‘Van Bommel baalt: ‘favoriete speler’ naar de exit’

‘Van Bommel baalt: ‘favoriete speler’ naar de exit’

Jurgen Ekkelenkamp wordt door sommigen onderschat vanwege zijn houterige speelstijl, gebrek aan doelpunten en zelfvertrouwen in het strafschopgebied. Hoewel hij belangrijk was bij Antwerp FC vorig seizoen, heeft hij dit seizoen moeite gehad met constante prestaties neer te zetten.

Toch is Ekkelenkamp, hoewel geen traditionele nummer 10, een onmisbare speler voor Antwerp vanwege zijn specifieke kwaliteiten. Ekkelenkamp heeft onlangs zijn oude niveau teruggevonden, waarbij hij in de laatste wedstrijden zijn beste vorm van het seizoen haalde.

Toevallig of niet zijn er sindsdien geruchten over interesse van Torino FC. De vraag rijst of Ekkelenkamp nu eindelijk zal 'ontploffen' in zijn carrière of dat hij mogelijk de club binnenkort zal verlaten.

Ekkelenkamp is ‘geen bepalende ‘10’’

Hoewel Jurgen Ekkelenkamp misschien niet de meest opvallende speler is bij Antwerp, heeft hij zich onder de leiding van coach Mark van Bommel ontwikkeld tot een zeer waardevolle speler binnen het team. Volgens Het Laatste Nieuws is hij zelfs een van de vertrouwelingen van de coach geworden.

Ekkelenkamp wordt vaak onderschat door de buitenwereld, mogelijk vanwege zijn wat houterige speelstijl en zijn atypisch profiel als nummer 10. Marc Degryse heeft eerder kritiek geuit op het gebrek aan een bepalende '10' bij Antwerp

“Jurgen Ekkelenkamp is een loper. Een werker. Hij trekt ruimtes, maar aan de bal is hij niet goed genoeg. Antwerp heeft een type Stengs nodig”, aldus Degryse in Het Laatste Nieuws. “Iemand die ook de bal opeist - zeker als het moeilijk gaat. Zoals Alderweireld doet van achteruit. Die is als het ware een betere spelverdeler dan Ekkelenkamp.”

Een belangrijk aandachtspunt voor Ekkelenkamp is zijn efficiëntie in de beslissende zone en het opkrikken van zijn statistieken.  Degryse benadrukte dat Ekkelenkamp te weinig doelpunten maakt en te weinig zelfvertrouwen toont in het strafschopgebied dit seizoen.

Patrick Goots van Gazet van Antwerpen merkte op dat de Nederlander niet bepaald een doelpuntenmaker is. “Een afwerker is hij niet.” In het vorige seizoen scoorde Ekkelenkamp zes doelpunten en gaf hij evenveel assists.

Hoewel deze cijfers voor een aanvallende middenvelder aan de lage kant lijken, was hij toen toch de meest beslissende speler van Antwerp na Vincent Janssen. Dit seizoen heeft Ekkelenkamp tot nu toe vier doelpunten gescoord in 24 wedstrijden in alle competities. “Mijn rendement moet naar omhoog”, gaf Ekkelenkamp ook zelf toe.

Ekkelenkamp moet meer rendement brengen

Wanneer Jurgen Ekkelenkamp fit is, is het voor Mark van Bommel vanzelfsprekend om hem altijd in de basisopstelling van Antwerp FC op te nemen. Hoewel je hem nooit een gebrek aan inzet kunt verwijten, heeft hij gedurende dit seizoen maandenlang gezocht naar zijn beste vorm.

De Nederlander heeft vaak onzichtbare wedstrijden gespeeld en is zelden beslissend geweest. “Ik vraag veel meer van hem, daar ben ik met hem ook over bezig. Jurgen moet meer rendement halen uit zijn spel”, moest ook Van Bommel beamen.

“Twee goals is te weinig. Én hij moet belangrijker worden voor het elftal, zonder dat hij daarvoor moet opvallen voor mij.” Misschien is het daarom dat Gazet van Antwerpen onlangs schreef dat Antwerp één prioriteit heeft in de wintermercato: het aantrekken van een creatieve spelmaker op het middenveld.

