Transferoffensief KVM maakt groot slachtoffer

Transferoffensief KVM maakt groot slachtoffer

KV Mechelen heeft in de huidige zomermercato al enkele knappe transfers gerealiseerd maar dat groot offensief maakt ook haar slachtoffers. Zo is William Togui letterlijk en figuurlijk overbodig geworden Achter de Kazerne. Nochtans stond de Ivoriaan twaalf maanden geleden in de belangstelling van Antwerp FC en was hij in het seizoen 2019-2020 ook de efficiëntste centrumspits in de Jupiler Pro League.


3 KWALITATIEVE SPITSEN 

KV Mechelen heeft in de huidige zomermercato reeds enkele knappe versterkingen aan boord gehaald. In het offensief compartiment werden Hugo Cuypers (Olympiakos) en Ferdy Druijf (opnieuw gehuurd van AZ Alkmaar) aangetrokken en dat zijn alvast serieuze aanwinsten voor Malinwa. Daarnaast kan Wouter Vrancken in zijn voorlinie nog steeds rekenen op good old Igor de Camargo, de 38-jarige veteraan die nog één jaar onder contract ligt Achter de Kazerne, en Gustav Engvall, de Zweedse spits die vorig seizoen te kampen had met een langdurige knieblessure.

Hugo Cuypers was in de laatste jaren erg doeltreffend bij zijn vorige clubs GS Ergotelis, AC Ajaccio en Olympiakos Piraeus, waar hij gecombineerd een fraai aantal van 29 doelpunten kon scoren in 52 officiële wedstrijden. Dat houdt aldus een gemiddelde in van meer dan één doelpunt per twee matchen. Het gros van zijn goals lukte de 24-jarige echter bij GS Ergotelis in de Griekse tweede klasse. Cuypers, die in de voorbije mercato's meermaals het hof werd gemaakt door Standard, bezit een intrinsiek talent om doelpunten te scoren en dat mag hij straks ook bewijzen in de Jupiler Pro League.



KV Mechelen leverde ook grote inspanningen om Ferdy Druijf nog één seizoen te kunnen huren van AZ Alkmaar. Wouter Vrancken gelooft hard in de kwaliteiten van Nederlandse spits die vorig seizoen 6 doelpunten in 20 competitiewedstrijden kon scoren, waarvan 3 stuks in 6 play-off matchen. Maar Druijf viel in de voorbije editie van de Jupiler Pro League vooral op door zijn loopacties en samenspel in de combinaties. Piet den Boer, één van de grootste clublegendes bij Malinwa, verklaarde zelfs aan Het Nieuwsblad dat Druijf “de ideale spits is voor KV Mechelen”.

HERO TO ZERO

Door de aanwezigheid van de centrale spitsen Hugo Cuypers, Ferdy Druijf, Igor de Camargo en ook Gustav Engvall is de aanwezigheid van William Togui niet langer gewenst bij KV Mechelen. Vrijdag werd er in Mechelen een officiële fotoshoot gehouden met het oog op het nieuwe voetbalseizoen 2020-2021 maar op dat symbolische moment was Togui een opvallende afwezige. De Ivoriaanse spits is duidelijk helemaal overbodig geworden Achter de Kazerne en de club zoekt daarom momenteel naar een oplossing voor hem.



William Togui geldt als een voorbeeld van hoe snel het allemaal kan verkeren in de voetbalwereld. Vrijdag werd hij niet betrokken bij de officiële fotoshoot voor het nieuwe voetbalseizoen, maar in het seizoen 2019-2020 was de 24-jarige nog de meest efficiënte centrumspits in de ganse Jupiler Pro League. Twaalf maanden geleden stond Togui daarom zelfs in de belangstelling van Antwerp FC, als potentiële opvolger voor Dieumerci Mbokani, maar nu moet KV Mechelen bijna gaan leuren met de Ivoriaan om hem van de loonlijst te kunnen krijgen.

INTRINSIEK SCOREND VERMOGEN 

William Togui liet voor het eerst van zich spreken in België toen hij bij KV Mechelen een belangrijke rol vervulde in het kampioenschap in 1B. In dat desbetreffende seizoen 2018-2019 lukte hij vier doelpunten in negentien 1B-wedstrijden. Dat zijn niet meteen indrukwekkende statistieken op het eerste zicht, maar de Ivoriaan had wel amper negentien doelpogingen nodig om tot die vier doelpunten te komen. Met die fraaie ratio was Togui de op één na efficiëntste aanvaller in 1B na … zijn ploegmaat Igor de Camargo



De vijfvoudige Ivoriaanse international maakte bij KV Mechelen bijgevolg de rentree mee naar de hoogste Belgische voetbalklasse, waar hij een groot aandeel had in de onverhoopte succesvolle jaargang. Malinwa eindigde in het coronaseizoen namelijk op een erg fraaie zesde plaats en William Togui kon toen negen doelpunten scoren in 26 competitiewedstrijden. Met zijn diepgang en fysieke capaciteiten was hij één van de revelaties in 1A maar toch werden Togui's eerder weinig belicht in de nationale media.

