EXCLUSIEF: Tom De Mul over nieuwe leven: "Dit is helemaal mijn ding"

EXCLUSIEF: Tom De Mul over nieuwe leven:

Tom De Mul was tien jaar geleden één van de grootste Belgische talenten, maar het lichaam wilde niet mee en op zijn 28ste moest hij stoppen met voetballen. Vandaag de dag is hij spelersagent en we bezochten hem op kantoor van A-Group in Antwerpen.


Tom, ik neem aan dat het drukke tijden zijn nu de mercato in zicht komt?
"Het is momenteel heel druk: telefoontjes, berichten, e-mails en veel reizen. Dat hoort er allemaal bij."

Wat bieden jullie een speler aan als hij met jullie in zee gaat?
"Een volledig pakket: dat gaat over contractonderhandelingen, transfers, maar er komt zoveel meer bij kijken. Uiteindelijk heeft elke speler zijn eigen pad en daar komt onder meer media en sponsoring bij kijken, financiële begeleiding, een beetje medische begeleiding, voeding, fiscaliteit, recht… We doen dat niet allemaal zelf, maar met een groep van specialisten. Elke speler heeft een carrièreplanning en wij benaderen de speler als een persoon en niet als een ‘product’. Dat is zeer belangrijk."

Ik neem aan dat jonge spelers door jouw verleden als speler bij Sevilla en Ajax geregeld om raad komen vragen?
"Jazeker. Ik ga niet zeggen dat ik grote fouten heb gemaakt, maar wel zaken die ik nu anders zou doen en daar leer je heel veel van. We proberen de spelers te helpen met het maken van de juiste keuzes en op het juiste moment. Bij transfers bijvoorbeeld gaan we niet over één nacht ijs, maar doen we veel onderzoek of die stap wel de juiste is."

 
Tom De Mul begeleidt onder meer Bernd Thijs, die onlangs werd ontslagen bij AA Gent.
Hoe was het om van profvoetballer naar een bestaan als spelersagent over te stappen?
"In het begin wilde ik door mijn tegenslagen even niets met voetbal te maken hebben en mijn tijd spenderen met familie en vrienden. Ik moest mij heroriënteren en het voetbal begon na een tijdje toch weer aan mij te trekken. Trainer worden, dat zei mij niet meteen iets en dit was voor mij een mooie uitdaging. Het is misschien wel cliché: maar het voetbal heeft nood aan transparante begeleiding en mensen weten wat wij doen en ze mogen daarover ook alles weten. Dat de licenties voor makelaars zijn afgeschaft? Ik vind dat iedereen het recht heeft om dit te doen, als hij denkt dat hij dat goed kan doen. Ik denk dat wij ons onderscheiden op de manier van werken en professionaliteit. Ik vind het net een uitdaging dat iedereen spelersmakelaar kan worden, want daardoor moet je jezelf toch wel kunnen onderscheiden van de rest."

In het moderne voetbal zijn er al spelers van 12-13 jaar die al met een makelaar geconfronteerd worden…
"Ik vind eigenlijk wel dat er op te jonge leeftijd met agenten wordt gewerkt. Ik ben van mening dat dit niet nodig zou moeten zijn, maar helaas moeten we daar op een bepaald moment ook wel in meegaan want je wilt ook de beste talenten begeleiden. Ik vind dit echter geen goede ontwikkeling. Toen ik als jong talent bij Ajax speelde, was dat fenomeen ook al aanwezig. Vijftien, zestien jaar, dat is oké. Dan worden spelers stilaan volwassen en dan moet je hen gaan begeleiden. Geld is dan niet belangrijk, want dat kan je als voetballer genoeg verdienen. We zeggen altijd tegen onze jonge talenten dat ze zich moeten focussen op het voetbal en dat ze keihard moeten werken, dat geld komt later wel."

Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om elke jonge speler met de voeten op de grond te houden, wanneer ze sommige bedragen krijgen voorgeschoteld…
"Soms is het moeilijk om bepaalde spelers daarvan te overtuigen, dat klopt. Uiteraard is het onze taak om ervoor te zorgen dat ze krijgen wat ze verdienen en wat min of meer normaal is in die wereld, dat is ons werk. In het begin draait het om het sportieve, nadien is er het sportieve én het financiële en op het einde van je carrière mag je aan het financiële denken. Dat mag ook, daar is niks mee."

