‘Anderlecht akkoord met ‘succestransfer’: deal in januari’

‘Anderlecht akkoord met ‘succestransfer’: deal in januari’

Justin Lonwijk bevindt zich momenteel in een uitzichtloze situatie bij Anderlecht, waar hij meetraint met de U23 en deel uitmaakt van de B-kern.

De huurperiode van de voormalige succestransfer van Jesper Fredberg lijkt vroegtijdig te stoppen, aangezien Dinamo Kiev geen bezwaar lijkt te hebben tegen het beëindigen van het huurcontract. 

Jesper Fredberg moet echter nog een geschikte kandidaat-overnemer vinden voor Lonwijk in januari, maar ook die vooruitzichten lijken gunstig te zijn.

Lonwijk was hét toptarget van Anderlecht in de zomermercato

Justin Lonwijk was de eerste versterking voor het centrale middenveld van Anderlecht dit seizoen.

Jesper Fredberg toonde al in januari interesse om hem naar Anderlecht te halen, maar in de zomermercato slaagde de CEO Sports er uiteindelijk in om de deal te sluiten door Lonwijk voor één seizoen te huren van Dinamo Kiev, met een aankoopoptie van 2,5 miljoen euro.

Fredberg was goed bekend met de kwaliteiten van Lonwijk uit hun gezamenlijke periode bij Viborg FF, en de Nederlander wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste succesverhalen in de carrière van Fredberg als sportief directeur.

Vorige zomer koos Fredberg ervoor om Lonwijk aan te trekken boven spelers zoals Sergei Sidorchuk, die via makelaar Sergej Serebrennikov werd aangeboden in het Lotto Park. Dit omdat Anderlecht altijd al de voorkeur gaf aan het specifieke profiel van Lonwijk, nota bene een ploeggenoot van Sidorchuk (nu KVC Westerlo) bij Dinamo Kiev.

“Het is een type die we zochten”, zei Brian Riemer na de aankomst van Lonwijk bij Anderlecht. De Nederlander staat bekend als een dynamische middenvelder met uitstekende technische vaardigheden, en werd gehaald als vervanger van Yari Verschaeren. Hij combineert lengte, fysieke kracht en power.

Lonwijk is een veelzijdige middenvelder die op meerdere posities kan spelen, zowel als flankspeler, op de nummer tien-positie en zelfs net achter de spitsen. Hij is een box-to-box-speler met een goed gevoel voor positie en heeft nog veel potentieel om te groeien.

Lonwijk kan ook uitpakken met leuke dribbels en overstapjes om van te smullen. Hij is geen pure spelverdeler met flitsende acties, maar eerder een rijzige, elegante en verfijnde middenvelder die veel terrein kan bestrijken.

Lonwijk is groot (1,89 m) en een getalenteerde atleet die, wanneer hij fit is, van de ene naar de andere kant van het veld kan gaan en druk kan uitoefenen op de tegenstander. Bovendien beschikt hij technisch gezien over bovengemiddelde vaardigheden voor een speler van zijn gestalte.

“Enkel bij een epidemie krijgt Lonwijk een plek op de bank”

Lonwijk kwam aan in het Lotto Park zonder voorbereiding en wedstrijdritme in de benen, wat resulteerde in beperkte speeltijd bij Anderlecht. In de topwedstrijd tegen Antwerp FC mocht hij een halfuur invallen en toonde hij veelbelovende zaken.

Hij liet twee fraaie technische hoogstandjes zien en hij was sterk in de duels. Zijn handelingssnelheid was weliswaar nog wat laag, maar voor een speler die maandenlang niet had gespeeld, was zijn eerste optreden in een topwedstrijd zeker hoopgevend.

“Als de nieuwkomer Lonwijk die eerste indruk van gisteren kan bevestigen en fysiek klaar is, zal hij snel in de basiself staan”, merkte Peter Vandenbempt toen op bij Sporza. “Het is een mooie, rijzige en stevige speler - die meteen aanwezig was en met zijn techniek druk kon uitoefenen op Antwerp. Dat zou een stevige aanwinst zijn.”

In een poging om zijn fysieke en conditionele achterstand in te halen, kreeg Lonwijk ook speeltijd in de volgende wedstrijd tegen Sint-Truiden. Maar zoals gevreesd, en misschien ook verwacht, kampte hij snel met overbelasting.

