Gedonder in de tent: Anderlecht gaat er fors tegenaan

Gedonder in de tent: Anderlecht gaat er fors tegenaan

Anderlecht staat onder grote druk door fysieke problemen bij sterkhouder Jan Vertonghen, die vijf weken afwezig zal zijn. Jesper Fredberg moet dringend aan de bak om een extra centrale verdediger te halen in januari, en bovendien blijft de beslissing van Vertonghen over zijn toekomst bij Anderlecht onzeker.

Zijn fysieke ongemakken tijdens de voorbije weken zullen daar ongetwijfeld een belangrijke rol in spelen. Vertonghen overwoog afgelopen zomer al om te stoppen, nadat zijn enkels hem gedurende de hele tweede helft van vorig seizoen parten speelden en zelfs enkele weken rust geen verbetering brachten.

Anderlecht onder druk: Vertonghen tot het uiterste gedreven

Anderlecht is al weken actief op zoek naar een directe versterking voor de centrale verdediging, maar dat blijkt een moeilijke en complexe oefening te zijn. De beoogde aanwinst zal zich namelijk eerst moeten schikken in een rol in de schaduw van Jan Vertonghen en Zeno Debast, wat een mogelijke hindernis kan vormen.

“Het is een moeilijke werving”, zei Brian Riemer daarover. “Als je het project presenteert en de speler ziet dat Debast en Vertonghen basisspelers zijn, denkt hij na voordat hij op het aanbod ingaat.”

Anderlecht wil namelijk geen verdediger halen enkel om de plaatsen te vullen, maar eerder een speler die op de lange termijn een sportieve meerwaarde kan bieden. Anderlecht wil vermijden dat de defensie onder grote druk komt te staan in het geval Vertonghen en/of Debast geblesseerd zouden uitvallen.

“Dat wisten we toen we aan het seizoen begonnen”, zei Riemer al eerder. Anderlecht kreeg al een eerste wake-upcall toen Vertonghen enkele weken geleden twee flinke tikken kreeg op zijn kwetsbare enkel tijdens de wedstrijd tegen Standard, die hij met behulp van pijnstillers en een spray toch wist uit te spelen.

Riemer kon zijn belangrijke verdediger toen niet vervangen, aangezien de coach geen alternatieve oplossing heeft voor het geval een van de centrale verdedigers, de enige positie in de selectie die niet dubbel bezet is, geblesseerd raakt.

“Vertonghen is een strijder, soms tot het uiterste gedreven”, stelde La Dernière Heure vast. “Het bestuur moet op zoek naar een oplossing.”

Vertonghen 5 weken out, invloed op toekomst bij Anderlecht?

Jan Vertonghen heeft de laatste twee competitiewedstrijden tegen KRC Genk en Cercle Brugge niet gespeeld, volgens Het Nieuwsblad wegens fysieke ongemakken. De Belgische recordinternational zal naar verluidt nog ongeveer vijf weken afwezig zijn, waardoor hij enkele belangrijke wedstrijden zal missen met Anderlecht.

Deze situatie dwingt Sporting om dringend op zoek te gaan naar een extra centrale verdediger. “Die nood wordt nu wat hoger”, aldus de krant. De fysieke problemen van Vertonghen de laatste weken zouden ook mogelijk invloed kunnen hebben op zijn beslissing om al dan niet nog een extra seizoen aan zijn verhaal bij Anderlecht te breien.

Zijn contract loopt aan het einde van dit seizoen af, en Vertonghen laat zijn toekomst vooral afhangen van de toestand van zijn twee enkels.

In de podcast MIDMID onthulde de verdediger dat hij afgelopen zomer al overwoog te stoppen, nadat zijn enkels hem gedurende de hele tweede helft van vorig seizoen parten speelden en zelfs enkele weken rust geen verbetering brachten. “Zelfs na vier weken rust kon ik na een halfuur al niet meer stappen”, vertelde hij.

