‘Transfergekte bij Genk: toptransfer barst uit zijn voegen’

‘Transfergekte bij Genk: toptransfer barst uit zijn voegen’

Daniel Munoz maakt dit seizoen opnieuw indruk met zijn indrukwekkende prestaties en vele doelpunten. Het is onbegrijpelijk dat hij nog steeds bij KRC Genk speelt, en analisten uiten hun verbazing over het uitblijven van een verwachte toptransfer voor de Colombiaan.

Munoz’ huidige marktwaarde bedraagt momenteel meer dan het dubbele van zijn aankoopprijs, terwijl zijn contract aan het einde van dit seizoen afloopt, met een cluboptie voor nog een extra seizoen. Bovendien is op 27-jarige leeftijd stilaan het moment aangebroken om een mooie transfer te maken.

Fenomenale en uitzonderlijke Munoz

Daniel Munoz is zonder discussie een van de beste verdedigers in de Belgische competitie. Op het fysiek vlak geeft hij in elke wedstrijd ongelooflijk veel gas en zijn uithoudingsvermogen is ongezien.

Hij staat zelden stil, is voortdurend in beweging en staat altijd op de juiste plaats, vaak na een verschroeiende spurt. Het is echt geen toeval dat Munoz regelmatig doelpunten maakt uit rebounds.

De medische staf van KRC Genk gaf Het Nieuwsblad een korte inkijk in de fysieke parameters van Munoz dit seizoen en de krant legde ze voor aan Bert Op ’t Eijnde, professor aan UHasselt en inspanningsfysioloog bij Adlon.

Op ‘t Eijnde vindt het aantal kilometers van Munoz een mooie statistiek, maar niet uitzonderlijk. Zijn inspanningen aan hoge intensiteit zijn dat wel. “Zeker als zo iemand diep in blessuretijd nog eens een spurt van 60 tot 70 meter trekt.”

Een opvallend voorbeeld is de 147 minuten durende wedstrijd (inclusief verlengingen) tegen Adana Demirspor, gevolgd door een korte nachtrust en een vier uur durende vliegreis, waarna hij enkele dagen tegen Anderlecht opnieuw als een bezetene de lijn afdraafde.

“Munoz is fenomenaal”, zei Wouter Vrancken na de match tegen Anderlecht. “Tijdens de rust gaf hij aan dat hij maar 15 minuten meer in de tank had. In minuut 70 zei hij plots dat het wel zou gaan (lacht) . En dan perst hij er nog zo een spurt en assist uit. Straf, heel straf.”

Munoz groeit uit tot Europees fenomeen

Zijn combinatie van verdedigende en aanvallende kwaliteiten maakt hem tot een absolute topper in de Belgische competitie.

Het is dan ook geen toeval dat Daniel Munoz consequent wordt beschouwd als de beste rechtsback in de Jupiler Pro League, zoals onlangs ook bevestigd door Aboubakary Koita van Sint-Truiden. “Voor mij is hij dat ook. Verdedigend is hij top, maar ook aanvallend laat hij zich gelden. Hij kan scoren en laten scoren.”

Munoz heeft dit seizoen al zeven doelpunten op zijn naam staan, een uitzonderlijke prestatie voor een rechtsback. Op een gegeven moment was de Colombiaan zelfs de topscorer van KRC Genk en de meest trefzekere back in de grootste Europese competities.

Momenteel zijn Tolu Arokodare en Joseph Paintsil met elk negen doelpunten hem voorbijgestoken als de grootste doelpuntenmakers voor Genk, met Munoz op de derde plaats, wat nog steeds uitzonderlijk is.

Ongeloof en verbazing dat Munoz nog steeds bij KRC Genk speelt

Daniel Munoz is klaar voor de volgende stap in zijn carrière en Stef Wijnants verklaarde aan TV Limburg dat de Colombiaan de volgende is waarvoor KRC Genk veel miljoenen euro’s voor gaat vangen.

Ook Het Nieuwsblad schreef dat de stap hogerop niet meer kan uitblijven. Het is bovendien erg vreemd dat Munoz vandaag nog steeds bij Genk speelt, want vorig seizoen stak hij al boven het niveau van de Jupiler Pro League uit.

