Antwerpse transferzet pakt compleet verkeerd uit

Antwerpse transferzet pakt compleet verkeerd uit

Realisme en goede resultaten. Voorlopig lost Frank Vercauteren de verwachtingen in op de Bosuil. De recente beker uitschakeling tegen Club Brugge was geen grote verrassing, maar in de Jupiler Pro League pakt de Antwerp-coach uit met een fraaie 15 op 18. Toch zit Vercauteren vandaag opgescheept met een vervelende situatie. Eentje die zich situeert tussen de doelpalen.


ALLEDRIE NIET ONBESPROKEN 

“In de eerste helft voerden we ons plan heel goed uit. Na de rust liep het allemaal wat minder. Dankzij hun snel doelpunt speelde Club in een zetel.” De analyse van Ritchie De Laet na de recente beker uitschakeling tegen Club Brugge was kort en bondig. Hoewel ze op de Bosuil geen groot drama maken van de uitschakeling, per slot van rekening was Antwerp zwaar de underdog tegen de Brugse machine, waren vooral de twee vermijdbare tegendoelpunten hét grote gespreksthema na afloop van de match. Ortwin De Wolf was evenwel kansloos bij de 1-0 van Hans Vanaken, maar hij zag er niet goed uit bij de doelpunten van Bas Dost en Ruud Vormer. Bovendien oogde de 23-jarige doelman onzeker op de hoge ballen.

Ortwin De Wolf maakte dus geen goede indruk in zijn eerste belangrijke wedstrijd voor Antwerp, nadat hij in de vorige bekerronde eerder wel goed presteerde tegen La Louvière. In januari haalde Luciano D'Onofrio de voormalige Jonge Duivel weg bij KAS Eupen om te concurreren met Alireza Beiranvand, terwijl Jean Butez ondertussen verder revalideert van een enkelblessure. De Antwerpse clubleiding wilde met deze drie kwalitatieve keepers een bepaalde luxe creëeren in de doelmannen gilde, maar in plaats daarvan kampt de club met een nieuw keepersprobleem. Zowel Butez als Beiranvand bleken eerder al geen grote puntenpakkers te zijn, terwijl ook De Wolf nu al vroeg de perceptie tegen krijgt.



Dit seizoen kwam elke Antwerpse doelman al eens in het oog van de storm te staan, en dit keer is het dus de beurt aan Ortwin De Wolf. Hoewel er geen enkele goalie op vandaag een onuitwisbare indruk naliet, zijn er wel nog slechts vier clubs in de Jupiler Pro League die minder doelpunten incasseren dan de defensie van Antwerp FC. Dramatisch is het dus zeker niet. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat een organisatorische coach zoals Frank Vercauteren liefst over een doelman beschikt waarop hij blindelings kan vertrouwen. En die het liefst nog op regelmatige basis punten pakt voor het team. Maar tot op vandaag is dat niet het geval bij Butez, Beiranvand en De Wolf.

DE KEUZE VAN VERCAUTEREN 

Frank Vercauteren was dan ook correct in zijn analyse over de prestatie van Ortwin De Wolf tegen Club Brugge. De coach zette zijn nieuwste doelman niet uit te wind, want dat zou ook niet oprecht overgekomen zijn. Bovendien weet De Wolf zelf heus wel dat hij er niet goed uitzag bij die twee tegendoelpunten. “Onze keeper kon het op bepaalde momenten inderdaad iets beter doen”, verklaarde Vercauteren aan Het Laatste Nieuws. “Maar voor mij is elke keeper een nummer één, waarom hem dan niet de mogelijkheid geven dat te bewijzen?”



De Wolf kreeg als bekerdoelman de kans tegen La Louvière en Club Brugge, maar zijn tussentijds rapport dus alvast niet lovend.  Het zorgt ervoor dat Frank Vercauteren met een heuse doelmannen kwestie opgescheept zit. “We gaan zijn prestatie uiteraard rustig herbekijken en beoordelen nu. Ortwin heeft het vorige week goed gedaan, dus besloot ik hem een nieuwe kans te geven. De keeperskeuze is mijn verantwoordelijkheid.” Onze verwachting is alvast dat Alireza Beiranvand zondag tegen Standard zijn plaats tussen de palen terug zal innemen.

MINST GEPASSEERD: BEIRANVAND

Ook al maakte Alireza Beiranvand nog geen verpletterende en duurzame indruk op de Bosuil, na zijn aarzelende start zijn diens recente prestaties toch opmerkelijk verbeterd. 't Is wat minder kamikaze en meer betrouwbaarheid geworden. In Antwerpse derby hield hij vorig weekend Beerschot-verdediger Frédéric Frans via een knappe redding van de 1-0, en daarmee had de Iraniër een groot aandeel in de eindoverwinning. Beiranvand wordt stilaan als een volwaardige Jupiler Pro League-doelman aanzien, en daarmee haalt Luciano D'Onofrio dan toch zijn gram.



