De perfecte T1 voor Club Brugge: 7 topcoaches op de lijst

De perfecte T1 voor Club Brugge: 7 topcoaches op de lijst

Club Brugge gelooft dat het op korte termijn weer de dominante kracht in het Belgische voetbal kan worden, en is ervan overtuigd dat ze alle benodigde troeven in handen hebben om dit te realiseren.

Met een jonge en energieke bestuursploeg vol ambitie zijn ze vastbesloten om de supporters te geven waar ze recht op hebben. Club Brugge is actief op de markt aan het verkennen en heeft nog voldoende tijd om de perfecte coach te vinden.

In een interview met De Standaard vertelde Bob Madou dat Club Brugge naar het beste streeft. Er worden alvast 7 high profile coaches gelinkt aan blauw-zwart.

Jesse Marsch (zonder club): te duur voor Club Brugge

Kort na het ontslag van Ronny Deila onthulde Het Laatste Nieuws dat Jesse Marsch op het verlanglijstje van Club Brugge stond, maar zijn prijskaartje bleek te hoog voor de West-Vlamingen.

Maar het feit dat Club Brugge interesse toonde in de 50-jarige Amerikaan, spreekt boekdelen over het begeerde profiel van Marsch. Hij werd niet zo lang geleden nog bestempeld als een van de meest veelbelovende coaches op Europees niveau.

De voormalige Leeds United coach staat nog steeds hoog aangeschreven en wordt nog steeds gezien als een van de meest veelbelovende trainers in Europa. Marsch wordt bijvoorbeeld hoog gewaardeerd door Pep Guardiola.

Zijn succesvolle trackrecord bij RB Leipzig en RB Salzburg, en zijn benaderbare persoonlijkheid maken hem een gewilde naam in het voetbalwereldje, vooral in de Premier League.

Club Brugge is vastberaden om weer de dominantie in eigen land te herwinnen, maar in de zoektocht naar de perfecte coach moet het ook erkennen dat topkwaliteit een prijs heeft.

Karel Geraerts (Schalke 04): topkandidaat voor Club Brugge

De 42-jarige trainer werd naar verluidt al benaderd als nieuwe hoofdcoach van Club Brugge en zou zelfs gelden als de topkandidaat, maar hij heeft zeker nog niet ingestemd voor de functie.

Karel Geraerts heeft momenteel een lopend contract bij Schalke en hij geniet daar een grote populariteit onder de fans. Hij zou zelfs overwegen om bij de club te blijven als ze zich handhaven in de 2. Bundesliga.

Bovendien heeft hij ook andere opties, die hij vandaag niet zomaar van tafel wil vegen voor Club Brugge. Aan de andere kant zou de positie van Geraerts bij Schalke onder druk staan vanwege de teleurstellende resultaten bij de club.

Opvallend genoeg was Geraerts eind vorig seizoen al een serieuze kandidaat voor de positie van hoofdcoach bij Club Brugge, nadat Scott Parker werd ontslagen. Toen koos Club Brugge echter voor Ronny Deila, waarbij Geraerts als een schaduwkandidaat gold naast de Noor.

Met het Jan Breydelstadion op slechts vijf minuten wandelen van zijn thuis, is diep van binnen een Club-Brugge supporter. In een interview met Het Laatste Nieuws vorig seizoen gaf hij nog aan:

“Als ze bijvoorbeeld tegen Atlético spelen, kijk ik daar naar uit. Écht. 'Vanavond Club op tv.' Net zoals je vroeger als supporter uitkeek naar een match van de Rode Duivels. Zo graag zie ik Club voetballen.”

Thorsten Fink (Sint-Truiden): Zal hij toehappen als Club Brugge hem belt?

Ondertussen wordt er ook binnen de Belgische grenzen gezocht naar potentiële kandidaten. Een coach die dit seizoen indruk heeft gemaakt, is Thorsten Fink van Sint-Truiden. Marc Degryse ziet een mogelijke match tussen de Duitse coach en Club Brugge.

“Club Brugge moet op zoek naar een coach die niet alleen passie en vuur in een spelersgroep brengt, maar die ook tactisch de puntjes op de i kan plaatsen. Iemand zoals Thorsten Fink bij Sint-Truiden”, zei hij in De Morgen.

In Het Laatste Nieuws uitte Degryse zich gecharmeerd over het herkenbare en verzorgde voetbal van STVV. “Tactisch zit het allemaal goed en duidelijk in elkaar. Fink kent bovendien de Belgische competitie. Hem kun je Club Brugge zijnde een langer contract aanbieden. Maar zal Fink toehappen als Club Brugge hem belt?”

Fink brengt bij Sint-Truiden het voetbal dat Pep Guardiola bij Manchester City heeft geïntroduceerd, en dat Vincent Kompany heeft geïmplementeerd bij Anderlecht en Burnley. STVV beschikt niet over dezelfde kwaliteit als clubs zoals Manchester City, om daaruit te voetballen.