“Centraal hebben we niet veel opties. Met Jacob Ondrejka en Michel-Ange Balikwisha kunnen we schuiven, maar dat is niet het meest ideale scenario. Als de mogelijkheid zich aandient, zullen we ons versterken”, zei Van Bommel.

De coach erkent dat op dit moment alleen Ekkelenkamp in de selectie de specifieke kwaliteiten bezit om op de '10’ te spelen, al bewees Arthur Vermeeren het tegendeel in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona.

Ekkelenkamp is een atypische ‘10’

Jurgen Ekkelenkamp is dan wel geen typische ‘10’, of een klassieke spelmaker, hij maakt zich met zijn specifieke kwaliteiten wel onmisbaar bij Antwerp FC. De mogelijke komst van een nieuwe aanvallende middenvelder zal dan ook niet betekenen dat Ekkelenkamp automatisch uit de ploeg zou verdwijnen.

Hij is een van de vertrouwelingen van de coach en een belangrijke pion in het tactisch plan van de Great Old. Ekkelenkamp is meer de man van de vooractie, trekt de gaten voor zijn ploegmakkers of stuurt ze weg in de ruimte die er al ligt. Hij ziet bijna altijd de juiste openingen, zoals Van Bommel het eerder al verwoordde.

Meestal opereert Ekkelenkamp als aanvallende middenvelder, een moderne nummer tien met zowel diepgang als werkkracht, en technische vaardigheden. Het spel van de Nederlander kenmerkt zich door het creëren van ruimte, het afleggen van vele kilometers, en intelligente loopacties.

Bovendien is Ekkelenkamp snel genoeg om vaak als eerste bij de tweede ballen te zijn en weet hij hoe hij de ruimtes effectief moet benutten. De 23-jarige schuwt evenmin het maken van professionele, soms wat irritante, overtredingen om vijandelijke aanvallen te onderbreken.

“Is op papier spelverdeler, maar voelt zich niet te mooi om ook mee de loopgraven in te duiken”, analyseerde Het Laatste Nieuws eerder. “Er zit gewoon een spelmaker in hem”, benadrukte ploegmaat Calvin Stengs vorig seizoen over hem.

Het feit dat hij voortkomt uit de Ajax-academie is dan ook geen toeval: de bal lijkt soms wel aan zijn voeten te plakken en hij durft regelmatig uit te pakken met verfijnde technische hoogstandjes. Niet voor niets is zijn bijnaam ‘Jurginho’ “Wat kan hij goed voetballen als hij in de match zit”, stelde Het Laatste Nieuws vast.

Met zijn groot loopvermogen en voetballende kwaliteiten vervult Ekkelenkamp als lopende man de rol van bruggenbouwer tussen de verdediging en de aanval.

Zal Ekkelenkamp eindelijk ontploffen? Of vertrekken?

In de recente wedstrijden heeft Jurgen Ekkelenkamp zijn topvorm weer helemaal teruggevonden. “Ekkelenkamp, de middenvelder, is een goede voetballer”, zei Xavi Hernandez voor de heenwedstrijd tegen Antwerp FC in de groepsfase van de Champions League. Als de coach van FC Barcelona het al zegt …

In de laatste twee wedstrijden tegen Cercle Brugge en Sporting Charleroi liet Ekkelenkamp zelfs zijn beste vorm van het seizoen zien, met één doelpunt en twee assists. Patrick Goots stelde vast dat het aanvallende kwartet met Ekkelenkamp in een ontzettend goede flow zit. “Je merkt dat de aanvallers tegen Charleroi (5-2) vertrouwen hebben getankt.”

Toevallig of niet heeft Tuttosport de Nederlandse middenvelder immers als een belangrijk target genoemd voor Torino FC. De huidige nummer elf uit de Serie A zou zelfs al de eerste contacten hebben gelegd met zijn entourage.

Mike Verweij, journalist bij De Telegraaf, volgt de multigetalenteerde Ekkelenkamp al sinds zijn doorbraak bij Ajax. “Je voelt en proeft dat er zoveel meer in hem zit. Ekkelenkamp is als een ketchupfles”, zei Verweij aan Het Nieuwsblad. “Eens de eerste druppel eruit valt, stroomt de rest erdoor. Het is wachten tot hij helemaal ­ontploft.”

