Vanhaezebrouck ontketent radicale revolutie bij AA Gent

Vanhaezebrouck ontketent radicale revolutie bij AA Gent

Onder de leiding van coach Hein Vanhaezebrouck ondergaat AA Gent een opvallende verschuiving in het transferbeleid. Vorige maand nam hoofdcoach Samuel Cardenas afscheid van de club, ontevreden over de nieuwe koers van de club.

Er lijkt een groeiende invloed van externe tussenpersonen op het transferbeleid van AA Gent, wat vragen oproept over de huidige rol van de scoutingafdeling. Tegelijkertijd blijkt de transfer van Ismaël Kandouss, niet gedragen door de scouting maar wel door makelaar Mogi Bayat, een schot in de roos te zijn.

Kandouss: de ‘vikingtransfer’ van AA Gent

AA Gent presteerde vorig seizoen zeer wisselvallig en het incasseerde ook te veel tegendoelpunten. Ivan De Witte laakte het gebrek aan een “vikingmentaliteit" en het regelmatig slikken van doelpunten “die behoren tot de kleuterklas.” Als reactie hierop nam AA Gent vorige zomer drastische maatregelen op de transfermarkt.

Als eerste stap werd Tsuyoshi Watanabe aangetrokken, gevolgd door de komst van Ismaël Kandouss van Union SG. Hoewel de Frans-Marokkaanse speler een aflopend contract had bij de Brusselaars, heeft AA Gent naar verluidt een transfersom van 3 miljoen euro betaald om hem binnen te halen.

Hein Vanhaezebrouck was ook in zijn nopjes met de komst van de no-nonsense verdediger. De coach waardeerde het profiel van Kandouss, met zijn lengte van 1 meter 92, jonge leeftijd van 25 jaar en sterke duelkracht.

Zijn fysieke capaciteiten stellen hem bovendien in staat om veel opeenvolgende wedstrijden te spelen, wat belangrijk is gezien het feit dat AA Gent op drie fronten actief is.

Ondanks dat Kandouss vorige zomer verkocht werd op de top van zijn kunnen, weet hij bij Gent opnieuw een hoog niveau te halen. Hij is de rustige vastheid achterin en speelt zeer degelijk, zonder franjes.

Onder de vleugels van Vanhaezebrouck ontwikkelt de Marokkaan zich verder, met een speelstijl die veel meer gericht is op balbezit dan hij gewoon was. Samen met Watanabe en Jordan Torunarigha vormt Kandouss een bijzonder stabiel centraal trio in de verdediging van de Buffalo’s.

Kandouss is een tank: verdedigen tot op de limiet

Dit seizoen bevestigt Ismaël Kandouss zijn status van gerespecteerde centrale verdediger in de Jupiler Pro League. Een van de sterkste punten van Kandouss is zijn anticipatievermogen, maar het is vooral zijn fysieke kracht die opvalt. Het Laatste Nieuws omschrijft hem treffend als “een tank”, op basis van zijn enorme duelkracht.

“Houdt het altijd simpel in balbezit. Weet wat hij kan én wat hij niet kan. Een kwaliteit.” Kandouss is sterk in de duels, domineert in de lucht en verdedigt altijd tot op de limiet.

De robuuste en beenharde Marokkaan beschikt tevens over een goed positiespel, maar de meest verfijnde verdediger zal hij nooit worden. Zonder tierlantijntjes, maar hij geeft altijd alles aan honderd procent.

Hein Vanhaezebrouck werkt aan de tactische aspecten van Kandouss’ spel, waarbij de coach meer diagonale ballen en langer het balbezit verwacht van zijn verdediger, evenals een betere positionering dan bij Union SG.

Aan de andere kant kampt Kandouss soms met moeilijkheden bij het uitvoetballen, vooral onder druk. Zijn gebrek aan techniek en soms onnauwkeurige passing heeft Union SG vorig jaar bijvoorbeeld meerdere keren in gevaar gebracht.

Daarom streeft Kandouss er altijd naar om het overzicht te behouden en zijn passes eenvoudig te houden: safety first. Kandouss is ook niet de meest wendbare centrale verdediger, en het is duidelijk dat hij moeite heeft met kleine, snelle aanvallers.

Kandouss niet gedragen door de scouting, wel door makelaars

In het verleden waren de inkomende transfers bij AA Gent vaak het resultaat van samenwerking met bevriende makelaars zoals Roger Henrotay, Mogi Bayat en Dudu Dahan, maar onder de leiding van hoofdscout Samuel Cardenas werd de nadruk grotendeels verschoven naar de scouting.

“Vroeger brachten ze (makelaars, red.) er meer aan. Maar hoe scoutte je vroeger? Door te reizen. Nu bekijk je beelden, wereldwijd. En Samuel Cardenas ( hoofd scouting, red. ) is een encyclopedie”, zei Michel Louwagie.

Dit seizoen moest Cardenas met lede ogen vaststellen dat de nadruk grotendeels weer verschoof naar de tussenpersonen. Dat Bayat betrokken was bij de inkomende transfers van Noah Fadiga en Ismaël Kandouss in de vorige zomer was een doorn in het oog van Cardenas, zeker omdat deze twee spelers niet gedragen werden door de scouting.

