Garantie op goals: wie loopt met Harbaoui weg?

Garantie op goals: wie loopt met Harbaoui weg?

Een vlotscorende spits staat bij zowat elke club hoog genoteerd op het verlanglijstje. Bij Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren is zo’n profiel vandaag van prioritair belang. Deze drie clubs komen daarom ook niet toevallig uit bij Hamdi Harbaoui. 


DODELIJK DOELTREFFEND

Iets meer dan één doelpunt per twee wedstrijden. Dat is de grote waarde van Hamdi Harbaoui. De Tunesische aanvaller bereikte dat indrukwekkend gemiddelde in de Jupiler Pro League bij Moeskroen, Sporting Lokeren, RSC Anderlecht, Sporting Charleroi en Zulte Waregem. Met 110 doelpunten in 214 Belgische competitiewedstrijden is Harbaoui één van de doeltreffendste spitsen van de laatste tien jaar. 't Is dan ook niet vreemd dat er verschillende clubs - die allen in sportieve moeilijkheden verkeren - hem graag willen terughalen naar België. En dat zelfs op een gezegende leeftijd van 36 jaar.



Nadat zijn contract vorige week afliep bij Al-Arabi is Hamdi Harbaoui vandaag een vrije speler. In Qatar verdiende hij goed zijn boterham, maar een sportieve uitdaging is de Stars League niet meteen. De goalgetter kan wel een mooi ultiem vervolg breien aan zijn laatste seizoenen als profvoetballer. Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren trekken allemaal aan zijn mouw, deze drie clubs zijn door hun tegenvallende resultaten hoogdringend op zoek naar een echte goaltjesdief.

REDDEN MET HARBAOUI

De nood naar doelpunten is dus hoog bij Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren. En dan is Hamdi Harbaoui altijd een uitstekende denkpiste. De Tunesiër heeft er net zijn tweede passage opzitten in Qatar, hij stond in 2014 ook al onder contract bij Qatar SC, en hij is geen vragende partij voor een derde Qatarese opdracht. Een rentree naar de Jupiler Pro League is dat eventueel wel. Volgens verschillende media staat Harbaoui niet weigerachtig tegenover een verhuis naar een Belgische club.



De vraag is echter wie het salarispakket van de geroutineerde aanvaller, die trouwens al wat op leeftijd is, kan betalen. Zijn salariseisen zullen uiteraard niet van Qatarese grootorde zijn, maar best wel pittig. Bovendien is Harbaoui enkel een oplossing voor de korte termijn, maar anderzijds hij zal altijd wel zijn doelpunten scoren. Wie de 16-voudige international aan boord kan halen, die ziet zijn kansen voor het behoud gevoelig stijgen. Het belooft alleszins een felle strijd te worden.

ZULTE WAREGEM

Francky Dury is een grote bewonderaar van Hamdi Harbaoui's kwaliteiten. Onder het bewind van de ondertussen 63-jarige coach scoorde Harbaoui tussen januari 2018 en september 2019 een karrenvracht aan doelpunten: 45 stuks in 54 officiële wedstrijden om precies te zijn. Het is dan ook geen verrassing dat Essevee, dat het financieel nochtans niet breed heeft, in pole positie ligt om Harbaoui naar de Gaverbeek te halen. In het verleden verklaarde Dury wel eens dat Harbaoui met voorsprong de beste spits in de box is in de Belgische competitie.



Door de wekenlange inactiviteit van Thomas Chory, de Tsjech die tegen Antwerp uitviel met een enkelblessure, wil Zulte Waregem teruggrijpen naar good old Hamdi Harbaoui. Met enkel nog Jelle Vossen voorhanden is de spoeling centraal vooraan wel erg dunnetjes geworden. Chory deed het uitstekend tijdens zijn voorbije wedstrijden, want met 0,45 doelpunt per 90 minuten is hij de dertiende vlotst scorende centrumaanvaller van de Jupiler Pro League. Jelle Vossen is pas nummer 30 met 0,22 doelpunt per 90 minuten.

KV MECHELEN

Ook Achter de Kazerne is een vlotscorende spits uiteraard meer dan welkom. De Mechelaars bevinden zich maar net boven de gevarenzone en willen daar natuurlijk zo snel als mogelijk weg. De veelzijdige Kerim Mrabti doet goed zijn duit in het zakje met vier gescoorde doelpunten, maar de zuivere centrumspitsen Igor de Camargo en vooral William Togui vallen voorlopig tegen. Daarnaast kwam Gustav Engvall dit seizoen zelfs nog geen enkele keer tot scoren toe.