Verder in de zomermercato haalde Anderlecht nog Thomas Delaney, Mats Rits en Alexis Flips, wat resulteerde in serieuze concurrentie voor Lonwijk. Daarnaast bloeide Théo Leoni op en beschikte Brian Riemer over spelers als Amadou Diawara, Kristian Arnstad, Majeed Ashimeru, Francis Amuzu, Anders Dreyer en Thorgan Hazard.

Lonwijk besefte dat hij niet meer in de rotatie zat en zelfs onder de radar van Riemer viel. “Er zou bijna een epidemie moeten uitbreken om zelfs maar simpelweg een plek op de bank te krijgen”, voorspelde La Dernière Heure zelfs.

Een kwestie van kwaliteit, niet van fysiek of conditie

Sacha Iakovenko, voormalig speler van Anderlecht en de makelaar van Justin Lonwijk, bleef optimistisch en positief over zijn cliënt. “De supporters van Anderlecht zullen nog meer van zijn kwaliteiten ontdekken”, zei de Oekraïner in La Dernière Heure.

Na zijn invalbeurten tegen Antwerp FC (29') en Sint-Truiden (1') kreeg Lonwijk nog een invalbeurt van 9 minuten tegen KAS Eupen, maar daarna verscheen hij niet meer op het wedstrijdblad bij Anderlecht.

“Hij heeft veel pech gehad”, zei Brian Riemer voor de uitwedstrijd tegen Eupen, waar Lonwijk zijn grote comeback maakte in de selectie na vijf gemiste wedstrijden. “Zijn blessure kwam op een heel slecht moment voor hem.”

Er zou geen sprake meer zijn van een terugval in zijn conditie of fysiek, maar eerder van hevige concurrentie binnen de Anderlecht-selectie. Het lijkt dus een kwestie van kwaliteit te zijn waarom Lonwijk er niet in slaagt om zelfs maar een plaats op de bank op te eisen en zich op te werpen als een geduchte concurrent voor andere spelers.

Zelfs in de bekerwedstrijd tegen La Louvière, waarin Anderlecht met een veredeld B-elftal speelde, werd Lonwijk niet opgeroepen door Riemer. In totaal speelde hij slechts 39 minuten voor Sporting en het is duidelijk dat hij zich in een uitzichtloze situatie bevindt in Brussel.

Het Laatste Nieuws merkte op dat in zijn omgeving valt te horen dat Justin Lonwijk echter graag in Anderlecht is. Hij wil vechten voor zijn plaats.

L'Avenir: Dinamo Kiev en Anderlecht bereiken akkoord

Het Nieuwsblad wijst erop of het misschien beter is om de uitleenbeurt van Justin Lonwijk in januari al te beëindigen. Le Soir meldt dat Lonwijk al een tijdje meetraint bij de U23 en definitief naar de B-kern is verwezen.

Het is nu al duidelijk dat Anderlecht de aankoopoptie van 2,5 miljoen euro niet zal lichten, en voor de carrière van Lonwijk zou het wellicht beter zijn om zich te richten op zijn persoonlijke situatie.

In dat geval zal Anderlecht een akkoord moeten bereiken met Dinamo Kiev en zelf op zoek moeten gaan naar een kandidaat-overnemer in januari om zijn huurcontract over te dragen.

In deze context meldt L'Avenir alvast dat er sprake is van buitenlandse interesse, en Dinamo Kiev lijkt zich niet te verzetten tegen het beëindigen van het huurcontract van Lonwijk bij Anderlecht. Dit lijkt logisch gezien het feit dat de 23-jarige absoluut niet in de plannen van Brian Riemer voorkomt en zijn marktwaarde al maanden stevig afneemt.

POLL: De transfer van Lonwijk was een compleet verkeerde inschatting van Fredberg

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"

We staan voor weer een razend spannend spektakel in de Champions' Play-offs. Om 16u nemen onder meer ...

14
14
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

62
62
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

605
605
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

33
33
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

25
25
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

56
56
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

66
66
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

119
119
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

244
244
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

359
359
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

30
30
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

138
138
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

250
250
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

81
81
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

63
63