Club Brugge verzilvert rendement aan 466%

Club Brugge verzilvert rendement aan 466%

Club Brugge differentieert zich al jarenlang als een pionier in de Jupiler Pro League. Ook door de nakende beursgang mikt Blauw-Zwart op een unicum in het Belgische voetbal. Het sportieve en financiële aspect wordt daarom steeds belangrijker op Jan Breydel. In die optiek wordt het ook stilaan money time om te cashen voor Clinton Mata. Club heeft alvast een opvolger geïdentificeerd.


STRICTLY BUSINESS 

Al sinds 2012 wordt Club Brugge gerund als een bedrijf. Voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert slaagden erin om blauw-zwart gestaag te laten evolueren van een gevallen voetbalgrootheid tot de grootste topclub van het land. Straks zal Club ook door de ganse buitenwereld beschouwd worden als een bedrijf, want er wordt namelijk een veelbesproken beursgang voorbereid. Club Brugge betekent business, maar door die beursgang zullen de sportieve resultaten belangrijker dan ooit worden. Slechte prestaties zullen onvermijdelijk leiden tot een waardedaling van het aandeel.



Daarom zal het beleid op Jan Breydel straks wellicht nog zakelijker verlopen, en nog minder georiënteerd op emoties en buikgevoel – een evolutie die de laatste jaren overigens reeds werd ingezet. Club Brugge zal meer als een echt bedrijf geleid worden, waarin return on investment, omzet en winstgevendheid belangrijke en toonaangevende parameters worden. Zo'n ambitieuze visie brengt Club Brugge talrijke mogelijkheden bij met de betrachting om definitief door te groeien tot een waardige Europese subtopper. Op sportief en financieel gebied, maar ook qua reputatie. 

RETURN ON INVESTMENT

Anderzijds betekent een meer zakelijkere aanpak dat er vaak onpopulaire beslissingen moeten genomen worden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Ruud Vormer (32), wanneer zijn contract afloopt volgend jaar? Hoeveel winstmarge wordt er geschat bij een vertrek van Clinton Mata, die vandaag op 28-jarige leeftijd aan de top van zijn kunnen zit? Op sportief niveau is de Angolees onmisbaar, maar anderzijds komt hét moment om te cashen er weldra aan. Mata's recente contractverlenging in september vorig jaar was daarom een slimme zet om zijn marktwaarde nog een extra zetje te geven. Ook Het Laatste Nieuws schat de kans op een zomertransfer in als reëel



Club Brugge haalde Clinton Mata in 2018 aan boord voor een beperkte transfersom van anderhalf miljoen euro. Vandaag wordt zijn marktwaarde geschat op 8,5 miljoen euro. Dat houdt een relatieve stijging in van maar liefst 466 procent, een fantastische return on investment dus. Door de 28-jarige leeftijd van Mata zit er bijgevolg weinig rek om die winstmarge verder uit te buiten, waardoor money time zich stilaan opdringt. Een zakelijke en rationale bedrijfsvoering zou daarom kunnen leiden tot een verkoop in de volgende transferperiode. En zeker omdat Mata nog steeds gewild is bij talrijke buitenlandse clubs, vooral in de Duitse Bundesliga.

GROEIAANDEEL 

Met die enorme return on investment in het achterhoofd speurt Club Brugge tegenwoordig de spelersmarkt af naar nieuwe interessante investeringen. Dit met het oog op een onmiddellijk sportief rendement, en in een later stadium ook met felgroene financiële winstcijfers als doel. De jonge Osaze Urhoghide past bijvoorbeeld perfect in dat plaatje. De Britse pers linkt de centrale verdediger van Sheffield Wednesday namelijk hardnekkig aan de huidige Belgische landskampioen.

Osaze Urhoghide en Clinton Mata vertonen alvast grote gelijkenissen in hun carrièreverloop en hun sportieve kwaliteiten. Mata kende een stroeve start van zijn carrière, waardoor hij pas op latere leeftijd in aanraking kwam met de Belgische voetbaltop. Ook de beginperiode van Urhoghide's loopbaan verliep niet meteen vlekkeloos, maar op 20-jarige leeftijd geniet de Nigeriaanse Engelsman over Het Kanaal toch al over een bepaalde en betekenisvolle reputatie.



In 2018 tekende Osaze Urhoghide zijn eerste professionele contract bij AFC Wimbledon, maar die club gaf na één jaar geen gevolg meer aan de onderlinge samenwerking. Urhoghide doorliep daarna een proefperiode bij Sheffield Wednesday, waarin hij danig indruk maakte op de clubleiding en de sportieve staff. Vandaag is hij, na een langdurige en zware knieblessure, ondertussen uitgegroeid tot één van de meest veelbelovende spelers van The Owls en bij uitbreiding ook de Championship.

STARLET 

Sinds Osaze Urhoghide zijn comeback maakte in januari dit jaar, behoort de verdediger tot de basispionnen van Sheffield Wednesday. Coach Darren Moore gebruikt de 20-jarige als zijn linker centrale verdediger in een driemansverdediging – eenzelfde bezetting die Philippe Clement vaak gebruikt bij Club Brugge. Maar het leidt echter geen twijfel dat Urhoghide het best uit de verf komt als rechter centrale pion, net zoals Clinton Mata, want zijn rechtervoet is ook meteen zijn beste.

