Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Op Neerpede bevindt men zich in twee uitersten. RSC Anderlecht beschikt over een hoogwaardige talentdetectie, maar anderzijds zijn de financiële middelen niet beschikbaar om daarvan te profiteren. In die optiek kan Sporting een gouden zaak realiseren met het recentste transferdoelwit Aimen Moueffek. De jonge Fransman bezit meerdere hoogwaardige kwaliteiten én hij is bovendien ook financieel haalbaar. 


MACHTELOOSHEID 

RSC Anderlecht roeit met de riemen die men heeft. De paars-witte scouting identificeerde in de voorbije maanden tal van potentiële toppers, maar telkens botste Sporting op haar financiële limieten. Als één van de eerste clubs kwam Anderlecht bijvoorbeeld de Amerikaanse golden boy Bryan Reynolds op het spoor, maar al snel haakte de club af bij het horen van zijn prijskaartje. Daarna meldden verschillende andere Europese clubs zich bij FC Dallas: AC Milan, Internazionale, Juventus en Club Brugge, maar uiteindelijk won AS Roma het pleit. De Romeinen huren Reynolds tot eind dit seizoen, met een verplichte aankoopoptie van 6,75 miljoen euro. Anderlecht had dus nooit een schijn van kans.



Anderlecht heeft doorheen de jaren een sterk netwerk uitgebouwd in de Amerikaanse voetbalcompetitie, waardoor de club veelbelovende talenten in een vroeg stadium kan detecteren. Bryan Reynolds was daar één voorbeeld van, maar ook Brenden Aaronson past in dat plaatje. In juli vorig jaar kwam Sporting de Amerikaanse tiener scouten in het PLL Park van Philadelphia Union. Aaronson maakte een grote indruk met zijn sterke prestaties en bijgevolg nam de interesse in de 19-jarige stevig toe. Naast Anderlecht was ook Club Brugge geïnteresseerd in de 'nieuwe Havertz', net zoals Fiorentina, AC Milan, PSV Eindhoven, Feyenoord, Hoffenheim, Borussia Mönchengladbach, Frankfurt, Freiburg en Celtic. Aaronson trok in januari dit jaar uiteindelijk naar RB Salzburg voor 5,45 miljoen euro. 

ONDERGEWAARDEERD 

't Is duidelijk dat RSC Anderlecht beschikt over de technische en sportieve expertise om kwalitatief talent te ontdekken, maar de club blijft steeds botsen op haar beperkte financiële limieten. Daardoor moet Sporting zich meer wagen aan enkele risicovolle transfers zoals die van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen. Ondertussen wordt Anderlecht alweer gelinkt aan een resem andere transfertargets, waarbij de ene veelbelovender is dan de andere. Adryelson (Recife), Majid Hosseini (Trabzonspor) en Rayane Aabid (Hatayspor) passeerden alvast de revue. Sinds kort mag ook Aimen Moueffek (Saint-Etienne) aan dat lijstje worden toegevoegd. En die laatste is alvast veruit het meest interessante recente target van Anderlecht.



Het scoutingsteam onder leiding van Peter Verbeke leverde alweer puik werk af. Nadat we de specifieke kwaliteiten van Aimen Moueffek analyseren, kunnen we alleen maar besluiten dat de 19-jarige Fransman een absoluut high profile is. Moueffek startte de huidige campagne in de Ligue 1 bij Saint-Etienne als basisspeler maar naarmate het seizoen vordert, verdwijnt hij steeds meer naar de achtergrond. Toch zette Moueffek uitstekende prestaties neer in zijn debuutseizoen op het hoogste Franse voetbalniveau. In die mate dat we zelfs durven beweren dat Moueffek één van de meest ondergewaardeerde rechtsachters is in de Ligue 1. En daarom ook wel miskend bij Les Verts.

DUEL MET PUEL 

Op 1 juli 2019 ondertekende de toen 18-jarige Aimen Moueffek zijn eerste profcontract bij Saint-Etienne. Binnenskamers werd hij omschreven als één van de grootste talenten uit de academie. Moueffek was een voormalig Franse jeugdinternational en hij won met de U19 van Les Verts de prestigieuze Gambardella Cup. Moueffek mocht eerst een jaartje rijpen bij Saint-Etienne B, maar sinds de zomer van 2020 maakt hij permanent deel uit van de A-kern. In de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen liet de talentvolle rechtsachter een uitstekende indruk na, waardoor coach Claude Puel hem beloonde met een status als basisspeler in de eerste ploeg. Maar na zes opeenvolgende nederlagen besloot Puel opeens om Moueffek minder in te zetten in zijn ploeg.



Die opmerkelijke beslissing werd lauw onthaald door de regionale pers, die Claude Puel daar verschillende keren probeerde op aan te spreken. Eén keer reageerde Puel op deze gestelde vragen vanuit de pers, weliswaar met een geïrriteerde ondertoon. “Zoals veel spelers heeft Aimen nog veel te leren”, startte Puel zijn betoog. “Hij is een speler die bepaalde kwaliteiten heeft, net zoals zijn ploegmaten. Er heerst gewoon concurrentie. Hij heeft ons goed geholpen op het defensief vlak, maar hij is te statisch en hij heet niet voldoende diepgang.” Een opvallende uitspraak van Puel, want  Aimen Moueffek is een complete, moderne rechtsachter, mét voldoende aanvallende impulsen.

