‘Anderlecht gooit ‘sleutelfiguur’ buiten: Riemer ontstemd’

‘Anderlecht gooit ‘sleutelfiguur’ buiten: Riemer ontstemd’

Brian Riemer was opgelucht dat Majeed Ashimeru in het afgelopen tussenseizoen bij de club bleef, want als het van de coach afhing, ondanks de interesse vanuit de Bundesliga en de Premier League, dan ging zijn sterkhouder nergens naartoe. 

Riemer had hem zelfs meermaals verzocht om bij Anderlecht te blijven, omdat hij in de Ghanees een sleutelfiguur zag. Aan de andere kant hinkte het clubbestuur dan weer op twee gedachten. Ze erkenden het belang van de middenvelder, maar waren ook gevoelig voor een eventuele mooie transfersom.

Na het dramatische seizoensbegin van Anderlecht had Anderlecht echter besloten om tabula rasa te maken op het centrale middenveld en verschillende stevige versterkingen te halen, waardoor Ashimeru dan toch mocht vertrekken bij een goed bod.

De Ghanees raakte echter geblesseerd voor het sluiten van de zomermercato, wat een transfer bemoeilijkte. Ondertussen werkt Ashimeru hard om terug wedstrijdfit te raken, maar veel toekomst lijkt hij niet meer te hebben in het Lotto Park. “Majeed moet geen haast maken om weer fit te zijn”, schreef Het Nieuwsblad.

Ashimeru wordt de meester in het spel van Anderlecht

Lange tijd was Majeed Ashimeru een speler met ups-and-downs en was hij een raadsel in het Belgische voetbal, maar tegen het einde van het seizoen stond hij toch al een tijdje constant op een hoog niveau te spelen.

Voor de fans van Anderlecht moet dit een verademing zijn geweest, want Ashimeru liet eindelijk zien waarom de club in de zomer van 2021 anderhalf miljoen euro betaalde om hem over te nemen van RB Salzburg.

Het was ook de bevestiging van waarom Asamoah Gyan hem vorig jaar na Thomas Partey noemde als de beste middenvelder van Ghana. Ashimeru bereikte aan het einde van het vorige seizoen een zekere volwassenheid in zijn spel en hij was niet langer de onstuimige jonge speler van weleer.

Zijn spel ging verder dan enkel maar agressiviteit en loopvermogen. Ashimeru begon uit te blinken in positionering, zowel met balbezit als bij balverlies. De energieke middenvelder werd een echte sleutelspeler in het elftal van Brian Riemer, waar hij uitblonk in de recuperatie van de bal en ook regelmatig zijn steentje bijdroeg aan de aanval.

“Beetje bij beetje wordt hij dé meester in het spel van Anderlecht”, schreef La Dernière Heure.

Ashimeru gewild in Bundesliga en Premier League

In juni keek Majeed Ashimeru terug op zijn indrukwekkende prestaties aan het einde van het vorige seizoen bij Anderlecht en hij bevestigde dat dit zijn echte niveau was. “Dat was het niveau dat ik aankan”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

 “Maar ik kan nóg beter presteren. Constanter zijn in mijn prestaties. Dat is alleszins het streefdoel voor komend seizoen”, sprak hij vol ambitie. Dankzij zijn sterke optredens aan het einde van het vorige seizoen trok Ashimeru de aandacht van meerdere buitenlandse clubs.

Verschillende Bundesliga-teams, waaronder Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach, toonden interesse vanwege zijn energieke speelstijl. Ook Burnley FC en Vincent Kompany probeerden hem aan te trekken.

Ook geen toeval, want Ashimeru was in 2021 naar Anderlecht gekomen op verzoek van Kompany. “Toen hij naar Burnley vertrok, wilde hij mij meenemen”, zei Ashimeru. “De transfer ging echter niet door en dat ligt nu achter mij. Ik had een heel goede band met Kompany.”

Brian Riemer was opgelucht dat Ashimeru in het afgelopen tussenseizoen bij de club bleef, want als het van de coach afhing, dan ging zijn sterkhouder nergens naartoe. Volgens La Dernière Heure heeft Riemer hem zelfs meermaals verzocht om bij Anderlecht te blijven, omdat hij in de Ghanees een sleutelfiguur zag.