Hetzelfde geldt voor Omri Gandelman, die gehaald werd via de vertrouwde makelaar Dudu Dahan. Vorige zomer bestond de selectie van de Buffalo’s slechts uit drie ‘scoutingstransfers’: Jordan Torunarigha, Gift Orban en Keegan Jelacic.

Uiteindelijk besloot Cardenas eind oktober om op te stappen bij AA Gent. Logisch ook. Vanhaezebrouck heeft onlangs zelfs verklaard dat de meeste transfers worden aangeleverd via externe personen.

“De media denken dat de scouting een groot aandeel heeft in de aankopen, maar dat is maximaal 20 procent.” Dat kan dan wel zo zijn bij AA Gent, maar een gezonde situatie is dat zeker niet.

Houten klaas blijkt vaardige passer te zijn

“Dat dit businessmodel van de ‘externe persoon’ nog steeds voor tachtig procent van de transfers verantwoordelijk is, geeft juist aan hoe ziek het voetbal is”, stelde Hans Vandeweghe zelfs in zijn column in De Morgen.

Hein Vanhaezebrouck voerde vorige zomer de gesprekken met Ismaël Kandouss om hem te overtuigen om voor AA Gent te kiezen. De coach vertelde hoe hij de kwaliteiten van de verdediger zag en hij kwam op de proppen met een merkwaardig verhaal.

“Zo had Gent in de beker vorig seizoen de strategie om mij aan de bal te laten”, zei Kandouss aan Het Nieuwsblad. “Toen zag hij dat ik behoorlijk veel goeie crosspasses gaf en snapte de coach dat hij zich had vergist in zijn plan.” Vanhaezebrouck gebruikte dat zelfs als argument om Kandouss te overhalen naar Gent te komen.

Franky Van der Elst vond dat een geweldige anekdote, maar Vandeweghe was veel scherper in zijn analyse. “Het blijft natuurlijk een voorbeeld van slechte/geen scouting of datascouting als de houten klaas uit je analyse een vaardige passer blijkt te zijn”, stelde Vandeweghe.

POLL: 80% transfers via makelaars en 20% via scouting. Is dit gezond voor een voetbalclub?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"
Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"

Club Brugge slikte vorige donderdag zijn eerste nederlaag onder Nicky Hayen, want in de slotfase ...

1
1
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal

Zondag ging Antwerp al voor de zesde keer in zeven wedstrijden onderuit in de Champions' Play-Off. ...

141
141
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'

Antwerp moet donderdag zijn seizoen zien te redden door in de bekerfinale Union te kloppen, want in ...

115
115
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent

AA Gent heeft zich afgelopen weekend verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. De Buffalo's ...

108
108
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'

Het zou zomaar kunnen dat Nicky Hayen Club Brugge de komende weken naar één van de ...

438
438
Faillissement Standard? Sportadvocaat velt zijn oordeel
Faillissement Standard? Sportadvocaat velt zijn oordeel

Het rommelt momenteel in Luik, zoveel kan je wel zeggen. De sportieve resultaten blijven tegenvallen ...

193
193
'Duivels kunnen aanstippen: datum EK-selectie bekend'
'Duivels kunnen aanstippen: datum EK-selectie bekend'

Het clubseizoen is stilaan zijn laatste rechte lijn ingegaan en dat betekent dat ook de start van ...

60
60
'Xavi wil grote kuis: 3 à 4 nieuwe titularissen bij Barça'
'Xavi wil grote kuis: 3 à 4 nieuwe titularissen bij Barça'

Voor FC Barcelona is het uiteindelijk een tegenvallend seizoen geworden. In La Liga kon het Real ...

104
104
Revelatie Club doet beter dan Puertas en hoort tot Europese top
Revelatie Club doet beter dan Puertas en hoort tot Europese top

Club Brugge blijft verder door de Champions' Play-Off razen en ging zondag ook winnen op de Bosuil. ...

244
244
'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'
'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'

Voor de eerste keer in twaalf jaar moest Bayern München dit seizoen nog eens de titel aan een ...

37
37
Drama voor Club Brugge: sterkhouder maanden out
Drama voor Club Brugge: sterkhouder maanden out

Club Brugge heeft zondag de macht gegrepen in de Jupiler Pro League. Het ging met 1-2 winnen op het ...

630
630
'Feyenoord gunt Belgische sensatie fraaie beloning'
'Feyenoord gunt Belgische sensatie fraaie beloning'

Feyenoord boekte zondagavond een klinkende 5-0-overwinning tegen PEC Zwolle, maar moest desondanks ...

64
64
'Anderlecht wacht bang af voor Vertonghen en Ashimeru'
'Anderlecht wacht bang af voor Vertonghen en Ashimeru'

Anderlecht likt zijn wonden na de trip naar het Dudenpark. Het slaagde er opnieuw niet in om Union ...

282
282
TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht verliest sterkhouder, ruildeal Lukaku'
TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht verliest sterkhouder, ruildeal Lukaku'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

353
353
Patro-Eisden neemt afscheid in mineur van boegbeeld
Patro-Eisden neemt afscheid in mineur van boegbeeld

Patro Eisden zal volgend seizoen niet aantreden in de Jupiler Pro League. De Limburgse ploeg verloor ...

98
98