Toptransfer KRC Genk roept veel vragen op

Toptransfer KRC Genk roept veel vragen op

Transfers zijn altijd een dubbeltje op hun kant en daar weet Dimitri de Condé alles over. De Head of Football haalde vorig seizoen de Mexicaanse topper Gerardo Arteaga naar KRC Genk, maar in Limburg kon hij die reputatie (nog) niet waarmaken. Sterker nog, de roep om een extra linksachter klinkt vandaag luider dan ooit. En dat terwijl Genk in het voorbije tussenseizoen vond dat 3 linksachters wat te veel van het goede was … 

‘TOPPER’ 
In augustus 2020 pakte KRC Genk uit met de komst van Gerardo Arteaga. De aanvallende linksachter werd door Mexicaanse media omschreven als een topper, en dat mocht ook wel omdat hij de Limburgers 3,5 miljoen euro kostte. De 21-jarige voldeed perfect aan de strenge aanwervingsvoorwaarden die Genk zichzelf oplegt: een jong talent mét ervaring en een veelbelovend profiel met een ruime progressiemarge. Maar helaas voor Genk heeft Arteaga zich nog niet kunnen profileren als een onbetwiste meerwaarde voor de ploeg. 
KRC Genk moest zich in de zomermercato van 2020 dringend versterken op de linksachter. Jere Uronen kon zijn goede prestaties van het kampioenenjaar 2018-2019 niet bevestigen en ook Casper De Norre liet toen geen onvergetelijke indruk na. Daarnaast werd tevens de Braziliaanse transferflop Neto Borges als veel te licht beoordeeld. Gideon Mensah was daarom oorspronkelijk het plan A maar nadat de huurling van Zulte Waregem te duur uitviel, schakelde Dimitri de Condé vervolgens over naar de piste-Arteaga.
Arteaga kenmerkte zich in Mexico als een complete full-back die tomeloos zijn linkerflank afdraafde. Hij stelde steeds het defensieve werk voorop, maar hij voorzag zijn ploegmaats van Santos Laguna ook van voldoende offensieve impulsen - als omgevormde flankaanvaller mocht dat overigens ook verwacht worden. Arteaga onderscheidde zich in de Mexicaanse MX Liga ook met zijn zuivere passing en heel wat opbouwend vermogen. 
NOODGEDWONGEN BASISSPELER 
Al de veelbelovende zaken waarmee hij zich in de Mexicaanse competitie kon onderscheiden, bevestigde Arteaga nog niet helemaal in de Jupiler Pro League. De 23-jarige toonde wél al vlagen van zijn grote kunnen en dito capaciteiten, maar voorlopig kan hij het vereiste niveau (nog) niet op een duurzame wijze aanhouden. En dat ondanks het feit dat Arteaga momenteel een vrijgeleide krijgt op de linksachter bij Genk. Zijn concurrent Simen Juklerod is al een gans seizoen onbeschikbaar door een blessure, waardoor Arteaga de noodgedwongen certitude is op de linksachter.
Door het gebrek aan wisselmogelijkheden bij Genk, tellen slechts zeven veldspelers in de Jupiler Pro League dit seizoen meer minuten dan Arteaga. “Gelukkig is precies Arteaga de fitste speler in onze kern, onze kinesisten hebben hem nog nooit op tafel gehad. Voor hem is er door de blessure van Jukleröd geen direct alternatief”, klonk het eerder dit jaar al alarmerend bij John van den Brom. Ondanks zijn status als basisspeler kon Arteaga dit seizoen dus nog niet overtuigen. En dan is het voor Genk een godsgeschenk dat Juklerod in de voorbije weken goed bezig is om terug wedstrijdfit te raken. 
ONHERKENBAAR
De matige vorm en prestaties van Arteaga hebben tot gevolg dat hij in de voorbije interlandbreak wederom geen deel uitmaakte van de Mexicaanse nationale ploeg. In de laatste 16 interlands bij El Tri werd hij zelfs élke keer gepasseerd. Arteaga heeft er zelf het raden naar waarom hij niet verder raakt dan de voorselecties van bondscoach Gerardo ‘Tata’ Martino, maar zijn wisselvallige wedstrijden bij Genk verklaren echter veel. Naar eigen zeggen ligt hij daar niet meteen wakker van en kan hij zich op die manier richten op Genk, maar ’t zal toch wel steken voor de fiere Mexicaan. 
Arteaga startte nochtans veelbelovend aan zijn eerste buitenlandse avontuur bij Genk, maar in Limburg blijven ze toch nog wat op hun honger zitten. Arteaga speelt dit seizoen precies met de rem op, want zijn offensieve meerwaarde is niet zoals die zou moeten zijn. Misschien heeft dat wel te maken omdat de onderlinge wisselwerking met Théo Bongonda niet optimaal verloopt. In elk geval zien we op de linkerflank steeds minder rushes en versnellingen van de 22-jarige. Anderzijds zou het logisch zijn dat John van den Brom hem meer laat focussen op zijn defensief werk, want in de voorbije maanden acteerde Genk op het verdedigend vlak erg wisselvallig. 
VREEMDE EVOLUTIES
Arteaga was in de Mexicaanse competitie een topspeler in offensief en defensief opzicht, maar dit seizoen is zijn voormalig niveau ver te zoeken. Zijn aanvallende bijdrage is dus eerder beperkt, maar ook zijn verdedigend werk is niet bepaald om vrolijk van te worden. Arteaga oogt erg onzeker in bepaalde situaties en als hij zich enkel maar beperkt tot zijn defensieve taken, dan gaat hij regelmatig in de fout. Da’s nu eenmaal collateral damage bij aanvallend ingestelde flankverdedigers, en we verwijzen hierbij voorzichtig dat ook zijn concurrent Simen Juklerod zo’n type is. In bepaalde wedstrijden kan Genk beter een zuivere defensieve back gebruiken, maar momenteel beschikt van den Brom echter niet over die luxe. Op die manier zou de jonge maar talentvolle Arteaga zich in de schaduw kunnen ontwikkelen en ontplooien, terwijl hij momenteel aan zijn lot wordt overgelaten en stelselmatig ‘verbrand’ wordt.
Door zijn defensieve inefficiëntie heeft Arteaga al enkele tegendoelpunten op zijn conto en in de voorbije maanden behoort hij steevast tot de minst presterende Genkenaren. Een extra linkerflank verdediger zou dus geen overbodige luxe zijn in de eerstvolgende mercato. Maar vreemd genoeg nam KRC Genk vorig seizoen afscheid van Jere Uronen omdat de sportieve cel toen vond dat 3 linksbacks wat teveel van het goede was. Nochtans zou de Fin dit jaar een stabiele factor kunnen zijn in de tegenvallende Genkse verdediging, dit terzijde. Het bizarre aan de erg matige prestaties van Arteaga is dat zijn marktwaarde stelselmatig toeneemt sinds hij in Genk vertoeft. Bij zijn aankomst waardeerde de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl hem op 3, 5 miljoen euro – zijn transferprijs – maar vandaag bedraagt zijn marktwaarde bijna het dubbele met 5 miljoen euro.

