KRC Genk wil uitpakken met topper uit de JPL

KRC Genk wil uitpakken met topper uit de JPL

KRC Genk had hoge ambities aan de start van de huidige competitie. In vergelijking met de vorige jaargang bleef de spelersgroep ongewijzigd en dat deed de Limburgers dromen. Maar uiteindelijk draaide dat gehoopte scenario helemaal anders uit. Genk bezet vandaag een teleurstellende negende plaats in de Jupiler Pro League en daarom wil de club versterking halen in januari. Faïz Selemani staat alvast hoog genoteerd op de shortlist van Dimitri de Condé.


VISITEKAARTJE

Wat weet u over Faïz Selemani? De kans is groot dat u spontaan terugdenkt aan de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en KV Kortrijk. De Comorees speelde toen de bal door de benen van Benito Raman, waarna die laatste zich revancheerde met een kopstoot. Maar dat is de voetballer Selemani oneer aandoen. De 28-jarige flankaanvaller van Veekaa speelde toen een namelijk dijk van een wedstrijd en hij werd terecht verkozen tot Man van de Match.

Faïz Selemani is bezig aan een sterk seizoen. 12 beslissende acties telt ie al, waaronder 9 goals en 3 assists. De balgoochelaar is daarmee op z’n eentje goed voor 46% van de Kortrijkse doelpuntenproductie. Zonder de actiemaker zou KV Kortrijk er in de Jupiler Pro League een pak slechter voorstaan dan de huidige achtste plaats. Zonder enige twijfel. Selemani staat niet enkel garant voor doelpunten en assists.



De Comorees is technisch onderlegd en hij maakt vaak het verschil door zijn knappe bewegingen en kansencreatie. Hij is levensbelangrijk en van goudwaarde voor KV Kortrijk. Eigenlijk is hij te goed om op 28-jarige leeftijd te voetballen in het Guldensporenstadion. De interesse van andere binnen- en buitenlandse clubs was er al in de zomermercato en die belangstelling is nog niet gaan liggen.

GENK OF STANDARD?

Toen John van den Brom eerder dit seizoen nog de hoofdcoach was bij KRC Genk, stelde hij voor Het Laatste Nieuws zijn ideale elftal samen. De Nederlander mocht daarbij enkel spelers van de Jupiler Pro League kiezen én die niet onder contract stonden bij Genk. “Dompé van Waregem vind ik een handige jongen.” Waarna van den Brom zich alsnog snel corrigeerde. “Of nee, Selemani van Kortrijk! Hij is vaak beslissend”, klonk het toen heel overtuigend.

Toeval of niet, KRC Genk zou Faïz Selemani graag naar de club willen halen. Net zoals Standard, waar Luka Elsner goede herinneringen bewaart aan hun vruchtbare samenwerking bij KV Kortrijk én Union. Maar gelet op de financiële realiteit van vandaag, lijkt een verhuis naar Luik onwaarschijnlijk en vooral een transfer naar Genk aan de orde. Of het zou moeten zijn dat de ervaren flankspeler een lucratief vertrek naar het Midden-Oosten zou verkiezen. Het zou hem gegund zijn.



Want Selemani moest na zijn veelbesproken vertrek van Union SG naar KV Kortrijk in 2019, waarbij hij zijn contract verbrak middels de wet van ’78, een schadevergoeding betalen van 530.000 euro. Selemani stond onder loonbeslag en hij moest leven met 1.200 euro per maand. Maar onlangs tekende Selemani een nieuw contract tot 2024 bij Veekaa, waarbij de club deze boete op zich nam. Een mooie geste van de West-Vlamingen.

SELEMANI WIL HOGEROP

Bij die nieuwe contractverlenging werden er echter transferafspraken gemaakt tussen KV Kortrijk en Faïz Selemani. De Comorees heeft sportieve ambities en op basis van zijn talent en kwaliteit kan hij ongetwijfeld meedraaien bij een Belgische topclub. De kans is zeker bestaande dat Selemani in de huidige wintermercato een transfer zal maken, want de flankaanvaller maakt(e) er nooit een geheim van dat hij graag een stapje hoger wil voetballen.