Door zijn uitstekende recente prestaties wil Sheffield Wednesday dan ook graag Osaze Urhoghide's aflopend contract verlengen. Volgens Yorkshire Live hebben The Owls alvast een eerste voorstel overgemaakt aan de veelbelovende starlet. Maar ook de achterban van de Engelse club is helemaal wild van 'de man van het moment', net zoals hoger aangeschreven clubs Leeds United, Crystal Palace en Watford die hem graag willen aantrekken in de komende maanden.



First Team Coach Neil Thompson bevestigde Osaze Urhoghide's goede prestaties onlangs aan The Star. “Als je zijn beginperiode bij de club vergelijkt met waar hij nu staat, dan bewijst hij momenteel dat hij de moeilijke omstandigheden in de Championship goed aankan. Hij houdt zijn voetjes goed op de grond. Hij is een complete verdediger die houdt van verdedigen. Hij toonde meermaals goede dingen”, aldus Thompson over de up and coming Urhoghide. 

COMPLETE VERDEDIGER 

Sinds januari 2021 rijgt Osaze Urhoghide in de Championship de basisplaatsen en goede prestaties aan elkaar, waardoor hij stilaan uitgroeit tot één van de meest kwalitatieve spelers op zijn positie. First Team Coach Neil Thompson loog alvast niet in zijn verklaringen tegenover The Star dat  Urhoghide's sterkte vooral op het defensief vlak ligt. In zowat alle verdedigende parameters scoort hij opmerkelijk hoog in vergelijking met zijn positionele collega's in de Championship.

Vooreerst gaat er op gemiddelde basis per wedstrijd niemand meer defensieve acties aan dan Osaze Urhoghide. Dat is ook eerder logisch gezien de voorlaatste positie in het klassement van Sheffield Wednesday. Maar Urhoghide bezet ook de eerste plaats op het gebied van efficiëntie in die defensieve duels. De Nigeriaanse Engelsman is dus sterk aanwezig op het defensieve gebied én daar koppelt hij ook een hoge mate van efficiëntie aan toe. Een complete defensieve verdediger dus. 



Gelet op zijn talrijke defensieve duels en de desbetreffende efficiëntie ervan, is Osaze Urhoghide logischerwijze ook de meest regelmatige centrale verdediger van de Championship. Bovendien is hij tegenwoordig de op vier na best presterende centrale verdediger op het vlak van geslaagde luchtduels. Urhoghide maakt dus goed gebruik van zijn 1 meter 88 lengte. Daarnaast is hij ook een veelpleger van geslaagde verdedigende intercepties, daarin bezet hij de zesde plaats.

OPVOLGER VAN MATA? 

De defensieve prestaties van Osaze Urhoghide zijn dus best indrukwekkend, en zeker op zo'n jonge leeftijd van amper 20 lentes. Bovendien is het geen sinecure om dergelijk hoog niveau te halen in de complexe en veeleisende Championship, en al zeker niet bij de voorlaatste in de stand. Desondanks houdt Urhoghide opmerkelijk goed stand in het degradatievoetbal, waardoor hij tegenwoordig veel en unieke ervaring genereert. In deze moeilijke omstandigheden zet Urhoghide primordiale stappen in zijn groeiproces als profvoetballer.



Omdat de focus bij Sheffield Wednesday eerder op het defensieve vlak ligt, is de aanvallende bijdrage van Osaze Urhoghide beperkt. Bij Club Brugge wordt er qua offensieve impulsen namelijk veel meer verwacht, en dat is een belangrijke meerwaarde die Clinton Mata perfect invult. Zo'n diepgang biedt Urhoghide tegenwoordig niet, al is het maar de vraag hoe hij zich zou profileren bij een meer dominante ploeg zoals Club Brugge. 

POLL: Moet Club straks cashen voor Mata?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk

KRC Genk beleeft een seizoen met hoogtes en laagtes en dat is in de Champions' Play-Off niet anders. ...

121
121
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"

Wie had gedacht dat Cercle Brugge het zwakke broertje van de Champions' Play-Off zou worden, die ...

40
40
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht

Leicester City keert volgend seizoen terug in de Premier League en dus mochten ook Wout Faes en ...

271
271
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie

Deze Play-Offs is er één van pieken en stevige dalen met Racing Genk als beste ...

119
119
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'

RWDM zal op de slotspeeldag in de Relegation Play-Off nog alles uit de kast moeten halen om ...

97
97
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"

Even leek KRC Genk zich nog te gaan mengen in de titelstrijd na een knalprestatie tegen Anderlecht, ...

290
290
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"

KV Mechelen mag zijn Europese droom voor dit seizoen helemaal opbergen. Het is er zaterdagavond ...

79
79
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

78
78
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

51
51
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

168
168
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

143
143
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

159
159
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

117
117
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

315
315
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

103
103