‘Lukaku-breuk: miljoenen gaan in rook op’

‘Lukaku-breuk: miljoenen gaan in rook op’

AS Roma en Romelu Lukaku staan op een kruispunt. De club wil de spits na dit seizoen definitief overnemen van Chelsea, maar de financiële obstakels zijn groot.

Met Lukaku's hoge salaris en mogelijke veranderingen in fiscale wetgeving, blijft een definitieve transfer onzeker. Lukaku zou kunnen vertrekken naar Al-Hilal in Saoedi-Arabië, waar hem een lucratief contract wacht.

De relatie tussen Lukaku en AS Roma wordt ook beïnvloed door de recente personeelswijzigingen in coaching en het management.

Lukaku is het beste wat AS Roma is overkomen in 2023

Romelu Lukaku (30) heeft niet alleen liefde gezocht bij AS Roma, maar heeft deze ook gevonden. Zijn aanwezigheid in het Stadio Olimpico is als een liefdesverhaal op het veld, met indrukwekkende prestaties en statistieken: 17 beslissende acties (15 doelpunten en 2 assists) in 28 wedstrijden dit seizoen.

Wat Lukaku nog meer onderscheidt, gaat echter verder dan doelpunten en assists. Zijn instelling en groot hart hebben hem niet alleen geliefd gemaakt bij de fans, maar ook bij de ploeg en het bestuur van de Giallorossi.

Lukaku is de drijvende kracht die het verschil en impact maakt. “Sommigen binnen Roma durven zelfs beweren dat Lukaku het beste is wat een club is overkomen in 2023”, schreef Het Laatste Nieuws.

AS Roma huurt Lukaku voor één seizoen van Chelsea en dat is een dure operatie die de Romeinen in totaal 18 miljoen euro bruto kost. Het is een zware investering, maar wel eentje die rendeert.

AS Roma heeft geen geld om Lukaku definitief binnen te halen

AS Roma koestert de wens om Romelu Lukaku na dit seizoen definitief over te nemen van Chelsea, waar de Rode Duivel momenteel overbodig is, maar nog steeds tot 2026 onder contract staat.

De Blues blijven echter vasthouden aan een transferprijs van 40 miljoen euro, een aanzienlijk bedrag voor een 30-jarige spits op overschot. Bovendien verdient Lukaku zelf naar verluidt rond de 10 miljoen euro per jaar.

Volgens Gazzetta dello Sport beschikt AS Roma momenteel niet over de financiële middelen om de definitieve transfer van de ervaren spits te realiseren.

“Met het behouden van Romelu is een operatie van 80 miljoen euro gemoeid, tussen de kosten van de transfer en het brutosalaris voor minimaal drie jaar”, kondigt de Italiaanse krant aan, daarbij verwijzend naar de beperkte financiën voor de Italiaanse club.

Dan Friedkin, de eigenaar van AS Roma, heeft de afgelopen drieënhalf jaar al meer dan 800 miljoen euro in de club geïnvesteerd. De Amerikaan lijkt daarom eerder terughoudend te zijn en wil eerst de ontwikkelingen afwachten voordat er verdere stappen worden ondernomen.

Lukaku kan miljoenen verliezen bij AS Roma

Het knelpunt is dus vooral van financiële aard: AS Roma heeft mogelijk een (water)kans om Romelu Lukaku definitief aan te trekken door zich te kwalificeren voor de Champions League en door een speler met een hoge marktwaarde te verkopen.

Om bij de club te blijven, zal ook Lukaku zijn financiële eisen moeten heroverwegen en wellicht moeten inleveren op zijn salaris. Een extra complicerende factor is het voorstel om het 'groeidecreet' in Italië te herroepen.

Deze wet bood buitenlandse spelers grote belastingvoordelen, wat de Serie A in staat stelde om de afgelopen jaren grote namen aan te trekken. In 2019 tekende Lukaku bijvoorbeeld een contract bij Internazionale, waarbij zijn financiële voorwaarden niet veel lager waren dan met zijn eerdere salaris bij Manchester United.

Als het groeidecreet wordt herzien, zou dit Lukaku wel miljoenen kunnen kosten, waardoor het verschil tussen zijn salaris in Engeland en Italië aanzienlijk groter zou worden.

