Club Brugge stort zich op oncontroleerbare spits

Club Brugge stort zich op oncontroleerbare spits

Een tijdje geleden leek Damian Pizarro (18, Colo Colo) op weg naar een transfer naar RSC Anderlecht, maar nu blijkt echter dat Club Brugge zich als een sterke concurrent in de strijd om de handtekening van de Chileense spits heeft gemeld. Zijn kracht, mobiliteit, agressiviteit, techniek en kwaliteiten maken Pizarro een intrigerend profiel voor Club Brugge. De tienerster wordt omschreven als een provocerende spits, en José Danie Morón, sportdirecteur van Colo Colo, zegt dat hij niet weet waar het plafond van zijn goudhaantje ligt. “Hij wordt een oncontroleerbare spits.”

Op zoek naar succesformule

Club Brugge speelde drie oefenwedstrijden, waarvan er twee verloren werden. Desondanks heerst er zeker geen paniek op Jan Breydel. De West-Vlamingen beschikken nog niet over de volledige kern en de nieuwe coach Ronny Deila is bezig met zijn eigen accenten te leggen. Er is echter wel reden tot bezorgdheid voor Roman Yaremchuk, omdat hij tot nu toe niet heeft weten te overtuigen tijdens de oefencampagne. Deila heeft als een van zijn belangrijkste doelen om de Oekraïense recordaankoop weer op zijn beste niveau te laten presteren. Tot nu toe is dat echter nog niet gelukt. In de wedstrijden tegen Zulte Waregem, Beerschot en Feyenoord kon de spits telkens niet overtuigen bij Club Brugge.

“Sommige zaken moeten gewoon beter bij hem, en daarop moet Roman zich nu focussen”, zei Ronny Deila onlangs veelbetekenend in een interview met Het Nieuwsblad. “Hij moet intensiever bewegen met zijn voeten, meer tempo in zijn spel leggen. Het is een topgast, en we zien kwaliteit. maar het is - nog - niet de Yaremchuk die we vroeger kenden.” In de laatste oefenmatch van Club Brugge tegen Feyenoord koos Deila voor een 3-5-2 met hoge backs en twee spitsen, een veldbezetting die de Noorse coach ook bij Standard doorvoerde. Tegen Feyenoord werden Roman Yaremchuk en Igor Thiago als spitsenduo uitgespeeld, maar dat was geen groot succes.



Roman Yaremchuk en Igor Thiago zijn vergelijkbare type spitsen en zullen daarom waarschijnlijk zelden als duo in de spits samen spelen in het komende seizoen. Ferran Jutglà daarentegen is een beweeglijke pocketspits en het is waarschijnlijk dat hij gekoppeld zal worden aan Thiago als het nieuwe aanvalsduo van Club Brugge. Al is het allerminst zeker of Club Brugge erin zal slagen om Jutglà tijdens de zomermercato in West-Vlaanderen te behouden, aangezien verschillende bronnen suggereren dat een vertrek van de 24-jarige speler lang niet is uitgesloten. Daarom toont de club interesse in Damian Pizarro, alsook omdat Club Brugge zich nog op enkele posities wil versterken.

Oncontroleerbare en provocerende spits

Vincent Mannaert heeft Damian Pizarro toegevoegd aan zijn lijstje van potentiële versterkingen. Pizarro is een veelbelovende 18-jarige spits van de Chileense topclub Colo Colo. Hij startte het huidige seizoen in de Primera Division veelbelovend en wist zelfs te scoren in zijn eerste competitiewedstrijd tegen Cobresal. De prestaties van de tienerster hebben de harten van de fans veroverd en er gingen zelfs geruchten over een mogelijke eerste oproep voor het nationale team van Chili. Verschillende clubs, waaronder Anderlecht, Borussia Mönchengladbach, Benfica, Udinese en Wolverhampton, werden eerder deze zomer genoemd als geïnteresseerde partijen. Nu blijkt echter dat Club Brugge zich als een sterke concurrent in de strijd om de handtekening van Pizarro heeft gemeld.