POLL: Moet Antwerp Ekkelenkamp verkopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen wisselt drie keer, Genk heeft sterkhouder terug
Hayen wisselt drie keer, Genk heeft sterkhouder terug

Club Brugge maakte afgelopen woensdag flink indruk door met zware 4-0-cijfers van KRC Genk te ...

162
162
TU: 'Anderlecht wil JPL-smaakmaker, miljoenendeal Saelemaekers'
TU: 'Anderlecht wil JPL-smaakmaker, miljoenendeal Saelemaekers'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

148
148
'Zirkzee maakt toptransfer naar verrassende grootmacht'
'Zirkzee maakt toptransfer naar verrassende grootmacht'

Internazionale mag zich na winst in de Milanese derby opnieuw kampioen van Italië noemen. De ...

46
46
'Anderlecht slikt dubbele opdoffer voor Cercle Brugge'
'Anderlecht slikt dubbele opdoffer voor Cercle Brugge'

RSC Anderlecht gaat zondag op bezoek bij Cercle Brugge. Paars-Wit gaat in Jan Breydel op zoek naar ...

352
352
Maakt Defour spraakmakende comeback bij Sporting Hasselt?
Maakt Defour spraakmakende comeback bij Sporting Hasselt?

Steven Defour is ondertussen al een jaar of drie gestopt als speler bij KV Mechelen, eind vorig jaar ...

74
74
KV Mechelen-pion maakt indruk: "Neemt ons mee op sleeptouw"
KV Mechelen-pion maakt indruk: "Neemt ons mee op sleeptouw"

KV Mechelen nam zaterdag vlot de maat van OH Leuven. De Maneblussers haalden het thuis met 3-0. ...

40
40
Nachtmerrie Antwerp? 'Exit Van Bommel, Overmars én Gheysens'
Nachtmerrie Antwerp? 'Exit Van Bommel, Overmars én Gheysens'

Royal Antwerp FC heeft zijn stempel nog niet kunnen drukken in de Champions' Play-offs. Stamnummer ...

657
657
Tissoudali vernietigend voor Gent, Goor lyrisch voor Westerlo
Tissoudali vernietigend voor Gent, Goor lyrisch voor Westerlo

AA Gent pakte zaterdag met 3-2 de scalp van KVC Westerlo. De Buffalo's blijven zo vlot op kop in de ...

189
189
Standard-pion verbaast: "Blijft een van de grootste clubs van België"
Standard-pion verbaast: "Blijft een van de grootste clubs van België"

Standard kon zaterdag opnieuw niet winnen in de Conference League Play-offs. De Rouches hielden het ...

91
91
<strong>Tikkende tijdbom in de ploeg doet Club Brugge beven</strong>
Tikkende tijdbom in de ploeg doet Club Brugge beven

Na de gemiste transfer van Antonio Nusa naar Brentford FC streeft Club Brugge er nog steeds naar om ...

628
628
Horrorscenario voor Tielemans? "Moeten het accepteren"
Horrorscenario voor Tielemans? "Moeten het accepteren"

Wacht er een horrorscenario voor Youri Tielemans? De in vorm zijnde middenvelder van Aston Villa en ...

170
170
Zinderende PO1-dag: 'Geheim wapen Union cruciaal in titelstrijd'
Zinderende PO1-dag: 'Geheim wapen Union cruciaal in titelstrijd'

Stevenen we opnieuw af op een cruciale speeldag in de Jupiler Pro League? Afgelopen week pakte Union ...

240
240
'JPL-eigenaar op radar buitenlandse inlichtingendiensten'
'JPL-eigenaar op radar buitenlandse inlichtingendiensten'

Ligt er een klein drama in het verschiet voor een Belgische club? De Jupiler Pro League was de ...

95
95
Marc Degryse ziet zoon uitpakken met 'stunttransfer'
Marc Degryse ziet zoon uitpakken met 'stunttransfer'

Marc Degryse kende een prachtige carri&egrave;re in Belgi&euml; en het buitenland en is ondertussen ...

488
488
Malinwa deelt prachtige beelden na bolwassing OHL: "De 4-0?"
Malinwa deelt prachtige beelden na bolwassing OHL: "De 4-0?"

Ondanks de dominantie van AA Gent blijven ook de prestaties van KV Mechelen dik ok in deze Europe ...

82
82