Louwagie neemt revanche op Vanhaezebrouck

Louwagie neemt revanche op Vanhaezebrouck

We zijn ondertussen bijna midden maart en Sven Kums wacht nog steeds op een signaal van AA Gent. Het contract van de 35-jarige middenvelder loopt eind dit seizoen af en zijn prestaties in de huidige jaargang rechtvaardigen een contractverlenging. Hein Vanhaezebrouck is alvast vragende partij om Kums langer bij de club te houden, terwijl ook de speler zelf graag bij de Buffalo’s wil blijven, maar vanuit de kant van Michel Louwagie blijft het vooralsnog windstil.


KUMS WIL VERLENGEN

Sven Kums gaf dit seizoen al verschillende keren aan dat hij op een contractverlenging aast bij AA Gent. “Hoe sneller ik zekerheid heb, hoe beter”, zei hij in januari al aan Het Laatste Nieuws. “Voor mij zou het perfect zijn als ik hier kan blijven. Maar dan moet er natuurlijk gesproken worden met de club, en dat is nog niet gebeurd. Waarom? Dat is de werkwijze van de club, zeker?” In februari herhaalde Kums nog eens zijn grote wens in een interview met Het Nieuwsblad, en bevestigde hij wederom dat hij nog niets heeft gehoord vanuit de club.



“Iedere club zijn tactiek, daar heb ik niets over te zeggen”, berustte Sven Kums over het standpunt van AA Gent, dat voor hem wel moeilijk te begrijpen valt. Caroline De Clercq, de vrouw van Kums, deed vorig weekend een boekje open over de huidige situatie van de middenvelder bij de Buffalo’s, die op z’n minst vreemd te noemen is. Kums had erop gerekend dat er al gesprekken zouden lopen om zijn contract te verlengen, maar dat is tot op vandaag niet het geval. “Ontgoochelend, als je kijkt naar zijn prestaties en statistieken”, zei De Clercq.

OP EN TOP PROFESSIONAL

AA Gent gaf reeds in oktober aan dat ze zouden samenzitten met Sven Kums en zijn entourage, maar bijna een halfjaar later zijn er nog steeds geen gesprekken geweest tussen beide partijen. Een pijnlijke situatie, waardoor de 35-jarige zich ontgoocheld voelt. “Dit voelt niet respectvol”, verklaarde Caroline De Clercq. Michel Louwagie heeft niet de gewoonte om de aflopende contracten van dertigers zomaar te verlengen, ook Vadis Odjidja-Ofoe (34) en Michael Ngadeu (32) zitten in hetzelfde schuitje, maar Kums zou wel kans moeten maken om zijn contract te kunnen verlengen.



Ondanks zijn 35-jarige leeftijd miste hij dit seizoen nog maar twee wedstrijden wegens een blessure. Sven Kums is dan ook een op en top professional, die zich uitstekend verzorgt en leeft voor zijn sport. Recuperatie is key bij de middenvelder. Na de wedstrijd gaat hij zelden uit om zich optimaal te kunnen herstellen met het oog op de eerstkomende training. Die professionele instelling uit zich in opvallend weinig blessures, maar ook in constante prestaties op het veld. Kums is de belangrijke verbindingsman bij AA Gent en hij heeft een grote waarde in de ploeg.

OUTSTANDING TEGEN ANDERLECHT

Vorig weekend speelde hij bijvoorbeeld een sterke wedstrijd tegen Anderlecht. Sven Kums leverde een goede prestatie af waarmee hij blijft solliciteren voor eventuele contractverlenging bij AA Gent. “Sven heeft al moeilijke matchen gehad, maar tegen Anderlecht was hij een van de besten op het veld”, beaamde Hein Vanhaezebrouck bij Eleven Sports over de match van Kums. “Fysiek aanwezig, druk zetten, voetballend sterk…Hij mag trots zijn dat hij dit op zijn leeftijd kan brengen. Dit is een mooie push voor het bestuur om misschien toch in gang te schieten.”

Dat laatste was een niet te misverstane boodschap richting Michel Louwagie, die zich al een halfjaar in de luwte houdt over de toekomst van Sven Kums. “Dat ze hun kaarten op tafel leggen en het bespreken. Sven is een begripvol mens, hoor. Maar je moet wel respect voor hem tonen”, zei Caroline De Clercq daarover in Het Laatste Nieuws. Maar als het aan Hein Vanhaezebrouck ligt, hij adviseert het bestuur in dergelijke situaties, dan blijft Kums bij de club. “Sven verdient nooit minder dan een ‘zesje’”, zei Vanhaezebrouck al over hem.