Aan de andere kant hinkte het clubbestuur dan weer op twee gedachten. Ze erkenden het belang van de middenvelder, maar waren ook gevoelig voor een eventuele mooie transfersom.

“Wat hoopt Anderlecht in godsnaam te bereiken met deze Ashimeru?”

Bij de start van het huidige seizoen viel Majeed Ashimeru terug in zijn oude gewoontes en presteerde hij erg ondermaats, samen met zijn mede-centrale middenvelders Kristian Arnstad en Amadou Diawara, in de dramatische seizoensopener tegen Union SG (2-0 verlies).

De positieve vibe rond de Ghanese middenvelder die sinds het einde van vorig seizoen heerste, verdween als sneeuw voor de zon. “Wat hoopt Anderlecht in godsnaam te bereiken met deze Ashimeru?” vroeg Het Laatste Nieuws zich af. “Zijn passing alleen al deed pijn aan de ogen.”

Het Nieuwsblad stelde vast dat Anderlecht de gehoopte miljoenen voor Ashimeru al snel kon vergeten. “Ashimeru wekte vorig seizoen wel wat belangstelling op vanuit Duitsland, maar zijn ziekenhuisbal waarmee hij Union-speler Nieuwkoop bijna een goal cadeau gaf, was niet bepaald goeie reclame.”

Enkele dagen na de dramatische seizoensopener tegen Union heeft Anderlecht besloten om tabula rasa te maken op het centrale middenveld. De club erkende dat het toenmalige middenveldtrio, bestaande uit Ashimeru, Diawara en Arnstad, niet in staat was om de ploeg te dragen naar een hoger niveau.

Daarom stond Anderlecht open voor het verkopen van deze drie spelers tijdens de het verdere verloop van de zomermercato, mochten er acceptabele aanbiedingen binnenkomen voor het trio.

Anderlecht moet niet meer wachten op Ashimeru

Een transfer was in de vorige zomer niet langer aan de orde voor Anderlecht en Majeed Ashimeru. Eind juli, kort na de veelbesproken wedstrijd tegen Union SG, liep de middenvelder immers een vervelende spierblessure op, wat de kans op een transfer bemoeilijkte.

Aanvankelijk werd zijn afwezigheid geschat op enkele weken, maar deze blessure en bijhorend herstel bleef uiteindelijk veel langer aanslepen dan verwacht, waardoor de Ghanees alsnog bij de club bleef.

Tijdens zijn herstelperiode heeft Anderlecht echter serieuze versterkingen binnengehaald op het centrale middenveld, met onder andere Thomas Delaney, Mats Rits en Justin Lonwijk, terwijl Théo Leoni en Mario Stroeykens zich ook als basisspelers hebben geprofileerd dit seizoen.

Hierdoor zijn andere middenvelders, waaronder Kristian Arnstand en Amadou Diawara, volledig uit beeld geraakt, en het lijkt erop dat Ashimeru een vergelijkbaar lot te wachten staat.

“Of wist u dat de (revaliderende) Ashimeru daar nog rondloopt? Majeed moet geen haast maken om weer fit te zijn”, schreef Het Nieuwsblad. “Wat er nu staat, is gewoon beter.” 

Riemer: “In januari moeten we keuzes maken”

“In september wisten we dat we een of twee spelers te veel hadden in die sector. Er zijn dus inderdaad wat veel spelers op het middenveld”, gaf Brian Riemer toe vrijdag op de persconferentie voor de wedstrijd tegen AA Gent.

“Voor sommige jongens was er wat interesse in augustus, maar een transfer vond geen doorgang. In januari moeten we keuzes maken. Dat kan inzake een uitleenbeurt zijn, of via een definitieve transfer”, aldus Riemer.

Ondertussen is Ashimeru op de weg terug na een afwezigheid van twee en een halve maand vanwege zijn spierblessure. Halverwege oktober maakte hij officieus zijn rentree voor Anderlecht in een oefenwedstrijd tegen Beerschot.

