Club Brugge – Anderlecht: vier vraagtekens voor de kraker

Club Brugge – Anderlecht: vier vraagtekens voor de kraker

Een topper kunnen we het gezien de huidige omstandigheden niet echt noemen, maar in het Lotto Park wordt straks toch dé kraker van ons vaderlands voetbal afgewerkt. Anderlecht ontvangt daar om 18 uur namelijk Club Brugge, een duel waar behalve de gebruikelijke eer vooral voor de thuisploeg veel op het spel staat. Meteen ook ons eerste weerzien sinds de winterstop met beide teams, en dus vragen wij ons af hoe zij voor de dag zullen komen.


Veel nieuwe gezichten hoeven we alvast niet te verwachten, want aan inkomende zijde bleef het voorlopig zowel in Brugge als Anderlecht behoorlijk stil. Zo legde de competitieleider tot dusver enkel jeugdige spits Youssouph Badji vast, die geen plaatsje wist te bemachtigen in de 22-koppige selectie. Aan de overkant is rechtsachter Amir Murillo, de enige nieuwkomer bij de Brusselaars, er in tegenstelling tot Anthony Vanden Borre dan weer wél al bij. Ook op uitgaand vlak weinig nieuws, of toch althans wat de sleutelfiguren betreft. In dat opzicht is er sinds de 0-2 bekerzege van Blauw-Zwart kort voor kerst dus niet veel veranderd.

SWITCH MET KOSSOUNOU?
Toch mogen zowel Frank Vercauteren als Philippe Clement duchtig aan het puzzelen. Voor de Brugse coach begint die oefening achterin, waar sterkhouder Clinton Mata ontbreekt na een (lichte) vijfde gele kaart in de laatste match van 2019. Een fikse domper voor de bezoekers, want als iemand Nacer Chadli – toch met voorsprong de gevaarlijkste man bij Anderlecht – aan banden kan leggen is het de Angolees wel. Zijn vervanger wordt nu wellicht opnieuw Odilon Kossounou, die het eerder al eens uitstekend deed als stand-in bij Mata zijn vorige afwezigheid. Al zag de jonge Ivoriaan toen wel sterretjes tegen Didier Lamkel Zé.



Het geloof van Clement in het 19-jarige talent bleek bovendien ook nog niet zó bijster groot, want dezelfde rol als Mata werd hem niet toevertrouwd. In plaats daarvan schakelde Club om naar een viermansdefensie, met Koussounou als meer traditionele rechtsback. Afwachten of straks een soortgelijke switch volgt, zeker gezien de voortreffelijke vorm van Eduard Sobol op de andere flank. De Oekraïner won op links recent nog overtuigend de concurrentiestrijd van Federico Ricca, maar voelt zich toch iets minder in zijn sas wanneer hij niet de hele zijlijn mag afdraven. Diverse tactische varianten dus, benieuwd welke Clement eruit pikt.

PARTNERS VAN LOKONGA?
Dan lijkt de verdediging van Anderlecht iets voorspelbaarder. Tenzij Murillo direct een basisplek afdwingt, komt daar allicht het vaste viertal Cobbaut-Kana-Kompany-Luckassen aan de aftrap. Het trio dat voor hen zal plaatsnemen op het middenveld, dat is daarentegen andere koek. Sambi Lokonga geldt uiteraard als een certitude, naast hem opteert Vercauteren vermoedelijk andermaal voor Peter Zulj. De Oostenrijker speelde in de vorige twee ontmoetingen met de aartsrivaal geen minuut, maar kwam in de hoopgevende afsluiter – vier op zes tegen Genk en Antwerp – van het voorbije rampjaar plots helemaal boven water.



Wie dat ook deed, was Michel Vlap. De Nederlander kroonde zich tot matchwinnaar tegen Genk en kon zo net op tijd voor de winterstop iedereen overtuigen van zijn kunnen, al werd hij een paar dagen voordien wel nog opgegeten door het Brugse middenveld. Toen met Éder Balanta als titularis, nu wederom in balans met Mats Rits voor het stekje achter assistkoning Ruud Vormer en kersvers dubbele Gouden Schoen Hans Vanaken. Mogelijk wordt Vlap dus niet opnieuw voor de leeuwen gegooid, maar bouwt Vercauteren meer zekerheid in. Adrien Trebel zit alvast in de kern, op Edo Kayembe durft de RSCA-coach ook wel vertrouwen.

