Andrea Pirlo moet Club Brugge redden

Andrea Pirlo moet Club Brugge redden

De zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach gaat onverminderd door bij Club Brugge. Alfred Schreuder, Dino Toppmöller, of toch maar … Andrea Pirlo? De Italiaan mislukte bij Juventus - dat toen al een club in crisis was - en staat vandaag aan het roer bij de bescheiden Turkse middenmoter Karagümrük, waar hij de ploeg wel volgens de verwachtingen laat presteren. Door zijn vreemd parcours wordt hij wel eens een ‘flopcoach’ genoemd, zeker in vergelijking met zijn glorieuze carrière als voetballer, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen zijn carrière als coach nog maar pas gestart is …


VREEMDE SITUATIE BIJ JUVENTUS
“We denken dat Andrea geboren is om dit te doen”, zei Fabio Paratici, toenmalig sportdirecteur van Juventus, in de zomer van 2020 over de aanstelling van Andrea Pirlo als de nieuwe hoofdcoach van La Vecchia Signora. “Als speler was hij voorbestemd voor succes, en we geloven sterk in hem als coach.” Ook Paolo Maldini, ex-ploegmaat bij AC Milan en de Italiaanse nationale ploeg, geloofde dat Pirlo zou slagen bij Juventus, en als coach in het algemeen. “Andrea is altijd al een coach geweest. Hij heeft al een goed idee over welk soort coach hij wil zijn”, zei Maldini.

Maar het eerste trainersavontuur van Andrea Pirlo was uiteindelijk geen groot succes. Al na zijn eerste seizoen bij Juventus werd hij de laan uitgestuurd. Pirlo won in zijn debuutjaar als hoofdcoach weliswaar twee prijzen, de beker en de supercup, maar een vierde plaats in de eindrangschikking van de Serie A werd hem uiteindelijk fataal. Pirlo had wel enkele relevante excuses in te roepen, zowel sportief als extrasportief, maar daar hield de clubleiding van Juventus dus geen rekening mee. De club stuurde wel een mooi communiqué de wereld in, vlak na zijn ontslag.



Juventus voorspelde hem een “briljante” carrière als coach en hij werd bewierookt door het winnen van de Italiaanse Supercup en de Coppa Italia. “En hij bracht ons enkele prestigieuze overwinningen, zoals op Camp Nou.” Na zijn ontslag bij Juventus leek Andrea Pirlo een tijd ‘verbrand’ te zijn voor de voetbaltop, omdat hij niet helemaal kon overtuigen bij de Oude Dame. Hij moest dan ook meer dan één jaar wachten op zijn volgende trainersopdracht, en die was meteen een verrassende. Pirlo ondertekende vorige zomer een eenjarig contract bij het Turkse Karagümrük.

HOE MOET JE PIRLO OVERTUIGEN?
En daar voldoet hij wel aan de verwachtingen. Karagümrük is een kleine naam in het Turkse voetbal, het is geen traditieclub zoals Galatasaray, Fenerbahçe of Besiktas, maar het is wel een club die goed gerund wordt. En die uit de box durft te denken, zoals het aantrekken van Andrea Pirlo als hoofdcoach met een bescheiden budget van amper zeven miljoen euro. De looneisen van Pirlo waren oorspronkelijk dan ook onbetaalbaar voor Karagümrük, maar door creatieve onderhandelingen slaagde sportdirecteur Murat Akin toch in zijn opzet.



“Met ons totaalplaatje”, verklaarde hij de opvallende - en voor de buitenwereld bizarre - transfer van Andraa Pirlo naar Karagümrük. “Wij willen de top bestormen op de Europese manier: met een goeie scouting, gerichte transfers van ervaren spelers - in het verleden haalden we bijvoorbeeld Biglia en Zukanovic - en een prima jeugdwerking”, zei Akin aan Het Nieuwsblad. “Door die moderne visie onderhouden we goede contacten met clubs als Juventus, en zo kregen we de kans om een legende als Pirlo te benaderen. Je krijgt niks cadeau.”

