Club Brugge – Anderlecht: vier vraagtekens voor de kraker

Club Brugge – Anderlecht: vier vraagtekens voor de kraker

Een topper kunnen we het gezien de huidige omstandigheden niet echt noemen, maar in het Lotto Park wordt straks toch dé kraker van ons vaderlands voetbal afgewerkt. Anderlecht ontvangt daar om 18 uur namelijk Club Brugge, een duel waar behalve de gebruikelijke eer vooral voor de thuisploeg veel op het spel staat. Meteen ook ons eerste weerzien sinds de winterstop met beide teams, en dus vragen wij ons af hoe zij voor de dag zullen komen.


Veel nieuwe gezichten hoeven we alvast niet te verwachten, want aan inkomende zijde bleef het voorlopig zowel in Brugge als Anderlecht behoorlijk stil. Zo legde de competitieleider tot dusver enkel jeugdige spits Youssouph Badji vast, die geen plaatsje wist te bemachtigen in de 22-koppige selectie. Aan de overkant is rechtsachter Amir Murillo, de enige nieuwkomer bij de Brusselaars, er in tegenstelling tot Anthony Vanden Borre dan weer wél al bij. Ook op uitgaand vlak weinig nieuws, of toch althans wat de sleutelfiguren betreft. In dat opzicht is er sinds de 0-2 bekerzege van Blauw-Zwart kort voor kerst dus niet veel veranderd.

SWITCH MET KOSSOUNOU?
Toch mogen zowel Frank Vercauteren als Philippe Clement duchtig aan het puzzelen. Voor de Brugse coach begint die oefening achterin, waar sterkhouder Clinton Mata ontbreekt na een (lichte) vijfde gele kaart in de laatste match van 2019. Een fikse domper voor de bezoekers, want als iemand Nacer Chadli – toch met voorsprong de gevaarlijkste man bij Anderlecht – aan banden kan leggen is het de Angolees wel. Zijn vervanger wordt nu wellicht opnieuw Odilon Kossounou, die het eerder al eens uitstekend deed als stand-in bij Mata zijn vorige afwezigheid. Al zag de jonge Ivoriaan toen wel sterretjes tegen Didier Lamkel Zé.



Het geloof van Clement in het 19-jarige talent bleek bovendien ook nog niet zó bijster groot, want dezelfde rol als Mata werd hem niet toevertrouwd. In plaats daarvan schakelde Club om naar een viermansdefensie, met Koussounou als meer traditionele rechtsback. Afwachten of straks een soortgelijke switch volgt, zeker gezien de voortreffelijke vorm van Eduard Sobol op de andere flank. De Oekraïner won op links recent nog overtuigend de concurrentiestrijd van Federico Ricca, maar voelt zich toch iets minder in zijn sas wanneer hij niet de hele zijlijn mag afdraven. Diverse tactische varianten dus, benieuwd welke Clement eruit pikt.

PARTNERS VAN LOKONGA?
Dan lijkt de verdediging van Anderlecht iets voorspelbaarder. Tenzij Murillo direct een basisplek afdwingt, komt daar allicht het vaste viertal Cobbaut-Kana-Kompany-Luckassen aan de aftrap. Het trio dat voor hen zal plaatsnemen op het middenveld, dat is daarentegen andere koek. Sambi Lokonga geldt uiteraard als een certitude, naast hem opteert Vercauteren vermoedelijk andermaal voor Peter Zulj. De Oostenrijker speelde in de vorige twee ontmoetingen met de aartsrivaal geen minuut, maar kwam in de hoopgevende afsluiter – vier op zes tegen Genk en Antwerp – van het voorbije rampjaar plots helemaal boven water.



Wie dat ook deed, was Michel Vlap. De Nederlander kroonde zich tot matchwinnaar tegen Genk en kon zo net op tijd voor de winterstop iedereen overtuigen van zijn kunnen, al werd hij een paar dagen voordien wel nog opgegeten door het Brugse middenveld. Toen met Éder Balanta als titularis, nu wederom in balans met Mats Rits voor het stekje achter assistkoning Ruud Vormer en kersvers dubbele Gouden Schoen Hans Vanaken. Mogelijk wordt Vlap dus niet opnieuw voor de leeuwen gegooid, maar bouwt Vercauteren meer zekerheid in. Adrien Trebel zit alvast in de kern, op Edo Kayembe durft de RSCA-coach ook wel vertrouwen.