VERVANGER VAN ROOFE?
Een andere, en toch iets offensievere, optie is om Chadli naar een centrale rol als 'nummer 10' te schuiven. Een alternatief dat Anderlecht op stage in Spanje reeds testte, al wordt de steunpilaar helaas waarschijnlijk al omwille van een andere reden weggetrokken van zijn linkerflank. Door het nijpende gebrek aan een spits ziet Vercauteren zich wellicht immers genoodzaakt hem weer diep in de punt te posteren, zoals dat ook in de heenwedstrijd in Jan Breydel al het geval was. Hoewel Chadli dankzij een Brugs foutje toen wel wist te scoren, kwam de smaakmaker van Paars-Wit op die manier echter veel te weinig in het stuk voor.



Een basisplaats voor Antoine Colassin komt misschien nog te vroeg, maar we hopen daarom toch dat ze in het Lotto Park vandaag ook enkele andere pistes overwegen om de gekwetste Kemar Roofe te vervangen. Jérémy Doku diep in de spits in plaats van op de rechtervleugel bijvoorbeeld, waar dan Alexis Saelemaekers of Francis Amuzu het gat kan opvullen. Snelheid zou namelijk wel eens het beste wapen kunnen zijn voor Anderlecht om Club Brugge pijn te doen, zo getuigt het eerder reeds aangehaalde voorbeeld van Antwerp en Lamkel Zé. Al blijft de aanwezigheid van ene Dieumerci Mbokani dan toch ook weer verdomd handig.

DUIMEN VOOR DIATTA?
Een dergelijke ingreep biedt de Brusselaars tevens een extra injectie aan power en loopvermogen, nog iets wat nodig zal zijn om de Brugse machine af te stoppen. Die was tot dusver goed voor 46 goals in 20 duels, en toch is het ook daar koffiedik kijken wie straks voorin postvat. David Okereke vond vlak voor nieuwjaar alvast de weg naar doel terug, allicht wordt hij gelinkt aan zijn Nigeriaanse landgenoot Emmanuel Dennis. Met ook nog Percy Tau, Siebe Schrijvers en jonkies Loïs Openda en Charles De Ketelaere achter de hand zijn de opties echter legio. Jelle Vossen mocht zelfs thuisblijven, in Anderlecht wrijven ze zich in de ogen.



Dat Club ondanks al die aanvallende weelde nog steeds speurt naar versterking in de voorhoede, zegt veel over de ambities op Jan Breydel. Toch blijft ook Blauw-Zwart sterk afhankelijk van enkele sleutelfiguren. Zo is het bang afwachten of Krépin Diatta klaar voor de strijd wordt bevonden, want met of zonder de Senegalese winger scheelt toch een pak – zeker wanneer ook Mata op rechts al ontbreekt. Mocht het licht op rood blijven, krijgt mogelijk Thibault Vlietinck nog eens zijn kans. Het Brugse jeugdproduct nam eerder al een heldenrol op zich in het hol van de leeuw, maar het verschil in niveau met Diatta is toch aanzienlijk.

MEESTERSTRATEGEN
Net zoals in de vorige confrontatie tussen beide teams, vandaag precies een maand geleden, is Anderlecht underdog in eigen huis. Een vreemd gegeven gezien het feit dat Club Brugge daar tot april vorig jaar maar liefst 21 seizoenen lang niet wist te winnen. Toch liggen er kansen voor de manschappen van Vercauteren, of tenminste als die zijn kaarten goed speelt – en al helemaal indien Clement twee van zijn voornaamste troeven moet missen. Aan de twee meesterstrategen om hun hand dus correct in te schatten en met het juiste plan aan de slag te beginnen. Wie de bovenstaande vragen het best beantwoord heeft, weten we straks omstreeks kwart voor acht.

POLL: Met wie moet Anderlecht starten in de spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

1
1
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

19
19
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

83
83
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

55
55
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

214
214
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

80
80
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

78
78
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

104
104
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

215
215
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

272
272
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

275
275
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

92
92
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

283
283
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

181
181
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

435
435