Anderlecht bereikt nieuwe hoogten met JPL-superduo

Anderlecht bereikt nieuwe hoogten met JPL-superduo

RSC Anderlecht staat aan het begin van een explosieve zomermercato. Hoewel Kasper Dolberg op het punt staat om een contract te tekenen bij Sporting, worden er nog veel meer versterkingen verwacht. Zelfs met de nakende transfer van Dolberg blijft de aanvalslinie dun bezet, waardoor de komst van een extra spits meer dan welkom is. Bovendien is er behoefte aan een creatieve aanvallende middenvelder om de blessure van Yari Verschaeren op te vangen. In lijn met deze behoeften worden Smail Prevljak en Stef Peeters, het voormalige duo van KAS Eupen, in verband gebracht met Anderlecht. Voor de 31-jarige Stef Peeters zou het wellicht zijn laatste kans kunnen zijn om zichzelf te bewijzen bij een Belgische topclub.

Gouden duo van Eupen naar Anderlecht?

Volgend seizoen zal KAS Eupen weinig overhouden. De contracten van Stef Peeters en Smail Prevljak worden niet verlengd, wat betekent dat dit beslissende duo niet langer op Am Kehrweg zal spelen. Het vertrek van Peeters zal een groot verlies zijn vanwege zijn haarfijne traptechniek, talloze assists en slimme passes. Prevljak zal hard gemist worden vanwege zijn vele doelpunten. In de afgelopen drie seizoenen wist de Bosnische spits maar liefst 35 keer te scoren in 92 wedstrijden, wat neerkomt op gemiddeld 0,43 doelpunt per 90 minuten. Beide spelers worden in verband gebracht met een mogelijke overstap naar RSC Anderlecht, waar ze opnieuw een gouden duo kunnen vormen.



Smail Prevljak kan met recht en reden beschouwd worden als een ware doelpuntenmachine in de Belgische competitie, met een indrukwekkend gemiddelde van bijna één doelpunt per twee wedstrijden in de Jupiler Pro League. Op het gebied van doelpunten scoren presteert de 28-jarige precies volgens de verwachtingen. Zijn effectief aantal goals (35) in de Belgische competitie komt namelijk sterk overeen met de verwachte 36 doelpunten. Bovendien laat Prevljak zien dat hij zeer efficiënt is in de zestien meter, waar hij 17% van zijn doelkansen daadwerkelijk omzet in een doelpunt. Een uitgebreid stuk over de kwaliteiten van de Bosnische goalgetter kan je hier lezen.

De mooiste (en beslissende) linkervoet van de Jupiler Pro League

Smail Prevljak heeft veel van zijn doelpunten te danken aan het uitstekende voorbereidende werk, het overzicht en de uitstekende passing van Stef Peeters. Gedurende de afgelopen drie seizoenen bij KAS Eupen leverde de middenvelder maar liefst 18 assists, een indrukwekkend aantal voor een ploeg die jaarlijks tegen degradatie vecht. In het afgelopen seizoen was Peeters betrokken bij 14 beslissende acties (7 goals + 7 assists), waarmee hij de op vier na meest beslissende centrale middenvelder was in de Jupiler Pro League. Hij eindigde net achter spelers zoals Bryan Heynen (KRC Genk, 15), Hans Vanaken (Club Brugge, 18) en Teddy Teuma (Union SG, 20).



Stef Peeters is een elegante, linksvoetige centrale middenvelder met een groot voetballend vermogen. Hij wordt vaak geprezen als “de mooiste linkervoet van de Jupiler Pro League”, zoals La Dernière Heure eerder schreef. Elke week toont hij zijn precisie in gemeten passes en voorzetten. In het afgelopen seizoen leverde Peeters maar liefst 59 steekpasses, waarbij alleen Noa Lang (Club Brugge, 63), Sven Kums (AA Gent, 66), Bilal El Khannouss (KRC Genk, 68) en Toby Alderweireld (Antwerp FC, 89) er nog meer afleverden. Bovendien gaf hij 410 progressieve, opbouwende passes, waarmee hij alleen Maxim De Cuyper (KVC Westerlo, 452), Jason Davidson (KAS Eupen, 457) en Daniel Munoz (KRC Genk, 474) voor zich moest dulden in deze statistiek.

Anderlecht schakelt door naar Peeters

Door die specifieke kwaliteiten heeft Stef Peeters de interesse gewekt van Anderlecht. Aanvankelijk had Sporting interesse in Brecht Dejaegere, wiens contract bij Toulouse FC afloopt, maar zijn komst lijkt nu minder waarschijnlijk. Zowel Peeters als Dejaegere hadden aantrekkelijke contracten bij hun respectievelijke clubs, maar financieel gezien lijkt Peeters een meer haalbare optie te zijn voor Anderlecht. Het feit dat Peeters regelmatig een beslissende rol heeft gespeeld bij KAS Eupen en zelfs openstaat voor een transfer naar Anderlecht, werkt zeker in zijn voordeel. Omdat de club geen transfersom voor hem hoeft te betalen, wordt Peeters beschouwd als een mooie optie om Yari Verschaeren te vervangen die waarschijnlijk pas aan het einde van dit jaar weer beschikbaar zal zijn.