ANDERLECHT STELT ZICH 

In het kalenderjaar 2021 werkte Aimen Moueffek slechts 204 speelminuten af in de Ligue 1, terwijl hij in 2020 nog 406 minuten in actie kwam. Zijn speelgelegenheid neemt dus zienderogen af, en dat kan grotendeels verklaard worden door het getemperde vertrouwen van coach Claude Puel. Want op basis van zijn prestaties valt er Moueffek echter bitter weinig te verwijten. Sterker nog, op zijn positie behoort hij zelfs tot één van de beste rechtsachters van de Ligue 1. Dat maakt het des te vreemder dat Puel niet voluit zijn kaart trekt, maar op die manier kan Anderlecht wel een absoluut buitenkansje realiseren door Moueffek eventueel aan te trekken.



Volgens de informatie van France Football heeft Anderlecht zich alvast kandidaat gesteld om Aimen Moueffek binnen te halen. De 19-jarige Fransman bevindt zich in Saint-Etienne onder Claude Puel in een moeilijke situatie, waardoor hij bereid is om een nieuw avontuur aan te gaan. Momenteel wordt de marktwaarde van Moueffek geschat op twee miljoen euro, wat vandaag nog steeds een flink kapitaal betekent voor Anderlecht. Maar gezien zijn intrinsieke kwaliteiten zou Moueffek voor die prijs een echt koopje zijn. Bovendien bevindt Saint-Etienne zich in een slechte onderhandelingspositie, want in juni 2022 is Moueffek namelijk einde contract bij Les Verts.

COMPLEET 

Al bij al kwam Aimen Moueffek dit seizoen nog 610 speelminuten in actie, waardoor er objectieve conclusies kunnen getrokken worden over zijn prestaties en impact in de Ligue 1. Op defensief vlak bezit Moueffek alvast over voldoende kwaliteiten. Hij scoort bijvoorbeeld enorm hoog op het gebied van defensieve efficiëntie, gewonnen duels, defensieve regelmatigheid en intercepties. Onder zijn positionele collega's in de Ligue 1 positioneert hij zich in die facetten respectievelijk op nummer twee, één, één en vijf. Op deze defensieve fundamenten kan er dus alvast stevig gebouwd worden.



Maar ook op het aanvallend gebied blinkt Aimen Moueffek uit in meerdere parameters, waardoor hij objectief beschouwd kan worden als een moderne, complete en aanvallende rechtsachter. Moueffek blinkt uit op het vlak van offensieve efficiëntie, dribbels en offensieve regelmaat. In die onderdelen bezet hij respectievelijk de tweede, eerste en eerste plaats onder zijn positionele collega's in de Franse voetbalcompetitie. Moueffek is ook de rechtsachter op wie gemiddeld het meeste overtredingen worden gemaakt. Ook dat is een indicatie van zijn offensieve kwaliteiten.

GOUDEN DEAL 

Anderzijds heeft Claude Puel wel een punt over de diepgang van Aimen Moueffek. Dat is een spelfacet die hij nog verder moet perfectioneren, alsook een betere passing. Maar op 19-jarige leeftijd bezit Moueffek alvast een meer dan degelijke basis. In die mate dat hij een gouden aankoop zou kunnen betekenen voor Anderlecht. Maar net zoals in het geval van Bryan Reynolds en Brenden Aaronson woedt er een enorme concurrentie voor Moueffek – logisch, gezien zijn hoogwaardige kwaliteiten. Naast Sporting melden ook Borussia Mönchengladbach, RB Salzburg en Bayer Leverkusen zich aan het Franse front. Maar of die clubs ook de beste carrièrestap zijn voor Moueffek, dat is uiteraard een andere vraag. Aan Anderlecht dus om de speler en Saint-Etienne te overtuigen. 

POLL: Moet Anderlecht twijfelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën</strong>
Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën

De toekomst van Antwerp FC wordt bedreigd door een impasse rond de bouw van een nieuwe tribune, die ...

13
13
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record

Manchester City laat voorlopig geen steken vallen in de Engelse titelstrijd. Zondagavond werd ook ...

6
6
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale

Antwerp FC zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De uittredende kampioen verloor zondag ...

35
35
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar

Club Brugge staat momenteel op een wolk te voetballen. Blauw-Zwart won zondagmiddag ook met 0-3 op ...

171
171
Anderlecht in de penarie: analisten unaniem over titelstrijd
Anderlecht in de penarie: analisten unaniem over titelstrijd

Een drietal wedstrijden geleden werd RSC Anderlecht nog naar voren geschoven als d&eacute; grootste ...

271
271
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

201
201
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

121
121
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

85
85
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

40
40
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

56
56
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

443
443
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

94
94
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

91
91
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

133
133
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

313
313