Overmars grijpt nu al de macht bij Antwerp

Overmars grijpt nu al de macht bij Antwerp

Antwerp FC besliste al enkele weken geleden dat het volgend seizoen niet doorgaat met Brian Priske als hoofdcoach. Mark van Bommel wordt genoemd als de meest waarschijnlijke opvolger van de Deen, en ondertussen heeft The Great Old ook al een nieuwe assistent-coach op het oog. Andries Ulderink luidt de naam. Onbekend in België maar in Nederland wordt hij een echte vakman genoemd. Het is bovendien niet erg vreemd dat Antwerp bij Ulderink uitkomt in de zoektocht naar een nieuwe assistent-coach. Marc Overmars is namelijk de rode lijn doorheen zijn carrière.


GO AHEAD EAGLES

De eerste keer dat de paden van Marc Overmars en Andries Ulderink elkaar kruisten, was bij Go Ahead Eagles. Overmars was toen commissaris, aandeelhouder en aanvankelijk ook speler in de Adelaarshorst, terwijl Ulderink voor het eerst hoofdcoach was in het betaald voetbal. De resultaten vielen flink tegen bij Go Ahead Eagles, maar Overmars liet zijn coach nooit of te nimmer vallen. “Andries is een goede trainer”, zei hij in 2009 aan de Telegraaf, toen Go Ahead Eagles aan een slechte reeks bezig was. Ook Ulderink liep toen al hoog op met Overmars. “Hij heeft een neus voor talenten en kijk op het spel”, iets wat later overduidelijk zou blijken tijdens diens glorieperiode bij Ajax.



Andries Ulderink werd ook op het sportief vlak ondersteund door Marc Overmars, wat op papier een vreemde situatie lijkt, maar toch klikte het wonderwel tussen beide heren. “Bij een andere club zou ik niet zo gauw accepteren dat iemand die als commissaris feitelijk mijn baas is, tegelijkertijd assistent-trainer is”, zei Ulderink in 2009 aan De Telegraaf. Ulderinks dankbaarheid richting Overmars was dan ook heel erg groot, want dankzij hem kon de trainer debuteren in het betaalde voetbal. En toen Overmars vervolgens naar Ajax vertrok, vergat hij Ulderink trouwens ook niet.

AJAX & CAPE TOWN

Als directeur voetbalzaken haalde Marc Overmars Andries Ulderink In 2013 naar Ajax, waar hij fulltime aan de slag ging als scout, met de focus op het volgen van Franse en Belgische talenten. Het Parool schreef toen dat deze ‘transfer’ uit de koker kwam van Overmars, die duidelijk goede herinneringen had aan hun eerste samenwerking bij Go Ahead Eagles. In 2016 stapte Ulderink vervolgens over naar Reading FC als assistent-trainer van Jaap Stam, maar na twee jaar zat zijn Engels avontuur er terug op.



Na zijn korte passage in de Championship - en door het ontslag van Jaap Stam - was het opnieuw Marc Overmars die Andries Ulderink de reddingsboei toe gooide. “Ik was het thuiszitten na het vertrek bij Reading beu, dus het telefoontje van Marc Overmars die me polste voor Ajax Cape Town kwam als geroepen”, zei Ulderink in 2018 aan de Twentsche Courant. Twee jaar later ging hij opnieuw aan de slag in zijn thuisland, waar Ulderink sinds 2020 aan de slag is als assistent-trainer bij FC Twente, maar daar stuur hij nu zelf aan op een vertrek.

FC TWENTE

En dat ondanks het feit dat hij in maart nochtans besloot om zijn contract te verlengen bij de club. Andries Ulderink vervulde een belangrijke rol bij FC Twente, waar hij omschreven wordt als een belangrijke pijler in het succes van het eerste elftal en geprezen wordt door zijn vakmanschap. Hij is een man die op de achtergrond blijft, maar in de schaduw belangrijk werk verricht. “Ik heb ook veel te danken aan assistent Andries Ulderink. Hij is de beste trainer die ik ooit heb gehad. Hij stippelt altijd ons tactisch aanvalsplan uit”, zei Twente-speler Daan Rots dit seizoen zelfs in de Gelderlander.



