Openda-fiasco zet monstertransfer op het spel

Openda-fiasco zet monstertransfer op het spel

Een van de belangrijkste redenen waarom Loïs Openda graag wilde deelnemen aan het Europees Kampioenschap met de Jonge Duivels is ongetwijfeld de verwachte grote transfer die hem te wachten staat. RB Leipzig, de club die ook zijn voorkeur heeft, toont concrete interesse in de 23-jarige aanvaller, maar tot nu toe is de Duitse topclub niet bereid om verder te gaan dan een bod van 30 miljoen euro. RC Lens blijft echter standvastig in de onderhandelingen en is niet bereid om genoegen te nemen met een lager bedrag dan de gevraagde 50 miljoen euro. Het is daarom van cruciaal belang dat Openda goede prestaties levert en veel doelpunten maakt op het Europees Kampioenschap U21 om zijn kansen op een lucratieve transfer te vergroten. Helaas is hij er tot nu toe niet in geslaagd zijn uitstekende vorm bij Lens voort te zetten tijdens het toernooi in Roemenië en Georgië.

De grote ster van de Jonge Duivels

Loïs Openda is een sleutelfiguur en de grote blikvanger bij de Jonge Duivels tijdens het Europees Kampioenschap U21. Hij heeft indrukwekkende prestaties geleverd bij de Belgische beloften, met zeven doelpunten in zeven wedstrijden tijdens de voorbije kwalificatieronde. Met in totaal 13 doelpunten is Openda zelfs de topscorer aller tijden van het Belgische beloftenelftal. Het afgelopen seizoen was bovendien een doorslaand succes voor Openda bij RC Lens, waar hij maar liefst 21 doelpunten op zijn naam schreef. Deze uitstekende prestaties leverden hem een plek op in het 'Team of the Season', samen met voetbalgrootheden als Lionel Messi en Kylian Mbappé. Met zijn 23 jaar is Loïs Openda niet alleen een van de meest ervaren spelers in de selectie van de Jonge Duivels, maar ook de oudste. Gedurende de afgelopen jaren heeft de snelle aanvaller zich ontwikkeld tot een natuurlijke leider van het team, waardoor het niet verrassend is dat hij graag wilde aansluiten bij de Jonge Duivels. Hoewel hij niet verplicht was om zich bij de U21 aan te melden, hij heeft helemaal niets te bewijzen, verkoos Openda dit wel te doen. Het was een welkom gebaar van Domenico Tedesco om hem op het laatste moment aan de selectie toe te voegen. “Als een speler die 1.000 redenen kan noemen om er niet te zijn toch komt, geeft dat iedereen een boost”, zei Jacky Mathijssen.

30, 40, 50 miljoen euro

Eén van de 1.000 redenen waarom Loïs Openda graag wilde aansluiten bij de Jonge Duivels is ongetwijfeld de verwachte grote transfer die hem te wachten staat. Hij is momenteel zeer gewild op de transfermarkt en RC Lens beseft dat ze goud in handen hebben met hun 23-jarige spits. Openda is een jonge, razendsnelle doelpuntenmaker met een doelgericht instinct, diepgang en uitstekende pressing-kwaliteiten. Deze indrukwekkende skills dienen als een trigger voor geïnteresseerde Europese topclubs. RC Lens is zich bewust van de enorme kans om zwaar te cashen bij een transfer en het feit dat hij nog een contract heeft voor vier jaar in het Stade Bollaert versterkt hun positie.

Er is geen enkele noodzaak om hem te verkopen, wat betekent dat de club in een sterke onderhandelingspositie zit. De enige voorwaarde voor een mogelijke verkoop van Loïs Openda is dat hij het uitgaande clubrecord moet verbreken. Het uitgaande transferrecord van RC Lens staat momenteel op naam van Check Doucouré, die vorig jaar voor een basisbedrag van 23 miljoen euro, exclusief bonussen en variabelen, naar Crystal Palace vertrok. Het is echter duidelijk dat Loïs Openda op het punt staat om dit record te verbreken, gezien de grote interesse die er voor hem is op de transfermarkt.



“Ik denk dat het voor Lens moeilijk zal worden om hem te houden”, voorspelde Basile Boli, voormalig Frans international en speler van Olympique Marseille, onlangs in La Dernière Heure. “Loïs praat zelf niet over zijn toekomst, maar ik weet dat zijn makelaar achter de schermen aan een transfer werkt. Er zijn veel kandidaten. Ik heb gehoord dat Arsenal hem van zeer nabij volgt. Lens zal financieel ook een mooie zaak kunnen doen. Zijn prijs ligt vandaag tussen de 30 en 40 miljoen euro”, Vandaag de dag ligt de vraagprijs van RC Lens veel hoger dan deze 30 of 40 miljoen euro. Le Sang et Or vraagt namelijk minstens 50 miljoen euro, zo blijkt.

RC Lens (voorlopig) de grote spelbreker

Loïs Openda trekt de interesse van verschillende Europese topclubs. AC Milan en Internazionale hebben informele belangstelling getoond, terwijl ook Arsenal en West Ham gecharmeerd zijn van zijn profiel. Het is vooral RB Leipzig dat concreet geïnteresseerd is in de 23-jarige aanvaller, hoewel de Duitse topclub voorlopig niet bereid is om verder te gaan dan 30 miljoen euro. “Natuurlijk wordt Leipzig veel genoemd. Een mooie club. Dat zou een ploeg zijn waar ik verder kan groeien”, liet Openda zich onlangs positief blijken over de interesse van Leipzig. “Eerlijk? Leipzig zou geen slechte stap zijn. We zullen zien wat er de komende weken gebeurt. Maar ik zit nog lang niet aan mijn limiet, ik kan zeker nog hogerop.”



