Anderlecht strikt 'een van de beste ter wereld'

Anderlecht strikt 'een van de beste ter wereld'

RSC Anderlecht heeft vrijdag een belangrijke aanwinst binnengehaald om de jeugdwerking te versterken: Henk Mariman. Met een indrukwekkende staat van dienst en ervaring als Academy Director bij Oud-Heverlee Leuven, staat Mariman bekend als een van de beste opleiders ter wereld.

Zijn komst markeert een nieuwe fase voor de jeugdopleiding van Anderlecht, die al tot de top tien van Europa behoort. Samen met een nieuw gevormd triumviraat, waaronder Mikkel Hemmersam en Peter Verbeke, zal Mariman zich intensief richten op het herzien van trainingsmethoden, het integreren van datagestuurde aanpak, en het optimaliseren van scouting en talentrekrutering.

Met een reeds bestaande sterke jeugdwerking en de expertise van Mariman wordt verwacht dat Anderlecht snel resultaat zal boeken in het verder versterken van zijn jeugdafdeling.

Mariman moet Neerpede futureproof maken

Neerpede is verre van dood. De jeugdacademie van RSC Anderlecht behoort nog steeds tot de top tien van Europa, met een vlotte doorstroming van jong talent naar het eerste elftal. In het licht van het aanstaande vertrek van jeugddirecteur Jean Kindermans naar Antwerp FC, stond de jeugdopleiding wel open voor vernieuwing en modernisering.

Met behoud van het technische voetbal als uitgangspunt, wordt er nu ook een meer datagestuurde aanpak geïntegreerd, waarbij intensiteit en power als extra ingrediënten worden toegevoegd.

De nieuwe jeugdwerking van Anderlecht wordt aangevoerd door het triumviraat: Mikkel Hemmersam als Academy Director, bijgestaan door de recent aangestelde Peter Verbeke als Head of Talent and Innovation, en Henk Mariman als Head of Football.

Dit trio zal zich intensief bezighouden met het herzien van trainingsmethoden, het integreren van sportieve data, en het optimaliseren van scouting en talentrekrutering.

Mariman is een van de beste opleiders ter wereld

Vooral van Henk Mariman wordt er veel verwacht: hij wordt al jarenlang beschouwd als een autoriteit op het gebied van jeugdwerking en beschikt over een indrukwekkende staat van dienst.

Hij leidde de - toen gerenommeerde - jeugdacademie van Beerschot, waar hij in die periode nauw samenwerkte met talenten en latere Rode Duivels zoals Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Radja Nainggolan.

Hij ging daarna aan de slag bij de Club Academy, de jeugdwerking van Club Brugge, met zelfs een kortstondige rol als technisch directeur in West-Vlaanderen. Na deze periode vervulde hij een rol als consultant voor Double Pass, een bedrijf dat wereldwijd clubs ondersteunt en adviseert om een optimale jeugdopleiding te realiseren.

In die functie werkte hij als consultant voor gerenommeerde clubs zoals Flamengo, Galatasaray, en ook in landen als de Verenigde Staten, Japan, China, Hongarije en Denemarken.

Jesse De Preter, een spelersmakelaar, beschrijft Mariman als een van de beste opleiders ter wereld, die met de grootste clubs heeft samengewerkt.

Mariman brengt OHL-jeugd naar de Belgische top

De naam van Henk Mariman dook dan ook niet toevallig op in de coulissen van Anderlecht in augustus, toen het duidelijk werd dat Jean Kindermans, na zijn opzegperiode, zou vertrekken naar Antwerp FC.

“Hij kan adelbrieven voorleggen, maar zal zo iemand genoeg zijn om de ont­goocheling bij de fans te sussen?” vroeg Het Nieuwsblad zich toen af. Anderlecht haalt Mariman nu binnen van Oud-Heverlee Leuven, waar hij sinds 2020 de rol van Academy Director vervulde.

Bij OHL was de doorstroming van de jeugd naar het eerste elftal al jarenlang een belangrijke doelstelling, en in de laatste jaren werden de inspanningen van Mariman steeds zichtbaarder.

OHL geniet een uitstekende reputatie en imago als het gaat om jeugdopleiding, maar vóór de komst van Mariman braken er zelden zelfopgeleide jongeren door naar het eerste elftal.

