Transferstrijd barst los: Club en Anderlecht vechten om JPL-topper

Transferstrijd barst los: Club en Anderlecht vechten om JPL-topper

Louis Patris zou de concurrentie op de positie van rechtsachter moeten aanscherpen bij Club Brugge, en hij zou zelfs al gesprekken hebben gevoerd met de nieuwe coach, Ronny Deila. Anderlecht heeft ondertussen al een eerste bod uitgebracht bij Oud-Heverlee Leuven, maar dat naar verluidt ver onder de verwachtingen lag. Men verwacht dat Sporting binnenkort een verbeterde tweede aanbieding zal neerleggen voor Patris. De historische rivalen Club Brugge en Anderlecht voeren een intense strijd om de veelbelovende rechtsback, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom de 22-jarige zo gewild is op de transfermarkt.

Club Brugge: dringend versterking op de rechtsback

Club Brugge staat voor enkele grote uitdagingen tijdens de komende zomermercato. De positie van rechtsachter moet dringend versterkt worden, aangezien Clinton Mata en Denis Odoi op dit moment geen langetermijnoplossingen zijn en hun prestaties al een tijdje te wensen overlaten. Vincent Mannaert heeft onlangs zijn twijfels geuit of de huidige as van de ploeg, inclusief Mata, over zijn hoogtepunt heen zou zijn. Bovendien heeft Mata de afgelopen tijd te kampen gehad met fysieke ongemakken, lijkt hij niet meer volledig fit te zijn en heeft hij vorig seizoen minder goede prestaties laten zien.



Het lijkt erop dat Clinton Mata zijn vroegere topniveau niet meer zal kunnen bereiken, en op 30-jarige leeftijd heeft hij weinig ruimte meer voor verdere ontwikkeling. Hoewel Kyriani Sabbe, die onlangs een nieuw contract heeft getekend bij Club Brugge, wordt gezien als een veelbelovend talent, is de 18-jarige rechtsback nog niet klaar om de rol van basisspeler op zich te nemen. Daarom is Club Brugge op zoek naar andere opties om de positie van rechtsachter te versterken. Een van de genoemde namen is Mattia Zanotti, een 20-jarige speler van Internazionale, en Louis Patris van Oud-Heverlee Leuven.

Patris voert gesprekken met Deila

Zowel RMC-journalist Sacha Tavolieri als La Dernière Heure meldden onlangs dat Club Brugge zou kunnen accelereren om Louis Patris aan te trekken. De revelatie van Oud-Heverlee Leuven zou de concurrentie op de positie van rechtsachter moeten aanscherpen, en hij zou zelfs al gesprekken hebben gevoerd met de nieuwe coach, Ronny Deila. Om Patris binnen te kunnen halen, zal Club Brugge echter aanzienlijk wat geld moeten uitgeven. Volgens Het Laatste Nieuws is OHL niet van plan om Patris zomaar te laten gaan, en de Leuvenaars eisen een bedrag van 5 miljoen euro bij een mogelijke verkoop.


Wachten op tweede bod van Anderlecht

Daarnaast heeft Club Brugge te maken met concurrentie van RSC Anderlecht, dat ondertussen al een eerste bod heeft uitgebracht bij Oud-Heverlee Leuven, maar dat naar verluidt ver onder de verwachtingen lag. Men verwacht dat Sporting binnenkort een verbeterde tweede aanbieding zal neerleggen voor Louis Patris, die perfect past binnen de filosofie en het nieuwe gecreëerde kader van Jesper Fredberg. Hij zou momenteel zelfs de prioriteit zijn voor Anderlecht, omdat het oorspronkelijke transferdoelwit, Milan van Ewijk (sc Heerenveen), te duur blijkt te zijn.