Vervolgens kreeg hij ook speeltijd bij de RSCA Futures tegen SL16 FC (in de eerste helft) en RFC Liège (74 minuten).

POLL: Wat moet Anderlecht doen met Ashimeru?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Genk-spits en aanwinst Club Brugge mogen nog dromen van EK
Genk-spits en aanwinst Club Brugge mogen nog dromen van EK

De deadline voor het indienen van de EK-selecties ligt pas op 7 juni, maar toch kondigen alsmaar ...

7
7
Verrassende reactie Venanzi na klacht tegen Standard
Verrassende reactie Venanzi na klacht tegen Standard

De laatste weken sukkelt Standard van het ene in het andere dieptepunt. De financiële toestand ...

61
61
Alles op Wembley: Courtois verbaast iedereen met nieuwe zet
Alles op Wembley: Courtois verbaast iedereen met nieuwe zet

Thibaut Courtois is helemaal terug, zo bleek deze week. Onze landgenoot stond dinsdag tegen Alaves ...

106
106
Nieuwe wending: Tuchel kondigt toch vertrek bij Bayern aan
Nieuwe wending: Tuchel kondigt toch vertrek bij Bayern aan

Het voorbije anderhalf jaar deed Bayern München zijn oude bijnaam 'FC Hollywood' weer alle eer ...

54
54
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp heeft bijna beet, Club vindt oplossing'
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp heeft bijna beet, Club vindt oplossing'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

185
185
Blijven of niet? Odoi onzeker over toekomst bij Club Brugge
Blijven of niet? Odoi onzeker over toekomst bij Club Brugge

Dennis Odoi leeft weer helemaal op onder Nicky Hayen. De 35-jarige Ghanees zet de ene topprestatie ...

257
257
Kortrijk-keeper waarschuwt: "Ze spelen zoals Man City"
Kortrijk-keeper waarschuwt: "Ze spelen zoals Man City"

Lommel SK en KV Kortrijk strijden om het laatste ticket voor de Jupiler Pro League. Bij KVK zal ...

135
135
Argentijns talent breekt record Agüero als jongste profspeler ooit
Argentijns talent breekt record Agüero als jongste profspeler ooit

Mateo Apolonio is vanaf heden de jongste speler ooit die z'n debuut maakte als professionele speler. ...

80
80
Duchâtelet duidelijk: "Zij nemen Standard vroeg of later over"
Duchâtelet duidelijk: "Zij nemen Standard vroeg of later over"

Roland Duchâtelet stond jaren aan het roer van Standard Luik, maar werd er door de eigen ...

197
197
De Ketelaere heeft duidelijke mening over terugkeer naar Milan
De Ketelaere heeft duidelijke mening over terugkeer naar Milan

Het Atalanta van Charles De Ketelaere greep afgelopen woensdag naar de Italiaanse beker nadat het in ...

193
193
Liverpool ziet sterkhouder na acht jaar vertrekken
Liverpool ziet sterkhouder na acht jaar vertrekken

Liverpool sluit zondag zijn seizoen af met een thuiswedstrijd op Anfield tegen Wolverhampton. Daarin ...

74
74
Stille uitblinker bij Union: "Hij kan in elke competitie mee"
Stille uitblinker bij Union: "Hij kan in elke competitie mee"

Union kan voorlopig nog altijd dromen van de dubbel, want het won al de Croky Cup en is nog niet ...

88
88
Olivier Deschacht kiest voor helse uitdaging: "Geen seconde twijfel"
Olivier Deschacht kiest voor helse uitdaging: "Geen seconde twijfel"

Ook Olivier Deschacht is in blijde verwachting van een 35ste landstitel voor Anderlecht. Dat kan ...

175
175
'Saudi's zorgen voor enorme verrassing bij Beerschot'
'Saudi's zorgen voor enorme verrassing bij Beerschot'

De komende twee weekends strijden KV Kortrijk en Lommel nog om het laatste ticket voor het volgende ...

349
349
Proto maakt opvallende rentree bij Belgische club
Proto maakt opvallende rentree bij Belgische club

Silvio Proto zette begin 2021 een punt achter een rijkgevulde spelerscarrière, waarin hij ...

98
98