaegere's specifieke data, zijn vooracties, aanjager-gehalte, en balrecuperaties hoog op het veld, overtuigden Toulouse om hem binnen te halen bijna drie jaar geleden. De ervaren middenvelder maakte direct een sterke indruk in het Stadium Municipal, waar hij vorig jaar als aanvoerder een kampioenschap in de Ligue 2 veroverde. Dit seizoen voegde Dejaegere zelfs de Franse beker toe aan zijn palmares, een prestatie die sinds de Tweede Wereldoorlog alleen werd behaald door spelers zoals Eden Hazard en Thomas Meunier. Dejaegere werd op handen gedragen door het bestuur, de spelers en de supporters van Toulouse FC vanwege zijn onvermoeibare inzet en zijn belangrijke bijdrage op en naast het veld.



Ondanks de heldenstatus van Brecht Dejaegere bij Toulouse FC, heeft het datagedreven beleid van de club besloten om niet verder te gaan met de speler. Les Violets maken gebruik van uitgebreide cijfers en parameters, geïnspireerd door het boek en de film 'Moneyball', en op basis van deze data werd besloten om niet alleen Dejaegere, maar ook andere belangrijke spelers zoals Maxime Dupé, Stijn Spierings en Branco Van den Boomen niet te behouden. Toulouse heeft ervoor gekozen om spelers die aan het einde van hun contract kwamen niet koste wat het kost bij de club te houden. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat ze deze spelers kunnen vervangen door nieuwe (goedkopere) krachten die worden aanbevolen op basis van data-analyse. In het geval van Dejaegere bood Toulouse hem één extra contractjaar aan, terwijl de speler zelf liever twee jaar wilde.

Naar de exit gepusht bij AA Gent

Brecht Dejaegere heeft alvast meerdere aanbiedingen ontvangen uit Frankrijk, Turkije en België. Volgens de laatste geruchten zou RSC Anderlecht geïnteresseerd zijn in de komst van de 32-jarige middenvelder, wat hem de kans zou geven om een ultieme revanche te nemen op AA Gent. Dejaegere, als een van de weinige overgebleven spelers die in 2016 de landstitel veroverde met Gent, moest de Buffalo’s drie jaar geleden verlaten op een manier waarmee hij allerminst tevreden was. In de eerste maanden onder coach Jess Thorup kreeg Dejaegere nog speeltijd, maar daarna nam zijn aantal minuten op het veld aanzienlijk af. Uiteindelijk mocht hij zelfs niet meer meespelen in oefenwedstrijden.

“Of je nu bakker of voetballer bent, een mens wil zich geapprecieerd voelen”, zei hij toen in Het Nieuwsblad. “Van bovenaf voelde ik dat vertrouwen niet meer. Het overkwam ook Nana Asare, nochtans een crème van een mens. Renato Neto in het verleden ook.” Ook onder de volgende trainer Laszlo Bölöni kreeg Dejaegere aanvankelijk, althans naar buiten toe, een nieuwe kans, maar al snel belandde hij weer op de bank en zelfs op de tribune. Toen begon het bij hem door te dringen dat dit duidelijk een keuze was die van bovenaf werd gemaakt. Desondanks kreeg Dejaegere nooit enige communicatie van het bestuur, er vonden ook nooit gesprekken plaats met hem, en hekelde hij het flagrante gebrek aan communicatie van bovenaf.



Financiële motieven speelden een rol in de bedenkelijke handelswijze van AA Gent, waarbij ze probeerden Brecht Dejaegere naar een andere club te duwen in plaats van zijn contract uit te betalen. “Als puntje bij paaltje komt, is het voetbal een wereld waar respect moet plaatsmaken voor het realisme van het geld. Het is pure business.” Op het einde van zijn Gentse passage ontving Dejaegere zelfs een aangetekende brief van de club waarin stond dat hij naar de B-kern werd verbannen wegens onsportief gedrag. Maar nauwelijks nadat Dejaegere voor het eerst op training werd verwacht bij de beloften van AA Gent, koos de toenmalige 29-jarige middenvelder ervoor om naar de Franse tweedeklasser Toulouse te vertrekken.

Dejaegere (32) is verre van versleten

Door terug te keren naar België zou Brecht Dejaegere de mogelijkheid hebben om een ultieme revanche te nemen op AA Gent. Op 32-jarige leeftijd is hij verre van versleten, zoals blijkt uit zijn vooraanstaande rol op het middenveld van Toulouse FC afgelopen seizoen. Voormalig TFC-trainer Patrice Garande prees onze landgenoot eerder met grote lof: “Dejaegere is belangrijk, zowel in de kleedkamer als op het veld. Hij zorgt voor diepgang, speelt de bal naar voren en zijn passes zijn altijd goed getimed. Ons team is niet hetzelfde zonder hem. Bovendien is hij ook een heel rustige en serieuze jongen.” Dejaegere voegt ook een grote dosis agressiviteit toe op het veld en hij heeft het vermogen om de ploeg te organiseren.



Brecht Dejaegere vervult de rol van de ultieme verbindingspersoon binnen het team. Hij streeft ernaar om alles op een positieve manier te benaderen en iedereen in de kleedkamer samen te brengen. “Op het veld moet je vrienden zijn en bereid zijn om alles te geven voor elkaar”, verklaarde hij in Het Laatste Nieuws. Naast zijn leiderschap is Dejaegere ook gewoon een uitstekende voetballer met een grote technische vaardigheid en sluwheid. Dejaegere is de aanjager van het team en heeft ook het vermogen om tactisch bij te sturen wanneer dat nodig is. Hij behoudt vandaag de dag nog steeds dezelfde speelstijl die hij eerder liet zien bij KV Kortrijk en AA Gent. Bij Toulouse speelde hij wel altijd in een centrale rol, vaak als nummer acht of tien, terwijl hij bij Gent op verschillende posities werd ingezet.

POLL: Dejaegere past bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

63
63
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

110
110
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

301
301
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

530
530
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

67
67
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby

Terwijl Liverpool FC definitief lijkt af te haken, laat Arsenal FC voorlopig geen steken vallen in ...

64
64
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"
Anderlecht overtuigt niet op Cercle: "Doet pijn aan de ogen"

Door de zege van Club Brugge in Genk, moest RSC Anderlecht zondagnamiddag zelfs iets rapen tegen ...

273
273
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk
Vandevoordt doet boekje open over fatale blunder Genk

KRC Genk heeft zondagmiddag voor de tweede keer op enkele dagen tijd verloren van Club Brugge. ...

732
732
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws
Einde lijdensweg in zicht: Courtois krijgt uitstekend nieuws

Komende week worden de heenwedstrijden in de halve finales van de Champions League afgewerkt. ...

47
47
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht

Na de overtuigende zege in de heenmatch van afgelopen woensdag, heeft Club Brugge ook zijn return ...

756
756
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in

In afwachting van het resultaat in Cercle Brugge-Anderlecht, is het Club Brugge dat de koppositie ...

326
326
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend

RSC Anderlecht rondde de heenronde van de Champions' Play-Offs af als leider, maar is nog lang niet ...

205
205
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

129
129
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

183
183
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"

Club Brugge maakte afgelopen woensdag op eigen veld brandhout van KRC Genk en haalde het ...

359
359