Esposito maakt het al te bont bij Anderlecht

Esposito maakt het al te bont bij Anderlecht

Sebastiano Esposito was op papier een erg interessante aanwinst voor RSC Anderlecht, maar in de praktijk is de Italiaanse spits absoluut geen meerwaarde gebleken. De 20-jarige staat dit seizoen meer in de spotlights door zijn bedenkelijk gedrag dan met zijn sportieve prestaties, en een vroegtijdig vertrek in januari wordt steeds waarschijnlijker.


MOOIE TRANSFER (IN THEORIE)

Peter Verbeke vreesde de dag dat Anderlecht een spits zou rekruteren die niet onmiddellijk zou presteren. “Dat is momenteel het geval met Esposito”, zei de CEO van Anderlecht enkele weken geleden aan Het Laatste Nieuws. Nochtans beschikte de jonge Italiaan over enkele mooie adelbrieven die ons deden geloven dat hij wel degelijk een aanwinst kon zijn voor Anderlecht. Esposito werd vorig seizoen succesvol uitgeleend aan FC Basel, waar hij 7 goals en 9 assists liet noteren. Met de cijfers was hij zelfs de op één na meest beslissende Italiaanse speler jonger dan 21 jaar in Europa.



Bovendien stond Sebastiano Esposito ook op de payroll van Internazionale, de Italiaanse topclub waarvoor hij op 17-jarige leeftijd debuteerde én scoorde. Anderzijds mogen we ook niet vergeten dat Antonio Conte hem destijds redelijk wat speelkansen gunde omdat Inter toen niet bepaald een brede kern voorhanden had. Ook andere jongelingen zoals Filip Stankovic, Matias Fonseca en Edoardo Vergani maakten uit grote noodzaak en personeelstekort vaak deel uit van de wedstrijdselectie van Conte. Een tussenstap bij Anderlecht was dan ook een ideale beslissing voor alle betrokken partijen.

AANKOOPOPTIE VAN 6 Á 7 MILJOEN

Maar al na een half seizoen lijkt het verhaal tussen Sebastiano Esposito en Anderlecht op een sisser af te lopen. De huurling komt amper aan de bak in het Lotto Park en hij speelt allerminst een rol van betekenis. Er zou zelfs sprake zijn van een vroegtijdig vertrek in januari. Anderlecht is niet tevreden met de prestaties en de sportieve bijdrage van Esposito, er werd veel meer van hem verwacht, maar ook de spits raakt steeds gefrustreerder met zijn situatie. “Hij is de meest gefrustreerde speler in de kern van Anderlecht”, schreef La Dernière Heure onlangs. “De situatie doet hem zelf geen goed, maar is ook slecht voor Anderlecht dat hem eigenlijk voor niets betaalt”, aldus de Waalse krant.



Volgens journalist Gianluca Di Marzio betaalde Sporting vorige zomer een huursom van één miljoen euro om Sebastiano Esposito voor één seizoen te huren, al wordt er binnen de Brusselse club ontkend dat er een huurvergoeding werd betaald. Anderlecht zou ook een aankoopoptie afgedwongen hebben die tussen de zes en zeven miljoen euro moet bedragen en het zou ook zijn volledig loon overnemen. Internazionale bedong dan weer een terugkoopoptie van 11,5 miljoen euro. Maar na vier maand en half is het wel duidelijk geworden dat Anderlecht nooit de aankoopoptie zal lichten om Esposito definitief over te nemen. De beëindiging van zijn huurcontract is dan weer veel realistischer.

DE HANDLEIDING

Sebastiano Esposito maakt zelden het verschil bij Anderlecht en hij valt vooral op met zijn maniertjes. “Elke speler heeft een handleiding. Bij de ene is die dikker dan de andere. Seba werkt héél hard, maar hij moet beseffen dat het moét gebeuren in de tien minuten die hij mag spelen”, zei Peter Verbeke over hem. Vorige zomer waarschuwden wij al over die handleiding van Esposito want vorig seizoen kwam hij bij FC Basel reeds enkele keren op een negatieve wijze ter sprake. Hij weigerde bijvoorbeeld om in te vallen in de slotfase van de Conference League tegen Qarabag, en daarna werd hij op een erg domme manier uitgesloten met een rode kaart in de competitiematch tegen Grasshoppers.



Door die twee incidenten hing er in Basel opeens een erg turbulente sfeer rond Sebastiano Esposito, waardoor zijn relatie met de fans en zelfs met de coach onder druk kwam te staan. Het bestuur van FC Basel bleef Esposito voluit steunen. “Hij weet dat dit niet mag gebeuren en dat dit zichzelf grote schade berokkent, maar ook het team”, zei directeur Philippe Degen aan Gazzetta dello Sport. “Er was al wekenlang iets aan het borrelen. Hij had problemen met blessures en was ongeduldig. Maar hij is geen bad boy. Integendeel, hij gedraagt zich voorbeeldig. Maar hij is ook een jongen die je elke dag bij de hand moet nemen en die je goed moet opvolgen.”

VEEL MANIERTJES

Ook in België kwam het vurige temperament en de maniertjes van Sebastiano Esposito enkele keren tot uiting. Hij scoorde tegen Westerlo zijn eerste doelpunt van het seizoen bij Anderlecht en dat vierde hij prompt door ostentatief zijn vinger voor de mond te houden. Een boodschap aan zijn criticasters, zo leek het. Alleen speelde Esposito tegen Westerlo verder helemaal niets klaar en was zijn reactie ongegrond en geen teken van nederigheid. Youri Mulder opperde in Extra Time dat Esposito aangepakt mocht worden voor die gebaren, iets wat voorzitter Wouter Vandenhaute nadien ook effectief gedaan heeft.

