De voorspelling van VN: de potentiële Gouden Schoenen

De voorspelling van VN: de potentiële Gouden Schoenen

Na een tussenseizoen dat bol stond van de transferrecords, staat de Jupiler Pro League weer klaar om uit de startblokken te schieten. En hoewel de spelerskernen er tegen eind augustus weer helemaal anders kunnen uitzien, waagde VoetbalNieuws zich toch al aan een vijfdelige vooruitblik op een ongetwijfeld interessant seizoen. Vandaag: de potentiële uitblinkers en Gouden Schoen-kandidaten.

Waar de individuele prijzen de voorbije jaren voornamelijk verdeeld werden onder KRC Genk en vooral Club Brugge, mag er dit seizoen meer concurrentie verwacht worden. Een aantal veelbelovende nieuwkomers werden aan boord gehaald, meerdere straffe comebacks werden gerealiseerd. Maar er zijn ook verschillende uitblinkers die een zomertransfer aan zich voorbij lieten gaan en willen bevestigen op de Belgische velden. VoetbalNieuws zette alvast een aantal namen op een rijtje, die straks normaal gezien hoge punten zullen halen bij (de tweede stemronde van) de Gouden Schoen.

MICHEL VLAP (Anderlecht)
Indien Samir Nasri zijn oude niveau benadert heeft Anderlecht er een grote smaakmaker bij, terwijl ook City-huurling Philippe Sandler mooie dingen moet laten zien. Maar ook de nieuwe draaischijf Michel Vlap zou moeten schitteren in het Lotto Park. Zijn voorbije seizoen bij Heerenveen doet alvast het beste vermoeden: 16 goals en 6 assists in 34 competitiewedstrijden. Paars-Wit betaalde niet voor niets zo'n 8 miljoen euro. 

Vlap is bovendien nog maar 22 jaar en begint aan zijn eerste buitenlandse avontuur, hij heeft dus veel meer om voor te spelen dan pakweg Nasri die in de herfst van zijn carrière zit. De Nederlander moet in staat zijn om voor Anderlecht hetzelfde te betekenen als Hans Vanaken voor Club Brugge en we weten allemaal wat dat de Limburger uiteindelijk heeft opgebracht ...

DAVID OKEREKE (Club Brugge)
Met een prijskaartje van 8 miljoen euro is de Nigeriaanse aanvaller de duurste transfer ooit in de geschiedenis van Club Brugge en moet hij de leemte vullen van de vertrokken en onmisbaar geachte Wesley Moraes. Maar in tegenstelling tot zijn Braziliaanse voorganger, die het vooral moest hebben van zijn samenspel en de aanvoer van zijn ploegmaats, heeft Okereke ook een individuele actie in de voeten. Met zijn gretigheid kreeg hij het publiek alvast op de banken tijdens de Brugse Metten tegen Sporting Lissabon.

Vorig seizoen bij Spezia in de Italiaanse Serie B was Okereke de meest waardevolle speler. Hij vond er met 10 doelpunten vlot de weg naar het doel. Dat hij er ook nog eens 12 assists bij deed, bewijst dat hij meer is dan een pure goaltjesdief. De Nigeriaan toonde reeds vlagen van zijn klasse en intrinsieke kwaliteiten tijdens de voorbereiding. Alle positieve signalen zijn reeds aanwezig om van Okereke één van de grootste revelaties van het seizoen te maken.

ZINHO VANHEUSDEN (Standard)
De geboren Hasselaar is pas 19 jaar, maar draagt nu al het etiket van duurste speler ooit op de Belgische velden. Door de Financial Fair Play-perikelen bij Internazionale kon Standard profiteren om hem voor 12,5 miljoen euro binnen te halen, weliswaar met een terugkoopclausule. Vanheusden lijkt die investering in ieder geval waard, vorig seizoen wierp de youngster zich uit tot één van de defensieve smaakmakers in de competitie. 

Hij haalde zo'n hoog niveau dat bondscoach Roberto Martinez hem bovenaan het lijstje met toekomstige Rode Duivels zette. Een vervelende knieblessure kostte hem echter zijn deelname aan het EK U21 en ook wanneer hij de trainingen terug kan hervatten is nog onbekend. Maar als hij de uitermate positieve lijn van vorig jaar kan doortrekken dan is Zinho Vanheusden altijd een grote kandidaat voor de Gouden Schoen. 

