Historische misrekening AA Gent: megadeal gaat compleet fout

Historische misrekening AA Gent: megadeal gaat compleet fout

AA Gent vroeg vorige zomer nog 30 miljoen euro voor Gift Orban, maar die hoge vraagprijs schrikte Premier League-clubs zoals Fulham FC en Tottenham stevig af. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft en flink verminderde marktwaarde bood Gent hem deze winter aan voor een verminderde prijs van 20 miljoen euro, een daling van 33%.

Ondanks interesse van Eintracht Frankfurt, haakten zij af wegens te duur. Uiteindelijk zal Olympique Lyon Orban kopen voor 15 miljoen euro, met 5 miljoen aan bonussen en 20% doorverkoopclausule. Het Nieuwsblad stelt bijgevolg dat de niet-verkoop van Orban in de zomer een historische misrekening van AA Gent was.

AA Gent speelt hard to get: 30 miljoen voor Orban

Gift Orban is met voorsprong de strafste wintertransfer ooit van de Buffalo’s en de Europese topclubs lagen in het voorbije tussenseizoen aan zijn voeten. Michel Louwagie deed er vorige zomer alles aan om de hoogst mogelijke verkoopprijs te realiseren en hij dreef de vraagprijs naarstig op.

Hoewel de noodzaak groot was om in de zomermercato flink te cashen om het businessmodel in evenwicht te houden, profileerde de club zich naar buitenaf absoluut niet als een vragende partij om het Nigeriaanse fenomeen te verkopen.

Naar de buitenwereld toe speelde AA Gent ‘hard to get’. “Hij is een luxeprobleem”, zei Louwagie vorig seizoen aan Het Laatste Nieuws.

Niettemin besefte Louwagie natuurlijk dat Orban de jackpot kon opleveren en dat het goudhaantje misschien wel het uitgaande transferrecord van de Jupiler Pro League (Jonathan David, 32 miljoen euro) kon breken.

“Heel ver kan zijn prijs er niet vandaan liggen”, dacht Het Nieuwsblad toen ook. Louwagie plakte een prijs van minstens 30 miljoen euro op het hoofd van Orban.

Topclubs afgeschrikt: Sam Baro houdt vertrek Orban tegen

Al vroeg in de zomermercato profileerde Lille OSC zich als de meest concrete piste om Gift Orban aan te trekken, maar de enige voorwaarde was wel dat Jonathan David eerst de Franse club moest verlaten.

Uiteindelijk bleef de Canadees vorige zomer gewoon op post bij Lille. Daarna was er nog interesse van andere clubs in de Nigeriaan, zoals in Engeland van Fulham FC en vooral van Tottenham Hotspur.

De scouts van de Spurs waren overtuigd dat Orban een uitstekende investering voor de toekomst zou zijn, maar de Engelse topclub haakte af nadat AA Gent een te hoge vraagprijs hanteerde: een recordbedrag van meer dan dertig miljoen euro.

En dat schrikte zowel Tottenham als Fulham FC af. Beide clubs twijfelden namelijk om zo’n hoog bedrag op tafel te leggen voor een jonge spits die toen pas een halfjaar op het hoogste niveau had gespeeld.

Achteraf weet Het Laatste Nieuws dat de nieuwe eigenaar Sam Baro de zomertransfer van Orban hoogstpersoonlijk tegenhield.

AA Gent laat de markt spelen en krijgt deksel op de neus

Na de zomermercato scoorde Gift Orban veel minder dan voorheen en kwam hij bovendien veel minder in actie. Hein Vanhaezebrouck hield het voormalige fenomeen veel op de bank en liet hem vaak (kort) invallen.

De marktwaarde van Orban nam een stevige duik van 20 miljoen euro naar 15 miljoen euro, wat een enorme daling van 25% betekent.

Hierdoor leek Orban op weg om het pad van Moses Simon te bewandelen, eerder dan een speler waarvoor in de toekomst mogelijk een bod van dertig miljoen euro wordt ontvangen. 

Simon werd destijds ook gehyped, maar hij werd bij de club gehouden en uiteindelijk voor een aanzienlijk lager bedrag verkocht dan oorspronkelijk gehoopt.

“Dat riskeer je altijd, maar het kan ook meer worden. Dat is de markt”, zei Michel Louwagie in Het Laatste Nieuws na de zomermercato.

Soldenkorting voor Gift Orban: -33%

Op initiatief van voorzitter Sam Baro nam AA Gent in de vorige zomermercato een berekend risico door de Nigeriaan niet te verkopen en de sportieve belangen te laten primeren. Volgens Baro was het vorige zomer niet het moment om Gift Orban te verkopen.

