Monsterdeal Doku jaagt Guardiola zwaar op stang

Monsterdeal Doku jaagt Guardiola zwaar op stang

Jérémy Doku heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Manchester City voor een contract van vijf jaar, dat hij binnenkort zal ondertekenen na het succesvol afronden van zijn medische tests.

In het Etihad Stadium zal Doku zijn droomcoach Pep Guardiola terugvinden, die nochtans geen groot voorstander is van dribbelkonten, omdat dit het risico op balverlies vergroot en de controle van het spel kan verstoren. Met de toevoeging van Doku aan de ploeg zal het gemiddelde aantal dribbels bij Manchester City ongetwijfeld aanzienlijk toenemen.

Met vette letters op de shortlist van de topclubs

Twee jaar geleden stond de naam van Jérémy Doku met dikke vette letters op de shortlists van 's werelds grootste voetbalclubs. In de kwartfinale van het Europees Kampioenschap 2021 kreeg Doku de voorkeur boven gevestigde namen als Yannick Carrasco en Dries Mertens.

Hoewel de Rode Duivels uiteindelijk de kwartfinale verloren van de Azzurri, schitterde de jonge ster van Stade Rennes in die wedstrijd opvallend meer dan Carrasco en Mertens gedurende hun hele EK-campagne. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht bracht in die wedstrijd al zijn essentiële kwaliteiten tot uiting.

Snelheid, dribbels, diepgang... Op het Europees Kampioenschap 2021 liet Doku zijn volledige kernkwaliteiten zien aan de absolute top van de voetbalwereld. Wat hij als 19-jarige, tevens de jongste Rode Duivel ooit op een EK of WK, al op dat hoog niveau in de kwartfinales van het Europees Kampioenschap demonstreerde, beloofde alvast voor het verdere verloop van zijn nog prille carrière.

Dromen van Guardiola’ tiki-taka voetbal’

Direct na het EK meldde de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport al dat verschillende voetbalgiganten hun oog hadden laten vallen op Jérémy Doku. FC Barcelona, Bayern München, Chelsea, Arsenal, Manchester City en Liverpool werden genoemd als clubs die aasden op Doku's handtekening.

Doku koesterde de hoop op een transfer naar zijn droomclub, Barcelona. “Ik groeide op met het tiki-taka van Guardiola”, zei Doku eerder in een interview met Het Laatste Nieuws. In Catalonië stond hij op de shortlist naast namen als Ferran Torres (destijds bij Manchester City), Dani Olmo (RB Leipzig) en Karim Adeyemi (toen bij RB Salzburg).

Stade Rennes vroeg toen al een aanzienlijke transfersom van 60 à 65 miljoen euro, waarmee de Franse club hun oorspronkelijke investering van 27 miljoen euro ruimschoots zou kunnen terugverdienen. Destijds was dit bedrag voor FC Barcelona, zowel toen als nu, niet haalbaar.

Maar twee jaar later hebben Manchester City en Pep Guardiola - met voorsprong Doku's droomcoach - wel de middelen om een toptransfer van deze grootte-orde te realiseren. De 'bom van Borgerhout' heeft reeds een persoonlijk akkoord bereikt met Manchester City voor een contract van vijf jaar, dat hij binnenkort zal ondertekenen na het succesvol afronden van zijn medische tests.

Eerste Belg die persoonlijk door Pep is aangetrokken

Na Daniel Van Buyten, Geert De Vlieger, Emile Mpenza, Dedryck Boyata, Jason Denayer, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne en Roméo Lavia wordt Jérémy Doku de negende Belg die het shirt van Manchester City zal dragen.

Maar hij is wel de allereerste Belg die persoonlijk is aangetrokken door Pep Guardiola, aangezien Kompany en De Bruyne vóór de komst van de Spaanse coach bij de club arriveerden, en Lavia eerst werd overgeplaatst naar de U18.

Dit onderstreept het immense vertrouwen dat Guardiola en Manchester City hebben in Doku, die na meerdere blessures in de afgelopen jaren nu pas weer in topvorm is. Jérémy Doku kampte bij Stade Rennes met tal van blessures (hamstring, kuit, knie, …), het resultaat van een snelle groei van zijn lichaam die zijn spieren niet konden volgen.

Aan het einde van het vorige seizoen maakte de snelle vleugelspeler een doorstart en toonde hij eindelijk terug zijn immense potentieel en kwaliteiten. Doku straalde weer spelplezier uit, wat duidelijk te zien was in zijn indrukwekkende prestaties.

Deze bloedvorm heeft hij dit seizoen doorgezet in de Ligue 1. Dit was duidelijk voldoende om Pep Guardiola en Manchester City te overtuigen om maar liefst 65 miljoen euro neer te tellen voor zijn diensten.

