Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Anderlecht moet de komende zomer een uitgaande toptransfer realiseren. Op die manier vergaart Sporting straks de nodige financiële middelen om op de langere termijn te kunnen werken. Hendrik Van Crombrugge is alvast een grote kandidaat om Anderlecht straks te verlaten. Met Timon Wellenreuther staat er een adequate kandidaat-opvolger klaar, hoewel de buitenwereld nog niet overtuigd lijkt van zijn kwaliteiten. Maar die zijn wel degelijk aanwezig bij de Duitser. 


BLIJVENDE VRAAGTEKENS 

Vijftien opeenvolgende wedstrijden. Zo lang staat Timon Wellenreuther al ononderbroken in het basiselftal van RSC Anderlecht. De 25-jarige Duitser verhuisde in de vorige zomermercato naar het Lotto Park om te spelen, en dat doet hij dus tegenwoordig met overvloed. Wellenreuther komt op wekelijkse basis aan de bak omdat de onaantastbare nummer één Hendrik Van Crombrugge een onvermijdelijke rugoperatie moest ondergaan. Pas in april wordt de aanvoerder van Sporting terug fit verwacht, waardoor Wellenreuther dus nog enkele weken mag genieten van zijn status als eerste doelman.

In zijn vijftien gespeelde competitiewedstrijden kwam de naam van Timon Wellenreuther vooral ter sprake door zijn individuele fouten tegen Eupen, Charleroi en Oostende. Maar nochtans doet hij het lang zo slecht nog niet tussen de paars-witte palen. Zijn gemaakte fouten worden telkens nadrukkelijk aangehaald, maar anderzijds worden Wellenreuthers goede prestaties vaak onderbelicht. 't Is dan ook geen toeval dat Timon Wellenreuther één van de minst besproken Anderlecht-basisspeler is in de geschreven pers en media.



Kan het ook anders? In de vorige zomermercato was Anderlecht naarstig op zoek naar een nieuwe doublure voor Hendrik Van Crombrugge, en daarbij was het profiel erg duidelijk. Het prijskaartje mocht niet te duur uitvallen en zijn leeftijd niet te hoog. Daarnaast was het voetballend vermogen van primordiaal belang, net als zijn keeperskwaliteiten uiteraard. Anderlecht vond dergelijk profiel bij Willem II en haalde vervolgens Timon Wellenreuther aan boord. 't Was dus niet de meest klinkende naam, en er hingen toen vooral veel vraagtekens rond zijn capaciteiten. Vraagtekens die dus ook vandaag nog aanwezig zijn.

VOETBALLENDE STAPPEN VOORUIT 

Timon Wellenreuther heette in Nederland een goed meevoetballende doelman te zijn, maar een afgewerkt product was hij nog niet. Anderzijds zou Wellenreuther wel de potentie bezitten om op korte termijn grote stappen vooruit te zetten. En dat lijkt hij stilaan toch te doen bij Anderlecht. In vergelijking met zijn periode bij Willem II is zijn voetballend vermogen meer tot uiting gekomen. In Tilburg lag de nadruk eerder op de lange bal, maar bij Anderlecht schikte hij zich wonderwel aan een kortere passing. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de gemiddelde lengte van zijn passes tijdens die beide periodes. Bij Willem II was dat nog gemiddeld 41 meter per verstuurde pass, terwijl dat bij Anderlecht serieus ingekort werd naar 28 meter per verstuurde pass.
 
De druk werd dus gevoelig groter op het fijnere voetenwerk van Timon Wellenreuther en dat ging in de beginperiode bij Anderlecht met vallen en opstaan. Ondertussen is Wellenreuther volledig aangepast aan de veeleisende filosofie van Sporting, en dat blijkt ook uit zijn prestaties. Waar Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge vorig seizoen nog de best uitvoetballende doelmannen van de Jupiler Pro League waren, is die titel nu weggelegd voor … Wellenreuther. De Duitse keeper passt dit seizoen de bal aan een accuraatheid van 90,16 procent, en dat gemiddelde kan geen enkele andere doelman in de Belgische competitie overtreffen. Niet Mignolet, en dus ook niet Van Crombrugge.



Op het voetballend gebied zette Timon Wellenreuther dus grote stappen vooruit. Wedstrijden waarin hij een indrukwekkende passing-zuiverheid haalt van 100 procent zijn zelfs zo opmerkelijk niet meer. Dat huzarenstukje lukte de 25-jarige vorig weekend tegen Cercle Brugge en eerder ook al tegen OH Leuven. 't Is alvast goed gescout en gescreend van Anderlecht. Bij Willem II lag zijn passing-accuraatheid bijvoorbeeld nog een bedenkelijke 78 procent, een gemiddelde dat niet meteen strookt met het profiel van een uitvoetballende doelman. Maar Sporting keek daar dus dwars doorheen, en maakte de vaststelling dat Wellenreuther door de gehanteerde tactiek in Tilburg vaker verplicht werd om voor de lange bal te opteren.

UITGAANDE TOPTRANSFER 

Ook al zijn de uitvoetballende kwaliteiten van Timon Wellenreuther tegenwoordig van een hoog niveau, hij kan nog steeds een grote vooruitgang boeken op dat gebied. Per slot van rekening is Wellenreuther nog maar bezig aan zijn eerste vijftien wedstrijden voor Anderlecht. Maar de progressie die hij daarin maakt, is al indrukwekkend te noemen. Op de middellange termijn kan hij dus misschien wel een échte concurrent worden voor Hendrik Van Crombrugge, naar verluidt acht Wellenreuther zichzelf daar ook klaar voor. Toch is de algemene verwachting dat Van Crombrugge in april gewoon zijn plaats tussen de palen opnieuw zal innemen. De éénvoudige Rode Duivel vertegenwoordigt namelijk een serieus kapitaal, en dat speelt uiteraard een belangrijke rol bij de club. 