Vorig weekend was Sven Kums nogmaals de meest efficiënte speler bij AA Gent en hij pakte ook uit met de beste passing. De 35-jarige middenvelder legde een hoge passingzuiverheid aan de dag, die maar liefst 93% inhield. Geen enkele andere speler van de Buffalo’s of van Anderlecht konden dat extreem hoog gemiddelde overtreffen. Kums was ook de meest aangespeelde pion bij AA Gent, wat zijn importantie in de ploeg van Hein Vanhaezebrouck nogmaals beklemtoont. Daarnaast leed hij ook amper balverlies en telde hij veel verrichte balrecuperaties.

KUMS MOET INLEVEREN

Sven Kums wil snel duidelijkheid over zijn toekomst en zijn goede prestaties rechtvaardigen ook een nieuw contract bij AA Gent. “Sommige clubs zijn in staat om bepaalde zaken heel snel te beslissen, bij andere clubs duurt het wat langer”, sneerde Hein Vanhaezebrouck eerder dit seizoen al over de onduidelijkheid rond de aflopende contracten van Kums, Vadis Odjidja-Ofoe en Michael Ngadeu. Het grote struikelblok zal ongetwijfeld het loon van Kums zijn, want hij is één van de grootverdieners van de Buffalo’s. Daarnaast telt hij 35 lentes en heeft Michel Louwagie heeft niet de gewoonte om de aflopende contracten van dertigers zomaar te verlengen.



Sven Kums zal sowieso moeten inleveren als hij wil blijven bij de Buffalo’s, maar dat heeft hij ondertussen ook wel door. AA Gent maakte in de drie laatste boekjaren telkens verlies, en in het meest recente boekjaar 2021/22 bedroeg het tekort maar liefst 7,5 miljoen euro. En ook de prognoses voor het volgend boekjaar (2022-23) zouden ook al niet erg rooskleurig zijn. “Michel Louwagie draait elke euro om, maar zelfs dan dreigt er eind dit seizoen opnieuw een verlies”, schreef Het Nieuwsblad eerder dit seizoen over de situatie in Gent.

POLL: Moet Louwagie het contract van Kums verlengen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'

Bayern München moest de Duitse titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen laten. Der Rekordmeister ...

7
7
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"

Sporting Charleroi mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Carolo's ...

22
22
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst

RWDM staat zaterdag voor een zeer belangrijk duel tegen KV Kortrijk. Met een zege kunnen de ...

17
17
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft

Rik De Mil is in zijn opzet geslaagd bij Sporting Charleroi. De West-Vlaming hield de Zebra's in de ...

37
37
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'

Halfweg de Champions' Play-Off ligt Anderlecht nog altijd op titelkoers, want het staat aan de ...

255
255
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"

Zondag maakt Club Brugge de trip naar de Cegeka Arena om tegen KRC Genk al zijn vijfde zege op rij ...

157
157
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'

Het lijkt er stilaan heel erg sterk op dat Liverpool zijn nieuwe trainer beet heeft. De Reds moesten ...

70
70
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"

AA Gent wil zich zo snel mogelijk verzekeren van de eindwinst in de Europe Play-Offs en vervolgens ...

114
114
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders

Quasi wekelijks blijven er nieuwe feiten opduiken in het dossier rond voormalig voetballer en ...

159
159
<strong>Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’</strong>
Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’

Club Brugge staat op het punt om de Argentijnse verdediger Zaid Romero aan te trekken voor een ...

494
494
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en de titelstrijd blijft bijzonder spannend. De ...

589
589
Witte rook op Anfield: Liverpool heeft nieuwe trainer beet
Witte rook op Anfield: Liverpool heeft nieuwe trainer beet

Liverpool FC maakt zich op voor een nieuw hoofdstuk binnen zijn clubgeschiedenis. Zo wordt na dit ...

110
110
Riemer krijgt enorme opsteker voor titelclash met Union
Riemer krijgt enorme opsteker voor titelclash met Union

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

434
434
'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'
'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op een gigantische drukke periode waarin de topwedstrijden ...

610
610
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

492
492