POLL: Zal Arteaga slagen bij Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"

Ondanks de 3-2-nederlaag in de heenmatch tegen ACF Fioretina, blijft er voor Club Brugge nog heel ...

109
109
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co

Ook in de Premier League draait de degradatiestrijd op volle toeren. Daarin wist Luton Town ...

17
17
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje

Ook in de zevende (!) wedstrijd onder Bart Goor heeft Westerlo vanavond niet gewonnen. De Kemphanen ...

49
49
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen

RSC Anderlecht blijft op kop staan in de Champions' Play-Offs, toch werden de titelkansen in de ...

135
135
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie

Ondanks een meer dan behoorlijke carrière als hoofdtrainer, was Peter Maes de voorbije jaren ...

76
76
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"

Het titeldebat in de Jupiler Pro League woedt op volle toeren, maar ook de degradatiestrijd is nog ...

136
136
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'

Xavi Herandez zal komend seizoen dan toch aan boord blijven als hoofdcoach van FC Barcelona. Maar ...

91
91
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"

In de heenmatch van de halve finales van de Conference League heeft Club Brugge zijn meerdere moeten ...

280
280
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"

In de Europe Play-Offs kan de strijd om de eindzege dit weekend in een beslissende plooi vallen. De ...

97
97
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'

Manchester City krijgt zaterdagavond het bezoek van Wolverhampton Wanderers, opnieuw een cruciaal ...

292
292
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'

Antwerp FC bereidt zich momenteel volop voor op de bekerfinale van komende week. Maar ondertussen ...

367
367
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

313
313
Walgelijk: Club Brugge-fan afgerammeld door ... Club-hooligans
Walgelijk: Club Brugge-fan afgerammeld door ... Club-hooligans

Club Brugge heeft zijn meerdere moeten erkennen in ACF Fiorentina tijdens de heenwedstrijd van de ...

1132
1132
'Italiaanse trainersoorlog: Zlatan grijpt persoonlijk in'
'Italiaanse trainersoorlog: Zlatan grijpt persoonlijk in'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

96
96
KRC Genk krijgt instrumenteel nieuws uit ziekenboeg
KRC Genk krijgt instrumenteel nieuws uit ziekenboeg

De titel is definitief gaan vliegen, maar de komende weken hoopt KRC Genk natuurlijk wel nog een ...

142
142