Je bent nu al vier jaar spelersagent. Dit is je nieuwe passie?
"Dit is helemaal mijn ding, ik voel me helemaal thuis in de branche en het gaat ook goed met het bedrijf. Ooit voor een club werken? Neen, in principe is dat voorlopig geen ambitie. Ik zeg nooit nooit, maar voorlopig niet."

Tot slot: door de sterke prestaties van toppers als Eden Hazard, Kevin De Bruyne & co is er veel aandacht voor Belgische spelers. Voel je dat effect ook bij de zeer jonge talenten?
"Mensen kijken meer naar België, zoals clubs uit de Bundesliga, Serie A, Premier League en noem maar op. De prestaties van de Rode Duivels zorgen ook voor dat effect en daardoor is de interesse in jonge Belgische spelers zeker toegenomen vanuit het buitenland."

De Mul over een aantal van zijn cliënten:
Bernd Thijs: “Zijn ontslag was een zeer grote verrassing, dat kwam bij hem ook aan als een schok. Ik denk dat Bernd een man is met veel intelligentie, met veel ervaring ook en hij is tactisch sterk. Ik denk dat hij goed heeft gepresteerd bij AA Gent, dus het is wel verrassend. We hebben er een persmededeling over gedaan en we vinden het zeer jammer, maar kunnen de keuze enkel respecteren. We kijken vooral naar de toekomst. Hoofdcoach worden is zeker een optie, absoluut. Of ergens nog één jaar als T2, maar dan hangt het af van welke club."
Nota: Thijs werd recent ontslagen bij AA Gent

Wesley Sonck: "Wesley vindt het nog iets te vroeg om als hoofdtrainer te beginnen. Gestaag groeien zoals Gert Verheyen? Ja, misschien wel. Hij heeft zijn familie en hij wacht ook op het juiste moment om de juiste stap te zetten. Dat is ook belangrijk, want als coach kan je ook snel afgeschreven worden. Het is belangrijk om ergens in te stappen waar je 100% achter staat, die eerste stap is heel belangrijk en Wesley gaat nog even geduld hebben."
Nota: Sonck werd onlangs ten onrechte aan Waasland-Beveren gelinkt


Wesley Sonck zal volgend jaar nog géén hoofdcoach worden in 1A.
Andy Kawaya: “Andy wil graag een stap maken om op het hoogste niveau te blijven spelen. Er zijn al zaken aan het bewegen en ik denk wel dat hij KV Mechelen gaat verlaten. Deze stap is nu zeer belangrijk voor hem, er is ook interesse vanuit het buitenland."

Feysou Placca: “Feysou werd door veel clubs gevolgd, maar hij heeft door een enkelblessure in de Play-Offs niet kunnen spelen. Dat is een beetje zijn pech geweest, want ik begrijp dat clubs hem tegen pakweg KV Oostende aan het werk willen zien. Er is heel veel beweging geweest, dat wel."
Nota: de spits van KFCO Beerschot Wilrijk werd onlangs aan KRC Genk gelinkt

Tortol Lumanza: "Tortol was bij Standard een groot talent en door omstandigheden is hij naar beneden gegaan. Bij Stabaek werd hij goed opgevangen en daardoor kon hij naar Osmanlispor. Zij degradeerden echter en we gaan zijn situatie bekijken. Het is geen makkelijk dossier, want zijn club betaalde toch 500.000 euro voor hem in januari en dat was voor hen best veel geld. Ik wil hem graag op het hoogste niveau houden."

Stallone Limbombe: "Stallone genoot veel interesse. Hij is een voorbeeld van hoe snel het kan gaan in de voetbalwereld, want vorig jaar zat hij nog veel op de bank bij Antwerp. Hij is dit seizoen helemaal ontploft, de potentie was er altijd en het is er nu uitgekomen. Ik ben heel tevreden dat het momenteel zo gelopen is."
Nota: hij speelt vanaf komend seizoen voor AA Gent

POLL: Had De Mul zonder blessures een Europese topcarrière uitgebouwd?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

6
6
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

125
125
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

41
41
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

56
56
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

83
83
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

180
180
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

216
216
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

226
226
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

75
75
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

254
254
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

161
161
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

400
400
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

691
691
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

432
432
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

857
857