Genk vs Antwerp: 5 sleutelduels die de topper open kunnen breken

Genk vs Antwerp: 5 sleutelduels die de topper open kunnen breken

De toppers in de JPL volgen elkaar in sneltempo op, want na Club Brugge-Standard van afgelopen weekend staat donderdag alweer Anderlecht tegen AA Gent op het programma. Tussendoor kruist Genk vanavond de degens met Antwerp, waarmee alle zes de teams die vorig jaar deelnamen aan PO I op enkele dagen tijd tegenover elkaar zullen staan. In aanloop naar het treffen in de Luminus Arena gingen wij op zoek naar vijf sleutelduels die straks over winst of verlies kunnen beslissen.


1: MBOKANI vs LUCUMI
Het epicentrum van het Antwerpse voetbal heet dezer dagen uiteraard Dieumerci Mbokani, de Congolese spits die met negen doelpunten en vier assists al een voet had in 13 van de 23 treffers van zijn team. Thuis of uit lijkt daarbij weinig verschil uit te maken voor de topschutter, want vier van die goals scoorde hij op verplaatsing. Toch zweeg Mbokani zijn kanon al drie keer buitenshuis tegenover slechts één keer op de Bosuil – zaterdag tegen KV Kortrijk – en vond hij door zijn carrière in acht bezoeken aan Genk nog maar twee keer de weg naar de netten. Vorig jaar werd Dieu er zo nog tweemaal aan banden gelegd door Joseph Aidoo en Sébastien Dewaest.



Gezien het vertrek van de Ghanees en de mindere vorm van de aanvoerder, vier dagen geleden wel nog matchwinnaar tegen Cercle Brugge, zijn de ogen nu massaal gericht op zijn nieuwe defensiepartner om de Gouden Stier af te stoppen. Dat wordt vermoedelijk opnieuw Jhon Lucumi in plaats van diens landgenoot Carlos Cuesta, want de Colombiaan is een van de weinige verdedigers in onze competitie die zich fysiek kan meten met Mbokani. Wij maken ons dan ook op voor een clash tussen twee natuurkrachten die een doorslaggevende kan spelen in de topper. Wie als winnaar uit de strijd komt, bezorgt zijn ploeg namelijk een fikse optie op de zege.

2: LAMKEL ZÉ vs DE NORRE
Mbokani mag dan wel de belangrijkste speler zijn bij The Great Old, de meest opmerkelijke figuur is er toch ongetwijfeld Didier Lamkel Zé. De laatste tijd valt de Kameroener gelukkig weer in positieve zin op, al was de gele kaart die hij kreeg voor zijn veelbesproken viering toch alweer zijn derde karton in evenveel weken tijd. Toch onthouden wij vooral de fabelachtige knal met links waarmee Lamkel Zé het stamnummer één zaterdag op een veilige 2-0 voorsprong zette. In de slotfase sloot ook de Bosuil het woelwater eindelijk weer compleet in de armen door hem op een daverende applausvervanging te trakteren, hier en daar dook de term ‘cultheld’ al op.



Zelfs zonder wereldgoal of T-shirt bedrukt met leuke woordspelingen loopt Lamkel Zé dan ook wekelijks in de kijker. Hoewel zijn acties niet altijd het gewenste succes opleveren bezorgt de dribbelkont zijn directe tegenstander immers steevast een drukke avond, iets wat Casper De Norre waarschijnlijk aan den lijve zal mogen ondervinden. De veelzijdige vleugelverdediger lijkt namelijk de logische keuze om Joakim Maehle, out met een schouderblessure, te vervangen als rechtsachter. Na vier matchen zonder speelgelegenheid bleef De Norre tegen Cercle alvast overeind tegen Kylian Hazard, afwachten of hij nu ook tegen Lamkel Zé zijn mannetje kan staan.

3: HEYNEN vs HAROUN
In de as van het veld kijken we uit naar een confrontatie tussen twee loopwonders, die met hun mix van aanvallende en defensieve kwaliteiten als prototypes voor de moderne, complete middenvelder zouden kunnen dienen. Toch zijn Bryan Heynen en Faris Haroun verschillende types, waarbij die eerste nog iets meer technisch vernuft aan de dag legt terwijl de Antwerp-motor dan weer vooral geroemd wordt om zijn fysieke eigenschappen. Beiden duiken wel graag op voor het vijandelijke doel, al konden ze dat tot dusver dit seizoen nog maar opvallend weinig etaleren. Zowel Heynen als Haroun trof amper één keer raak doorheen de eerste 12 speeldagen.