In de Genkse podcast Terril Talks sprak nieuwkomer Hendrik Van Crombrugge vol lof over zijn ploeggenoot, en volgens hem is Munoz helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging in zijn carrière. De ervaren doelman gaf aan dat hij het 'onbegrijpelijk' vindt dat een speler van dat kaliber nog steeds voor Racing Genk speelt.

“Het is toch een geweldige speler die Munoz. Ik vind het echt ongelooflijk dat hij nog bij KRC Genk speelt”, beaamde ook Marc Degryse bij VTM 2. De analist sprak ook over Munoz in de podcast Vier-Nul.

“In augustus zei ik al: 'ik kan niet begrijpen dat Muñoz hier nog speelt'. Elk jaar worden hier zoveel spelers weggehaald naar grote competities en hem zien ze over het hoofd. Ik snap niet dat ploegen à la West Ham United geen serieuze belangstelling vertoonden.”

Peter Vandenbempt stelde zich ook vragen bij het uitblijven van een verwachte toptransfer van Munoz in Extra Time. “Wouter Vrancken heeft onlangs nog gezegd dat hij verbaasd is dat Muñoz nog steeds bij Genk speelt", aldus de analist.

"Ik zou willen nagaan bij die buitenlandse scouts, die hem ongetwijfeld gezien hebben, waarom niemand gekomen is. Wat houdt die clubs dan tegen? De vraagprijs? Er was niet echt een bod geweest als ik het goed begrepen had”, zei  Vandenbempt. 

Aankoopprijs 4,5 miljoen, marktwaarde 10 miljoen euro

Het contract van Daniel Muñoz bij KRC Genk loopt aan het einde van dit seizoen af, met een cluboptie voor nog een extra seizoen. Dit betekent dat de club voor een keuze staat: verlengen of verkopen.

Vorig seizoen werd Munoz al in verband gebracht met Stade Rennes en Lille OSC, terwijl Muñoz nu door de grote poort kan terugkeren naar Zuid-Amerika. Botafogo trekt serieus aan zijn mouw, aangezien ze de Braziliaanse club op zoek is naar een nieuwe rechtsback.

De grote vraag blijft echter of Botafogo financieel in staat is om Muñoz los te weken bij Genk. In 2020 betaalde Genk ongeveer 4,5 miljoen euro aan het Colombiaanse Atlético Nacional voor Muñoz, maar zijn marktwaarde wordt nu al geschat op 10 miljoen euro.

Hoewel er ook interesse wordt verwacht van Europese clubs, sluit Muñoz een verrassende wending in zijn carrière niet uit. Op 27-jarige leeftijd ambieert hij een mooie transfer en voelt hij zich klaar voor een stap hogerop.

“Zoals elke voetballer droom ik er wel van om op een dag naar een topcompetitie te gaan”, zei hij in september aan Het Belang van Limburg.

“Mijn favoriete competitie? Zoals voor velen is dat de Premier League, maar een favoriete ploeg heb ik daar niet. Ik heb eigenlijk maar één favoriete club: Atlético Nacional in mijn thuisland Colombia.”

POLL: Kan Munoz mee in de Premier League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Peter Maes ziet onheilspellend scenario: "Hoe gek kan het?"
Peter Maes ziet onheilspellend scenario: "Hoe gek kan het?"

We schreven het een paar dagen geleden al: Peter Maes en Willem II stonden op de rand van een modern ...

18
18
Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel
Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel

Racisme en voetbal blijft in Spanje (helaas) veel te vaak aan mekaar verbonden. Na de vele ...

48
48
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"

Zo goed de vorige week eindigde, zo dramatisch waren de laatste zes dagen voor Stijn Stijnen en ...

166
166
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"

We staan voor weer een razend spannend spektakel in de Champions' Play-offs. Om 16u nemen onder meer ...

104
104
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

86
86
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

871
871
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

37
37
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

28
28
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

69
69
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

86
86
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

132
132
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

315
315
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

435
435
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

32
32
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

162
162