Fredberg door het vuur met transfer bij ‘nachtmerrie-club’

Fredberg door het vuur met transfer bij ‘nachtmerrie-club’

In de zoektocht naar een nieuwe (linker) centrale verdediger heeft Jesper Fredberg zijn aandacht gericht op Jonathan Panzo van Nottingham Forest. De CEO SPorts zal de onderhandelingen met Forest moeten voeren, wat hij eerder al heeft gedaan omtrent de transfer van Harry Toffolo in januari.

Destijds verliepen de gesprekken tussen beide clubs in een positieve sfeer, maar kenden ze een dramatische afloop voor Anderlecht.

Oude bekende in de Jupiler Pro League

Onlangs heeft Hannes Delcroix de club verlaten en is hij vertrokken naar het Burnley FC van zijn voormalige coach Vincent Kompany. De 24-jarige verdediger heeft een contract van drie jaar getekend op Turf Moor, wat Anderlecht een bedrag van drie miljoen euro oplevert.

Bovendien kunnen er nog tot twee miljoen euro aan bonussen worden toegevoegd. De verkoop van Delcroix heeft Sporting Anderlecht financieel een mooie zaak opgeleverd, aangezien het jeugdproduct onder Brian Riemer geen vaste basisplaats had.

Nu de club op zoek is naar een vervanger voor Delcroix, met een vergelijkbaar profiel van een linksvoetige centrale verdediger die ook op de linksachterpositie kan spelen, heeft Jesper Fredberg zijn aandacht gericht op Jonathan Panzo van Nottingham Forest.

De naam van de 22-jarige Engelsman doet wellicht een belletje rinkelen, omdat hij in het seizoen 2019/20 op uitleenbasis voor Cercle Brugge speelde vanuit AS Monaco. Panzo was toen een certitude op de linksback bij de Brugse vereniging.

Profiel dat goed past bij Anderlecht

Jonathan Panzo heeft het voordeel dat hij zowel als linker centrale verdediger als linkerback kan spelen, waardoor hij een veelzijdig profiel heeft dat goed past bij de behoeften van Anderlecht. Zijn pure sportieve kwaliteiten sluiten bovendien naadloos aan bij de visie van Jesper Fredberg en Brian Riemer.

Panzo staat erom bekend dat hij graag opkomt met de bal aan zijn voet en zich comfortabel voelt in het balbezit, waardoor hij zelfs in het middenveld zijn mannetje kan staan. Sommigen speculeren zelfs dat zijn toekomst wellicht ligt in een rol als nummer zes.

De carrière van Panzo begon bij Chelsea, waar hoofdscout Tony White vol lof over hem sprak. “Hij heeft alle kwaliteiten van een moderne centrale verdediger. Hij is groot, atletisch en technisch. Hij heeft een compleet profiel omdat hij sterk is in de lucht, in de duels en hij zeer comfortabel is aan de bal.”

Vervolgens verliet Panzo Chelsea om bij AS Monaco te spelen, waar hij onder toenmalig coach Thierry Henry zijn professionele debuut maakte. Hij werd daarna met succes uitgeleend aan Dijon, maar de salariseisen van de speler bleken te hoog voor de Franse club om hem definitief aan te trekken.

Op weg naar een zevende club op zijn CV

In de vorige zomer besloot Nottingham Forest om Jonathan Panzo terug te halen naar de Premier League, dat hem meteen op huurbasis bij Coventry City in de Championship stalde. Bij Coventry, al de zesde club in Panzo’s loopbaan, liet de voormalige Engelse belofte-international vorig seizoen een uitstekende indruk achter.

“Hij heeft alle kwaliteiten om te slagen”, zeicoach Mark Robins. “Hij is snel, atletisch en heeft goede balbeheersing.” Mogelijk komt er binnenkort een zevende club op het CV van Panzo, aangezien Nottingham heeft besloten dat hij deze zomer de club mag verlaten. 

Jonathan Panzo is gezakt in de pikorde van coach Steve Cooper bij Forest, en de club heeft begrip getoond voor zijn wens om speeltijd te vinden in een ander eerste elftal. Vanuit Engeland is er interesse van clubs zoals Coventry City, Birmingham City, West Bromwich Albion, Swansea City en Cardiff City.

Dit betekent dat Anderlecht te maken krijgt met aanzienlijke concurrentie in de strijd om Panzo's handtekening. Voorlopig lijken er nog geen clubs te zijn die de voorkeur van Panzo of van Nottingham Forest wegdragen. Toch wordt gemeld dat de Engelse club alleen akkoord zal gaan met een transfer als ze volledig tevreden zijn met de structuur van de deal.

Fredberg heeft nog nachtmerries van Forest

Nottingham Forest heeft de intentie om Jonathan Panzo te verkopen, die sportief gezien een interessant profiel zou kunnen zijn voor Anderlecht. Jesper Fredberg zal de onderhandelingen met Forest moeten voeren, wat hij eerder al heeft gedaan omtrent de transfer van Harry Toffolo in januari.

Destijds verliepen de gesprekken tussen beide clubs in een positieve sfeer, maar kenden ze een dramatische afloop voor Anderlecht. In de laatste dagen van de vorige winterse transferperiode lag er een akkoord op tafel tussen alle betrokken partijen, maar op het allerlaatste moment trok de Engelse club zich terug.

Eind januari bevond Toffolo zich al enkele dagen in België en hij zat zelfs in de tribune tijdens de wedstrijd tussen Anderlecht en Antwerp FC. Zijn medische keuring was afgerond, het contract was getekend en het mediateam van Anderlecht had alles in gereedheid gebracht om zijn transfer officieel aan te kondigen.

