Krmencik kost Club Brugge 7.085 euro per minuut

Krmencik kost Club Brugge 7.085 euro per minuut

Club Brugge is verlost van Michael Krmencik. Althans tijdelijk. Het Griekse PAOK Thessaloniki neemt de Tsjechische floptransfer op huurbasis over tot aan het einde van dit seizoen. Op Jan Breydel hoopt men dat Krmencik zichzelf terug in de markt kan zetten, want de aanvaller is tot op vandaag een onrendabele maar dure investering.


KRMENCIK BREEKT DE BAN

Even. Heel even, zag het ernaar uit dat Michael Krmencik volledig zou doorbreken bij Club Brugge. Na zeven lange maanden van schrale droogte scoorde de Tsjechische aanvaller op 9 september eindelijk zijn eerste doelpunt in Brugse loondienst. Tegen Waasland-Beveren kopte Krmencik een voorzet van Eduard Sobol heerlijk tegen de touwen. De Brugse dug-out veerde recht en vierde uitbundig. Krmencik liep zichtbaar geëmotioneerd naar de hoekschopvlak waar hij de fans en zijn ploegmaats uitgebreid bedankte voor hun lange geduld. De ban was eindelijk gebroken.



Eén week na zijn eerste doelpunt voor Club Brugge beloonde Philippe Clement zijn Tsjechische aanvaller met een basisplaats tegen Zulte Waregem. Op speeldag zes was het nog maar de eerste keer dit seizoen dat Michael Krmencik aan de aftrap verscheen van een competitiewedstrijd. Aan de Gaverbeek zette hij zijn puike invalbeurt van tegen Waasland-Beveren op overtuigende wijze verder. Tegen Essevee kon hij zelfs twee keer scoren en stuk voor stuk waren het ook pure spitsengoals. 3 doelpunten in 97 minuten: Krmencik zou eindelijk zijn hoge prijskaartje van 6 miljoen euro waarmaken. 

JAN KÖLLER 

Sinds zijn debuut voor Club Brugge op 2 februari 2020 kon Michael Krmencik in eerste instantie niet overtuigen. De Vlaamse pers had een vette kluif aan die ondermaatse prestaties, terwijl de blauw-zwarte achterban vaak hun ongezouten mening ventileerden over de dure miscast. Maar zeven maanden later stond Krmencik er helemaal terug. Na de matchen tegen Waasland-Beveren en Zulte Waregem was hij opeens de vlotst scorende én efficiëntste spits van Club Brugge. Zijn moeilijke start in België deed spontaan terugdenken aan de eerste maanden van Jan Köller bij Sporting Lokeren. Na een aanpassingsperiode won de Krmenciks landgenoot onder meer de Gouden Schoen bij Anderlecht



Michael Krmencik deed er dan ook alles aan om te slagen in Jan Breydel. Om zijn teleurstellend debuutseizoen door te spoelen, zette de aanvaller vorige zomer een forse inhaalbeweging in. In het tussenseizoen zat Krmencik niet stil en ging hij op eigen houtje elke dag tien kilometer lopen. Met die fysieke inspanning tijdens de corona-stop verloor de Tsjechische international zelfs zeven à acht kilogram aan gewicht. Zelden stond de bonkige stormram nog scherper en het bewees zijn grote honger om het gestelde vertrouwen in hem volledig terug te betalen. Vorige zomer waren er zelfs enkele aanbiedingen om Krmencik terug te halen naar zijn thuisland, maar die werden categoriek geweigerd. 

HET RISICO-KRMENCIK 

Helaas voor Michael Krmencik bleef hij steken bij die drie doelpunten tegen Waasland-Beveren en Zulte Waregem. Na die veelbelovende periode bleek al snel dat hij niet de nodige technische en kwalitatieve kwaliteiten bezit om door te breken bij Club Brugge. Een miscast van het transferdepartement wordt er dan al snel gezegd en geschreven. Gelet op zijn hoge aankoopprijs van 6 miljoen euro en gebrek aan rendement, klopt dat ook wel. Anderzijds waren zijn prestaties bij Viktoria Plzen best wel indrukwekkend én was hij in de voorbije jaren razend efficiënt in de Fortuna Liga. Transfers houden altijd een bepaalde mate van risico in. En zeker als er een grote bedragen mee gemoeid zijn.