De regelmatigste Mechelse doelpuntenmaker blijft vooralsnog Igor de Camargo, maar met 0,38 doelpunt per 90 minuten bezet hij slechts de 22ste plaats onder de centrale aanvallers van de Jupiler Pro League. De garantie op doelpunten via Hamdi Harbaoui zou alvast een goede oplossing zijn voor KV Mechelen. De Tunesiër is evenwel niet het enige doelwit van de club: ook Felipe Avenatti van Standard zou op de shortlist staan.

WAASLAND-BEVEREN

Waar Zulte Waregem en KV Mechelen voorlopig bivakkeren op een respectievelijke twaalfde en dertiende positie in de rangschikking, staat Waasland-Beveren lager geklasseerd op plaats zestien. De Oost-Vlamingen kampen elk seizoen met degradatiezorgen en de komst van Hamdi Harbaoui moet Waasland-Beveren naar veilige wateren loodsen. Dat deed de Tunesiër in januari 2018 bijvoorbeeld ook bij Zulte Waregem, de club die zich toen in vieze papieren bevond. “Toen Hamdi arriveerde was de insteek plotseling: Met Harbaoui gaan we ons redden”, vertelde Francky Dury daar ooit over.



Bij Waasland-Beveren hopen ze alvast op eenzelfde scenario, indien het Harbaoui kan overtuigen om op de Freethiel te komen voetballen uiteraard. Op die positie van centrale aanvaller is er alvast dringend versterking nodig. Michael Frey moest voor de nodige goals zorgen, maar zijn teller staat voorlopig nog maar op twee doelpunten. Met een gemiddelde van 0,16 goal per 90 minuten is de Zwitser de nummer 40 van centrumspitsen in de Jupiler Pro League Jordan Efford, nochtans geen zuivere spits, lukte ook twee stuks en de Amerikaan scoort zelfs nog frequenter dan Frey. Hij is met 0,21 goal per 90 minuten goed voor plaats 37.

VIERDE CONCURRENT

Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben elk hun specifieke redenen om Hamdi Harbaoui aan te trekken. Maar de hoofdreden van elke club is duidelijk: doelpunten. Op korte termijn is de doelpuntengarantie van Harbaoui de ideale oplossing voor deze drie geïnteresseerde clubs. De goalgetter is een grote dreiging in de box van de tegenstander, maar anderzijds is hij niet erg mobiel. Toch zullen zijn doelpunten van levensbelang worden in de strijd voor het behoud. 't Is enkel spannend afwachten wie uiteindelijk met Harbaoui zal weglopen. Sinds dinsdag krijgen Zulte Waregem, KV Mechelen en Waasland-Beveren ook nog eens te kampen met een nieuwe concurrent. Al-Khor zou namelijk alsnog proberen om Harbaoui in Qatar te houden. Laat de transfersoap maar beginnen.

POLL: Wie zal Harbaoui binnen halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika
Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika

Aanstaande woensdag zal Club Brugge vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

243
243
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa

Club Brugge heeft zijn heenwedstrijd in de halve finales van de Conference League verloren. Een ...

216
216
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League

Romelu Lukaku lijkt zijn tweede Europese finale op rij te mogen vergeten. In de heenmatchen van de ...

48
48
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd

Club Brugge zal aanstaande woensdag vol aan de bak moeten op eigen veld indien het alsnog de finale ...

217
217
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"

Club Brugge zakte deze week met een pak vertrouwen af naar Firenze voor de heenmatch in de halve ...

128
128
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg

In de halve finales van de Europa League was het donderdagavond onder meer uitkijken naar het AS ...

43
43
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"

Club Brugge zal nog zwaar aan de bak moeten indien het zich alsnog wil plaatsen voor de finale van ...

511
511
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge

In de halve finales van de Conference League begon Club Brugge donderdagavond rampzalig aan de ...

107
107
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

95
95
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?

RSC Anderlecht staat nog steeds aan de leiding in de Champions' Play-Offs, maar kan zich geen fouten ...

267
267
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club

Antwerp FC speelt binnen een weekje de bekerfinale tegen Union SG. Als generale repetitie op die ...

275
275
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

92
92
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door

Donderdagavond worden de heenmatchen in de halve finales van de Conference League afgewerkt. Daarbij ...

351
351
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'

De reguliere competitie van de Challenger Pro League leverde al twee promovendi op, om het laatste ...

546
546
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

221
221