“Deze reactie was ook richting de wereld. Wees niet boos op de wereld, maar wel op jezelf”, vond Filip Joos. Ook Marc Degryse was niet te spreken over de bedenkelijke reactie van Sebastiano Esposito. “Komaan, man. Je hebt één doelpunt gemaakt in elf wedstrijden. Doe toch eens normaal. Als Esposito denkt dat hij met z'n goal de criticasters van antwoord heeft gediend: écht niet”, klonk het hard in Het Laatste Nieuws. En ook na de stilgelegde wedstrijd tegen Standard maakte Esposito zich schuldig aan onnodig haantjesgedrag.



De Italiaan spurtte richting Denis Dragus, de aanvaller van Standard die de bezoekende fans provoceerde en olie gooide op de reeds explosieve situatie. Jan Vertonghen en enkele andere ploegmaats hielden Sebastiano Esposito tegen om hem te behoeden van verdere stommiteiten. “Dus hij vindt dat hij Anderlecht vertegenwoordigt?” vroeg Filip Joos zich af. “Hij heeft nog niks gedaan behalve zijn goal op West Ham en dan komt hij het even zeggen. Dat mag je doen als je er iets hebt betekend of er in de jeugd hebt gespeeld.” “Niet presteren is één ding, maar dat allemaal erbij is kwalijk”, voegde Gert Verheyen eraan toe.

POLL: Moet Esposito nog een kans krijgen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Jackpot voor Antwerp: interesse in goudhaantje neemt toe'
'Jackpot voor Antwerp: interesse in goudhaantje neemt toe'

Antwerp hoopt in de bekerfinale tegen Union een vierde prijs op een jaar tijd te pakken. Nadien is ...

33
33
'Anderlecht velt hard verdict voor winterflop Fredberg'
'Anderlecht velt hard verdict voor winterflop Fredberg'

Op drie speeldagen van het einde doet Anderlecht nog volop mee voor de titel. Met dank aan het ...

66
66
'Van Bommel naar Club Brugge? Antwerp-coach reageert'
'Van Bommel naar Club Brugge? Antwerp-coach reageert'

Antwerp ging zondag met 1-2 onderuit tegen Club Brugge, waar Nicky Hayen alsmaar steviger in het ...

351
351
Conner Rousseau out zich en krijgt X op zijn dak: "Narcist!"
Conner Rousseau out zich en krijgt X op zijn dak: "Narcist!"

Conner Rousseau maakte onlangs een spraakmakende comeback in de politiek. De voormalig voorzitter ...

98
98
'Antwerp drukt door voor transfer en legt eerste bod neer'
'Antwerp drukt door voor transfer en legt eerste bod neer'

Het zal wellicht een woelige zomer worden op de Bosuil. Antwerp zal in de komende mercato niet ...

69
69
Blessin oordeelt over kansen Union in bekerfinale
Blessin oordeelt over kansen Union in bekerfinale

Donderdag wordt al de eerste prijs van het Belgische voetbalseizoen uitgedeeld, want dan staan Union ...

22
22
'Vrancken niet meer op de bank bij Genk tegen Anderlecht'
'Vrancken niet meer op de bank bij Genk tegen Anderlecht'

KRC Genk kende in de Champions' Play-Off even een opleving en leek zich nog te gaan mengen in de ...

774
774
Belangrijk advies voor Club Brugge: "Dan zal het klop krijgen"
Belangrijk advies voor Club Brugge: "Dan zal het klop krijgen"

Deze woensdag zou weleens een hoogdag kunnen worden voor het Belgische voetbal en voor Club Brugge ...

148
148
Chaos compleet: Standard bevestigt transferverbod
Chaos compleet: Standard bevestigt transferverbod

Sclessin staat dezer dagen op stelten. De sportieve resultaten blijven dik tegenvallen en de ...

180
180
Nieuwe leegloop bij Union? Dit zegt Muzio
Nieuwe leegloop bij Union? Dit zegt Muzio

Union blijft bijzonder straffe prestaties neerzetten. In de vorige twee seizoenen greep het maar net ...

75
75
"Rode Duivels moeten de ambitie hebben het EK te winnen"
"Rode Duivels moeten de ambitie hebben het EK te winnen"

De komende weken worden er nog heel wat prijzen uitgedeeld op clubniveau, maar daarna zullen alle ...

61
61
Union krijgt geweldig nieuws voor bekerfinale
Union krijgt geweldig nieuws voor bekerfinale

Deze midweek wordt bijzonder belangrijk voor het Belgische voetbal. Woensdagavond gaat Club Brugge ...

96
96
Stijn Stijnen brengt prachtig eerbetoon aan betreurde Sterchele
Stijn Stijnen brengt prachtig eerbetoon aan betreurde Sterchele

Vandaag kan de dag ingaan dat Club Europese voetbalgeschiedenis schrijft, al zal het sowieso ook een ...

152
152
'Nieuwe klap: Standard krijgt nu ook transferverbod'
'Nieuwe klap: Standard krijgt nu ook transferverbod'

Het lijkt alleen maar van kwaad naar erger te gaan met Standard. De Rouches hebben na zeven ...

219
219
TRANSFERUURTJE: 'Nieuw avontuur Simons, Barça scout bij Club'
TRANSFERUURTJE: 'Nieuw avontuur Simons, Barça scout bij Club'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

165
165