Desondanks levert Fink buitengewoon goed werk en overtreft hij ruimschoots de verwachtingen bij de Kanaries. Op basis van zijn indrukwekkende prestaties en realisaties bij Sint-Truiden is het begrijpelijk dat Fink in aanmerking komt voor een positie bij een Belgische topclub.

Hoewel de 56-jarige Duitser onder contract staat bij STVV, is de Duitser tegelijkertijd zeer ambitieus. Hij heeft al laten doorschemeren dat hij open staat voor een stap hogerop.

Wouter Vrancken (KRC Genk): durft hij de gevoelige stap naar Club Brugge te zetten?

De positie van Wouter Vrancken bij KRC Genk staat op losse schroeven. Het clubbestuur en de coach zitten naar verluidt niet meer op dezelfde golflengte en de kans bestaat dat beide partijen aan het einde van dit seizoen uit elkaar zullen gaan.

Vorige zomer liet Vrancken zijn contract van onbepaalde duur bij Genk omzetten tot een overeenkomst tot 2026. Vandaag zijn de zaken echter drastisch veranderd en staat een mogelijk vertrek van de coach wel degelijk op de agenda bij Genk.

Het Nieuwsblad suggereert zelfs dat Vrancken een mogelijke kandidaat is voor Club Brugge, dat op zoek is naar een nieuwe coach voor het komende seizoen. Het idee van Vrancken naar Club Brugge was echter iets dat Genk onlangs nog ten koste van alles wilde vermijden.

In een interview vorig jaar met Het Laatste Nieuws verklaarde Dimitri de Condé dat hij niet verwachtte Vrancken aan Club Brugge te verliezen, zoals destijds gebeurde met Philippe Clement.

“Dat denk ik niet, neen. Wouters hart ligt bij Genk, terwijl Philippe een Club Brugge-man is. Klaar. Wouter staat ook niet te springen om elders in België trainer te worden. We hebben daarnaast bewust al snel afspraken gemaakt, om 95 procent zeker te zijn”, aldus de Condé aan Het Laatste Nieuws.

Vrancken zelf heeft zijn wens uitgesproken om ooit in het buitenland te werken, hoewel hij niet expliciet heeft aangegeven interesse te hebben in een overstap naar een andere Belgische club.

Oscar Garcia (Oud-Heverlee Leuven): de oude bekende van Club Brugge

Volgens Foot Mercato staat ook Oscar Garcia, de huidige coach van Oud-Heverlee Leuven, op het verlanglijstje van de West-Vlamingen. Deze 50-jarige Spanjaard geniet blijkbaar veel interesse, aangezien ook AA Gent en Antwerp FC hem op het oog hebben.

Garcia is geen onbekende voor Club Brugge. In november 2012 was hij al eens in beeld als hoofdcoach, toen de club op zoek was naar een opvolger voor Georges Leekens. Uiteindelijk werd Garrido gekozen als de nieuwe hoofdcoach van Club Brugge.

Na zijn eerste contact met Club Brugge maakte Oscar Garcia een indrukwekkende reis door Europa, met betrekkingen bij Watford, RB Salzburg, Saint-Etienne, Olympiakos, Celta de Vigo en Stade Reims.

Sinds 3 november vorig jaar staat de Spanjaard aan het roer bij Oud-Heverlee Leuven, waar hij de taken van de ontslagen Marc Brys heeft overgenomen.

Bij zijn aanstelling waren er veel vraagtekens of Garcia, een coach die niet bekend was met de Belgische competitie, wel de juiste keuze was. Maar hij heeft die twijfels snel doen verdwijnen.

Garcia had wat tijd nodig om de machine op gang te krijgen, maar hij is daar uiteindelijk in geslaagd.

Garcia kende zijn hoogtepunt als speler bij FC Barcelona in de jaren negentig. Johan Cruijff heeft een grote invloed gehad op Garcia als coach. Hij beschreef Cruijff als een genie en benadrukte hoe elke training onder hem een les was.

Alexander Blessin (Union SG): derde keer goede keer?

Analist Frank Boeckx heeft een duidelijk idee over wat Club Brugge nodig heeft als hoofdcoach. “Ze hebben een type-Michel Preud'Homme nodig, iemand die ze een trap onder de kont geeft. Die de puntjes op de i zet wanneer er slecht getraind of gepresteerd wordt”, zei de voormalige doelman op Play Sports.

“Een type zoals Alexander Blessin. Die doet dat zelfs na een gewonnen match. Zo'n trainer moeten ze zoeken in Brugge, want deze spelersgroep is niet zelf-corrigerend.”

Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een indrukwekkende Europese campagne, een behaald Europees ticket voor volgend seizoen, een mogelijke titel en zelfs de bekerfinale.

