Vanhaezebrouck pakt uit met meesterzet bij AA Gent

Vanhaezebrouck pakt uit met meesterzet bij AA Gent

Als tactisch doorwinterde coach realiseerde Hein Vanhaezebrouck dit seizoen een ware metamorfose met Vadis Odjidja-Ofoe. De 32-jarige middenvelder mocht vorig jaar nog bijna beschikken in de Ghelamco Arena, maar dit seizoen is hij de onvervalste leider van AA Gent. Vandaag behoort Vadis zelfs tot één van de beste spelers van de Jupiler Pro League en daar speelt Vanhaezebrouck een grote rol in.


DE OMMEKEER VAN VADIS

AA Gent charmeert dit seizoen, maar door een matige efficiëntie zijn de behaalde resultaten eerder wisselvallig. In vergelijking met vorig jaar maken de Buffalo’s onder de leiding van Hein Vanhaezebrouck een opvallend grote progressie, en Vadis Odjidja-Ofoe is daar misschien wel de grootste exponent van. De centrale middenvelder is tijdens de voorbije weken en maanden namelijk dé Gentse regisseur bij uitstek en hij behoort op dit moment ongetwijfeld en ontegensprekelijk tot één van de beste spelers op de Belgische velden.


Maar vorig seizoen was dat nochtans helemaal anders. Toen slaagde de ervaren Vadis er niet in om zijn ploeg bij de hand nemen, al was dat ook geen grote schande omdat de Buffalo’s als geheel een ronduit dramatische jaargang afwerkten. Het Nieuwsblad meldde destijds zelfs dat Vanhaezebrouck met de grove borstel door de spelersselectie zou gaan, waarbij Vadis werd genoemd als één van de grootste slachtoffers. Vadis is immers niet echt een trainingsbeest en bovendien ook erg blessuregevoelig. Hij zou tevens geen grote leider zijn, geen echte aanjager zoals Vanhaezebrouck het graag heeft.

GEEN TOEVAL

Maar dit seizoen heeft Vanhaezebrouck geen enkele reden meer om te klagen over Vadis. De 32-jarige is de ‘leader by example’ van AA Gent, die door zijn uitstekende individuele prestaties de ploeg als collectief naar een hoger niveau stuwt. Zijn bloedvorm startte reeds vroeg dit seizoen in de kwalificatiewedstrijden voor de Conference League, toen hij tegen Valerenga meteen demonstreerde met een topprestatie. Vadis voerde de regie tegen de Noren, terwijl de nieuwkomers Julien De Sart, Andrew Hjulsager en Gianni Bruno zich ook positief in de kijker speelden.



De aanvoerder van AA Gent miste dus allerminst de start van het huidige voetbalseizoen, en dat is ook absoluut geen toeval. Vorig jaar werkte Vadis immers een erg matige jaargang af, hij kampte namelijk met Covid-19 en allerlei blessures, waardoor hij vorige zomer duidelijk op revanche belust was. In het voorbije tussenseizoen volbracht hij vervolgens een uitstekende voorbereiding en die werpt dus duidelijk zijn vruchten af. Het resultaat: een erg scherpe Vadis met een indrukwekkende fysiek. “Hij miste niets van de voorbereiding en is fysiek ook sterker dan vorig jaar. Ik denk dat hij er zin in heeft om er een goed seizoen van te maken”, voorspelde Vanhaezebrouck toen al.

NIEUWE ROL

Vadis kan dit seizoen dus teren op een uitmuntende fysiek maar hij wordt eveneens dieper uitgespeeld op het middenveld, soms zelfs als een nummer tien. Op die manier creëert de metronoom van AA Gent vaak grote ruimtes voor zijn ploegmaats, en die nieuwe rol lijkt hem ook wonderwel te bevallen. Daardoor bevindt Vanhaezebrouck zich in een ware luxesituatie, want een Vadis in vorm geeft élke ploeg een extra dimensie. Als acht of als tien. “Vadis kan op beide posities spelen”, lichtte de coach van AA Gent eerder dit seizoen toe. “De luxe met Vadis is dat hij zowel lager als hoger tot zijn recht kan komen. We kunnen met hem vele kanten uit”, aldus Vanhaezebrouck. En ook Vadis zelf voelt zich kiplekker in een meer offensieve rol bij AA Gent.