BUITENKANS VOOR CLUB BRUGGE
Ook Club Brugge voert een moderne visie door, legt contacten met grote voetbalclubs, beschikt over een goede scouting, een goede mix van spelers, en zeker ook over een goede jeugdwerking. Op die manier kan Club Brugge wel eens een interessante piste zijn voor Andrea Pirlo. La Gazzetta dello Sport schreef eerder deze week dat Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe aan hem denken als de nieuwe coach voor volgend seizoen, en het beleidsduo van Club Brugge weet alvast hoe ze de Italiaan moeten overtuigen om voor hun project te kiezen.



Pittig detail: volgens The Athletic was Andrea Pirlo in de vorige zomer ook een optie om de coach van Antwerp FC te worden. De voormalige Italiaanse sterspeler van AC Milan en Juventus zat toen al een jaar zonder club na zijn ontslag als trainer van Juventus in de zomer van 2021. Naar verluidt was het Omar Souidi, de advocaat, spelersmakelaar en extern adviseur van de Great Old, die zijn naam op tafel gooide. Maar uiteindelijk drukte Marc Overmars toch zijn eigen wil door met de aanstelling van zijn landgenoot Mark van Bommel.

ZOALS PEP GUARDIOLA
Oké, het parcours van Andrea Pirlo is niet zwaar indrukwekkend - en zelfs bizar - van start gegaan, maar het loont wel eens de moeite om te bekijken waar de Italiaan nu juist voor staat als coach. Niet geheel verrassend is de visie van Pirlo vooral passing- en balbezit georiënteerd, en houdt hij van een systeem met twee goed voetballende spelmakers. De 43-jarige wil zijn ploeg van achteruit laten opbouwen, het balbezit laten houden, en in balverlies de bal zo snel mogelijk recupereren. “Als je het spel niet controleert, dan is het moeilijk om te winnen”, zei hij eerder over zijn tactiek.



“Ik verlies liever op zo’n manier, in plaats van 90 minuten voor de eigen box te gaan liggen en een doelpunt proberen te scoren op de counter.” Anderzijds is Andrea Pirlo wel slim genoeg om zich eerst op de kwaliteiten van de beschikbare spelers af te stemmen. “Spelers zijn veel belangrijker dan de trainers. Het zijn de coaches die zich moeten aanpassen.” Pirlo spiegelt zich aan het Barcelona van Johan Cruijff en Pep Guardiola, het Ajax van Louis van Gaal, het AC Milan van Carlo Ancelotti en het Juventus van Antonio Conte.

POLL: Past Pirlo bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel, maar in de komende dagen wordt de focus even ...

116
116
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'

FC Barcelona wil zich maandagavond voor eigen volk tegen Valencia CF herpakken na de pijnlijke ...

47
47
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"

De Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League draaien inmiddels op volle toeren en het belooft ...

158
158
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht

RSC Anderlecht liet afgelopen weekend wederom dure punten liggen in een Play-Off-wedstrijd op ...

504
504
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'

Kevin De Bruyne was afgelopen weekend opnieuw van goudwaarde bij Manchester City. Met twee assists ...

217
217
<strong>Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar</strong>
Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar

AA Gent heeft de ambitie om een opleidingsclub te worden en investeert daarom fors in ...

484
484
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?

Anderlecht zit nog altijd in polepositie voor de titel, maar indien het die status wil behouden kan ...

335
335
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan

Met nog vier speeldagen te gaan belooft de titelrace dit keer net zo spannend als afgelopen seizoen ...

774
774
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'

Na weken van speculatie kondigde Besnik Hasi afgelopen weekend zelf aan dat hij na het seizoen ...

610
610
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

481
481
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"

Leandro Trossard is klaar om te vlammen op het komende EK. De Belgische flankspeler van Arsenal is ...

100
100
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?

Antwerp ging zondag kansloos met 4-1 onderuit tegen Union. Op Bosuil zijn alle ogen dan ook alsmaar ...

209
209
<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

901
901
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

331
331
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'

Club Brugge ging zondag met 0-3 winnen in Genk en blijft zo wervelen in de Champions' Play-Off. ...

1297
1297