Romelu Lukaku out? “AS Roma beeft”

Met de naderende leeftijd van 31 jaar in mei beseft Romelu Lukaku dat het moment is aangebroken om zijn toekomst - en die van zijn familie - helemaal veilig te stellen, als dat nog niet het geval is, door een laatste grote financiële slag te slaan.

Deze kans deed zich al voor vorige zomer toen Al-Hilal interesse toonde voor een transfer naar Saudi-Arabië, maar toen weigerde de Belgische spits. Gezien de financiële situatie van AS Roma en de mogelijke wijzigingen in het groeidecreet, zou Lukaku nu wel eens open kunnen staan voor een avontuur in Saudi-Arabië.

Volgens Gazzetta dello Sport zou Lukaku aan het einde van het seizoen, wanneer zijn huurperiode bij AS Roma afloopt, verleid kunnen worden om naar Saoedi-Arabië te verhuizen. “Roma beeft”, schreven de Italiaanse media.

De interesse van Al-Hilal is nog steeds aanwezig en er wordt gesuggereerd dat Lukaku daar een contract van twee jaar kan tekenen, met een salaris van maar liefst 60 miljoen euro netto.

Tijdens een oefenwedstrijd van AS Roma, gesponsord door Riyadh Season, tegen Al Shabab in januari, sprak hij optimistisch over de opkomende potentie van de Saudische Pro League.

“In de komende twee jaar zie ik dat de Saudi Pro League een van de beste competities ter wereld wordt, zo niet de beste”, verklaarde Lukaku. “Clubs doen veel moeite om de beste spelers hierheen te halen, dit zou binnenkort de beste competitie ooit kunnen worden.”

Mourinho en Pinto zouden hemel en aarde bewogen hebben

De toekomst voor Romelu Lukaku en AS Roma is onzeker, zowel voor de speler als voor de club. Lukaku had een goede band met José Mourinho, maar het blijft onduidelijk hoe de nieuwe coach, Daniele de Rossi, zal omgaan met de Rode Duivel.

Onder Mourinho fungeerde Lukaku als een katalysator, waarbij hij als pivot fungeerde om spelers zoals Paulo Dybala te bedienen. De Rossi lijkt echter de voorkeur te geven aan een speelstijl met flanken en een 4-3-3 formatie, wat mogelijk minder goed zou passen bij de kwaliteiten van Lukaku.

Met de veranderingen binnen de club moet Lukaku niet langer rekenen op de steun van Mourinho of Tiago Pinto, de voormalige algemeen directeur. Mourinho en Pinto waren de drijvende krachten achter de komst van Lukaku naar AS Roma en zouden hemel en aarde hebben bewogen om de spits in Rome te houden.

Maar nu de pagina is omgeslagen, zullen zij moeten worden vervangen. De Rossi heeft de rol van "Special One" overgenomen als coach, terwijl de Amerikaanse eigenaar binnenkort een nieuwe algemeen directeur zal aankondigen.

POLL: Speelt Lukaku volgend seizoen bij AS Roma?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika
Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika

Aanstaande woensdag zal Club Brugge vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

9
9
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa

Club Brugge heeft zijn heenwedstrijd in de halve finales van de Conference League verloren. Een ...

114
114
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League

Romelu Lukaku lijkt zijn tweede Europese finale op rij te mogen vergeten. In de heenmatchen van de ...

29
29
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd

Club Brugge zal aanstaande woensdag vol aan de bak moeten op eigen veld indien het alsnog de finale ...

195
195
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"

Club Brugge zakte deze week met een pak vertrouwen af naar Firenze voor de heenmatch in de halve ...

113
113
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg

In de halve finales van de Europa League was het donderdagavond onder meer uitkijken naar het AS ...

40
40
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"

Club Brugge zal nog zwaar aan de bak moeten indien het zich alsnog wil plaatsen voor de finale van ...

494
494
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge

In de halve finales van de Conference League begon Club Brugge donderdagavond rampzalig aan de ...

103
103
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

90
90
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?

RSC Anderlecht staat nog steeds aan de leiding in de Champions' Play-Offs, maar kan zich geen fouten ...

257
257
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club

Antwerp FC speelt binnen een weekje de bekerfinale tegen Union SG. Als generale repetitie op die ...

250
250
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

89
89
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door

Donderdagavond worden de heenmatchen in de halve finales van de Conference League afgewerkt. Daarbij ...

351
351
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'

De reguliere competitie van de Challenger Pro League leverde al twee promovendi op, om het laatste ...

508
508
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

215
215