De historische rivalen Club Brugge en Anderlecht voeren een intense strijd om de veelbelovende Louis Patris, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom de 22-jarige rechtsback zo gewild is op de transfermarkt. Patris brak afgelopen seizoen helemaal door bij Oud-Heverlee Leuven, waar hij indruk maakte als opkomende rechtsback, maar ook in het centrum van de verdediging speelde. Zijn veelzijdigheid is dus een grote troef. Daarnaast maken zijn jeugdige leeftijd en zijn status als Jonge Rode Duivel hem zeer aantrekkelijk voor zowel Club Brugge als Anderlecht.

Marktwaarde maal acht!

Vooral aan het begin van het afgelopen seizoen maakte Louis Patris een enorme indruk in de Jupiler Pro League. Met 4 assists in 6 wedstrijden stond hij zelfs even bovenaan als assistkoning van de Belgische competitie. Zijn ploeggenoot Joren Dom verklaarde eerder dit seizoen in Gazet van Antwerpen dat Patris hem het meest positief heeft verrast en dat hij hem zeer hoog acht. Patris was de grote revelatie bij Oud-Heverlee Leuven afgelopen seizoen, waardoor hij in augustus een nieuw en verbeterd contract tekende bij de club. Hierdoor is zijn huidige marktwaarde ondertussen bijna acht keer zo hoog (3 miljoen euro) als aan het begin van het afgelopen seizoen (400 duizend euro).


Strenge leermeester

Marc Brys De aanvallende bijdrage van Louis Patris in de afgelopen seizoenen van de Jupiler Pro League is onmiskenbaar, en dit is grotendeels te danken aan Marc Brys, de coach van Oud-Heverlee Leuven. Brys heeft de afgelopen maanden en jaren veel tijd en moeite gestoken in de ontwikkeling van de tengere verdediger. Patris begon zijn jeugdopleiding bij Standard tussen 2010 en 2015, maar werd daar weggestuurd met een onvoldoende beoordeling. Hij was laatbloeier en zijn evaluatierapporten waren destijds niet positief. In het begin geloofde Brys ook niet meteen in Patris, maar ondertussen heeft de verdediger hem het tegendeel bewezen. “Hij bevindt zich nog maar op 60% van zijn potentieel. Hij heeft echt talent dat hij nog moet ontwikkelen”, zei Brys tegen La Dernière Heure.

Marc Brys bekritiseerde het gebrek aan strijdlust en de te brave houding van Louis Patris. De coach wilde dat de verdediger fysiek sterker werd en verweet hem een gebrek aan ambitie. “Hij moet sterker worden, en dat doe je vooral buiten de trainingstijden”, zei Brys tegen Het Laatste Nieuws. “Je moet je vrije tijd gebruiken om beter te worden. Hij heeft alle mogelijkheden om een topper te worden, maar als hij dat niet wil, is dat zijn probleem”, voegde de coach scherp toe. “Het potentieel van Louis is enorm. Als trainer heb ik ook mijn trots. Als het potentieel niet wordt benut, maakt dat me als trainer nerveus. Het houdt me echt wakker”, voegde Brys toe in Het Nieuwsblad.



Louis Patris nam de wijze raad van Marc Brys ter harte en begon bokstrainingen te volgen met een privétrainer, volgde een programma om meer fysieke kracht op te bouwen en volgt ook een speciaal dieet. Op deze manier kan Patris fysiek sterker worden, wat zijn spel alleen maar ten goede zal komen. Brys noemde hem al de snelste speler in de Oud-Heverlee Leuven-kern en twee seizoenen geleden kon hij bijvoorbeeld Rabbi Matondo, de spurtbom en grote revelatie van Cercle Brugge destijds, moeiteloos afstoppen. Daarnaast behoort ook zijn grote spelintelligentie behoort tot een van Patris zijn grootste kwaliteiten.

POLL: Welke club moet Patris kiezen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'
'Club Brugge slaat opnieuw toe: miljoenenaanwinst binnen'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op een gigantische drukke periode waarin de topwedstrijden ...

44
44
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

193
193
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

67
67
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

75
75
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

186
186
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

103
103
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

311
311
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

120
120
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

102
102
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

140
140
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

256
256
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

399
399
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

326
326
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

108
108
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

330
330