Ajax – Juventus: hoe is de Italiaanse grootmacht af te stoppen?

Ajax – Juventus: hoe is de Italiaanse grootmacht af te stoppen?

Zomaar wat woorden die op de sociale media de revue passeerden toen Ajax bij de loting werd gekoppeld aan Juventus voor de kwartfinale van de Champions League: onmogelijk, kansloos, einde verhaal. Zelfs de meeste Ajax-fans zien een nieuwe stunt niet zo snel van de grond komen. Maar is dat pessimisme terecht? In deze analyse gaan wij op zoek naar de zwakke punten van Juventus.


Een opsteker voor Ajax is dat bovenstaande termen ook naar boven kwamen toen Real Madrid uit de koker kwam voor de achtste finale. Hoewel de Spanjaarden op het moment van de loting voor de achtste finale bepaald niet in topvorm staken, veranderde dat in de maanden die volgde en was Ajax de absolute underdog voor het tweeluik, dat desalniettemin op overtuigende wijze winnen afgesloten werd. Dat dit mede kwam door een schorsing van Sergio Ramos en blessures van Lucas Vázquez en Vinícius Júnior toont slechts aan dat de geluksfactor ook in het international topvoetbal een belangrijke rol speelt.

Met Juventus treft Ajax een complete tegenstander. Een elftal dat al jarenlang in grotendeels dezelfde samenstelling speelt, maar ondertussen wel jaarlijks een kwaliteitsinjectie krijgt door gerichte aankopen. Afgelopen zomer was dat natuurlijk Cristiano Ronaldo, maar ook de terugkeer van Leonardo Bonucci bleek een schot in de roos. Zoals eerdere aanwinsten als Federico Bernardeschi, Douglas Costa en Blaise Matuidi de Oude Dame ook sterker hebben gemaakt, zoals João Cancelo en Mattia De Sciglio dat in mindere mate eveneens gedaan hebben.

Miralem Pjanic
De absolute spelmaker in dit Juventus is zonder enige twijfel Miralem Pjanic. De fijnbesnaarde Bosniër werd ooit gezien als een pure aanvallende middenvelder en speelde in zijn tijd bij Olympique Lyon en AS Roma vooral 'op 10' of zo nu en dan zelfs op de flank. In zijn laatste jaren in Rome begon hij steeds wat ‘lager’ op het veld te spelen, bij Juventus is hij uitgegroeid tot misschien wel de beste controleur die de wereld op dit moment rijk is. Pjanic is fysiek niet de sterkste, maar verovert veel ballen door zijn uitstekende positionering. Aan de bal mag hij met recht een fenomeen genoemd worden.


Miralem Pjanic is van onschatbare waarde voor Juventus.

Pjanic is dusdanig goed, dat hij gek genoeg ook het zwakke punt is bij Juventus. De aanwezigheid van de middenvelder die nooit een moment heeft waarin hij de oplossing aan de bal niet kan vinden, heeft voor een bepaalde luiheid gezorgd in het team. De opbouw van Juventus is vrij eenvoudig uiteen te zetten: alle ballen op Pjanic. Als die bal eenmaal bij de technicus in de voeten is, beweegt de rest van het elftal pas door om vanuit Pjanic een aanval op te zetten. De belangrijkste speler van Juventus is daarom voor Ajax de belangrijkste kans om een vuist te maken op 10 en 16 april.

Uitgerekend de Serie A-ploegen die dit seizoen een antwoord vonden op Pjanic, ontregelden Juventus dusdanig dat er een goed resultaat in zat. Juventus heeft namelijk geen andere oplossing in de opbouw dan het zoeken van Pjanic. Als de Bosniër ontbreekt of continu door één of twee spelers op de huid wordt gezeten en daarom het spel niet kan verdelen, komt Juventus voetballend eigenlijk nauwelijks verder. De andere middenvelders zijn namelijk niet in staat de rol van Pjanic over te nemen: Blaise Matuidi is een loper, Rodrigo Bentancur floreert vooral in een rol naast de Bosniër, Sami Khedira is een balafpakker die aan de bal vaak de veilige oplossing kiest en Emre Can valt vies tegen sinds zijn komst van Liverpool.

Cruciale rol Donny van de Beek
Als Ajax er dus in slaagt om Pjanic dusdanig af te stoppen dat de spelmaker niet in zijn kwaliteit komt te spelen, liggen er voetballend kansen voor de mannen van Erik ten Hag. Maar hoe is Pjanic af te stoppen? Het antwoord lijkt in handen van Donny van de Beek te liggen. De meest aanvallend ingestelde middenvelder van Ajax is sneller dan Pjanic en fysiek sterker. Ten Hag zou er dan ook goed aan doen om Van de Beek bij balbezit van Juventus op te offeren door hem volledig op Pjanic te zetten. In de Serie A wordt Juventus zelden onder druk gezet en krijgt Pjanic vaak alle tijd om open te draaien en zijn pass te geven. Hij heeft er moeite mee wanneer hij continu op felle wijze wordt geschaduwd. Gebeurt dat wel, dan liggen er kansen: Pjanic loopt zich dan minder vaak vrij, kiest vaker voor de kaats terug naar een centrale verdediger en is geneigd zich wat aan het spel te onttrekken.

Natuurlijk heeft Juventus dan wel een Plan B in huis. Heel spectaculair is dat plan niet: de lange bal. Met Mario Mandzukic en Cristiano Ronaldo heeft de club uit Turijn twee spectaculair goede koppers in huis. Hoewel er van centrale verdediger Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini nog weleens het beeld heerst dat zij alleen spitsen kunnen afstoppen en aan de bal geen waarde hebben, is dat een totale misvatting. Beide verdedigers hebben een uitstekende crossbal in de voeten en zijn dan ook dé opbouwers op het moment dat Pjanic niet bereikbaar is door de personele bezetting van de tegenstander.


