Genk blijft hongerig: extravert talent met flink prijskaartje

Genk blijft hongerig: extravert talent met flink prijskaartje

De coronacrisis sloeg diepe wonden in de Belgische maatschappij en ook de voetbalclubs moeten op financieel vlak een rigide beleid doorvoeren. Ook bij KRC Genk is de crisis voelbaar maar in Limburg kunnen ze rekenen op een groot spaarpotje dankzij de vele lucratieve transfers van de voorbije jaren. Daarom kon Genk reeds uithalen met Eboue Kouassi, Cyriel Dessers en Daniel Munoz die gezamenlijk maar liefst 10 miljoen euro kostten. En daar zal het niet bij blijven, want volgens verschillende Vlaamse en buitenlandse media wordt Gerardo Arteaga de vierde zomertransfer van KRC Genk. Wij namen de kwaliteiten van de Mexicaan onder de loep.

MARKTWAARDE: 3,5 MILJOEN 

Het Mexicaanse Santos Laguna scheerde vorig seizoen hoge toppen in de plaatselijke Liga MX, en Los Laguneros worden stilaan een vaste waarde in de top van het klassement. Ook talrijke Europese clubs zijn deze steile evolutie niet ontgaan en sturen daarom vaak een scout af naar Mexico om daar het lokale talent te komen bekijken. Zo werd Gerardo Arteaga nadrukkelijk gescout door KRC Genk, terwijl ook ploegmaats Brian Lozano en Fernando Gorriaran indruk maakten op respectievelijk FC Porto en verschillende clubs uit de Italiaanse Serie A. Toch lijkt Arteaga de eerste vertrekker te worden van het drietal, iets wat al bevestigd werd door meerdere Vlaamse media. 



Foto Instagram: gerardoarteaga7

Als Santos Laguna het talentvolle trio laat vertrekken dan zal dat uiteraard een fikse sportieve aderlating betekenen. Anderzijds kan de Mexicaanse club flink cashen want de marktwaarde van Lozano en Gorriaran wordt namelijk geschat op respectievelijk 7,5 en 5 miljoen euro. De actuele waardering van Genk-doelwit Arteaga wordt iets minder hoog bepaald met 3,5 miljoen euro, wat op zich wel een aanzienlijke transfersom blijft in het huidige corona-tijdperk. Als de uiteindelijke transfersom voor Arteaga zou schommelen rond zijn actuele marktwaarde, dan zou de totale transferuitgave van de Genkies in de zomermercato al 13,5 miljoen euro bedragen. Qua ambities voor het komene seizoen kan dat wel tellen.

21 JAAR EN AL 5 A-CAPS VOOR MEXICO  

Met de komst van Eboue Kouassi en Daniel Munoz heeft Genk reeds goed aankopend werk geleverd, terwijl rond Cyriel Dessers eerder nog wat vraagtekens hangen. Over de kwaliteiten van Arteaga kan ook worden gediscussieerd, maar de 21-jarige linksachter bewees al redelijk wat in zijn mars te hebben. Dat bewijzen de meer dan honderd officiële wedstrijden die hij reeds speelde voor Santos Laguna, de club waarvoor hij als achttienjarige debuteerde én tevens zijn jeugdopleiding genoot.



Foto Instagram: gerardoarteaga7

Twee jaar na zijn vroege debuut bij Santos Laguna volgde zijn grote vuurdoop voor de nationale ploeg van Mexico – Arteaga was toen nog steeds maar twintig jaar en vijf dagen nota bene. Ondanks zijn jeugdige leeftijd aarzelde toenmalig bondscoach Ricardo Ferretti niet om de linksachter in de basis te droppen tijdens een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Momenteel tikt de interland-teller van Arteaga af op vijf caps en mag het duidelijk zijn dat hij beschikt over een ruime progressiemarge. Iets wat volledig past in het aankoopbeleid van KRC Genk.

EXTRAVERT NAAST HET VELD 

Op het veld draaft Arteaga tomeloos zijn linkerflank af, waarbij hij het defensieve werk steeds op de eerste plaats stelt. De 21-jarige biedt ook wel grote extra's door zijn team ook van offensieve impulsen te voorzien, waardoor Arteaga omschreven kan worden als een complete full-back. Maar ook naast het veld laat hij vaak van zich spreken. Niet meteen door groteske of buitensporige wandaden, maar eerder wegens impulsieve en opvallende randzaken.