In de huidige keepersgilde is Alireza Beiranvand tevens de minst gepasseerde doelman. De 31-voudige international incasseert per 90 minuten namelijk 1,18 doelpunt per wedstrijd, en met dat gemiddelde is hij ook de achtste beste doelman in de Jupiler Pro League. Jean Butez slikte dit seizoen dan weer regelmatiger een tegendoelpunt, 1,3 per 90 minuten om precies te zijn – goed voor een vijftiende plaats in de Belgische competitie. Ortwin De Wolf kwam voor Antwerp voorlopig enkel in de beker uit, en daarin incasseerde hij 1,93 doelpunt per 90 minuten, waarmee hij met voorsprong de meest gepasseerde Antwerp-goalie is.

REDDING-EFFICIËNTIE: /

Indien Frank Vercauteren zijn doelman moet kiezen op basis van de tegendoelpunten is zijn keuze dus snel gemaakt. Maar de ervaren coach van Antwerp zal ongetwijfeld nog enkele andere parameters in rekening nemen om deze knoop door te hakken. De verhouding van het aantal tegendoelpunten tegenover het aantal reddingen bijvoorbeeld. Maar daarin is het verschil tussen de drie Antwerp-doelmannen wel erg miniem. Zowel Ortwin De Wolf (69 procent, in de beker), Alireza Beiranvand (70 procent) en Jean Butez (69 procent), liggen op dat gebied op een zakdoek van elkaar.



Qua efficiëntie in hun verrichte reddingen is er dus weinig verschil tussen de drie Antwerp-doelmannen. Frank Vercauteren zal deze constatering ongetwijfeld meenemen in zijn beslissing, maar anderzijds zal dit hem ook wat zorgen baren. De redding-efficiëntie van Ortwin De Wolf, Alireza Beiranvand en Jean Butez is namelijk niet erg indrukwekkend te noemen. Met hun huidige ratio behoort geen enkele Antwerp-doelman namelijk tot de top tien van de Jupiler Pro League. En da's toch wel best opmerkelijk, gezien The Great Old dit seizoen enkel vrede neemt met de kwalificatie voor play off 1.

UITVOETBALLEN: BUTEZ 

Op basis van de eerste twee parameters lijkt Alireza Beiranvand dus het best te scoren, maar anderzijds heeft Jean Butez wel nog een groot voordeel op de Iraniër: Butez beschikt namelijk over opmerkelijk betere voetjes. De Franse doelman legt bijvoorbeeld een grote efficiëntie in zijn passing, waarmee hij zelfs tot de top vier behoort van de keepers uit de Jupiler Pro League. Waar Butez een passing-accuraatheid voorlegt van 89 procent, presteren Beiranvand (81 procent) en De Wolf (84 procent) daarin toch beduidend minder dan Butez. Bovendien verstuurt hij ook vaker passes tegenstelling tot Beiranvand en De Wolf.



't Is daarbij nog maar de vraag of de realistische aanpak van Frank Vercauteren een goed voetballende doelman vereist, of eerder een keeper die het minst tegendoelpunten slikt … Op de korte termijn lijkt de keuze voor Alireza Beiranvand dus logisch te zijn. Al zal de keeperskwestie ongetwijfeld een nieuwe dimensie aannemen wanneer de revaliderende Jean Butez terug klaar wordt bevonden voor de strijd. Beiranvand heeft dus nog enkele wedstrijden de tijd om zich helemaal onmisbaar te maken.

POLL: Wie moet de nummer één worden van Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Momenteel strijden drie ploegen ...

227
227
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel, maar in de komende dagen wordt de focus even ...

243
243
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'

FC Barcelona wil zich maandagavond voor eigen volk tegen Valencia CF herpakken na de pijnlijke ...

107
107
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"

De Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League draaien inmiddels op volle toeren en het belooft ...

216
216
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht
Coucke laat van zich horen: voorwaarde voor titel Anderlecht

RSC Anderlecht liet afgelopen weekend wederom dure punten liggen in een Play-Off-wedstrijd op ...

655
655
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'

Kevin De Bruyne was afgelopen weekend opnieuw van goudwaarde bij Manchester City. Met twee assists ...

299
299
<strong>Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar</strong>
Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar

AA Gent heeft de ambitie om een opleidingsclub te worden en investeert daarom fors in ...

561
561
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?

Anderlecht zit nog altijd in polepositie voor de titel, maar indien het die status wil behouden kan ...

366
366
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan

Met nog vier speeldagen te gaan belooft de titelrace dit keer net zo spannend als afgelopen seizoen ...

852
852
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'

Na weken van speculatie kondigde Besnik Hasi afgelopen weekend zelf aan dat hij na het seizoen ...

691
691
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

506
506
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"

Leandro Trossard is klaar om te vlammen op het komende EK. De Belgische flankspeler van Arsenal is ...

109
109
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?

Antwerp ging zondag kansloos met 4-1 onderuit tegen Union. Op Bosuil zijn alle ogen dan ook alsmaar ...

225
225
<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

972
972
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

341
341