Mariman slaagde erin om meer zelf opgeleide spelers in de A-ploeg te brengen en de jeugdwerking verder te optimaliseren. Er werd zelfs een eigen OHL-DNA ontwikkeld, waarbij alle teams dezelfde speelstijl hanteren.

Deze speelstijl is gericht op balbezit, streeft altijd naar een man-meer-situatie en legt nadruk op hoge druk vanuit de achterhoede.

Mariman levert rendement bij Oud-Heverlee Leuven

Oud-Heverlee Leuven wilde met hun jeugdwerking aansluiting vinden bij de absolute top van het Belgische voetbal, en sinds de komst van Henk Mariman is deze ambitie in een stroomversnelling geraakt.

Op een bepaald moment waren er maar liefst elf fulltime medewerkers actief voor de jeugd van OHL, waarmee ze alle andere Belgische clubs overtroffen.

In juli 2021 stonden zeven grotendeels zelf opgeleide spelers op het wedstrijdblad voor de competitiewedstrijd tegen Zulte Waregem, waaronder Louis Patris (nu bij Oud-Heverlee Leuven) en Mandela Keita (nu bij Antwerp FC).

“De betrachting is, een beetje zoals Anderlecht dat doet, elk jaar opnieuw één, twee of meer zelf opgeleide talenten af te leveren voor de A-kern”, zei Marc Brys toen. “Dat vergt een gerichte, doorgedreven jeugdwerking, met individuele wetenschappelijke, mentale en sociale begeleiding, en dat vanaf de leeftijd van tien jaar.”

Dergelijk jeugdbeleid implementeren gaat niet op een-twee-drie, maar kost natuurlijk meerdere jaren. OHL zag al snel progressie door het goede werk van Mariman, maar uit ervaring wist hij dat het eventjes duurt voordat er écht rendement volgt.

“De eerste échte vruchten van die aanpak plukken we allicht pas over een jaar of vijf, zes”, beaamde Brys in 2021.

Sneller resultaat verwacht bij Anderlecht

Bij Anderlecht hoeft Henk Mariman niet vanaf nul te beginnen, maar krijgt hij de kans om zijn expertise toe te passen binnen een van de tien beste jeugdwerkingen van Europa.

Als Head of Football zal hij zich richten op het behouden van de sterke punten van de bestaande jeugdwerking, terwijl hij deze zal verrijken met een datagestuurde aanpak, waarbij power en intensiteit als extra accenten dienen.

Mariman heeft eerder een OHL-DNA ontwikkeld in de jeugdwerking van Leuven, gebaseerd op principes als balbezit, hoge druk en het streven naar man-meer-situaties. Opvallend is dat deze visie nauw aansluit bij de bestaande filosofie van Anderlecht.

Bovendien wordt verwacht dat de impact van Mariman in de jeugdwerking van Anderlecht sneller merkbaar zal zijn en sneller resultaat zal opleveren dan bij Oud-Heverlee Leuven, waar de volledige vruchten van zijn aanpak naar verwachting pas over een periode van vijf tot zes jaar zichtbaar zullen zijn.

POLL: Hebt u vertrouwen in Mariman bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk

KRC Genk beleeft een seizoen met hoogtes en laagtes en dat is in de Champions' Play-Off niet anders. ...

101
101
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"

Wie had gedacht dat Cercle Brugge het zwakke broertje van de Champions' Play-Off zou worden, die ...

38
38
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht

Leicester City keert volgend seizoen terug in de Premier League en dus mochten ook Wout Faes en ...

252
252
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie

Deze Play-Offs is er één van pieken en stevige dalen met Racing Genk als beste ...

116
116
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'

RWDM zal op de slotspeeldag in de Relegation Play-Off nog alles uit de kast moeten halen om ...

89
89
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"

Even leek KRC Genk zich nog te gaan mengen in de titelstrijd na een knalprestatie tegen Anderlecht, ...

276
276
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"

KV Mechelen mag zijn Europese droom voor dit seizoen helemaal opbergen. Het is er zaterdagavond ...

77
77
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

77
77
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

51
51
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

163
163
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

140
140
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

152
152
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

117
117
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

307
307
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

103
103