Club Brugge wil tweede probleem-Dennis afwenden

Club Brugge wil tweede probleem-Dennis afwenden

Club Brugge voert de druk op. Simon Deli krijgt er met Stefano Denswil een taaie concurrent bij. De komst van Denswil lijkt vooral een manier te zijn om Deli terug wakker te schudden. Op Jan Breydel wil men een nieuw scenario-Emmanuel Dennis vermijden, de Nigeriaan zag in de voorbije maanden zijn marktwaarde gevoelig dalen. 


4,5 MILJOEN EURO WINST

Tegen Sint-Truiden verscheen Simon Deli opnieuw niet aan de aftrap, Philippe Clement reserveerde voor zijn Ivoriaanse verdediger weeral een plaatsje op de invallersbank. Zondag maakte Deli alweer geen speelminuten bij Club Brugge, en da's ondertussen al voor de zevende keer in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League. Nochtans was de 29-jarige vorig seizoen zowat de beste verdediger in de Belgische competitie. Een nieuwe schot in de roos van Vincent Mannaert.

Deli maakte vorig seizoen grote indruk door zijn enorme rust aan de bal en zijn defensieve onverzettelijkheid. Ook toen liet hij zich soms betrappen op een foutje, maar door zijn grote cool en kalmte bleef zijn focus steeds op een hoog niveau. Deli zou al snel de Jupiler Pro League overstijgen en velen zagen hem zelfs op termijn verhuizen naar één van de vijf grote Europese voetbalcompetities. Op basis van zijn vorig seizoen was die lofzang overigens ook gerechtvaardigd.



De sportieve evolutie van Simon Deli was erg veelbelovend, en Club Brugge zag zich al snel verzekerd van een potentiële miljoenentransfer. Vincent Mannaert betaalde in de zomer van 2019 nog 2,5 miljoen euro aan Slavia Praag en op korte termijn schoot Deli's marktwaarde de hoogte in. Amper vijf maanden na zijn aankomst in Jan Breydel bepaalde de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl zijn marktwaarde op 7 miljoen euro. Op papier betekende dat dus een winst van 4,5 miljoen euro.

CLUB BRUGGE TWIJFELT

Dit seizoen werd er echter geen vervolg gebreid aan die positieve evolutie. Simon Deli komt slechts sporadisch aan de bak bij Club Brugge en bijgevolg daalde zijn marktwaarde naar 5 miljoen euro. Momenteel wordt de Ivoriaan zelfs niet meer beschouwd als een basisspeler en met de komst van rechtstreekse concurrent Stefano Denswil bevindt Deli zich in een moeilijke situatie. Het was al langer bekend dat Philippe Clement niet bijster tevreden was met zijn verdedigende linkerflank, waar trouwens ook Eduard Sobol een groot deel van uitmaakt.



Binnenskamers lijkt het geloof in Simon Deli niet zo groot meer te zijn zoals in het vorige seizoen. Dat bleek trouwens ook omdat Club Brugge reeds in de vorige zomermercato aan het uitkijken was naar een extra linksvoetige verdediger. Uiteindelijk bleef het enkel bij ideeën en geen concrete ondernemingen om een concurrent aan te trekken voor Deli – Philippe Clement beschikte overigens ook nog over Odilon Kossounou. Het gebrek aan een rechtstreekse concurrent bleek achteraf gezien vooral nefast te zijn voor Simon Deli.

DE PERCEPTIE TEGEN

De mindere punten van de Ivoriaan kwamen dit seizoen steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte. Zo werden zijn grote flair en cool opeens extremer met een ogenschijnlijke hoogmoed en nonchalance als gevolg. Nochtans is Simon Deli erg zelfkritisch en heeft hij zelden een voldaan gevoel. In een interview met Het Nieuwsblad vorig seizoen, toen Deli omschreven werd als de beste verdediger in de Jupiler Pro League, gaf hij aan dat hij toen nooit echt tevreden was over één van zijn matchen.



Onder die uiterlijke onverschilligheid van Simon Deli schuilt er dus een grote vorm van zelfreflectie. Hij benadrukte toen ook dat de voetbalwereld de beste Simon Deli nog niet gezien had. Zijn intrinsieke kwaliteiten kunnen vandaag niet opeens verdwenen zijn, en de oorzaak zou wellicht vooral op het fysieke vlak moeten gezocht worden. Deli kampte dit seizoen al meerdere keren met fysieke ongemakken, maar Club communiceerde echter nooit over de aard van de blessure.