Sinds 18 maart heeft Damian Pizarro geen enkel doelpunt meer weten te maken in officiële wedstrijden voor Colo Colo, gedurende twaalf opeenvolgende wedstrijden (1.013 minuten), inclusief wedstrijden in de Primera Division en de Copa Libertadores. Deze droogte in doelpunten leverde hem flinke kritiek op. “Hij heeft alles om het te maken, maar het belangrijkste, doelpunten scoren, ontbreekt nog”, zei voormalig Chileens international Patricio Yanez. Wat belangrijker is, is dat Pizarro wel kansen creëert en een grote dreiging vormt voor het doel. De 18-jarige heeft goede positionering, loopt slim tussen de lijnen en hij bezit een natuurlijk instinct. Niettemin moet Pizarro nog de 'killer'-mentaliteit in zichzelf ontwikkelen, wat overigens begrijpelijk is op zo'n jonge leeftijd. Damian Pizarro beëindigde zijn doelpuntendroogte eind juni in een oefenwedstrijd tussen Colo Colo en Deportivo Cali. In deze wedstrijd, die eindigde in een 5-4 overwinning voor de Chileense topclub, wist de jonge spits twee doelpunten te scoren. Dit betekende een enorme opluchting voor Pizarro, die al drie maanden niet had weten te scoren. Deze wedstrijd wordt gezien als een nieuw begin voor de tienersensatie. Voormalig international Jorge Valdivia adviseerde zelfs om de spits op te roepen voor de nationale ploeg. “Hij provoceert altijd in het spel. Daarom moet je mensen in de buurt hebben die van zo’n situaties kunnen profiteren.” José Danie Morón, sportdirecteur van Colo Colo, zegt dat hij niet weet waar het plafond van zijn spits ligt. “Hij wordt een oncontroleerbare spits.”

Pizarro is meer dan enkel en alleen doelpunten

Damian Pizarro's waarde reikt verder dan alleen zijn doelpunten (of het gebrek daaraan). Zijn kracht, mobiliteit, agressiviteit, techniek en kwaliteiten maken hem een intrigerend profiel. Met een imposante lichaamsbouw van 1 meter 87 weet hij zijn fysieke capaciteiten uitstekend te benutten om verdedigers van zich af te houden. Bovendien is hij een belangrijke schakel in het samenspel van Colo Colo. Op slechts 18-jarige leeftijd wordt Pizarro beschouwd als een ruwe diamant die verder geslepen moet worden.In zijn thuisland wordt Pizarro vaak vergeleken met spelers zoals Zlatan Ibrahimovic vanwege zijn impact op het spel, maar er wordt ook benadrukt dat hij nog meer moet evolueren naar het niveau van dodelijke afwerkers zoals Erling Haaland of Andrej Shevchenko. Specialisten in het scoutingsgebied wijzen op gelijkenissen tussen Damian Pizarro en Darwin Nunez, waarbij zowel hun sterke punten als verbeterpunten overeenkomen. Gonzalo Fierro, een ex-Chileens international en voormalig aanvoerder van Colo Colo, benadrukt dat Pizarro een jonge spits is met sterke kwaliteiten in balbezit, en dat hij niet alleen beoordeeld moet worden op basis van zijn doelpunten. Alan Saldivia, een verdediger van Colo Colo, beschrijft zijn jonge teamgenoot als een beest. Hij gelooft dat zodra Pizarro weer begint te scoren, hij niet meer te stoppen zal zijn. Jean Beausejour, een ex-Chileens international en voormalig speler van AA Gent, is ook vol lof over Pizarro. “Als ik een Europese club ben, en ik zie hem spelen, dan neem ik hem mee.”