THEO BONGONDA (KRC Genk)
Om hem definitief over te nemen van Celta de Vigo moest Zulte Waregem destijds een stevige financiële inspanning doen. Even werd daarover getwijfeld, maar wat is men in het Regenboogstadion blij dat men toch doordrukte. Deze zomer werd Theo Bongonda immers de duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs. Zo'n zeven miljoen euro legde KRC Genk voor hem op tafel, maar de winger lijkt die investering waard. 

Dat hij over uitstekende voeten beschikt is al enkele jaren bekend. Maar in de tweede helft van vorig seizoen bewees Bongonda dat hij ook qua efficiëntie grote stappen heeft gezet. Bovendien is hij nog steeds maar 23 jaar en is hij een Belg, waardoor hij over het ideale profiel beschikt om de vertrokken Leandro Trossard te vervangen. Indien Felice Mazzu het beste uit hem krijgt, kan Bongonda het niveau van zijn voorganger misschien wel overstijgen.

VADIS ODJIDJA (AA Gent)
Dat zijn contract in het tussenseizoen werd opengebroken is niet meer dan logisch. Zonder de alomtegenwoordige middenvelder haalde AA Gent vorig seizoen wellicht niet eens Play-Off 1. In zijn eerste seizoen terug op de Belgische velden liet Vadis meteen zien waarom hem destijds zo'n grote toekomst werd voorspeld. Het niveauverschil met of zonder hem op het veld, was bijzonder groot bij de Buffalo's.

Bij Gent waardeerde trainer Jess Thorup hem al door zijn sterspeler te belonen met de kapiteinsband. Een enorm grote blijk van vertrouwen door AA Gent ten aanzien van de persoon en voetballer Vadis Odjidja. Een vertrouwde omgeving waar hij heel veel krediet en dito vertrouwen geniet: de biotoop van Vadis was nooit beter zoals ze nu is in de Ghelamco Arena. Zet hij zijn uitmuntende vormpeil van de vorige seizoenshelft door, dan heeft AA Gent een grote kanshebber voor de Gouden Schoen in de ploeg.

KREPIN DIATTA (Club Brugge)
Door de explosieve ontwikkeling van Arnaut Danjuma kwam Krépin Diatta aan het begin van het vorige seizoen weinig in actie. Door de langdurige blessure van Danjuma kreeg de Senegalees uiteindelijk toch zijn kans. Het duurde even alvorens hij zijn beste niveau beet had, maar tijdens de PO's was hij één van de absolute uitblinkers bij Blauw-Zwart. Enkel zijn efficiëntie kan nog iets beter, maar op zijn 20ste is er voldoende tijd om daar aan te werken. 

Zijn uitstekende prestaties bij Club Brugge werden beloond met een selectie voor de Africa Cup, Waar hij ook nog eens grote ogen gooide. Dat is zeker geen evidentie na een lang en slopend seizoen bij Blauw-Zwart. Hij werd zelfs uitgeroepen tot beste jongere van het toernooi. Philippe Clement gaf hem nog extra rust na zijn drukke internationale programma, maar eens Diatta terugkeert naar Jan Breydel, ligt er sowieso een basisplaats klaar. Tijdens zijn denderende terugronde legde Diatta de basis op een mooie eindrangschikking in de Gouden Schoen.

SANDER BERGE (KRC Genk)
Hij leek met zekerheid te vertrekken bij de landskampioen, maar nu lijkt de kans reëel dat Berge toch gewoon blijft. De Noor is een verstandige kerel en plant zijn carrière zorgvuldig uit, daarom weigerde hij aanbiedingen van degradatiekandidaten uit grote competities en wacht hij rustig op de juiste club. Bovendien verklaarde Berge al dat hij niet weigerachtig staat tegen een extra jaar Genk. Hij beseft maar al te goed dat de Champions League het uitstalraam bij uitstek is in de voetbalwereld. 

De Genkse metronoom miste door blessures een groot deel van de reguliere competitie, niet toevallig liet de club in die periode vaak punten vallen. Het was ook opvallend hoe snel hij weer op niveau was na toch een lange afwezigheid. Zijn talent is onmiskenbaar, een gelijkaardig profiel loopt er niet rond op de Belgische velden. Deze Berge is gezien zijn prestaties altijd een kandidaat-Gouden Schoen. Als de middenvelder nog een jaartje blijft dan is die eindzege niet veraf meer en kan hij daarna alsnog een droomtransfer maken. Over een win-win-situatie gesproken, bij Genk zien ze dit droomscenario alvast volledig zitten.