Daarnaast is Timon Wellenreuther nog niet zo'n grote puntenpakker zoals Hendrik Van Crombrugge dat wel is. Als de Duitser zich op dat gebied nog kan ontplooien, dan kan Anderlecht alvast met een gerust gemoed denken aan een verkoop van Van Crombrugge. “Het is onvermijdelijk dat Anderlecht in de zomer een uitgaande toptransfer moet realiseren”, verklaarde aandeelhouder Etienne Davignon onlangs nog aan Het Laatste Nieuws. Vandaag vertegenwoordigt Van Crombrugge een marktwaarde van 6,5 miljoen euro en de buitenlandse interesse (vooral uit Italië) is in de voorbije maanden nooit weg geweest. Een zomerverkoop van Van Crombrugge – aan de top van zijn kunnen - in de komende zomer is dan ook logischer dan een transfer van Albert Sambi Lokonga, die volgend jaar zeker nog enkele miljoenen euro meer kan opbrengen.

METEN MET MIGNOLET 

Timon Wellenreuther moet dus nog vooruitgang boeken op het gebied van punten pakken, maar toch is zijn defensief parcours eerder positief. Bij de doelmannen die dit seizoen minstens 15 competitiewedstrijden afwerkten, slikt er in totaliteit namelijk niemand minder doelpunten dan Wellenreuther: de Duitser moest zich voorlopig 13 keer gewonnen geven. Als we die cijfers berekenen per 90 minuten, dan is Wellenreuther na Simon Mignolet de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Wellenreuther en Mignolet zijn daarbij de enige twee doelmannen die gemiddeld minder dan één doelpunt per wedstrijd incasseren. En da's best wel een indrukwekkende prestatie.



Daarnaast is Timon Wellenreuther tevens een efficiëntie doelman tussen de palen. Anderlecht beschikt namelijk over de tweede beste defensie van de Jupiler Pro League, en ook daarin heeft Wellenreuther dus een groot aandeel in. Op gemiddelde basis redt hij 70 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen, en daarmee behoort hij tot de top vijf doelmannen van de Belgische voetbalcompetitie. Dat gemiddelde van Hendrik Van Crombrugge ligt dit seizoen bijvoorbeeld op 69 procent, terwijl diens efficiëntie vorig seizoen nog hoger lag op 78 procent. Die parameter moet bij Wellenreuther, maar dus ook bij Van Crombrugge, nog wat omhoog.

DRIE DOELEN VAN VAN CROMBRUGGE 

La Dernière Heure meldde medio januari dat Hendrik Van Crombrugge drie doelen heeft dit seizoen. Hij wil Anderlecht aan een Europees ticket helpen, een selectie voor het EK halen én daarna een transfer afdwingen naar het buitenland. Naar verluidt zou Anderlecht mikken op een transferprijs van 10 miljoen euro: oogsten wanneer de tijd rijp is. De recente ontwikkeling van Timon Wellenreuther kan ook een belangrijke rol spelen in dit verhaal. De Duitser keepte de meeste vraagtekens alvast van zich af, en hij bewijst alvast minstens de potentie te bezitten om de rol van nummer één over te nemen. Een belangrijke voorwaarde in dit verhaal is dat Wellenreuther zijn progressiemarge ten volle zal moeten benutten. En dan kan hij weleens een adequate opvolger worden voor Van Crombrugge.


POLL: Is Wellenreuther een goede vervanger voor Van Crombrugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'
'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'

Club Brugge doet momenteel volop voor de prijzen in de Conference League én Jupiler Pro ...

140
140
Noa Lang gaat  los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen
Noa Lang gaat los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen

In Nederland heeft PSV zich na een grandioos seizoen tot landskampioen gekroond. Maandag werd het ...

258
258
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd

Voor Standard staat er al een tijdje niets meer op het spel in de Europe Play-Offs. De clubleiding ...

133
133
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

66
66
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk

Club Brugge wist zondag de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te veroveren door met 1-2 te ...

684
684
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'

AA Gent verzekerde zich afgelopen weekend van de eindzege in de Europe Play-Offs en kan zich dus ...

841
841
<strong>Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout</strong>
Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout

De aanvankelijke opwinding rond de stunttransfer van Soumaila Coulibaly naar Antwerp FC nadert een ...

447
447
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?

De ziekenboeg van Anderlecht begon met uitzondering van Thorgan Hazard net leeg te stromen, tot het ...

454
454
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer

Dankzij een zege tegen Antwerp veroverde Club Brugge zondag de leidersplaats in de Champions' ...

352
352
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil

Met een schamele drie op 21 is Antwerp het kneusje van de Champions' Play-Offs. Alle ogen op de ...

165
165
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'

KRC Genk ging zaterdag met de billen bloot tegen Cercle Brugge. Met een doelpunt en een assist ...

360
360
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru

Anderlecht kruist de vingers dat een scan geen ernstige schade aan het licht brengt voor Jan ...

327
327
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp

Momenteel zijn er heel wat vraagtekens op de Bosuil, maar vast staat alleszins dat Antwerp voortaan ...

447
447
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

67
67
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

697
697