Genk onder spanning: Vrancken gegijzeld door toptransfers

Genk onder spanning: Vrancken gegijzeld door toptransfers

KRC Genk wacht nog steeds op de langverwachte, maar vereiste extra diepe spits. Dimitri de Condé zou al precies weten wie hij als aanvaller wil aantrekken, maar het is alleen wachten op het moment dat prijs en kwaliteit in evenwicht geraken om toe te slaan. Als Genk een Europese poule behaalt, dan beschikt de club over een groter budget waarmee een betere (lees: duurdere) spits gehaald kan worden. Anderzijds startte sterkhouder en assistenkoning Mike Trésor, nochtans fit en in vorm, niet in de belangrijke Champions League-kwalificatiewedstrijd tegen Servette Genève, waardoor Genk dinsdag niet op volle sterkte speelde. Naar verluidt door de vrees van Genk dat de aanvallende middenvelder mogelijk de handrem lichtjes zou optrekken in afwachting van zijn mogelijke transfer naar een andere club.

Bizar: Fadera in, Trésor out

Bijna alle posities in de Genkse kern zijn dubbel bezet, en op de flanken zelfs driedubbel. Wouter Vrancken behoudt voorlopig alle basisspelers en sterkhouders bij KRC Genk, en hij heeft zelfs gerichte versterkingen kunnen aantrekken. De coach beschikt over een kwalitatief geheel, met spelers die goed op elkaar zijn ingespeeld en een sterk collectief vormen. Veel keuze betekent echter onvermijdelijk harde knopen doorhakken, maar daar heeft Vrancken geen enkel probleem mee. “Dat doe ik graag”, glimlachte de coach voor de match tegen Servette.

In de tweede voorronde van de Champions League tegen Servette Genève kwam de breedte van de Genkse selectie goed van pas. De Genkse selectie werd getroffen door een virale infectie, waardoor veel spelers niet optimaal fit aan de aftrap verschenen in Zwitserland. Bilal El Khannouss, Patrik Hrosovsky en Bryan Heynen waren volgens Wouter Vrancken dinsdagmiddag nog doodziek en dat moest het tekort aan energie op het middenveld verklaren. Maar de meest gedurfde beslissing van Vrancken was ongetwijfeld om Alieu Fadera in de basis te laten starten, ten koste van Mike Trésor.



Een bizarre keuze zelfs, omdat Mike Trésor vorig seizoen nog de MVP van de ploeg was, de assistenkoning van de Jupiler Pro League, de Profvoetballer van het Jaar én de winnaar van de Ebbenhouten Schoen. Trésor is bovendien volledig wedstrijdfit, maar Federa kreeg de voorkeur op hem, deels omdat de Gambiaanse aanvaller tijdens de voorbije oefencampagne een grote indruk had achtergelaten. Fadera slaagde er echter niet in om zijn stempel te drukken tegen Servette Genève en hij werd tijdens de rust vervangen. Na de match werd bekend dat hij koorts had, wat ongetwijfeld een invloed had op zijn matige prestatie.

De vrees rond Trésor

Mike Trésor verving Alieu Fadera tijdens de rust, en de Rode Duivel was meteen van grote waarde voor KRC Genk. De aanvallende middenvelder viel scherp tegen Servette Genève in en hij demonstreerde meteen zijn grote klasse. Samen met Tolu Arokodare en Maarten Vandevoordt werd Trésor zelfs beoordeeld als de beste spelers van Genk door Het Nieuwsblad. Wouter Vrancken stelde ook vast dat Trésor het verschil probeerde te maken. “Ik weet dat ik op Mike kan rekenen, dat heeft hij ook getoond.” Het doet afvragen waarom Vrancken Trésor niet aan de wedstrijd liet starten, want vorig seizoen was hij de meest bepalende speler bij Genk.



Het Nieuwsblad heeft de opvallende beslissing om Mike Trésor niet te laten starten tegen Servette Genève verklaard door de vrees van KRC Genk dat de aanvallende middenvelder mogelijk de handrem lichtjes zou optrekken in afwachting van zijn mogelijke transfer naar een andere club. Trésor is in de afgelopen weken in verband gebracht met Crystal Palace, Lille OSC, Napoli, Burnley, RB Leipzig, Brentford en Fulham. Ook Wouter Vrancken heeft onlangs toegegeven dat hij bezorgd is dat Trésor de club deze zomer zal verlaten. “De kans dat Trésor vertrekt, is het grootst. Van iemand met zijn statistieken begrijp ik dat”, zei de coach in Het Laatste Nieuws.

De Condé moet wachten op nieuwe spits

Achteraf is het gemakkelijk om te speculeren over de beslissing om Mike Trésor als invaller te gebruiken, maar zijn aanwezigheid op het veld leek tegen Servette Genève alleen maar een positieve invloed te hebben op de ploeg. De geruchten over een mogelijke transfer, hoewel deze nog niet concreet zijn, voegden een extra dimensie toe aan de situatie en hebben duidelijk een invloed gehad op de keuze van Wouter Vrancken. Hoewel het 1-1 gelijkspel tegen Servette Genève niet rampzalig is, brengt het wel onzekerheid met zich mee voor de volgende wedstrijd in eigen huis. Naast de sportieve eer staat er bovendien ook veel financieel belang op het spel voor de club. Het uitschakelen van Servette Genève zou KRC Genk maar liefst 5 miljoen euro opleveren.

Volgens berekeningen van De Standaard zou een succesvolle campagne dat bedrag minimaal kunnen verdubbelen. Deze extra financiële injectie is van cruciaal belang voor de club, aangezien KRC Genk vorig seizoen een aanzienlijk verlies leed. Deze verliezen moeten gecompenseerd worden door het transferbeleid en de opbrengsten uit het Europees voetbal. Het extra kapitaal zou ook als geroepen komen voor Dimitri de Condé, die al lange tijd op zoek is naar een dringend vereiste extra spits. “Een goede spits vinden is sowieso niet gemakkelijk, je ziet overal dat ze niet zomaar voor het oprapen liggen”, zei Wouter Vrancken onlangs over die complexe zoektocht in een interview met Het Laatste Nieuws.



Het Belang van Limburg benadrukt dat die mogelijke extra miljoenen via de Champions League van groot belang zijn in de belangrijke zoektocht naar een nieuwe spits. “De witte raaf is moeilijk te vinden en kost vooral heel veel geld.” Volgens de krant weet Dimitri de Condé precies wie hij als aanvaller wil aantrekken, maar dat het alleen wachten is op het moment dat prijs en kwaliteit in evenwicht geraken om toe te slaan. De onzekerheid over de mogelijke Europese miljoenen maakt die oefening er duidelijk niet gemakkelijker op. Enkele van de namen op de lijst van de Head of Football zijn Paul Onuachu (Southampton), Shamar Nicholson (Spartak Moskou) en Semih Kiliçsoy (Besiktas).

POLL: Tresor moet terug starten bij Genk

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

90
90
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

47
47
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

51
51
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

113
113
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

194
194
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

138
138
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

409
409
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

709
709
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

236
236
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

637
637
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

625
625
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

375
375
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

520
520
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

630
630
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

79
79