Iets hoger op het veld kan hij namelijk duchtig rondstrooien met passes en kan hij bijgevolg ook beslissender zijn – al mogen zijn statistieken dan wel nog flink aangedikt worden. Voorlopig telt Vadis immers 3 goals en 2 assists op 20 wedstrijden. Vorig seizoen mocht Vadis niet meteen de grote leider zijn bij AA Gent, maar dit jaar vult hij die rol wél met succes in. Een leidersfiguur staat er ook telkens op grote momenten en dat was bijvoorbeeld het geval in laatste kwalificatieronde van de Conference League tegen Rakow Czestochowa. In Polen was Vadis alomtegenwoordig, waar hij zich onderscheidde in de duels en met zijn voetballend vermogen. “Vadis was echt aanwezig, hij is ook blijven gaan”, zei Vanhaezebrouck over zijn wedstrijdheld.

NOG BETER?

Vorig seizoen heersten er nog twijfels over de absolute meerwaarde van Vadis bij AA Gent, maar dit jaar speelt hij die allemaal van zich af. Vadis is belangrijk voor de ploeg en hij kan zowaar nóg gewichtiger worden, mocht hij sneller worden aangespeeld door zijn ploegmaats. Daarnaast is het ook belangrijk dat de blessuregevoelige middenvelder uiteraard bespaard blijft van kwetsuren. Toen hij dit seizoen enkele weken out was, werd het nog maar eens duidelijk dat Vadis quasi onvervangbaar bij AA Gent. Zijn tijdelijke vervanger Roman Bezus deed het weliswaar niet onaardig, maar een één-op-één-vervanger van Vadis is de Oekraïner niet.

Vadis miste dit seizoen vier wedstrijden door een blessure en deze onbeschikbaarheden willen ze in Oost-Vlaanderen ten alle koste vermijden. De medische en sportieve staff waken alvast nauwlettend over zijn belasting, maar algemeen gesteld is dat al veel verbeterd tegenover vorig jaar. Toen had Vadis opmerkelijk veel moeite om de snelle opeenvolging van de wedstrijden goed te verteren. Maar dankzij zijn prima seizoensvoorbereiding en blakende fysiek, is zijn overbelasting dit jaar veel minder een probleem. Nadat hij dit seizoen vier opeenvolgende wedstrijden miste door een blessure, was Vanhaezebrouck dan ook opgelucht toen hij opnieuw kon rekenen op Vadis.



Niemand is onmisbaar, maar in de context van AA Gent komt Vadis wel aardig in de buurt. Het is niet overdreven om te stellen dat Vadis een cruciale en wedstrijdbepalende figuur is bij de Buffalo’s. “Odjidja heeft iets speciaals, hij heeft die vista en die laatste pass. Hij en Laurent Depoitre zijn sowieso belangrijk voor de ploeg”, zei Sven Kums eerder dit seizoen aan Het Laatste Nieuws. Als zijn ploegmaats diezelfde kwaliteit en efficiëntie kunnen brengen zoals Vadis dat doet, dan ziet het seizoenvervolg er alvast erg rooskleurig uit voor de Buffalo’s.

POLL: Is Vadis de beste speler in België momenteel?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk

KRC Genk beleeft een seizoen met hoogtes en laagtes en dat is in de Champions' Play-Off niet anders. ...

109
109
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"

Wie had gedacht dat Cercle Brugge het zwakke broertje van de Champions' Play-Off zou worden, die ...

39
39
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht

Leicester City keert volgend seizoen terug in de Premier League en dus mochten ook Wout Faes en ...

262
262
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie

Deze Play-Offs is er één van pieken en stevige dalen met Racing Genk als beste ...

117
117
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'

RWDM zal op de slotspeeldag in de Relegation Play-Off nog alles uit de kast moeten halen om ...

92
92
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"

Even leek KRC Genk zich nog te gaan mengen in de titelstrijd na een knalprestatie tegen Anderlecht, ...

280
280
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"

KV Mechelen mag zijn Europese droom voor dit seizoen helemaal opbergen. Het is er zaterdagavond ...

78
78
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

77
77
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

51
51
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

163
163
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

140
140
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

157
157
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

117
117
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

310
310
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

103
103