EFFICIËNTSTE SPITS UIT 1A 

William Togui had in het seizoen 2019-2020 slechts 25 doelpogingen nodig om tot zijn negen doelpunten te komen, wat een omzetratio inhoudt van maar liefst 36%. Daarmee was hij aan het seizoenseinde veruit de meest efficiënte spits in de Jupiler Pro League. Zelfs de Gouden Stier Dieumerci Mbokani kwam niet in zijn buurt met zijn betreffende 26% omzetting van doelpogingen naar effectieve doelpunten. De toenmalige interesse van Antwerp FC in Togui was dus allerminst vergezocht.



William Togui liet in het seizoen 2019-2020 elke centrale spits van de Jupiler Pro League achter zich op het gebied van pure efficiëntie. Zijn omzetratio van 36% was ronduit indrukwekkend op het Belgisch niveau maar zelfs in de vijf grootste Europese competities was er slechts één centrale spits efficiënter dan Togui in dat betreffende seizoen 2019-2020. Zelfs grote kleppers zoals Jamie Vardy, Mauro Icardi, Ciro Immobile en Sergio Aguero konden de spits van KV Mechelen op dat gebied niet overtreffen. Enkel Lars Stindl (Borussia Mönchengladbach) was anderhalve procent efficiënter dan Togui.

FLOP IN TUNSIË

Zowel in het seizoen 2018-2019 als in het seizoen 2019-2020 zette William Togui fantastische prestaties neer op het gebied van doelpunten scoren. Maar in de voorbije jaargang van de Jupiler Pro League liep het opeens heel wat minder voor hem. Togui kon allerminst bevestigen in zijn tweede seizoen op het hoogste Belgische voetbalniveau en hij mocht toen al in de wintermercato beschikken. Togui vertrok op huurbasis – met aankoopoptie – naar Espérance de Tunis.

Toch wilde Wouter Vrancken zijn tegenvallende spits niet laten vallen. “Ik schrijf hem nog niet volledig af”, verklaarde de coach van KV Mechelen aan Het Laatste Nieuws. “Als hij een halfjaar ergens anders vertrouwen kan tanken, kunnen we er volgend seizoen misschien weer mee aan de slag.” Maar ook in Tunesië kon Togui niet overtuigen, en Espérance de Tunis lichtte de vrijblijvende aankoopoptie dan ook niet.



William Togui blikt vandaag dus terug op een tegenvallend seizoen 2020-2021, waarin hij trouwens te kampen had met de naweeën van een opgelopen corona-besmetting, met als gevolg dat hij moet beschikken bij KV Mechelen. Voorlopig worden er nog geen concrete kandidaat-overnemers genoemd voor Togui, maar misschien kunnen enkele Belgische clubs overwegen om de Ivoriaanse spits de ruimte te geven om zich sportief te rehabiliteren. Want een efficiënte spits kunnen veel ploegen ongetwijfeld goed gebruiken.

POLL: Moet KV Mechelen hem verhuren of verkopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht
Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht

RSC Anderlecht geraakte niet verder dan een 0-0 gelijkspel op het veld van stadsgenoot Royal Union ...

20
20
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)

Prachtige beelden uit Turkije. In Instanbul heeft Galatasaray, het team van Dries Mertens, een ...

27
27
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit

De Brusselse derby tussen RSC Anderlecht en Royal Union SG eindigde in een 0-0 gelijkspel. Een ...

139
139
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK

Eupen zal volgend seizoen niet meer te zien zijn in de Jupiler Pro League. Na acht seizoen in de ...

164
164
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"

In het Belgische voetbal is een erg belangrijke week aangebroken. Donderdag wordt immers de ...

375
375
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"

Terwijl de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog op volle toeren draait, is de beslissing in de ...

85
85
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast

Standard leeft met een bang hartje naar het komende seizoen toe. Zo hebben de eigenaars van 777 ...

165
165
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"

Hendrik Van Crombrugge heeft er voorlopig niet zo'n leuke passage opzitten in zijn voetballoopbaan. ...

288
288
Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge
Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge

Er komt voorlopig maar geen einde aan de hoogvorm van Club Brugge in de Champions' Play-Offs. Zondag ...

405
405
'Bayern drukt door: contacten met nieuwe topcoach'
'Bayern drukt door: contacten met nieuwe topcoach'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

80
80
Gelukje voor Club? Oud-ref beoordeelt penaltyclaim Antwerp
Gelukje voor Club? Oud-ref beoordeelt penaltyclaim Antwerp

Club Brugge blijft door de Champions' Play-Offs razen. De Bruggelingen pakten zondagmiddag ook de ...

810
810
Anderlecht maakt zich sterk: "Club is goed bezig, maar ..."
Anderlecht maakt zich sterk: "Club is goed bezig, maar ..."

De titelkansen van RSC Anderlecht hebben afgelopen weekend wederom een flinke knauw gekregen. De ...

509
509
<strong>KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer</strong>
KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer

KRC Genk overweegt Tobe Leysen terug te halen, de 22-jarige doelman die indruk maakt dit seizoen bij ...

415
415
Vete met Haaland escaleert: "Verwend nest!"
Vete met Haaland escaleert: "Verwend nest!"

In de eindspurt van de Engelse titelstrijd, laat Manchester City zich voorlopig op geen fouten ...

173
173
Grote schoonmaak bij Genk? "Er is meer aan de hand"
Grote schoonmaak bij Genk? "Er is meer aan de hand"

Na een goede start van de Champions' Play-Offs, is KRC Genk opnieuw beland in de hoek waar de ...

656
656