Doku’s speelstijl contrasteert met Guardiola’s visie

Manchester City zal Jérémy Doku aantrekken als vervanger voor Riyad Mahrez, die onlangs naar Al-Ahli vertrok. De komst van de Belgische international biedt ook de mogelijkheid voor Pep Guardiola om de langdurige afwezigheid van de geblesseerde Kevin De Bruyne op te vangen door spelers als Phil Foden, Bernardo Silva of Cole Palmer een centrale rol te geven.

Aan de andere kant introduceert de transfer van Doku een element van onvoorspelbaarheid in de ploeg van Guardiola. De Spaanse coach staat erom bekend zijn spelers strikte en gedetailleerde instructies te geven binnen zijn tactisch plan, met als doel om te allen tijde controle te behouden en het balverlies tot een minimum te beperken.

Daarom is Pep Guardiola doorgaans geen groot voorstander van te veel dribbelen door zijn spelers, omdat dit het risico op balverlies vergroot en de controle van het spel kan verstoren. In het afgelopen seizoen in de Premier League voerde Manchester City bijvoorbeeld gemiddeld 22 dribbels per wedstrijd uit, waarmee ze op de dertiende plaats stonden in dit klassement binnen de Engelse competitie.

Toen waren Joao Cancelo, Cole Palmer en Jack Grealish de meest uitgesproken dribbelaars in het team van Manchester City, met elk gemiddeld iets meer dan vijf dribbelpogingen per wedstrijd.

Premier League houdt zich schrap voor dribbelkanon

Met de toevoeging van Jérémy Doku aan de ploeg zal het gemiddelde aantal dribbels bij Manchester City ongetwijfeld aanzienlijk toenemen. Vorig seizoen voerde de 21-jarige gemiddeld 11 één-op-één acties uit bij Stade Rennes, en in het huidige seizoensbegin van de Ligue 1 registreert hij alweer een waanzinnig gemiddelde van 13 dribbels per wedstrijd.

Ter vergelijking: Riyad Mahrez, die Doku binnenkort zal vervangen in het Etihad Stadium, voerde vorig seizoen 'slechts' 4 dribbels per wedstrijd uit. Toch heeft Pep Guardiola zich de afgelopen jaren flexibeler opgesteld dan ooit tevoren, zoals blijkt uit de integratie van Erling Haaland in zijn team.

Ook Roberto Martinez was een bewonderaar van Jérémy Doku en selecteerde hem steevast bij de Rode Duivels, mits hij fit was. “Ik heb nog geen speler zoals Jérémy Doku gezien”, zei de voormalige bondscoach. “Een sensatie één tegen één. Als ik over hem praat, moet ik glimlachen. Jérémy brengt magie in zijn spel.”

Gary Lineker deelde eveneens zijn lof voor Doku, weliswaar op een ironische manier. Het Engelse voetbalicoon tweette eerder: “Doku maakt me duizelig”, over diens indrukwekkende kwaliteiten, onvoorspelbaarheid, explosiviteit en fantastische snelheid. Analist Gilles Mbiye-Beya zei in HUMO: “Als hij in vorm is, bibbert elke verdediger.”

POLL: Zal Doku knallen bij Manchester City?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Momenteel strijden drie ploegen ...

252
252
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel, maar in de komende dagen wordt de focus even ...

260
260
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'

FC Barcelona wil zich maandagavond voor eigen volk tegen Valencia CF herpakken na de pijnlijke ...

117
117
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"

De Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League draaien inmiddels op volle toeren en het belooft ...

222
222
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht

RSC Anderlecht liet afgelopen weekend wederom dure punten liggen in een Play-Off-wedstrijd op ...

671
671
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'

Kevin De Bruyne was afgelopen weekend opnieuw van goudwaarde bij Manchester City. Met twee assists ...

305
305
<strong>Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar</strong>
Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar

AA Gent heeft de ambitie om een opleidingsclub te worden en investeert daarom fors in ...

570
570
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?

Anderlecht zit nog altijd in polepositie voor de titel, maar indien het die status wil behouden kan ...

369
369
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan

Met nog vier speeldagen te gaan belooft de titelrace dit keer net zo spannend als afgelopen seizoen ...

860
860
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'

Na weken van speculatie kondigde Besnik Hasi afgelopen weekend zelf aan dat hij na het seizoen ...

696
696
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

510
510
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"

Leandro Trossard is klaar om te vlammen op het komende EK. De Belgische flankspeler van Arsenal is ...

110
110
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?

Antwerp ging zondag kansloos met 4-1 onderuit tegen Union. Op Bosuil zijn alle ogen dan ook alsmaar ...

227
227
<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

978
978
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

342
342