Nu of nooit voor ‘gelabelde’ Peeters

Stef Peeters wordt al jarenlang beschouwd als een van de betere voetballers op het hoogste niveau in België, maar in de afgelopen jaren heeft hij telkens bij clubs gespeeld die tegen degradatie vechten. Op 31-jarige leeftijd koestert hij nog steeds ambitie om zich te meten bij een (sub)topclub in België. In het verleden heeft Standard verschillende keren interesse getoond in hem, maar om financiële redenen kwam het nooit tot een transfer. Vorige zomer probeerde ook KVC Westerlo hem weg te halen bij KAS Eupen, maar Am Kehrweg betaalden ze hem merkelijk beter. Nu Peeters aan het einde van zijn contract is bij KAS Eupen, zou een stap naar een hoger niveau binnen België wel tot de mogelijkheden moeten behoren.

Stef Peeters krijgt regelmatig de opmerking dat een speler met zijn kwaliteiten hoger zou moeten mikken, maar soms lopen de zaken anders dan verwacht. In 2019 koos hij bijvoorbeeld voor Cercle Brugge, op een moment dat andere grotere clubs aan hem twijfelden. Nu, op zijn 31e, hoopt hij alsnog de kans te krijgen om bij een (sub)topclub te spelen. Hij heeft in een interview met Het Belang van Limburg eerder dit seizoen gezegd: “Zonder arrogant te willen overkomen, ben ik ervan overtuigd dat ik dat niveau aankan.” Op basis van zijn prestaties en statistieken is het volkomen begrijpelijk dat Peeters soms gefrustreerd is dat hij nooit in aanmerking komt voor een mooie transfer naar een van de grotere clubs in België.



‘Labels’ worden vaak op spelers geplakt in België, en Stef Peeters heeft de zijne omschreven als “goede speler voor een kleine club”, zoals hij vorig jaar aan La Meuse vertelde. Hij verlangt ernaar om te ervaren hoe het is om bij een grotere club te spelen en haalde het voorbeeld aan van Julien De Sart. “Hij behoort tot de beste spelers van AA Gent, maar hij speelde drie jaar eerder bij Kortrijk omdat niemand hem wilde hebben. Hij had het geluk dat zijn contract afliep, iets wat mij nog nooit is overkomen.” Nu loopt het contract van Peeters wel af en lijkt er niets in de weg te staan voor een transfer naar een grotere club. Hij hoopt een vergelijkbare kans te krijgen als De Sart en wil bewijzen dat hij ook op een hoger niveau kan schitteren.

POLL: Past Peeters bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'
'Steunpilaar vertrekt: Anderlecht gaat voor 20 miljoen'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor zijn eerste landstitel sinds 2017. Maar ondertussen ...

0
0
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"
Club baalt: "Actie met grote gevolgen voor terugmatch"

Ondanks de 3-2-nederlaag in de heenmatch tegen ACF Fioretina, blijft er voor Club Brugge nog heel ...

235
235
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co
Gouden assist Lokonga, dure slipper voor Openda en co

Ook in de Premier League draait de degradatiestrijd op volle toeren. Daarin wist Luton Town ...

28
28
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje
Kemphanen en Kanaries vechten spektakelrijk stuk uit in Kuipje

Ook in de zevende (!) wedstrijd onder Bart Goor heeft Westerlo vanavond niet gewonnen. De Kemphanen ...

65
65
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen
RSCA zoekt 'eigen Alderweireld': Riemer noemt vier namen

RSC Anderlecht blijft op kop staan in de Champions' Play-Offs, toch werden de titelkansen in de ...

192
192
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie
Ultieme revanche: Peter Maes pakt promotie naar Eredivisie

Ondanks een meer dan behoorlijke carrière als hoofdtrainer, was Peter Maes de voorbije jaren ...

101
101
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"
Akkoordje in Play-Downs? "Zou me ten zeerste verrassen"

Het titeldebat in de Jupiler Pro League woedt op volle toeren, maar ook de degradatiestrijd is nog ...

185
185
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'
'Xavi laat zich gelden: naam droomtarget lekt uit'

Xavi Herandez zal komend seizoen dan toch aan boord blijven als hoofdcoach van FC Barcelona. Maar ...

122
122
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"
Vanaken imponeert in Europa: "Een model kapitein"

In de heenmatch van de halve finales van de Conference League heeft Club Brugge zijn meerdere moeten ...

334
334
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"
Vanhaezebrouck bejubelt tweetal: "Hij houdt ons recht"

In de Europe Play-Offs kan de strijd om de eindzege dit weekend in een beslissende plooi vallen. De ...

106
106
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'
'Duizelingwekkend salaris ligt te wachten op De Bruyne'

Manchester City krijgt zaterdagavond het bezoek van Wolverhampton Wanderers, opnieuw een cruciaal ...

446
446
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'
Bekende opvolger Van Bommel? 'Antwerp zoekt duidelijk profiel'

Antwerp FC bereidt zich momenteel volop voor op de bekerfinale van komende week. Maar ondertussen ...

405
405
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit
Anderlecht heeft beet: megatalent kiest voor Paars-Wit

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

342
342
Walgelijk: Club Brugge-fan afgerammeld door ... Club-hooligans
Walgelijk: Club Brugge-fan afgerammeld door ... Club-hooligans

Club Brugge heeft zijn meerdere moeten erkennen in ACF Fiorentina tijdens de heenwedstrijd van de ...

1302
1302
'Italiaanse trainersoorlog: Zlatan grijpt persoonlijk in'
'Italiaanse trainersoorlog: Zlatan grijpt persoonlijk in'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

115
115