De kans dat daar straks verandering in komt lijkt eerder gering, want het tweetal zal mekaar niet toestaan om onopgemerkt de zestien in te sluipen. Toch is ook deze match-up van cruciaal belang voor het wedstrijdverloop, en dan in het bijzonder in de strijd om dominantie, het creëren van kostbare ruimtes en de agressie op de tweede bal. Gaten trekken, elkaars loopacties afdekken, duels betwisten en indien het even kan ook nog het spel regisseren: Haroun en Heynen lijken als potentiële hoofdrolspelers vanavond meer dan eens het pad te zullen kruisen. Wat afgelegde kilometers betreft zullen deze midweek alvast weinig spelers beter doen.

4: BOLAT vs COUCKE
Als Heynen en Haroun dit seizoen statistisch gezien enigszins onder de verwachtingen blijven, dan geldt dat zeker voor Sinan Bolat. De Turkse goalie wordt algemeen als een van de beste doelmannen in de Jupiler Pro League beschouwd, maar hield dit seizoen nog geen enkele (!) keer de nul – in de enige partij zonder tegentreffer stond doublure Jens Teunckens tussen de Antwerpse palen. Als een geheel slikte The Great Old tot dusver dan ook al 15 doelpunten, waarmee het de vaakst gepasseerde verdediging van alle traditionele topclubs die we in onze intro vermeldden huisvest. In de huidige top acht doet enkel KV Mechelen (18 tegengoals) slechter.



Daartegenover staat dat Antwerp zelf al 23 wist te scoren en zo na Club Brugge en Standard over de beste aanval van het land beschikt. Gaëtan Coucke en Genk konden de netten bovendien ook nog maar drie keer ongeschonden houden, waarbij het jonge sluitstuk zich slechts eenmaal minder moest omdraaien dan Bolat. Wie weet krijgen we dus wel een doelpuntenfestival te zien in de Luminus Arena, iets waar wij alvast niks op tegen zouden hebben. De doelmannen aan beide kanten zien dat waarschijnlijk echter toch anders en tekenen vast liever voor een droge 0-0. Met twee teams die mekaar weinig lijken te ontlopen maken zij straks misschien wel het verschil.

5: MAZZU vs BÖLÖNI
Wat ook het verschil zou kunnen maken zijn de tactische zetten van de meesterbreinen aan weerskanten. Zowel Laszlo Bölöni als Felice Mazzu waren dit seizoen evenwel nog geen onbesproken bladen, want waar de Roemeen zijn houdbaarheidsdatum op de Bosuil af en toe ter discussie stond wierp de Italo-Belg nu al twijfels op over zijn kunde als coach van de landskampioen. Beide trainers grepen dit weekend daarom plots naar hetzelfde recept door hun 4-3-3 om te gooien naar een systeem met twee spitsen. In Genk stond dat Mazzu toe om de beresterke Paul Onuachu naast Ally Samatta te posteren, Bölöni schoof bij Antwerp zo vooral met Kevin Mirallas. Voorbodes voor vanavond?



Philippe Clement beweerde voor het weekend dan wel dat zijn leermeester Michel Preud’homme hem onmogelijk nog kon verrassen, de Luikse T1 deed het zondag toch door Standard over het hele veld mandekking te laten spelen tegen Club Brugge. Afwachten of we straks opnieuw zulk een potje schaken te zien krijgen en wat de twee grootmeesters dan precies met hun pionnen van plan zijn. Een allesbeslissende schaakmat of een billijke remise: mogelijk ligt het allemaal in handen van Mazzu en Bölöni. Wie als eerste aan zet komt, weten we straks om half negen. Afspraak in de Luminus Arena.

POLL: Welk sleutelduel is volgens u vanavond het belangrijkst?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

53
53
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

90
90
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

122
122
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

42
42
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

156
156
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

165
165
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

185
185
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

655
655
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

629
629
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

68
68
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

192
192
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

111
111
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

439
439
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

699
699