VERVANGER VAN ROOFE?
Een andere, en toch iets offensievere, optie is om Chadli naar een centrale rol als 'nummer 10' te schuiven. Een alternatief dat Anderlecht op stage in Spanje reeds testte, al wordt de steunpilaar helaas waarschijnlijk al omwille van een andere reden weggetrokken van zijn linkerflank. Door het nijpende gebrek aan een spits ziet Vercauteren zich wellicht immers genoodzaakt hem weer diep in de punt te posteren, zoals dat ook in de heenwedstrijd in Jan Breydel al het geval was. Hoewel Chadli dankzij een Brugs foutje toen wel wist te scoren, kwam de smaakmaker van Paars-Wit op die manier echter veel te weinig in het stuk voor.



Een basisplaats voor Antoine Colassin komt misschien nog te vroeg, maar we hopen daarom toch dat ze in het Lotto Park vandaag ook enkele andere pistes overwegen om de gekwetste Kemar Roofe te vervangen. Jérémy Doku diep in de spits in plaats van op de rechtervleugel bijvoorbeeld, waar dan Alexis Saelemaekers of Francis Amuzu het gat kan opvullen. Snelheid zou namelijk wel eens het beste wapen kunnen zijn voor Anderlecht om Club Brugge pijn te doen, zo getuigt het eerder reeds aangehaalde voorbeeld van Antwerp en Lamkel Zé. Al blijft de aanwezigheid van ene Dieumerci Mbokani dan toch ook weer verdomd handig.

DUIMEN VOOR DIATTA?
Een dergelijke ingreep biedt de Brusselaars tevens een extra injectie aan power en loopvermogen, nog iets wat nodig zal zijn om de Brugse machine af te stoppen. Die was tot dusver goed voor 46 goals in 20 duels, en toch is het ook daar koffiedik kijken wie straks voorin postvat. David Okereke vond vlak voor nieuwjaar alvast de weg naar doel terug, allicht wordt hij gelinkt aan zijn Nigeriaanse landgenoot Emmanuel Dennis. Met ook nog Percy Tau, Siebe Schrijvers en jonkies Loïs Openda en Charles De Ketelaere achter de hand zijn de opties echter legio. Jelle Vossen mocht zelfs thuisblijven, in Anderlecht wrijven ze zich in de ogen.



Dat Club ondanks al die aanvallende weelde nog steeds speurt naar versterking in de voorhoede, zegt veel over de ambities op Jan Breydel. Toch blijft ook Blauw-Zwart sterk afhankelijk van enkele sleutelfiguren. Zo is het bang afwachten of Krépin Diatta klaar voor de strijd wordt bevonden, want met of zonder de Senegalese winger scheelt toch een pak – zeker wanneer ook Mata op rechts al ontbreekt. Mocht het licht op rood blijven, krijgt mogelijk Thibault Vlietinck nog eens zijn kans. Het Brugse jeugdproduct nam eerder al een heldenrol op zich in het hol van de leeuw, maar het verschil in niveau met Diatta is toch aanzienlijk.

MEESTERSTRATEGEN
Net zoals in de vorige confrontatie tussen beide teams, vandaag precies een maand geleden, is Anderlecht underdog in eigen huis. Een vreemd gegeven gezien het feit dat Club Brugge daar tot april vorig jaar maar liefst 21 seizoenen lang niet wist te winnen. Toch liggen er kansen voor de manschappen van Vercauteren, of tenminste als die zijn kaarten goed speelt – en al helemaal indien Clement twee van zijn voornaamste troeven moet missen. Aan de twee meesterstrategen om hun hand dus correct in te schatten en met het juiste plan aan de slag te beginnen. Wie de bovenstaande vragen het best beantwoord heeft, weten we straks omstreeks kwart voor acht.

POLL: Met wie moet Anderlecht starten in de spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

35
35
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

31
31
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

475
475
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

204
204
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

166
166
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

437
437
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

452
452
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

131
131
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

775
775
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

743
743
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

336
336
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

482
482
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1175
1175
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1099
1099
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

810
810