“Ik belde naar Anderlecht want er moest iets gebeuren. Specialisten gezien, die begonnen zelfs over operaties te spreken... Ik dacht: 'Nog één jaar en dan stop ik.' Ik moet daarna nog met mijn zoontje kunnen voetballen. Maar daarna heeft die enkel plots zijn plekje gevonden. Maar het blijft wel een zwak punt.”

Vertonghen is “a one man team” bij Anderlecht

Bij Anderlecht speelt Jan Vertonghen als een patron en wordt hij bewonderd door zijn doorzettingsvermogen. Hij krijgt alle handen op elkaar met zijn scherpe tackles, en hij laat zich opmerken met verschillende cruciale tussenkomsten. De “problem solver”, zoals Het Laatste Nieuws stelde.

Bij Anderlecht mag er af en toe wel wat misgaan in de verdediging, maar het is altijd Vertonghen die standhoudt en overeind blijft. Hij voelt zich soms zo comfortabel in het systeem met vier verdedigers dat het lijkt alsof hij speelt in zijn eigen achtertuin.

Ondanks zijn 36 jaar blijft hij de stuurman van Anderlecht, orchestreert hij zijn verdediging goed, en is hij nog altijd een rots in de branding. Zoals Het Nieuwsblad treffend opmerkte, is hij “Jan zonder Vrees”.

“Als hij ’s morgens de poorten van Neerpede openzwaait, is hij voor de rest van de kleedkamer ‘meneer Vertonghen’. Iedereen heeft respect voor hem”, zegt analist Marc Degryse in Het Laatste Nieuws. “Samen met Toby Alderweireld is hij de beste verdediger in de Belgische competitie”, beweert ex-international Philippe Albert in De Morgen.

“Jan Vertonghen is a one man team bij Anderlecht”, aldus Het Nieuwsblad. Vertonghen tilt Anderlecht naar een hoger niveau en neemt de ploeg bij de hand. Letterlijk, als een leader by example.

“Ik geraak in mijn wedstrijden via duels, opstootjes, … Zò probeer ik een leider te zijn. Je moet als verdediger trots zijn op een bal die je van de lijn haalt”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

“De grinta waarmee hij speelt, da’s niet normaal”

De beslissing van de 36-jarige Jan Vertonghen om al dan niet door te gaan met voetballen na dit seizoen hangt nog in de lucht, aangezien zijn contract bij Anderlecht afloopt.

Hij zal in maart of april een besluit nemen over zijn toekomst, en eventuele contractverlenging zal waarschijnlijk gepaard gaan met verminderde voorwaarden, gezien zijn huidige salaris van 1,5 miljoen euro netto per jaar bij Anderlecht.

Daarnaast zal de toestand van zijn enkels een doorslaggevende factor zijn om deze knoop door te hakken.

Bij Anderlecht hoopt men natuurlijk dat Vertonghen nog langer zal doorgaan als speler. Ook verschillende analisten willen Vertonghen nog zien voetballen op de Belgische velden.

“Wie hem een beetje kent weet dat hij zal voetballen tot zijn 45ste. Zo zit hij in elkaar”, voorspelt Hein Vanhaezebrouck in Het Laatste Nieuws. Marc Degryse is ervan overtuigd dat Vertonghen dit seizoen speelt om kampioen te worden en om volgend jaar nog eens Europa in te gaan. “Want de grinta waarmee hij speelt, da's niet normaal.”

Johan Boskamp vindt dat Vertonghen voor niemand hoeft onder te doen in de Belgische competitie. “Jantje moet gewoon blijven doordoen zolang hij het zelf kan opbrengen. Die doet er volgens mij dus lekker nog een jaartje bij”, aldus de Nederlander in Het Belang van Limburg.

Brian Riemer hoopt Vertonghen te overtuigen om door te gaan. “Ik zal er samen met Jesper Fredberg alles aan doen om hem zijn contract te laten verlengen. Eerlijk: ik zie bij Jan niet iemand die aan het einde van zijn carrière staat. Integendeel, hij is hier altijd één van de meest gemotiveerde spelers.”