WACHTEN OP DENSWIL

Of Simon Deli nu effectief 100% fit was/is of niet, in de huidige jaargang acteerde hij veel minder betrouwbaar dan in het vorige seizoen. In de duels tegen zijn rechtstreekse tegenstander moest hij vaker het onderspit delven, en bovendien was Deli veel minder besluitend in zijn acties. Nochtans bleef zijn huidige efficiëntie in de passing en de duels op hetzelfde niveau zoals vorig jaar. De foutjes die hij dit seizoen maakt, hebben nu gewoon grotere gevolgen en daarom opzienbarender.



De komst van Stefano Denswil betekent dus geen goed nieuws voor Simon Deli, want Club Brugge haalde de Nederlander niet terug om op de bank te zitten. Tegen Sint-Truiden moest Denswil – net zoals Deli – nog vrede nemen met een plaatsje in de dug-out, maar erg lang zal dat wellicht niet duren. Denswil trainde vrijdag, kort na zijn officiële komst op Jan Breydel, weliswaar al mee met de spelersgroep maar hij kampt nog met een te grote fysieke achterstand.

GEVAL-DENNIS OF -DIATTA?

Zelfs met een Stefano Denswil die nog niet wedstrijdfit is, moet Simon Deli dus niet rekenen op een basisplaats. Dat wil echter niet zeggen dat de Ivoriaanse verdediger al helemaal is afgeschreven bij Club Brugge. Op basis van één minder seizoen zou dat namelijk pure kapitaalsvernietiging betekenen. Deli kan zijn intrinsieke kwaliteiten niet verloren zijn, en daarom kan een periode in de schaduw wel eens erg interessant zijn. De komst van Denswil zorgt onvermijdelijk voor wake-up call bij Deli, en nu is het aan hem om te responderen.



In de huidige spelersgroep van Club Brugge kenden verschillende sterkhouders dit seizoen een onvermijdelijke terugval, waarbij de éne een serieuze inhaalbeweging inzette, terwijl een andere het helemaal liet hangen. Krépin Diatta is de beste illustratie van het eerste voorbeeld, terwijl er bij Emmanuel Dennis geen verbetering of progressie te merken is. Vincent Mannaert hoopt alvast op een scenario-Diatta, eerder dan een nieuw geval-Dennis.

DELI OF DENSWIL

Simon Deli kreeg van Club Brugge nog niet te horen dat hij de club moet verlaten, en da's alvast een opsteker voor de Ivoriaan. De huidige landskampioen hoopt dan ook op een grote revival van de talentvolle verdediger, want per slot van rekening zal Stefano Denswil Blauw-Zwart verlaten aan het einde van dit seizoen. Op papier althans, want FC Bologna nam geen aankoopoptie op in het huurcontract. Anderzijds kan Club Brugge in de komende zomer steeds negotiëren met de Italianen over een permanente deal.

Maar zoals de kaarten er nu voorliggen, wordt Denswil vooral beschouwd als een opportuniteit om Club Brugge op korte termijn te versterken. Hoewel Simon Deli ondertussen werd gelinkt aan het Turkse Fenerbahçe, lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat Club Brugge hem al snel zal verkopen. Vincent Mannaert slikte namelijk al een flink financieel verlies met Michael Krmencik, terwijl de oorspronkelijke vraagprijs van 20 miljoen euro voor Emmanuel Dennis ondertussen ook al meer dan gehalveerd werd.



En wie weet vindt Simon Deli straks eindelijk zijn beste niveau terug, en speelt hij Stefano Denswil bijgevolg zélf naar de invallersbank? Deli haalde in anderhalf jaar tijd bij Club Brugge namelijk betere statistieken dan Stefano Denswil in zijn Brugse periode. Deli weet dus wat er hem te wachten staat, en misschien kan de komst van zijn Nederlandse concurrent daarom wel een godsgeschenk betekenen. Coach Philippe Clement en manager Vincent Mannaert zouden het alleszins graag zien gebeuren.

POLL: Zal Deli zich herpakken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

41
41
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

42
42
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel én de ...

170
170
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

115
115
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

93
93
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

17
17
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

24
24
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool dreigt er één in mineur te worden. De ...

83
83
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt

Voor de ontknoping in de hoogste afdeling is het nog enkele weken wachten, in veel amateurreeksen is ...

143
143
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi

Hoeveel trainers zouden ooit al op één seizoen tijd twéé teams aan het ...

75
75
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan

Chelsea investeerde dit seizoen opnieuw hevig in zijn selectie, met opnieuw bijna 500 miljoen euro ...

48
48
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"

Er staat geen maat op Club Brugge in deze play-offs. Zondag ging het ook nog eens met 0-3 winnen in ...

361
361
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

466
466
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"

Royal Antwerp FC is na de nederlaag tegen Union van afgelopen weekend helemaal uitgeteld voor de ...

189
189
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"

De Champions' Play-Offs zijn na afgelopen weekend ongezien spannend geworden. Anderlecht en Club ...

448
448