RC Lens blijft voorlopig dwarsliggen in de onderhandelingen met RB Leipzig, aangezien de Franse club geen genoegen neemt met transferbedragen die lager liggen dan de gevraagde 50 miljoen euro. Het aanbod van Leipzig, waarbij een bedrag van 30 miljoen euro werd geboden en Openda zelf een vijfjarig contract aangeboden kreeg, werd volgens L'Equipe resoluut en categoriek afgewezen door Lens. De Franse club vond het voorstel van Leipzig, dat Openda ziet als de ideale vervanger van de naar Chelsea vertrokken Christopher Nkunku, zelfs zo laag dat er op dit moment geen lopende onderhandelingen zijn tussen beide clubs.

Openda op het EK U21: 8 doelpogingen, 0 goals

Loïs Openda voelt dat hij klaar is voor een stap hogerop in zijn carrière en hij is vastberaden om zijn uitstekende vorm te verzilveren met een transfer naar een competitie en/of een club van hoger niveau. Hoewel RB Leipzig zijn voorkeur heeft, zullen ze hun aanbod fors moeten verhogen, met minstens 20 miljoen euro, om een deal met RC Lens te kunnen sluiten. De grote vraag is of Leipzig, bekend om hun financieel verstandige beleid, daartoe bereid is. Goede prestaties en veel doelpunten van Openda op het Europees Kampioenschap U21 kunnen een positieve invloed hebben op zijn kansen op een lucratieve transfer. Maar voorlopig is Openda er niet in geslaagd zijn bloedvorm van bij Lens voort te zetten tijdens het toernooi in Roemenië en Georgië.

Loïs Openda arriveerde nochtans veelbelovend bij de selectie van de Jonge Duivels, toen hij de staff, spelers en pers verbaasde tijdens de afwerkvormen op training. “De manier waarop Openda de ballen vanuit alle hoeken binnenschoot, wekte indruk”, stelde Het Nieuwsblad toen vast. In de wedstrijden op het Europees Kampioenschap heeft Openda tot nu toe nog geen doelpunten weten te scoren. Ondanks dat hij al acht doelpogingen heeft ondernomen, waarvan er slechts drie op doel waren gericht, staat zijn doelpuntenteller nog op nul na de twee groepswedstrijden tegen Nederland en Georgië. Enkel Dan Ndoye (Zwitserland) is nog meer opportunistisch geweest, met maar liefst 11 doelpogingen, waarbij hij wel één doelpunt heeft weten te scoren. Tijdens het duel tegen Nederland reageerde Loïs Openda vol ongeloof nadat hij een open doelkans had gemist. Met alleen de doelman, Bart Verbruggen van Anderlecht, voor zich stormde de spits op het doel af, maar hij slaagde er niet in te scoren. Ook in de wedstrijd tegen Georgië werd Openda twee keer gestopt door de doelman. Hoewel Openda tegen Nederland nog indruk maakte met zijn snelle voeten en een probleem vormde voor de verdediging, was hij tegen Georgië minder opvallend. Het Nieuwsblad noemde hem zelfs de minst aanwezige van alle aanvallende spelers van de Jonge Duivels, en merkte op dat Openda een paar keer ongelukkig was met zijn balcontroles.

POLL: Speelt Openda volgend seizoen bij RB Leipzig?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"

Ondanks de 3-2-nederlaag in de heenmatch tegen ACF Fioretina, blijft er voor Club Brugge nog heel ...

137
137
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co

Ook in de Premier League draait de degradatiestrijd op volle toeren. Daarin wist Luton Town ...

19
19
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje

Ook in de zevende (!) wedstrijd onder Bart Goor heeft Westerlo vanavond niet gewonnen. De Kemphanen ...

52
52
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen

RSC Anderlecht blijft op kop staan in de Champions' Play-Offs, toch werden de titelkansen in de ...

147
147
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie

Ondanks een meer dan behoorlijke carrière als hoofdtrainer, was Peter Maes de voorbije jaren ...

83
83
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"

Het titeldebat in de Jupiler Pro League woedt op volle toeren, maar ook de degradatiestrijd is nog ...

146
146
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'

Xavi Herandez zal komend seizoen dan toch aan boord blijven als hoofdcoach van FC Barcelona. Maar ...

100
100
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"

In de heenmatch van de halve finales van de Conference League heeft Club Brugge zijn meerdere moeten ...

292
292
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"

In de Europe Play-Offs kan de strijd om de eindzege dit weekend in een beslissende plooi vallen. De ...

99
99
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'

Manchester City krijgt zaterdagavond het bezoek van Wolverhampton Wanderers, opnieuw een cruciaal ...

314
314
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'

Antwerp FC bereidt zich momenteel volop voor op de bekerfinale van komende week. Maar ondertussen ...

374
374
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

318
318
Walgelijk: Club Brugge-fan afgerammeld door ... Club-hooligans
Walgelijk: Club Brugge-fan afgerammeld door ... Club-hooligans

Club Brugge heeft zijn meerdere moeten erkennen in ACF Fiorentina tijdens de heenwedstrijd van de ...

1176
1176
'Italiaanse trainersoorlog: Zlatan grijpt persoonlijk in'
'Italiaanse trainersoorlog: Zlatan grijpt persoonlijk in'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

102
102
KRC Genk krijgt instrumenteel nieuws uit ziekenboeg
KRC Genk krijgt instrumenteel nieuws uit ziekenboeg

De titel is definitief gaan vliegen, maar de komende weken hoopt KRC Genk natuurlijk wel nog een ...

146
146