Hoewel zijn toekomst bij Union onzeker is, voldoet hij aan alle criteria van Club Brugge voor een hoofdcoach. Journalist Yves Taildeman heeft eerder al de naam van Blessin genoemd als een mogelijke geschikte vervanger voor Ronny Deila, nog voordat de Noor werd ontslagen bij Club Brugge.

De Duitser heeft in het recente verleden al meermaals de interesse van Club Brugge gewekt. Twee jaar geleden overwoog Club Brugge ook al Blessin als mogelijke opvolger van Philippe Clement.

De Duitse coach werd zelfs geruime tijd beschouwd als de belangrijkste kandidaat in West-Vlaanderen, zoals hij zelf bevestigde in een interview met Het Nieuwsblad in maart.

Eind 2022 dook Blessin's naam opnieuw op als mogelijke opvolger van Carl Hoefkens. Maar ook toen werd hij gepasseerd, want uiteindelijk koos Club Brugge voor Scott Parker, met alle gevolgen van dien.

Ruud Van Nistelrooy (zonder club): ex-topspits wil topcoach worden

Een opvallende naam die momenteel circuleert in de wandelgangen van het Jan Breydelstadion is die van Ruud van Nistelrooij (47). Volgens zowel Het Nieuwsblad als Het Laatste Nieuws heeft Club Brugge al gesprekken gevoerd met de voormalige topspits.

Van Nistelrooij genoot tijdens zijn spelersloopbaan wereldfaam bij clubs als PSV Eindhoven, Manchester United, Real Madrid en het Nederlands elftal. Als coach staat hij nog in de leerfase, maar zijn potentieel is groot.

Na zijn actieve carrière heeft hij de jeugd van PSV getraind en is hij via Jong PSV doorgegroeid naar het eerste team. Vorig seizoen boekte Van Nistelrooij direct succes als hoofdcoach, met het winnen van zowel de Johan Cruijff Schaal als de KNVB-beker.

Vlak voor het einde van het vorige seizoen nam hij echter verrassend ontslag in Eindhoven. Er gingen al langer geruchten over onrust binnen de club, wat uiteindelijk leidde tot zijn vertrek.

Van Nistelrooy is klaar voor een nieuwe uitdaging en is vastberaden om ergens te werken waar hij zijn filosofie kan implementeren en waar zijn hart sneller van gaat kloppen.

“De bal hebben, creatief zijn, snel naar de goal, maar ook weten hoe we overleven. Kunnen we een kwartier Atlético Madrid zijn? Want ik wil alleen winnen”, zei hij aan de Volkskrant.

Van Nistelrooij ambieert een positie in Duitsland, Engeland of Spanje, waar zijn voorkeur ligt om te coachen. Het is echter nog onduidelijk of Club Brugge binnen dit plaatje past.

POLL: Wie moet de nieuwe T1 van Club Brugge worden?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'
'Transferschok De Bruyne: gigantisch prijskaartje gekend'

Kevin De Bruyne was afgelopen weekend opnieuw van goudwaarde bij Manchester City. Met twee assists ...

62
62
<strong>Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar</strong>
Onbegrijpelijk: AA Gent brengt Mokio-deal in groot gevaar

AA Gent heeft de ambitie om een opleidingsclub te worden en investeert daarom fors in ...

285
285
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?
Anderlecht vreest rampscenario: duo langer in ziekenboeg?

Anderlecht zit nog altijd in polepositie voor de titel, maar indien het die status wil behouden kan ...

228
228
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan
RSCA, Club of Union: statistieken duiden titelfavoriet aan

Met nog vier speeldagen te gaan belooft de titelrace dit keer net zo spannend als afgelopen seizoen ...

517
517
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'
'Reden voor vertrek van Hasi bij KV Mechelen bekend'

Na weken van speculatie kondigde Besnik Hasi afgelopen weekend zelf aan dat hij na het seizoen ...

403
403
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

397
397
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"

Leandro Trossard is klaar om te vlammen op het komende EK. De Belgische flankspeler van Arsenal is ...

79
79
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?

Antwerp ging zondag kansloos met 4-1 onderuit tegen Union. Op Bosuil zijn alle ogen dan ook alsmaar ...

170
170
<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

703
703
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

282
282
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'

Club Brugge ging zondag met 0-3 winnen in Genk en blijft zo wervelen in de Champions' Play-Off. ...

981
981
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure

Binnen zes weken gaat het EK van start en dat betekent dat momenteel elke blessure de nodige ...

74
74
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'

Standard is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege in de play-offs, nadat het ook afgelopen ...

69
69
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'

Manchester United kan dit seizoen nog een prijs pakken, maar dan zal het wel in de finale van de FA ...

146
146
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht

In de laatste vier speeldagen van de Champions' Play-Off belooft de titelstrijd nog ongemeen ...

415
415