POLL: Zal Vertonghen volgend seizoen nog voetballen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

AA Gent komt goed weg: "Ik stond te zwemmen"
AA Gent komt goed weg: "Ik stond te zwemmen"

AA Gent behoudt ook na zes speeldagen de controle over de Europe Play-Offs. Maar zaterdag kwamen de ...

0
0
Antwerp stort in: "Dan speelden ze misschien wél voor de titel"
Antwerp stort in: "Dan speelden ze misschien wél voor de titel"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

36
36
'Barça slaat toe: mondeling akkoord met eerste zomeraanwinst'
'Barça slaat toe: mondeling akkoord met eerste zomeraanwinst'

Bij FC Barcelona draaien de voorbereidingen op volgend seizoen inmiddels op volle toeren. Zo raakte ...

18
18
'Anderlecht wil zomertransfer aan absolute spotprijs'
'Anderlecht wil zomertransfer aan absolute spotprijs'

RSC Anderlecht gaat zondagnamiddag op bezoek bij Cercle Brugge, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen ...

229
229
Hayen wisselt drie keer, Genk heeft sterkhouder terug
Hayen wisselt drie keer, Genk heeft sterkhouder terug

Club Brugge maakte afgelopen woensdag flink indruk door met zware 4-0-cijfers van KRC Genk te ...

376
376
TU: 'Anderlecht wil JPL-smaakmaker, miljoenendeal Saelemaekers'
TU: 'Anderlecht wil JPL-smaakmaker, miljoenendeal Saelemaekers'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

237
237
'Zirkzee maakt toptransfer naar verrassende grootmacht'
'Zirkzee maakt toptransfer naar verrassende grootmacht'

Internazionale mag zich na winst in de Milanese derby opnieuw kampioen van Italië noemen. De ...

79
79
'Anderlecht slikt dubbele opdoffer voor Cercle Brugge'
'Anderlecht slikt dubbele opdoffer voor Cercle Brugge'

RSC Anderlecht gaat zondag op bezoek bij Cercle Brugge. Paars-Wit gaat in Jan Breydel op zoek naar ...

465
465
Maakt Defour spraakmakende comeback bij Sporting Hasselt?
Maakt Defour spraakmakende comeback bij Sporting Hasselt?

Steven Defour is ondertussen al een jaar of drie gestopt als speler bij KV Mechelen, eind vorig jaar ...

110
110
KV Mechelen-pion maakt indruk: "Neemt ons mee op sleeptouw"
KV Mechelen-pion maakt indruk: "Neemt ons mee op sleeptouw"

KV Mechelen nam zaterdag vlot de maat van OH Leuven. De Maneblussers haalden het thuis met 3-0. ...

53
53
Nachtmerrie Antwerp? 'Exit Van Bommel, Overmars én Gheysens'
Nachtmerrie Antwerp? 'Exit Van Bommel, Overmars én Gheysens'

Royal Antwerp FC heeft zijn stempel nog niet kunnen drukken in de Champions' Play-offs. Stamnummer ...

815
815
Tissoudali vernietigend voor Gent, Goor lyrisch voor Westerlo
Tissoudali vernietigend voor Gent, Goor lyrisch voor Westerlo

AA Gent pakte zaterdag met 3-2 de scalp van KVC Westerlo. De Buffalo's blijven zo vlot op kop in de ...

227
227
Standard-pion verbaast: "Blijft een van de grootste clubs van België"
Standard-pion verbaast: "Blijft een van de grootste clubs van België"

Standard kon zaterdag opnieuw niet winnen in de Conference League Play-offs. De Rouches hielden het ...

110
110
<strong>Tikkende tijdbom in de ploeg doet Club Brugge beven</strong>
Tikkende tijdbom in de ploeg doet Club Brugge beven

Na de gemiste transfer van Antonio Nusa naar Brentford FC streeft Club Brugge er nog steeds naar om ...

679
679
Horrorscenario voor Tielemans? "Moeten het accepteren"
Horrorscenario voor Tielemans? "Moeten het accepteren"

Wacht er een horrorscenario voor Youri Tielemans? De in vorm zijnde middenvelder van Aston Villa en ...

185
185