Ajax wil na Real Madrid opnieuw stunten tegen een Europese topper.
Omdat ook middenvelder Blaise Matuidi goed kan koppen, net als Sami Khedira en de lang niet altijd spelende Emre Can wordt er regelmatig voor een snelle lange bal gekozen, die dan wordt doorgekopt door een diepstaande middenvelder op een van de snelle spitsen. Juventus is op die momenten uitstekend in staat om te counteren via snelle mensen als Ronaldo, Paulo Dybala, Douglas Costa, Juan Cuadrado of Federico Bernardeschi, afhankelijk van de keuzes van Allegri.

Systeem
Allegri kiest dit seizoen vaak voor een 4-4-2-systeem met Ronaldo en een andere aanvaller. Douglas Costa lijkt zijn basisplaats kwijt, Bernardeschi, Dybala en Mandzukic strijden om de plek naast sterspeler Ronaldo. Als er voor Bernardeschi wordt gekozen, is dat een keuze voor snelheid, diepgang en vaak countervoetbal. Mandzukic speelt tegen ploegen waar Juventus een gemakkelijke wedstrijd verwacht of waar fysieke kracht noodzakelijk is. Dybala, maatje van Ronaldo, is de technicus met scorend vermogen die eigenlijk alles in huis heeft, maar ook een beetje de dupe is van Ronaldo.

Dat is namelijk een ander punt waar kansen liggen voor Ajax: een veldoverwicht creëren. Ronaldo en Dybala hebben hun verdedigende taken, maar voeren die vaak maar half uit. De twee sterren krijgen of nemen een apart status wanneer zij op het veld staan en richten zich vooral op hun aanvallende bijdrage. Dat betekent dat er, wanneer zij allebei spelen, vaak twee spelers van de tegenstander niet of nauwelijks worden afgestopt. In het geval van Ajax zouden dat gezien de personele bezetting zomaar Joël Veltman (hij speelt in de heenwedstrijd vermoedelijk als vervanger van de geschorste Noussair Mazraoui) en Daley Blind óf Matthijs de Ligt kunnen zijn.


Ronaldo is fit voor de clash tegen Ajax.
Ajax moet daarom in staat zijn om voetballend op het veld mee te kunnen tegen het ervaren en geslepen Juventus. Counteren tegen de toekomstige kampioen van Italië is vaak een slechte keuze. Chiellini en Bonucci zijn niet de snelste verdedigers en kiezen er daarom negen van de tien keer voor om de ruimte in hun rug niet te groot te laten worden. Juventus houdt het veld op die manier automatisch groot, omdat Ronaldo juist voorin blijft hangen. Dat wordt opgevangen door de lopers op het middenveld, zoals Bentacur en Matuidi. Zij overbruggen de vele kilometers en zullen Frenkie de Jong en Lasse Schöne dwingen tot het maken van dezelfde keuze. De vraag is of Ajax de rust kan bewaren en via diezelfde De Jong en Schöne Juventus op voetballende wijze kan ontregelen. De ruimte om te voetballen zal er zeker zijn op het middenveld.

Conclusie
Juventus is een geslepen, ervaren tegenstander met een compleet elftal. Een ijzersterke defensie die precies weet wat er gevraagd wordt, een middenveld dat alle smaken in huis heeft en een aanval met wereldtoppers. Op papier is Ajax zonder enige twijfel de underdog. Ten Hag zal een speelwijze moeten bedenken waarin de zwakke punten van Juventus perfect worden uitgebuit. Veel zwakke punten zijn er niet, maar dus wel een paar. Dat betekent ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. Veltman of de meer aanvallend ingestelde Rasmus Kristensen, die veel meer loopvermogen heeft maar verdedigend ook kwetsbaarder is. De oude en niet zo snelle Lasse Schöne of bijvoorbeeld Hakim Ziyech een linie terughalen en met Kasper Dolberg of Klaas-Jan Huntelaar een echte spits opstellen? De eerste sleutel naar succes ligt in de manier van het afstoppen van Miralem Pjanic.

Met deze elf zouden wij beginnen: Onana; Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Schöne, De Jong; Ziyech, Tadic, Neres

Uitleg: Ronaldo komt vaak vanaf de linkerkant naar het centrum toe om als spits toe te slaan. Veltman heeft de ervaring om het centrum verdedigend bij te staan en is vaster in balbezit dan Kristensen. Lasse Schöne speelt al tijden in deze rol en heeft de ervaring om de juiste keuzes te maken qua positionering en balbezit. Wel zal hij te maken krijgen met de felle aanpak van Blaise Matuidi en in het verleden is in topwedstrijden gebleken dat de handelingssnelheid van Schöne dan weleens te laag is. Dusan Tadic zakt vaak weg uit de spits en met dat soort aanvallers krijgen Bonucci en Chiellini niet vaak te maken. Hoewel zij er zelden voor kiezen om dan uit te stappen en vaker gewoon in positie blijven, kan Tadic er door de ruimte die hij krijgt als Bonucci en Chiellini niet uitstappen wel voor zorgen dat Ajax een overwicht krijgt op het middenveld.

POLL: Wat verwacht jij van Ajax - Juventus?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

0
0
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

22
22
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

141
141
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

49
49
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

60
60
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

89
89
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

196
196
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

227
227
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

238
238
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

79
79
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

258
258
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

162
162
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

411
411
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

702
702
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

441
441