Met zijn aanschafwaarde van 6 miljoen euro is Michael Krmencik de derde duurste aankoop ooit bij Club Brugge, na Simon Mignolet (7 miljoen euro) en David Okereke (8 miljoen euro). Mignolet was een grote schot in de roos, terwijl Okereke zijn transfersom nog niet kon rechtvaardigen. In tegenstelling tot Krmencik heeft de Nigeriaan wel nog progressiemarge en geniet hij nog krediet. Club Brugge zocht dan ook naar een exit-strategie voor Krmencik, wiens rol helemaal uitgespeeld is na de komst van Bas Dost.

PAOK THESSALONIKI 

Na bijna één jaar in Brugse loondienst maakte de marktwaarde van Michael Krmencik vreemde bokkensprongen. Zijn waardering fluctueerde van 3,5 miljoen euro tot 4,5 miljoen euro, en na de recente update van het toonaangevende Transfermarkt.nl bedraagt die vandaag 4 miljoen euro. Op papier maakt Club Brugge alvast twee miljoen euro verlies, maar door zijn uitleenbeurt aan PAOK Thessaloniki hoopt men dat zijn marktwaarde terug zal toenemen. 



Dan zal Krmencik daar wel een verpletterende indruk moeten maken, want in de Griekse Super League behoort hij vandaag al tot de hoogst gewaardeerde centrumspitsen van de competitie. De marktwaarde van Antonio Colak (ook PAOK Thessaloniki), Karol Swiderski (ook PAOK Thessaloniki) en Nélson Oliveira (AEK Athene) wordt namelijk ook geschat op de huidige vier miljoen euro van Michael Krmencik.  De plaatsjes als centrumspits in het Toumbastadion van PAOK beloven dus erg duur te worden.

7.085,82 EURO PER MINUUT

Ook al wordt het dus niet gemakkelijk, Club Brugge hoopt dat Michael Krmencik helemaal kan ontploffen in Griekenland. Op die manier kan hij zichzelf terug in de markt plaatsen en hoopt Club om een groot deel van hun zware investering te recupereren. In ruil voor hun belegging van 6 miljoen euro heeft de club bitter weinig return gekregen, en op basis van zijn dalende marktwaarde zelfs enkel virtueel verlies. Het salaris van Krmencik houden we buiten beschouwing, maar op basis van zijn transfersom kostte de Tsjechische aanvaller bijvoorbeeld al zo'n 2 miljoen euro per gescoord doelpunt.



Zijn doelpuntenproductie van drie stuks in één jaar tijd was dus heel erg magertjes, maar ook zijn vergaarde speelminuten waren niet overvloedig. In zijn periode bij Club Brugge verzamelde Michael Krmencik onder Philippe Clement 850 speelminuten. Op basis van deze geringe speelgelegenheid betaalde de huidige Belgische landskampioen 7.085,82 euro per minuut dat Krmencik in actie kwam. En nogmaals, zonder zijn loon in achting te nemen. 

1 jaar Michael Krmencik

Transferprijs: 6 miljoen euro

Speelminuten: 850

Doelpogingen: 23

Doelpunten: 3

Assists: 3

POLL: Zal Krmencik ontploffen bij PAOK?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

13
13
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel én de ...

101
101
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

74
74
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

76
76
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

17
17
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

22
22
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool dreigt er één in mineur te worden. De ...

69
69
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt

Voor de ontknoping in de hoogste afdeling is het nog enkele weken wachten, in veel amateurreeksen is ...

136
136
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi

Hoeveel trainers zouden ooit al op één seizoen tijd twéé teams aan het ...

72
72
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan

Chelsea investeerde dit seizoen opnieuw hevig in zijn selectie, met opnieuw bijna 500 miljoen euro ...

46
46
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"

Er staat geen maat op Club Brugge in deze play-offs. Zondag ging het ook nog eens met 0-3 winnen in ...

350
350
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

449
449
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"

Royal Antwerp FC is na de nederlaag tegen Union van afgelopen weekend helemaal uitgeteld voor de ...

179
179
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"

De Champions' Play-Offs zijn na afgelopen weekend ongezien spannend geworden. Anderlecht en Club ...

438
438
Inter-Voorzitter komt met subtiele sneer richting Lukaku
Inter-Voorzitter komt met subtiele sneer richting Lukaku

Inter Milan verzekerde zich afgelopen maandag al van de landstitel nadat het stadsgenoot en ...

102
102