“Het model in België is dus simpel: clubs moeten durven verkopen op het juiste moment, om exploitatieverliezen toe te dekken”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

Het resultaat van deze beslissing droeg eraan bij dat de club 19,2 miljoen euro verlies leed in het voorbije boekjaar, van juli 2022 tot 30 juni 2023, waarin de kapitaalverhoging van Baro ter waarde van 23 miljoen euro nog niet was opgenomen.

AA Gent leed al voor het vierde opeenvolgende seizoen verlies en nooit eerder zat het dieper in de rode cijfers. Het was een gedurfde beslissing van de voorzitter om Orban niet te verkopen vorige zomer, want de club had de centen wel nodig.

In januari was er bijgevolg wél een grote noodzaak om Orban te verkopen. Het resultaat van de devaluatie was dat AA Gent de oorspronkelijke vraagprijs van 30 miljoen euro voor Orban drukte naar 20 miljoen euro, een fikse winterkorting van 33%.

Zelfs 20 miljoen euro blijft te veel voor Gift Orban

In november verklaarde Sam Baro reeds dat het niet de bedoeling is om in het lopende boekjaar opnieuw zware verliezen te lijden. Het is de doelstelling om voor 30 juni, wanneer het lopende boekjaar eindigt, wel spelers te verkopen om de cijfers in evenwicht te brengen.

Hoewel AA Gent de vraagprijs van Gift Orban van 30 miljoen euro naar 20 miljoen corrigeerde, vertegenwoordigt nog steeds een aanzienlijk kapitaal, en door zijn wisselvallige vorm was hij een belangrijke kandidaat om te verkopen op de winterse transfermarkt

 Het probleem was dat de richtprijs van 20 miljoen euro nog steeds onrealistisch hoog lag. “Wie zou dat deze winter willen betalen?” vroeg Het Laatste Nieuws zich af. Volgens de krant informeerde Eintracht Frankfurt bij AA Gent, maar haakten de Duitsers af door de te hoge vraagprijs van 20 miljoen euro.

Hein Vanhaezebrouck streng: “Prijs moet marktconform zijn”

Olympique Lyon durft het wel aan om Gift Orban aan te kopen. OL betaalt een vaste transfersom 15 miljoen euro, potentieel aangevuld met 5 miljoen aan bonussen en 20% van de meerwaarde bij een eventuele doorverkoop.

Dat is op zich nog een mooie som, maar wel veel minder dan de geboden bedragen in de voorbije zomer. Sam Baro verklaarde dat Belgische clubs moeten durven verkopen op het juiste moment, maar dat heeft de voorzitter duidelijk niet gedaan in het dossier-Orban.

Hein Vanhaezebrouck verklaarde onlangs dat de club het vorige zomer anders had moeten doen. “Ik heb nooit gesnapt waarom je plots zou dromen van 40 miljoen euro voor een speler. Wij moeten uiteraard de prijs vragen die wij denken te moeten krijgen, maar die moet ook marktconform zijn."

"Als kenners van de markt zeggen dat een prijs onhaalbaar is, dan moet je je aanpassen. Als je natuurlijk de lat zo hoog legt dat er niemand op de markt durft te reageren, tja. Maar dat gebeurt bij elke club”, klonk het streng bij de coach van AA Gent in Het Nieuwsblad.

Verkopen is de norm: “Historische misrekening van AA Gent”

Het Nieuwsblad stelde zelfs dat de niet-verkoop van Orban in de zomer een historische misrekening van AA Gent was. “Meer dan ooit moet in voetbal het ijzer gesmeed worden ­wanneer het heet is”, stelde de krant vast.

“Met welke (huis)makelaar dan ook, ver­kopen is de norm. Dat heeft de ­Orban-case wel weer eens geleerd. Als er bedragen van 15 à 20 miljoen worden geboden, is élke Belgische club eigenlijk verplicht om te verpatsen.”

Ook al vangt AA Gent niet meer de hoofdprijs voor Orban, zijn verkoop - samen met die van Malick Fofana - zorgt er uiteindelijk wel voor dat de boekhoudkundige cijfers van de club steeds groener kleuren.

De verwachting is dat de jaarrekening voor het eerst in vier seizoenen tijd weer positief zal zijn. “Een must voor eigenaar Sam Baro. De financiële gezondheid van de club gaat boven alles”, schrijft Het Laatste Nieuws.

POLL: AA Gent maakte een misrekening met Orban

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

34
34
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

408
408
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

26
26
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

22
22
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

51
51
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

48
48
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

101
101
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

200
200
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

309
309
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

28
28
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

123
123
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

226
226
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

76
76
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

59
59
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

195
195