VINCENT KOMPANY (RSC Anderlecht)
Over geen enkele voetballer in de Jupiler Pro League werd de voorbije maanden en weken zoveel geschreven als Vincent Kompany, in deze vooruitblik beoordelen we hem dan ook enkel als speler. De verwachtingen in en buiten Anderlecht zijn alvast torenhoog. Het icoon van Manchester City brengt een buitengewone voetbalkennis en ervaring op het Europese topniveau mee naar Neerpede. Het kan de jonge garde bij de club alleen maar voordelen opleveren. 

Op het veld zal de skipper ongetwijfeld zijn grote waarde bewijzen. Ook al ging hij in de voorbereiding enkele keren in de fout, Kompany is op het veld dé grote leider bij Anderlecht. Puur sportief gezien heeft de grote rentree van Kompany een grote kans tot slagen. Bij gebrek aan Europees voetbal valt de kalender alvast mee, ook de iets mindere intensiteit van de competitie moet in het voordeel spelen van de Prince. Bovendien keerde hij niet terug om zomaar uit te bollen, in Brussel wil hij zijn selectie voor het EK 2020 veilig stellen. De vraag of hij met de druk overweg kan is overbodig. Een meer relevante vraag is: wint Kompany binnenkort zijn tweede Gouden Schoen?

HANS VANAKEN (Club Brugge)
De voorbije jaren trok de regerende Gouden Schoen telkens naar het buitenland of kende hij een terugval. Bij Vanaken is dat niet het geval. De middenvelder kende vorig jaar wederom een uitstekend seizoen in de Jupiler Pro League met dito statistieken: 14 doelpunten en 17 assists waren zijn deel. Ook dit seizoen wordt hij de draaischijf van nieuwe trainer Philippe Clement, die Vanaken nog goed kent van zijn vorige periode bij Blauw-Zwart. 

Ondertussen wordt Vanaken weldra 27 jaar en lijken de beste jaren uit zijn carrière te naderen. Niemand op Jan Breydel twijfelt eraan dat de geboren Neerpeltenaar opnieuw een topseizoen zal afwerken. Het 4-3-3-systeem van Clement moet hem zelfs nog een belangrijkere rol opleveren. Vanaken kan de eerste Gouden Schoen-winnaar worden sinds 1986 die zichzelf opvolgt. Toen won Jan Ceulemans de trofee voor het tweede jaar op rij, een mooier voorbeeld kan Vanaken bijna niet hebben.

OUTSIDERS
Naast deze klinkende namen lopen er nog enkel andere kwalitatieve spelers rond die zeker de potentie bezitten om een groots seizoen neer te zetten. Mehdi Carcela, Sébastien Dewaest, Bryan Heynen, Jonathan David, Dieumerci Mbokani en Giorgi Chakvetadze etaleerden al meermaals hun grote talent en klasse, dit seizoen krijgen ze de kans om al dat goeds definitief te bewijzen en grote stappen te zetten. Ook van nieuwkomers Ianis Hagi (KRC Genk), Simon Deli (Club Brugge), Samir Nasri (RSC Anderlecht), Ante Palaversa (KV Oostende),... wordt er veel verwacht. 

De voorspelling van VN:
Nu al aanduiden wie de Gouden Schoen gaat winnen is een onbegonnen zaak. Maar behoudens tegenspoed, gaan bovengenoemde namen sowieso goed scoren. Dan wordt sowieso naar Vincent Kompany gekeken, maar zijn dubbelfunctie kost mogelijk wat punten. Net als Vanheusden heeft hij bovendien het nadeel een verdediger te zijn, die doorgaans minder scoren. Bij Diatta, Okereke en Bongonda is het dan weer afwachten welke invloed de extra Europese belasting op hun prestaties zal hebben.

Vlap zal dan weer even nodig hebben om zich verder aan te passen, terwijl Odjidja in de eerste stemronde minder scoorde. En dus zijn onze favorieten momenteel Berge en Vanaken. Als beide middenvelders hun niveau van de voorbije maanden kunnen behouden, zullen ze er allebei ongetwijfeld dicht bij zitten.

POLL: Wie wint volgens u de Gouden Schoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

26
26
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

38
38
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

58
58
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

69
69
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

50
50
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

73
73
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'

Bij FC Barcelona waren ze donderdag in de wolken, want ze konden officieel bekend maken dat Xavi ...

101
101
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

174
174
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

59
59
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

170
170
'Standard maakt werk van transfereis Leko'
'Standard maakt werk van transfereis Leko'

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want de Rouches spelen in de Europe Play-Off ...

159
159
<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

425
425
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien

Club Brugge onderging de voorbije maand een complete metamorfose. Daar waar Blauw-Zwart in de ...

742
742
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

102
102
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

71
71