Anderlecht gaat in overdrive voor grote toptransfer

Anderlecht gaat in overdrive voor grote toptransfer

Dit jaar ontwikkelde Anderlecht een groot masterplan rond Yari Verschaeren. Ondanks zijn zware blessure bleef de club hem nauw betrekken bij de eerste ploeg en werd zijn contract verlengd. Beide partijen hadden er belang bij om bij te tekenen, en na dit seizoen komt er mogelijk een nieuwe kans om een grote transfer te maken.

Het noodlot slaat toe voor Verschaeren en Anderlecht

Yari Verschaeren verkeerde vorig seizoen in supervorm. De wisselwerking met Lior Refaelov liep steeds beter en de Israëliër stuwde hem naar een hoger niveau.

“Ik hou ervan om met Yari samen te spelen. Hij is één van de beste voetballers in België, maar heeft iemand nodig die hem gidst, die in hem gelooft en hem de vrijheid geeft om acties te maken”, zei Refaelov toen.

“Ik sta hem graag bij. Meer nog, mijn doel is Yari Verschaeren ooit de Gouden Schoen te laten winnen.” Totdat Verschaeren eind maart zijn kruisbanden scheurde tegen Oud-Heverlee Leuven.

De getalenteerde nummer tien van Anderlecht werd dezelfde week met succes aan zijn knie geopereerd, waarna een langdurige revalidatieperiode begon. Men verwachtte dat Verschaeren pas in januari of februari 2024 weer op het veld zou verschijnen, en zelfs dan was het onzeker of hij zijn oude niveau zou kunnen bereiken.

Anderlecht zou voor een lange periode zonder creatieve nummer tien zitten, en daarom keek Sporting uit naar een (tijdelijke) vervanger voor Verschaeren. “Logisch”, zegt Verschaeren in een interview met Het Laatste Nieuws.

“Het zou ook niet de eerste keer zijn dat ik er concurrentie bij krijg op mijn positie, dat was de voorbije drie seizoenen niet anders."

Verschaeren moet weer sleutelspeler van Anderlecht worden

Ondanks de ernstige blessure van Yari Verschaeren en de onzekerheid over zijn terugkeer naar zijn oude niveau, bleef het vertrouwen van de club intact. Eind april maakte Jesper Fredberg geen geheim van zijn intentie om Verschaeren een contractverlenging aan te bieden.

“Ik zou Yari Verschaeren graag nog jaren bij Anderlecht zien. We zouden zijn contract graag verlengen. We hebben een omgeving gecreëerd waar hij de beste versie van zichzelf kon zijn, we hebben hem gemist die laatste weken.” Het Nieuwsblad stelde dat Verschaeren in de toekomst opnieuw een sleutelpion moet worden.

Het revalidatieproces van Verschaeren werd geschat op ongeveer negen maanden, en de aanvallende middenvelder offerde zelfs zijn zomervakantie op om zo snel mogelijk weer topfit te zijn, zij het zonder overhaaste stappen te zetten.

Anderlecht bleef Verschaeren nauw betrekken bij de eerste ploeg. Zelfs tijdens de zomerstage in het Oostenrijkse Altach was hij aanwezig, ook al moest hij zich beperken tot spierversterkende oefeningen. Hij maakte vorig seizoen met een zwaar ingepakte knie ook de Europese verplaatsing naar AZ Alkmaar mee.

“Coach Brian Riemer ziet in Verschaeren een cruciale pion voor de toekomst en houdt hem graag close bij de kern”, schreef Het Nieuwsblad.

Hoewel zijn revalidatie in de voorbije maanden voornamelijk plaatsvond in Neerpede, bood de betrokkenheid bij de eerste ploeg hem een belangrijke mentale opsteker.

Anderlecht slaagt in masterplan-Verschaeren

Deze betrokkenheid maakte ook deel uit van deel van het masterplan om het contract van Yari Verschaeren, dat in juni 2024 afliep, te verlengen. Die doelstelling werd in september bereikt. Verschaeren en Anderlecht kwamen overeen om zijn contract te verlengen tot medio 2026.

“Een wederzijdse blijk van vertrouwen tussen Anderlecht en z'n jeugdproduct”, schreef Het Laatste Nieuws. “Verschaeren krijgt in alle rust de kans om opnieuw naar zijn beste niveau toe te groeien en Anderlecht riskeert niet langer om Verschaeren op het einde van dit seizoen transfervrij te moeten laten gaan.”

Het Nieuwsblad schreef dat alle partijen er belang bij hadden om bij te tekenen. “Verschaeren wilde graag zekerheid na zo'n zware blessure en Anderlecht wilde zijn marktwaarde niet volledig zien kelderen.”

Volgens La Dernière Heure heeft Verschaeren als doel om snel weer het project op te pakken dat hij voor ogen had voordat hij geblesseerd raakte: een mooie transfer maken naar een grote competitie.

Hoewel Anderlecht oorspronkelijk van plan was om hem na zijn sterke prestaties, vooral in de Conference League afgelopen winter, voor een hoge som te verkopen, er was concrete interesse die zich ontwikkelde in aanloop naar de zomermercato, heeft zijn blessure tijdens de wedstrijd tegen OH Leuven alles veranderd.

Binnen de club overweegt men nu om Verschaeren nog minstens een seizoen te behouden.

Maar als hij zijn comeback met succes maakt en zijn vorm van vóór de blessure hervindt, zou hij in de laatste zes maanden van het seizoen, met name tijdens de play-offs, opnieuw de interesse kunnen wekken van buitenlandse clubs. Op die manier kan hij zijn marktwaarde opnieuw laten stijgen.