Maar dit alles ging niet door vanwege de verrassende last-minute beslissing van Nottingham Forest. De club besloot op de deadline day namelijk om de deal met RSCA af te blazen, omdat het herstelproces van hun geblesseerde andere linksback Omar Richards meer tijd in beslag nam dan verwacht.

Onprofessionalisme van Forest

Dit gebeurde allemaal tot grote frustratie van Jesper Fredberg en Brian Riemer. “Ik was heel verrast. Dat is het stomme aan deze mercato. Om 11u was er nog een deal”, zei de coach toen aan Het Laatste Nieuws.

“Door, naar mijn mening, extreem onprofessionalisme van die club (Nottingham Forest, red.) werd Harry teruggehaald. Het is een lastige situatie voor Jesper Fredberg en de scouts, want wij belanden in een lastig parket. In voetbal is een deal soms blijkbaar niet voldoende.”

Anderlecht bleef echter niet bij de pakken zitten en de Brusselaars dienden zelfs een klacht in bij FIFA.

Sporting beschuldigde Nottingham Forest ervan een bevestigde overeenkomst niet te hebben nagekomen. Anderlecht beschikte over e-mailverkeer waaruit bleek dat de Engelse club instemde met de voorwaarden voor de uitleenbeurt.

Bovendien beschouwde Anderlecht de blessure van Richards niet als een wettig geldige reden om een gemaakte afspraak te verbreken. FIFA verklaarde zich echter niet bevoegd in deze zaak, waarna Anderlecht zich tot het TAS in Lausanne wendde.

Hiermee zette de club koers naar een lange juridische strijd, die Anderlecht uiteindelijk heeft gestaakt. De voornaamste reden voor dit besluit was het respect voor Toffolo, die in deze zaak lijnrecht tegenover zijn werkgever had komen te staan.

POLL: Zou Panzo een versterking zijn voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Totale ommekeer in transferdossier Antonio Nusa'
'Totale ommekeer in transferdossier Antonio Nusa'

Ondanks de successen van in de afgelopen weken, dreigt Club Brugge komende zomer verschillende ...

57
57
Grote verrassing in EK-selectie? "Zoals Origi bij WK 2014"
Grote verrassing in EK-selectie? "Zoals Origi bij WK 2014"

Op 28 mei is het zover, dan maakt bondscoach Domenico Tedesco zijn definitieve selectie bekend voor ...

59
59
Kampioenengeluk voor Club? "Het was 100 procent penalty"
Kampioenengeluk voor Club? "Het was 100 procent penalty"

Met nog drie speeldagen te gaan in de Champions' Play-Offs, is het Club Brugge dat de leidersplaats ...

379
379
Fabrizio Romano maakt transferprijs Lukaku bekend
Fabrizio Romano maakt transferprijs Lukaku bekend

AS Roma maakt zich op voor een lastige week met cruciale wedstrijden tegen Bayer Leverkusen en ...

37
37
Leko hard aangepakt: "Het is nooit zijn eigen fout"
Leko hard aangepakt: "Het is nooit zijn eigen fout"

Bij Standard is het momenteel aftellen tot de laatste wedstrijd van het seizoen. In de Europe ...

91
91
Vrancken naar AA Gent? 'Standpunt KRC Genk gekend'
Vrancken naar AA Gent? 'Standpunt KRC Genk gekend'

Hoewel de ontknoping van het seizoen op volle toeren draait, zijn heel wat ploegen al druk in de ...

329
329
<strong>‘Club Brugge plundert de kassa voor peperdure topschutter’</strong>
‘Club Brugge plundert de kassa voor peperdure topschutter’

&ldquo;Is K&eacute;vin Denkey de ideale vervanger voor Thiago, die na dit seizoen vertrekt bij ...

653
653
'Riemer broedt op verrassende vervanger Vertonghen'
'Riemer broedt op verrassende vervanger Vertonghen'

RSC Anderlecht krijgt komend weekend het bezoek van KRC Genk en kan zich dan geen uitschuiver ...

318
318
Totale afgang Man United: doodsteek voor Ten Hag dreigt
Totale afgang Man United: doodsteek voor Ten Hag dreigt

Manchester United is een zoveelste dieptepunt rijker dit seizoen. De Mancunians verloren ...

79
79
'Trainerszoektocht Club Brugge kent nieuwe wending'
'Trainerszoektocht Club Brugge kent nieuwe wending'

Bij Club Brugge ligt de focus momenteel op de terugmatch in de halve finales van de Conference ...

1309
1309
'Ondanks verdubbeling salaris: Anderlecht vreest vertrek steunpilaar'
'Ondanks verdubbeling salaris: Anderlecht vreest vertrek steunpilaar'

RSC Anderlecht bereidt zich momenteel voor op de thuismatch tegen KRC Genk, wat opnieuw een ...

366
366
'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'
'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'

Club Brugge doet momenteel volop voor de prijzen in de Conference League &eacute;n Jupiler Pro ...

464
464
Noa Lang gaat  los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen
Noa Lang gaat los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen

In Nederland heeft PSV zich na een grandioos seizoen tot landskampioen gekroond. Maandag werd het ...

551
551
Standard grijpt in: middenvelder per direct weggestuurd
Standard grijpt in: middenvelder per direct weggestuurd

Voor Standard staat er al een tijdje niets meer op het spel in de Europe Play-Offs. De clubleiding ...

253
253
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

112
112