In de voorbije zomer was de algemene verwachting al dat Selemani de deuren van het Guldensporenstadion achter zich zou toetrekken. “Ik weet nog niet of ik ga blijven”, zei Selemani in augustus in Het Laatste Nieuws. “Maar voorlopig blijf ik KVK trouw. We zien wel wat de toekomst brengt.” Onder meer Anderlecht en Standard toonden toen interesse in de Comorees, maar tot een zomertransfer kwam het toen niet.



Toenmalig KV Kortrijk-coach Luka Elsner kon toen ook niet bevestigen of Faïz Selemani al dan niet op post zou blijven bij Veekaa, maar de Sloveen hoopte dat hij nog eventjes zou kunnen samenwerken met zijn lieveling. Zowel bij Kortrijk als bij Union liep Elsner hoog op met de Comorees. “Faïz heeft de kwaliteiten om een match te doen kantelen. Ik hoop dat hij bij ons blijft, maar daar kan ik voorlopig weinig over zeggen.”

G6-CLUBS

Iets later in diezelfde maand augustus bevestigde Faïz Selemani dat er zeker interesse is voor hem. De sterkhouder van KV Kortrijk startte verschroeiend aan het nieuwe voetbalseizoen en daarom heerste er veel belangstelling voor hem. “Ik ben goed bezig, dus ja, er is zeker interesse. Of ik vertrek, hangt af van welke club komt. Als een van de Belgische G6-clubs aanklopt, twijfel ik niet”, vertelde hij aan Het Nieuwsblad. Selemani stelde wel dat hij nooit met slaande deuren zou vertrekken bij Kortrijk.

Op een onvermijdelijk dipje na, bleef Faïz Selemani dit seizoen sterk presteren. De Comorees was heel eventjes zoekende maar naar het jaareinde toe vond hij zijn beste vorm terug. “Hij dacht te veel na op het veld,” verklaarde ploegmaat Trent Sainsbury in Het Nieuwsblad. “Hij is op zijn best als hij op zijn instincten speelt.” Selemani eindigde de maand december met vier beslissende acties (twee doelpunten en twee assists) in evenveel competitiewedstrijden.



Voor Faïz Selemani lijkt het moment dus aangebroken te zijn om zich eindelijk te kunnen meten bij een Belgische topclub. Op 28-jarige leeftijd rest er niet te veel tijd meer om dergelijke transfer te kunnen maken, want het businessmodel van de Belgische topclubs teert nog steeds op het aan- en verkopen van spelers. Anderzijds kan Selemani een directe impact maken bij zowat elke club uit de G6. Momenteel zijn er ‘maar’ twaalf spelers van de Jupiler Pro League nóg beslissender dan hem. En dat is zeker niet vanzelfsprekend bij een club zoals KV Kortrijk.

POLL: Moet Selemani naar een Belgische topclub?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk

KRC Genk beleeft een seizoen met hoogtes en laagtes en dat is in de Champions' Play-Off niet anders. ...

91
91
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"

Wie had gedacht dat Cercle Brugge het zwakke broertje van de Champions' Play-Off zou worden, die ...

36
36
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht

Leicester City keert volgend seizoen terug in de Premier League en dus mochten ook Wout Faes en ...

233
233
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie

Deze Play-Offs is er één van pieken en stevige dalen met Racing Genk als beste ...

116
116
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'

RWDM zal op de slotspeeldag in de Relegation Play-Off nog alles uit de kast moeten halen om ...

85
85
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"

Even leek KRC Genk zich nog te gaan mengen in de titelstrijd na een knalprestatie tegen Anderlecht, ...

271
271
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"

KV Mechelen mag zijn Europese droom voor dit seizoen helemaal opbergen. Het is er zaterdagavond ...

74
74
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

75
75
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

51
51
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

158
158
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

135
135
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

147
147
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

116
116
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

298
298
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

103
103