Verschaeren snel terug in de basisploeg van Anderlecht

Brian Riemer staat te popelen om Yari Verschaeren weer op te nemen in zijn ploeg. Vrijdag maakte Verschaeren voor het eerst sinds zijn kruisbandblessure in maart al meteen weer deel uit van de wedstrijdkern tegen Westerlo.

“Een fitte Yari Verschaeren is één van de beste spelers in de Jupiler Pro League. Een potentiële Gouden Schoen-winnaar”, zei Riemer. “Elke club in België zou hem zo snel mogelijk terug willen. Ik zie op training een speler die heel hongerig is.”

Riemer heeft eerder Verschaeren vergeleken met de technische kwaliteiten en grote werkkracht van Luka Modric - op het niveau van Anderlecht weliswaar. “Geloof ons vrij, van zodra de nummer 10 over voldoende ritme beschikt, zal Riemer hem opstellen”, stelde Het Nieuwsblad.

Anderlecht speelt dit seizoen snel combinatiespel, wat perfect aansluit bij de kwaliteiten van Verschaeren. Hij zou de metronoom van het team kunnen worden. Ook de samenwerking met Thorgan Hazard belooft veel goeds. “Dat type voetballers hebben vaak een goeie klik”, aldus de krant.

Verschaeren mag niet geblokkeerd worden

Door zowel sportieve als financiële overwegingen lijkt Yari Verschaeren op (korte) termijn verzekerd van een basisplaats bij Anderlecht. Tijdens de wedstrijd tegen KVC Westerlo viel hij vrijdag meteen in en speelde hij al 29 minuten.

De grote vraag is wie plaats moet maken voor Verschaeren. Théo Leoni en Mario Stroeykens lijken in eerste instantie degenen te zijn die het slachtoffer worden van zijn rentree, terwijl de al overbodige Kristian Arnstad en Justin Lonwijk ook op de nummer 10 positie kunnen spelen.

“Dat zal dan wellicht ten koste gaan van Mario Stroeykens en Theo Leoni, want aan het duo Rits-Delaney raakt de coach minder graag”, voorspelt Het Nieuwsblad. “Omdat Verschaeren hun goudhaantje is voor later, mag die niet worden geblokkeerd door een dure aanwinst”, voorspelde de krant eerder al.

POLL: Zal Verschaeren weer zijn oud topniveau halen dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht
Schrikwekkend beeld: Tolu wordt onwel, Mechele houdt tegenstander recht

Na de overtuigende zege in de heenmatch van afgelopen woensdag, heeft Club Brugge ook zijn return ...

272
272
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in
Club virtueel leider! Zware blunder leidt instorting Genk in

In afwachting van het resultaat in Cercle Brugge-Anderlecht, is het Club Brugge dat de koppositie ...

244
244
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend
Verrassing bij Cercle, vervangers Schmeichel en Dreyer bekend

RSC Anderlecht rondde de heenronde van de Champions' Play-Offs af als leider, maar is nog lang niet ...

191
191
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'
'Slot legt meteen transfereis op tafel bij Liverpool'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

71
71
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht hakt knoop door over Schmeichel en Dreyer'

De Champions' Play-Offs zijn exact halfweg en het is RSC Anderlecht dat momenteel aan de leiding ...

146
146
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"
Genk geeft Club gigantisch cadeau: "Kampioenengeluk"

Club Brugge maakte afgelopen woensdag op eigen veld brandhout van KRC Genk en haalde het ...

283
283
AA Gent komt goed weg: "Ik stond te zwemmen"
AA Gent komt goed weg: "Ik stond te zwemmen"

AA Gent behoudt ook na zes speeldagen de controle over de Europe Play-Offs. Maar zaterdag kwamen de ...

54
54
Antwerp stort in: "Dan speelden ze misschien wél voor de titel"
Antwerp stort in: "Dan speelden ze misschien wél voor de titel"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

235
235
'Barça slaat toe: mondeling akkoord met eerste zomeraanwinst'
'Barça slaat toe: mondeling akkoord met eerste zomeraanwinst'

Bij FC Barcelona draaien de voorbereidingen op volgend seizoen inmiddels op volle toeren. Zo raakte ...

49
49
'Anderlecht wil zomertransfer aan absolute spotprijs'
'Anderlecht wil zomertransfer aan absolute spotprijs'

RSC Anderlecht gaat zondagnamiddag op bezoek bij Cercle Brugge, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen ...

394
394
Hayen wisselt drie keer, Genk heeft sterkhouder terug
Hayen wisselt drie keer, Genk heeft sterkhouder terug

Club Brugge maakte afgelopen woensdag flink indruk door met zware 4-0-cijfers van KRC Genk te ...

401
401
TU: 'Anderlecht wil JPL-smaakmaker, miljoenendeal Saelemaekers'
TU: 'Anderlecht wil JPL-smaakmaker, miljoenendeal Saelemaekers'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

291
291
'Zirkzee maakt toptransfer naar verrassende grootmacht'
'Zirkzee maakt toptransfer naar verrassende grootmacht'

Internazionale mag zich na winst in de Milanese derby opnieuw kampioen van Italië noemen. De ...

112
112
'Anderlecht slikt dubbele opdoffer voor Cercle Brugge'
'Anderlecht slikt dubbele opdoffer voor Cercle Brugge'

RSC Anderlecht gaat zondag op bezoek bij Cercle Brugge. Paars-Wit gaat in Jan Breydel op zoek naar ...

550
550
Maakt Defour spraakmakende comeback bij Sporting Hasselt?
Maakt Defour spraakmakende comeback bij Sporting Hasselt?

Steven Defour is ondertussen al een jaar of drie gestopt als speler bij KV Mechelen, eind vorig jaar ...

160
160