Zo zette Arteaga onlangs nog een in het oog springende tatoeage op zijn keel, met als tekst '1998', het jaar van zijn geboorte. Op social media zorgde deze opmerkelijke tattoo voor heel wat beroering en spaarden zijn volgers hun kritiek bijgevolg niet. Ook verschillende haarstijlen zijn Arteaga niet vreemd, zo ruilde hij recentelijk zijn natuurlijke zwarte kapsel in voor een gedurfde nieuwe tint dat misschien het best omschreven als een platinum-kleur. Als de transfer naar KRC Genk afgerond zal worden, dan hebben de fans alvast iets om te zien tussen de lijnen.





Foto Instagram: gerardoarteaga7

BETERE VERSIE VAN URONEN 

Ook al geeft Arteaga blijk van een extravert karakter, het zijn vooral de prestaties op het veld die de doorslag zullen geven. De 21-jarige springt daar vooral in het oog door zijn snelheid, toewijding en voetballende kwaliteiten, waardoor hij eenzelfde profiel bezit zoals rechtsachters Joakim Maehle en Daniel Munoz. Op de linkerkant van de verdediging bezit Genk evenwel niet diezelfde luxe met een tegenvallende Jere Uronen, Neto Borges en Casper De Norre. De komst van Arteaga wordt dan ook vooral gezien om de positie van linksachter een flinke maar broodnodige kwaliteitsinjectie te geven.



Arteaga schaart zich op verschillende onderdelen in de top tien van de linksachters uit de Mexicaanse MX Liga, waarbij vooral zijn goede passing eruit steekt. Zo lijkt de huidige speler van Santos Laguna over heel wat opbouwend vermogen te beschikken, en dat blijkt uit de 81% geslaagde passes in voorwaartse richting. Daarmee is Arteaga de derde beste linksachter van de MX Liga, en overtreft hij zowel Uronen, De Norre, Borges als gelegenheidslinksachter Dries Wouters op basis van deze belangrijke parameter. Bovendien troeft Arteaga ook Uronen – de huidige Genkse nummer één op de linksachter - af op algemene defensieve en aanvallende statistieken.

HET VOLLEDIG PLAATJE KLOPT 

Als er één positie is waar KRC Genk zich broodnodig moet versterken, dan is het wel op de linksachter. Jere Uronen kon zijn goede prestaties van het kampioenenjaar 2018-2019 niet bevestigen, ondanks een heropflakkering tijdens de terugronde van het voorbije seizoen. Ook Casper De Norre liet geen onvergetelijke indruk na, net als Neto Borges die stilaan naar de Genkse uitgang wordt geforceerd. Dries Wouters deed het dan wel aardig als depanneur, maar hij blijft toch vooral een defensieve middenvelder. 



Daarom was het niet erg vreemd toen de Genkse interesse in Gerardo Artega bekend raakte, nadat het stilaan duidelijk werd dat Gideon Mensah binnenhalen een té moeilijke en complexe opdracht zou worden. De keuze voor Arteaga mag dan wel eerder op een plan B lijken, toch bezit de 21-jarige Mexicaanse international over meer dan voldoende ervaring én kwaliteiten om zich te onderscheiden in Limburg. Arteaga voldoet bijvoorbeeld perfect aan de strenge aanwervingsvoorwaarden dat Genk zichzelf oplegt:een jong talent mét ervaring en een veelbelovend profiel met een ruime progressiemarge. 

Bovendien bezit Arteaga ook de dubbele Spaans-Mexicaanse nationaliteit, wat hem des te interessanter maakt met het oog op een eventuele doorverkoop aan een grotere Europese club. Daarnaast wordt Arteaga vertegenwoordigd door het managementbureau You First Sports, dat onder andere Uche Agbo (Standard) en Martin Hongla (Antwerp) in hun portefeuille heeft steken. Alles lijkt er dus op te wijzen dat KRC Genk een logische aankoop zal realiseren, en lijkt weinig een effectieve transfer dan ook in de weg staan. 

POLL: Is de komst van Arteaga een grote gok voor KRC Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

100
100
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

44
44
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

50
50
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

143
143
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

78
78
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

271
271
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

105
105
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

91
91
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

121
121
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

244
244
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

324
324
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

307
307
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

99
99
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

306
306
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

196
196