POLL: Pizarro zou goed passen bij Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Alles op Wembley: Courtois verbaast iedereen met nieuwe zet
Alles op Wembley: Courtois verbaast iedereen met nieuwe zet

Thibaut Courtois is helemaal terug, zo bleek deze week. Onze landgenoot stond dinsdag tegen Alaves ...

54
54
Nieuwe wending: Tuchel kondigt toch vertrek bij Bayern aan
Nieuwe wending: Tuchel kondigt toch vertrek bij Bayern aan

Het voorbije anderhalf jaar deed Bayern München zijn oude bijnaam 'FC Hollywood' weer alle eer ...

42
42
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp heeft bijna beet, Club vindt oplossing'
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp heeft bijna beet, Club vindt oplossing'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

151
151
Blijven of niet? Odoi onzeker over toekomst bij Club Brugge
Blijven of niet? Odoi onzeker over toekomst bij Club Brugge

Dennis Odoi leeft weer helemaal op onder Nicky Hayen. De 35-jarige Ghanees zet de ene topprestatie ...

204
204
Kortrijk-keeper waarschuwt: "Ze spelen zoals Man City"
Kortrijk-keeper waarschuwt: "Ze spelen zoals Man City"

Lommel SK en KV Kortrijk strijden om het laatste ticket voor de Jupiler Pro League. Bij KVK zal ...

121
121
Argentijns talent breekt record Agüero als jongste profspeler ooit
Argentijns talent breekt record Agüero als jongste profspeler ooit

Mateo Apolonio is vanaf heden de jongste speler ooit die z'n debuut maakte als professionele speler. ...

75
75
Duchâtelet duidelijk: "Zij nemen Standard vroeg of later over"
Duchâtelet duidelijk: "Zij nemen Standard vroeg of later over"

Roland Duchâtelet stond jaren aan het roer van Standard Luik, maar werd er door de eigen ...

182
182
De Ketelaere heeft duidelijke mening over terugkeer naar Milan
De Ketelaere heeft duidelijke mening over terugkeer naar Milan

Het Atalanta van Charles De Ketelaere greep afgelopen woensdag naar de Italiaanse beker nadat het in ...

175
175
Liverpool ziet sterkhouder na acht jaar vertrekken
Liverpool ziet sterkhouder na acht jaar vertrekken

Liverpool sluit zondag zijn seizoen af met een thuiswedstrijd op Anfield tegen Wolverhampton. Daarin ...

70
70
Stille uitblinker bij Union: "Hij kan in elke competitie mee"
Stille uitblinker bij Union: "Hij kan in elke competitie mee"

Union kan voorlopig nog altijd dromen van de dubbel, want het won al de Croky Cup en is nog niet ...

84
84
Olivier Deschacht kiest voor helse uitdaging: "Geen seconde twijfel"
Olivier Deschacht kiest voor helse uitdaging: "Geen seconde twijfel"

Ook Olivier Deschacht is in blijde verwachting van een 35ste landstitel voor Anderlecht. Dat kan ...

164
164
'Saudi's zorgen voor enorme verrassing bij Beerschot'
'Saudi's zorgen voor enorme verrassing bij Beerschot'

De komende twee weekends strijden KV Kortrijk en Lommel nog om het laatste ticket voor het volgende ...

313
313
Proto maakt opvallende rentree bij Belgische club
Proto maakt opvallende rentree bij Belgische club

Silvio Proto zette begin 2021 een punt achter een rijkgevulde spelerscarrière, waarin hij ...

93
93
Smaakmaker KV Mechelen: "Ik wil blijven, maar..."
Smaakmaker KV Mechelen: "Ik wil blijven, maar..."

KV Mechelen kan al bij al terugblikken op een goed seizoen, waarin het na een moeilijke start vanuit ...

249
249
Geen WK in België: FIFA kiest toch voor Brazilië
Geen WK in België: FIFA kiest toch voor Brazilië

De voorbije jaren groeide stilletjes de droom om nog eens een groot voetbaltoernooi in België ...

148
148