Andries Ulderink was niet zo tevreden met zijn situatie bij FC Twente omdat hij een te beperkte bijdrage kon leveren op het trainingsveld. Bovendien klikte het ook niet echt tussen hem en hoofdcoach Ron Jans en met de andere assistent-coach Ivar van Dinteren. Daarom besloot Ulderink om eerder deze week de club te verlaten. “Gaandeweg het seizoen kwam ik erachter dat ik over bepaalde technische zaken andere ideeën heb. Dat is niet erg, zolang het voor mij maar werkbaar blijft en ik geen concessies aan mezelf hoef te doen. Dat laatste was niet meer het geval en daarom vind ik dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen en besloten heb de club te gaan verlaten”, viel er te lezen op de clubwebsite.

ANTWERP

FC Andries Ulderink bevestigde daarmee zijn ietwat eigenzinnige reputatie, want als het hem ergens niet bevalt, aarzelt hij niet om te vertrekken. Dat belooft dus voor Antwerp FC, dat hoogstwaarschijnlijk de volgende werkgever wordt van Ulderink, al legt FC Twente zich daar niet zomaar bij neer. De Tukkers gingen wel akkoord dat Ulderink de club zou verlaten, maar ze wisten niet dat hun assistent-coach op weg was naar de Bosuil. “We hebben veel respect voor Andries als trainer en als mens, maar we hebben wel een aantal vragen. We willen graag van Andries horen hoe het precies zit”, reageerde algemeen directeur Paul van der Kraan namelijk bij TC Tubantia.

Marc Overmars, die Andries Ulderink liet debuteren als hoofdcoach bij Go Ahead Eagles en vervolgens aantrok bij Ajax en Ajax Cape Town, probeerde op die manier wellicht een transfervergoeding te omzeilen, maar dat zal FC Twente niet zomaar laten passeren. “Dat is wel de normale gang van zaken als een andere club een speler of een trainer met een doorlopend contract ophaalt”, bevestigde Paul van der Kraan. Technisch directeur Jan Streuer is zelfs nog een stuk harder in zijn kritiek voor Ulderink en Antwerp. “Als het nieuws klopt dat hij daar naar toe gaat, en daar lijkt het sterk op, dan vind ik het zeer teleurstellend en ook onbegrijpelijk hoe dit is gegaan", sneert hij.



“Het kan altijd voorkomen dat het je ergens niet meer bevalt en dat je ondertussen wordt gepolst door een andere club. Daar kun je het dan met elkaar over hebben, zoals ook Antwerp zich had kunnen melden bij ons. Dan is de kans groot dat je er uit gaat komen. Nu wisten we van niks en dat werpt dat natuurlijk wel een ander licht op de zaak. Zij hadden natuurlijk gehoopt dat dit nog een tijdje stil was gebleven, maar het is dus uitgelekt”, aldus Jan Streuer aan TC Tubantia. De eerste aanwinst van Marc Overmars is er alvast eentje die veel controverse en discussies oproept. En dan moet de zomermercato nog beginnen.

POLL: Is dit een goede zet van Overmars?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan

Met nog vier speeldagen te gaan belooft de titelrace dit keer net zo spannend als afgelopen seizoen ...

103
103
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'

Na weken van speculatie kondigde Besnik Hasi afgelopen weekend zelf aan dat hij na het seizoen ...

168
168
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

245
245
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"

Leandro Trossard is klaar om te vlammen op het komende EK. De Belgische flankspeler van Arsenal is ...

49
49
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?

Antwerp ging zondag kansloos met 4-1 onderuit tegen Union. Op Bosuil zijn alle ogen dan ook alsmaar ...

117
117
<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

533
533
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

217
217
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'

Club Brugge ging zondag met 0-3 winnen in Genk en blijft zo wervelen in de Champions' Play-Off. ...

748
748
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure

Binnen zes weken gaat het EK van start en dat betekent dat momenteel elke blessure de nodige ...

67
67
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'

Standard is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege in de play-offs, nadat het ook afgelopen ...

63
63
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'

Manchester United kan dit seizoen nog een prijs pakken, maar dan zal het wel in de finale van de FA ...

127
127
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht

In de laatste vier speeldagen van de Champions' Play-Off belooft de titelstrijd nog ongemeen ...

379
379
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen

De Challenger Pro League kent momenteel zijn afwikkeling met de play-offs voor het eventuele laatste ...

66
66
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

492
492
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

309
309